SLI / CrossFire Test

58 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Onverwacht
 3. 3. Techniek
 4. 4. Voeding
 5. 5. Benchmarks
 6. 6. Benchmarks (2)
 7. 7. Benchmarks (3)
 8. 8. CPU-bottleneck?
 9. 9. Moederbord
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Met maar één videokaart in je systeem voel je je als hardwareliefhebber eigenlijk een beetje kaal. ATI en nVidia doen er alles aan om je twee of zelfs drie exemplaren aan te smeren. Wij zochten opnieuw uit of het de investering nu eigenlijk wel waard is.

Halverwege 2004 introduceerde nVidia de PCI-Express versie van de GeForce 6. Linksboven op deze videokaarten zat een vreemde connector, waarvan in eerste instantie niemand echt begreep waarvoor hij diende. Niemand kon vermoeden dat het de basis was van misschien wel de meest succesvolle technologie die nVidia ooit heeft geïntroduceerd: SLI (Scalable Link Interface) ofwel de mogelijkheid om twee videokaarten te combineren. De naam was niet nieuw; jaren eerder was het bij de 3dfx Voodoo2 kaarten al mogelijk om twee kaarten te combineren, waarvoor ook de afkorting SLI werd gebruikt, zij het dat deze toen stond voor ScanLine Interleaving.

Goede zet

Dankzij SLI kon voor het eerst sinds jaren de rekenkracht van twee videokaarten gecombineerd worden. Die-hard gamers kregen op die manier in één klap veel meer 3D power tot hun beschikking. Met de introductie van SLI heeft nVidia ervoor gezorgd dat de verkoop van videokaarten flink is gestegen. Ga maar na; zelfs als maar een zeer beperkt gedeelte van je doelgroep ineens twee in plaats van één videokaart gaat aanschaffen, merk je dat meteen aan de verkoopaantallen.

Toch is het feit dat men onder de streep meer videokaarten is gaan verkopen niet de enige reden waarom de introductie van de technologie nVidia geen windeieren heeft gelegd. Een groot gedeelte van het succes van haar chipset-business heeft het bedrijf er ook aan te danken. Tot de dag van vandaag heeft nVidia immers altijd de beperking in het leven geroepen dat SLI alleen kan werken op een moederbord met nVidia-chipset. Heb je een moederbord met een chipset van ander fabricaat, dan zal het combineren van twee nVidia-kaarten niet werken. Het gaat overigens overduidelijk om een moedwillig aangebrachte beperking op driver niveau; de vele gehackte drivers die de afgelopen jaren in omloop zijn geweest, hebben immers meermaals bewezen dat SLI ook probleemloos werkt op niet-nVidia chipsets.

Dankzij SLI wist nVidia in de hoogtijdagen van de Athlon 64 processors een gigantisch marktaandeel voor high-end moederborden voor elkaar te boksen. SLI is en was ook de enige reden waarom het bedrijf in het high-end segment (lees: daar waar er geld te verdienen valt) een marktaandeel heeft met moederborden die geschikt zijn voor Intel processors. Hoezeer de processorfabrikant het ook heeft geprobeerd, men heeft nooit een licentie voor de SLI-technologie gekregen. Inmiddels heeft Intel nVidia een koekje van eigen deeg gegeven; door nVidia of totaal niet of te laat - er bestaan verschillende versies van het verhaal - kon de videokaartenfabrikant geen chipset voor Core i7 maken. Het resulataat; Intels X58 heeft ineens SLI-ondersteuning, al moeten moederbordfabrikanten naar verluid wel 5 dollar licentiekosten per verkocht bord aan nVidia afdragen...

Point of View GeForce 6800 GS
De GeForce 6 was de eerste SLI-kaart van nVidia

Onverwacht

Het succes van nVidia's SLI kwam voor concurrent ATI volstrekt onverwacht. In eerste instantie probeerde men de markt er nog van te overtuigen dat SLI een eendagsvlieg zou zijn en dat niemand zo gek zou zijn om twee kaarten te kopen. Toen eenmaal bleek dat nVidia een slimme zet had gemaakt was het tijd voor een noodplan. ATI's tegenhanger voor SLI werd Crossfire, maar werkte in eerste instantie een stuk minder optimaal. Aangezien ATI's GPU's uit 2004 en 2005 (ondermeer de Radeon X850) geen technologie aan boord hadden om het beeld van twee chips te combineren, moest men een andere oplossing bedenken. Die kwam er in de vorm van speciale Master kaarten, waarop een extra chip was geplaatst die beeld kon combineren. De Master kaart moest met behulp van een speciale DVI-doorluskabel extern gecombineerd worden met een normale Radeon. Het duurde nog twee generaties voordat ATI eveneens van een interne verbinding gebruik kon maken. Op een ander vlak werd de strategie van de grote concurrent echter niet gekopieerd: ATI laat Crossfire ook probleemloos werken op chipsets van anderen. Zeker tegenwoordig zijn de meeste Crossfire systemen gebaseerd op een Intel chipset.

Nvidia GeForce GTX 280 3-way SLI
Ook het combineren van drie kaarten in SLI behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden.

2008

Inmiddels zijn SLI en Crossfire niet meer weg te denken in videokaartenland. In een poll die we afgelopen juli op onze site draaiden, beweerde een kleine 20% van de Hardware.Info bezoekers er gebruik van te maken. Nog eens ruim 13% gaf aan het gebruik van SLI of Crossfire te overwegen. In het duurdere segment worden er tegenwoordig ook bijna geen moederborden met slechts één videokaart slot verkocht. Daarnaast lijkt twee kaarten niet meer voldoende; nVidia kwam na een valse start op de proppen met 3-weg SLI, waarbij je op selecte moederborden drie videokaarten kunt combineren. ATI's nieuwe CrossfireX biedt zelfs de mogelijkheid om de rekenkracht van vier GPU's te combineren, bijvoorbeeld door twee dual-GPU kaarten in één systeem te plaatsen.

De belangrijkste reden tot de aankoop blijft het krijgen van extra 3D-prestaties. Veel mensen zien de technologieën echter voornamelijk als een manier om in de toekomst op een eenvoudige en relatief betaalbare manier de performance van het systeem te verhogen. Je kunt nu immers één videokaart aanschaffen en over een half jaar of een jaar een tweede kaart bijkopen, op dat moment vast ook nog voor een lager bedrag. Toch zul je altijd een afweging moeten maken; wanneer je direct twee videokaarten wil aanschaffen, kan het slimmer zijn om juist een enkele, maar krachtigere variant te kopen. Wanneer je juist later wil gaan upgraden met een tweede kaart kan het interessanter zijn om je bestaande exemplaar juist te vervangen door een van een nieuwere generatie. Daarnaast is de duur waarin videokaarten tegenwoordig leverbaar zijn ook flink ingekort; het kan dus best zijn dat je na een jaar helemaal geen tweede kaart meer kunt krijgen!

Toekomst

In de toekomst kunnen er extra redenen bijkomen om twee kaarten in je systeem te zetten. Zoals ook al beschreven in het vorige Hardware.Info Magazine doen ATI en nVidia er alles aan om hun chips tegenwoordig voor meer dan alleen 3D-graphics in te zetten. Een goed voorbeeld van een nieuwe taak is Physics-berekeningen in games. Beide fabrikanten hebben wel eens aangegeven er heil in te zien om in sommige gevallen één kaart in te zetten voor het beeld en de andere kaart voor dergelijke berekeningen. Zoals beschreven in een artikel in het nieuwe Hardware.Info Magazine (#5/2008) biedt nVidia die mogelijkheid zelfs sinds kort!

Techniek

Voordat we de zin- en onzin van SLI en Crossfire verder gaan analyseren, eerst een duik in de techniek. In de basis werken beide technologieën op exact dezelfde wijze; de rekenkracht van twee of meer GPU's wordt gecombineerd om de beelden van een 3D-game op het scherm te toveren. Het verdelen van het rekenwerk van een game kan op verschillende manieren, waarvan er in de praktijk twee daadwerkelijk gebruikt worden: SFR en AFR, wat staat voor Split Frame Rendering en Alternate Frame Rendering. Bij de eerste methode wordt het beeld horizontaal in tweeën gehakt en berekent de ene videokaart de ene helft en de ander de andere helft. Het lijkt relatief simpel, maar toch komt er bij SFR nog heel wat kijken: je kunt immers niet het beeld domweg halverwege splitsen, aangezien de twee helften qua rekenwerk dan niet noodzakelijk even zwaar zullen zijn. Voor ieder beeld moet dus eerst bepaald worden op welke positie de juiste snede gemaakt moet worden en die berekening vergt natuurlijk ook heel wat van de GPU's, zodat je een belangrijk gedeelte van de performance eigenlijk al kwijt raakt.

Vandaar dat in de praktijk in verreweg de meeste gevallen van AFR gebruik gemaakt wordt. Bij deze methode berekenen videokaarten om en om de beelden die op het scherm gezet worden. Kaart 1 doet frame N, kaart 2 doet frame N+1, kaart 1 doet weer N+2, en zo verder. Omdat er geen extra berekeningen nodig zijn, werkt AFR in de regel beter, maar er is uiteraard ook een nadeel. Om efficiënt te kunnen werken rekent een enkele videokaart in de regel al drie frames vooruit. Met twee kaarten ben je dus al zes frames vooruit aan het berekenen. Wanneer het spel werkt op 60 fps, is de videokaart op een bepaald tijdstip dus al bezig met de informatie die pas over een tiende seconde nodig is.

Vertraging

Nu is die vertraging van AFR-rendering in de regel niet echt merkbaar, maar wanneer je meer dan twee GPU's gaat combineren wordt het lastig. Neem als voorbeeld CrossfireX met twee dual-GPU-kaarten; om efficiënt te kunnen werken zouden dus 4x3 = 12 frames vooruit berekend worden. Dat is een vertraging die het speelplezier aardig kan beperken. Geen wonder dat in dergelijke gevallen double/triple-buffering al snel wordt uitgeschakeld, maar dat beperkt weer de efficiëntie van de GPU's. Een andere methode is om SFR en AFR te combineren; de eerste geen chips berekenen elk de helft van frame N, de andere twee elk de helft van N+1. Dan heb je echter weer opnieuw de vertraging die SFR met zich mee brengt. Al met al mogen we concluderen vat SLI/Crossfire met drie of meer GPU's heel wat technische haken en ogen heeft en zodoende nooit zo goed kan schalen als van één naar twee GPU's.

Wie het gaat duizelen met al die technieken, hoeft zich overigens geen zorgen te maken. Zowel ATI als nVidia doen uitgebreid onderzoek naar welke methodes het best werken bij de diverse games die op de markt zijn. De Catalyst en ForceWare drivers maken geheel automatisch de juiste keuzes zodra je een game opstart. Om deze reden is het voor SLI / Crossfire gebruikers extra belangrijk om drivers altijd up-to-date te houden. Één ding moet je je wel altijd bedenken; zowel SFR als AFR hebben overhead en dat betekent dat je nooit exact twee keer zo hoge prestaties kunt bewerkstelligen met twee kaarten. In uitzonderlijke gevallen zal de stijging richting de 90% gaan, maar iets in de buurt van 60% is gebruikelijker.

Micro-stuttering

Alternate frame rendering (AFR) lijkt de ideale manier om multi-GPU systemen te laten werken, maar met deze methode is er nog een ander probleem. Het blijkt in de praktijk lastig om twee GPU's goed synchroon te laten werken. In sommige gevallen kan het zijn dat het berekenen van het ene frame een stuk sneller gaat dan het berekenen van het volgende frame, omdat beide GPU's op een bepaald moment niet even efficiënt hun werk kunnen doen. Daardoor kan het zijn dat bijvoorbeeld de even frames sneller berekend worden dan de oneven frames. Dit heeft als resultaat dat de tijd die tussen de frames zit flink kan verschillen. Bij relatief lage framerates kan dat tot een verstoring in het beeld geven. Wanneer je in een first person shooter een vloeiende beweging naar rechts maakt, kan deze een beetje stotterend op het scherm komen. Weinig eindgebruikers geven aan hier last van te hebben, maar sommige sites lijken er hun levenswerk van te maken om dit zogenaamde micro-stuttering voor het voetlicht te brengen. Een keertje Googlen op de term kan geen kwaad, maar wat ons betreft is het geen reden om van SLI of Crossfire af te zien.

Voeding

Wie gebruik gaat maken van SLI of Crossfire moet goed rekening houden met z'n voeding. High-end videokaarten zijn immers de meest energieslurpende onderdelen van een PC en als je er een aantal gaat combineren kan het verbruik aardig oplopen. Een voorbeeld; een enkele GeForce GTX 280 heeft een maximaal stroomverbruik van 236 Watt. Combineer je er drie in 3-weg SLI, dan zit je theoretisch al op een maximaal stroomverbruik van 708 Watt. Tel daar tussen de 100 en 150 Watt bij op voor een (overklokte) quad-core processor, een 100 Watt voor een (overklokt) moederbord en geheugenmodules en enkele tientallen Watt voor de harde schijven en het is ineens niet meer zo moeilijk om een PC te maken die full-load richting de 1000 Watt gaat. Gamen kan met de huidige energie prijzen op die manier ook ineens een dure hobby worden. Sowieso hebben ATI en nVidia nog geen slimme energiebesparingstechnieken voor SLI en Crossfire bedacht. Ofwel; de tweede kaart staat altijd aan, ook als je in een 2D Windows desktop zit, al draaien de kaarten dan wel op een lager pitje. Dus ook wanneer je niet gamed is een SLI of Crossfire systeem minder zuinig dan een computer met één kaart.

1000 Watt verbruik is dus niet onmogelijk en als je bedenkt dat een voeding het meest efficiënt werkt tussen de 50% en 75% van z'n maximale vermogen, weet je direct wat het nut is van de vele 1200+ Watt voedingen die de laatste tijd op de markt zijn gebracht. Ook het aantal PCI-Express stroomconnectors is iets waar je op moet letter; voor drie GTX 280's heb je bijvoorbeeld drie 8-pin en drie 6-pin connectors nodig. In onderstaand tabelletje vind je de voedingwaardes die wij aanbevelen om er zeker van te zijn dat je nooit tegen stabiliteitsproblemen aanloopt, zelfs wanneer je extreem gaat overklokken.

Configuratie

Voeding

3x nVidia GeForce GTX 280

1200 W

2x nVidia GeForce GTX 280

1000 W

3x nVidia GeForce GTX 260

1000 W

2x nVIdia GeForce GTX 260

800 W

2x ATI Radeon HD 4870 X2

1000 W

1x ATI Radeon HD 4870 X2

800 W

2x ATI Radeon HD 4870

800 W

2x ATI Radeon HD 4850

600 W

Benchmarks

Om een beeld te krijgen van de prestaties van SLI en Crossfire hebben we alle nieuwste generatie kaarten uitgebreid getest. Bij nVidia praten we dan over 2x GeForce GTX 260, 2x GeForce GTX 280 en 3x GeForce GTX 280. Van ATI gingen we aan de slag met 2x Radeon HD 4850, 2x Radeon HD 4870 en 2x Radeon HD 4870 X2. Voor de test maakten we gebruik van een Intel Core 2 Extreme QX9650 op 3.0 GHz (Intels één na snelste CPU) en 4 GB DDR3-1333 geheugen. De Crossfire benchmarks draaiden we op een ASUS Maximus Extreme (X38 chipset) en de SLI benchmarks op een ASUS Striker II Extreme (nForce 790i chipset). Alle tests draaiden we onder Windows Vista Ultimate 32-bit, met ATI Catalyst versie 8.7 en nVidia Forceware versie 177.41. Voor dit artikel pikken de meest interessante grafieken eruit. Wil je alle resultaten zien? Klik dan op de knop Benchmark grafieken in het productoverzicht onderaan deze pagina.

Resultaten

Het blijkt wel dat de resultaten zeer afhankelijk zijn van de gekozen benchmark. Het ligt voor de hand om te kijken naar 3DMark scores, maar bij deze benchmark is de score voor een aanzienlijk deel afhankelijk van de CPU. De diverse game-benchmarks zijn interessanter. Zo laat bijvoorbeeld Call of Juarez in 1920x1200 met 4x AA en 8x AF redelijk mooie schaling zijn. Een tweede GTX 260 of GTX 280 resulteert in respectievelijk 69 en 53 procent betere scores. Een tweede HD 4850 of 4870 zorgt voor 95 en 81 procent betere scores. Crossfire lijkt hier dus beter te schalen dan SLI! Meer dan twee GPU's lijkt in deze game ook te werken; drie GTX 280's zijn 2,46x zo snel als een enkele. Twee HD 4870 X2's zijn 2,64x zo snel als een enkele HD 4870. Wel moeten we in alle gevallen concluderen dat een goede schaling vooral optreedt in hoge resoluties, twee GPU's lijkt alleen zinvol vanaf 1680x1050, drie of meer van 1920x1200.

Benchmarks (2)

Crysis is misschien wel de meest complexe game van dit moment. We kijken opnieuw naar 1920x1200 met 4x AA, met het spel ingesteld op high quality. SLI en Crossfire zetten opnieuw leuke resultaten neer; twee GTX 260's en GTX 280's bezorgen 64 en 78 procent betere prestaties. Twee HD 4850's en HD 4870's leveren 64 en 84 procent meer performance. Meer dan twee GPU's lijkt in Crysis niet echt veel nut te hebben; een derde GTX 280 levert welgeteld twee frames per seconde meer op en twee HD 4870 X2's gecombineerd is in Crysis zelfs iets langzamer dan een enkele! Opnieuw neemt de schaling toe naarmate de resolutie stijgt.

In Lost Planet is de schaling wat minder hoog. In 1920x1200 met 4x AA en 16x AF lijkt Crossfire opnieuw beter te schalen dan SLI. Twee 4870's betekent 82% betere prestaties, twee GTX 280's resulteert in 23%. Wel blijkt dat in Lost Planet meer dan twee GPU's prima draait; zowel met twee 4870 X2's als met drie GTX 280's zetten we mooie resultaten neer.

S.T.A.L.K.E.R. is een wat oudere game en hier blijkt opnieuw dat meer dan twee GPU's niet veel meer doet. Een tweede 4870 X2 zorgt voor een verwaarloosbare prestatiewinst. Met drie GTX 280's ben je zelfs langzamer dan met twee. Opnieuw schaalt Crossfire wat beter: 49 procent voor een tweede 4870, 38 procent voor een tweede GTX 280.

Benchmarks (3)

Over Unreal Tournament kunnen we heel kort zijn; bij dit spel lijkt Crossfire en SLI echt weggegooid geld. Prestatiewinsten zijn in de meeste gevallen marginaal. Het spel lijkt dusdanig gelimiteerd door de CPU, dat je met een enkele GTX 280 sneller bent dan met twee of drie.

Bij World in Conflict in 1920x1200 met 4x AA en 16x AF tenslotte vallen de winsten opnieuw tegen. Een tweede 4850 of 4870 levert 48 en 22 procent winst. Een tweede GTX 280 of GTX 260 ongeveer hetzelfde: 48 en 21 procent. Meer dan twee GPU's is ook in deze benchmark nutteloos.

CPU-bottleneck?

We schreven al dat we onze standaard tests draaien met een Intel Core 2 Extreme QX9650, de één na snelste processor die op dit moment verkrijgbaar is. Toch blijkt in veel benchmarks dat niet de videokaarten, maar de CPU de bottleneck is. Om de verborgen kracht van SLI en Crossfire bloot te leggen hebben we nog een beperkt aantal tests uitgevoerd waarbij we de QX9650 hebben overklokt naar 4 GHz en het geheugen naar 1600 MHz. Allereerst interessant is 3DMark Vantage Extreme, waarbij de CPU-score niet meetelt. Met twee GTX 260's, GTX 280's, HD 4850's en HD 4870's zien we een schaling van respectievelijk 89, 77, 81 en 74 procent. Erg netjes!

Daarnaast hebben we ook Crysis in hoge settings opnieuw gedraaid; beeld kwaliteit op High en 1920x1200 met 8x AA. De schaling is dan respectievelijk 96, 68, 93 en 60 procent. Zetten we de kwaliteit op Very High dan krijgen we in sommige gevallen zelfs een eigenlijk onverklaarbare schaling van meer dan 100 procent! Één ding is bewezen; zeker als je SLI / Crossfire met high-end kaarten gaat toepassen is het overklokken van je processor geen overbodige luxe.

Moederbord

Een belangrijke vraag die niet onbeantwoord mag blijven is het effect van het aantal PCI-Express lanes dat een moederbord voor de videokaarten beschikbaar heeft op de prestaties. Alleen bij de Intel X38, Intel X48, nVidia 780, nVidia 790 en ATI 790FX chipsets kun je twee kaarten plaatsen die elk 16-lanes tot hun beschikking hebben. Bij ondermeer de populaire P45 chipset borden worden 16 lanes gedeeld naar 2x 8 voor beide videokaarten.

Om het verschil inzichtelijk te maken, hebben we een aantal benchmarks zowel op een P45 bord als op een X38 bord gedraaid. (Vergeet niet dat de X48 in feite identiek is aan de X38.) Overige componenten zijn zoals eerder deze review beschreven. Het blijkt dat het prestatieverschil gemiddeld zo'n 3,5% bedraagt, bijna verwaarloosbaar. Desalniettemin kan het verschil juist in zeer complexe gevallen flink oplopen; in Crysis meten we in de hoogste resolutie tot bijna 17% verschil. Wie een high-end Crossfire of SLI systeem wil aanschaffen kunnen we dus zeker aanraden om voor een bord te kiezen met 2x 16 lanes.

Chipset P45 X38 Verschil
3DMark Vantage (Performance) 12234 13101 7,1%
Crysis - Harbor Assault [1280x1024] (fps) 33,8 34,3 1,5%
Crysis - Harbor Assault [1280x1024 - 4x AA] (fps) 31,6 33,1 4,7%
Crysis - Harbor Assault [1680x1050] (fps) 30,9 31,4 1,6%
Crysis - Harbor Assault [1680x1050 - 4x AA] (fps) 27,9 27,8 -0,4%
Crysis - Harbor Assault [1920x1200] (fps) 26,46 30,9 16,8%
Crysis - Harbor Assault [1920x1200 - 4x AA] (fps) 22,85 25,6 12,0%
Unreal Tournament 3 - Serenity [1280x1024] (fps) 97,5 98,7 1,2%
Unreal Tournament 3 - Serenity [1680x1050] (fps) 95,5 96,6 1,2%
Unreal Tournament 3 - Serenity [1920x1200] (fps) 87,8 92,6 5,5%
Call of Juarez [1280x1024] (fps) 92,4 92,6 0,2%
Call of Juarez [1280x1024 - 4x AA 8x AF] (fps) 68,8 68,7 -0,1%
Call of Juarez [1680x1050] (fps) 84,3 84,2 -0,1%
Call of Juarez [1680x1050 - 4x AA 8x AF] (fps) 55,1 55,8 1,3%
Call of Juarez [1920x1200] (fps) 77 77,5 0,6%
Call of Juarez [1920x1200 - 4x AA 8x AF] (fps) 46,8 48,5 3,6%
Gemiddeld - - 3,5%

Conclusie

We kunnen een aantal algemene conclusies trekken. De schaling van Crossfire en SLI is afhankelijk van het gekozen spel en van de resolutie. In de regel; hoe hoger de resolutie, hoe minder CPU-afhankelijkheid er bestaat en hoe meer winst een tweede kaart kan opleveren. In 1920x1200 varieert de schaling in de meeste van onze tests zo'n beetje tussen de 50 en 80 procent, met geregeld positieve en negatieve uitschieters. Van 3-weg SLI of Quad Crossfire X kunnen we niet echt warm worden; vaak werkt het averechts, het is een crime om het aan de praat te krijgen en nergens is de extra prestatiewinst de flinke investering in extra videokaarten en voeding echt waard.

Crossfire en SLI zijn wat ons betreft ideaal voor mensen die met een flink budget een ultieme game PC willen samenstellen waarmee games in extreem hoge resoluties (1920x1200, 2560x1600) en met zo hoog mogelijke beeldkwaliteit gespeeld kunnen worden. Juist in deze situaties komt een tweede kaart goed tot z'n recht. Als upgrade pad zien we het wat minder. Wie een klein jaar geleden een Radeon HD 3870 had gekocht, zou er inmiddels bijvoorbeeld beter aan doen om deze te vervangen door een HD 4870 dan om een tweede erbij te kopen. Desalniettemin is het bij de keuze van een moederbord altijd slim om de optie open te houden.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

ATI Radeon HD 4850

ATI Radeon HD 4850

 • RV770
 • 800 cores
 • 625 MHz
 • 512 MB
 • 256 bit
 • DirectX 10.1
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
ATI Radeon HD 4850 Crossfire

ATI Radeon HD 4850 Crossfire

 • RV770
 • 800 cores
 • 625 MHz
 • 512 MB
 • 256 bit
 • DirectX 10.1
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
ATI Radeon HD 4870 512MB

ATI Radeon HD 4870 512MB

 • RV770
 • 800 cores
 • 750 MHz
 • 512 MB
 • 256 bit
 • DirectX 10.1
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
ATI Radeon HD 4870 Crossfire

ATI Radeon HD 4870 Crossfire

 • RV770
 • 800 cores
 • 750 MHz
 • 512 MB
 • 256 bit
 • DirectX 10.1
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
ATI Radeon HD 4870 X2

ATI Radeon HD 4870 X2

 • R700
 • 1600 cores
 • 750 MHz
 • 2048 MB
 • 256 bit
 • DirectX 10.1
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
ATI Radeon HD 4870 X2 Crossfire

ATI Radeon HD 4870 X2 Crossfire

 • R700
 • 1600 cores
 • 750 MHz
 • 2048 MB
 • 256 bit
 • DirectX 10.1
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce 9600 GT

Nvidia GeForce 9600 GT

 • G94
 • 64 cores
 • 650 MHz
 • 512 MB
 • 256 bit
 • DirectX 10.0
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce 9800 GTX

Nvidia GeForce 9800 GTX

 • G92
 • 128 cores
 • 675 MHz
 • 512 MB
 • 256 bit
 • DirectX 10.0
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 260

Nvidia GeForce GTX 260

 • GT200
 • 192 cores
 • 576 MHz
 • 896 MB
 • 448 bit
 • DirectX 10.0
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 260 SLI

Nvidia GeForce GTX 260 SLI

 • GT200
 • 192 cores
 • 576 MHz
 • 896 MB
 • 448 bit
 • DirectX 10.0
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 280

Nvidia GeForce GTX 280

 • GT200
 • 240 cores
 • 602 MHz
 • 1024 MB
 • 512 bit
 • DirectX 10.0
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 280 3-way SLI

Nvidia GeForce GTX 280 3-way SLI

 • GT200
 • 240 cores
 • 602 MHz
 • 1024 MB
 • 512 bit
 • DirectX 10.0
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 280 SLI

Nvidia GeForce GTX 280 SLI

 • GT200
 • 240 cores
 • 602 MHz
 • 1024 MB
 • 512 bit
 • DirectX 10.0
 • PCI-Express 2.0 x16
Niet verkrijgbaar
0
*