Test: 16 ontvangers voor DVB-T (Digitenne)

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Antenne
 3. 3. ASUS / AverMedia
 4. 4. Conceptronic / KPN
 5. 5. Pinnacle / X3M
 6. 6. TerraTec
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Een tijdje bespraken we uitgebreid destand van zaken rondom digitale televisie in Nederland en hoe deze op je PC zichtbaar te krijgen. Ook brachten we deel 1 van onze vergelijkingstest van digitale TV-kaarten. Nu volgt deel 2: DVB-T ontvangers.

Zoals we in het eerdere artikel opmerkten, is digitale TV in Nederland in de regel net even anders dan in andere landen. Vandaar dat je bij het kopen van een PC-ontvanger goed moet opletten. Dat geldt vooral bij DVB-T! Digitale TV via de ether is in de meeste landen om ons heen de meest gebruikte variant. De reden is simpel: in Duitsland, Engeland, Frankrijk en de meeste andere Europese landen is DVB-T gratis te ontvangen en is de kwaliteit prima te noemen. Nederland is één van de weinig landen ter wereld waar je moet betalen; bij Digitenne kun je alleen Nederland 1/2/3 en de regionale zenders gratis bekijken, voor de overige kanalen heb je een smartcard en abonnement nodig. Extra zuur is trouwens dat de beeldkwaliteit van de dienst in Nederland duidelijk onder het niveau van de ons omringende landen is.


Wie in Nederland DVB-T wil bekijken, zit vast aanDigitenne van KPN.

Fabrikanten

Aangezien DVB-T in de rest van de wereld vrijwel overal gratis is, houdt bijna geen enkele fabrikant van PC-ontvangers rekening met de Nederlandse situatie. Ontvangers die je kunt gebruiken in combinatie met een smartcard zijn een zeldzaamheid. Bij andere ontvangers blijft je kijkgenot beperkt tot vier zenders. Heb je een ontvanger met een CI-slot, dan zijn er verder weinig problemen. Voor Digitenne heb je een zogenaamde Conax CAM nodig, die bij verschillende shops voor tussen de 50 en 60 euro verkrijgbaar is. Om alle zenders te bekijken is natuurlijk een abonnement nodig, wat op het moment van schrijven bij KPN 6,95 euro per maand kost.

Van alle geteste producten bieden slechts twee fabrikanten de mogelijkheid om een smartcard te gebruiken (als optie) aan. Bij het gros van de producten blijf je dus steken bij de zenders van de publieke omroep. Toch gaat het wat ver om dergelijke producten direct als ongeschikt af te doen; zeker gezien de lage prijs van sommige producten is het alleen al interessant om onderweg naar een beperkt aantal zenders te kijken. En vergeet ook niet; veel van de meest populaire TV-programma's, waaronder het journaal en de grote sportevenementen, komen op Nederland 1, 2 of 3. Daarnaast zijn de DVB-T ontvangers ook handige ‘vakantie-producten'; in het buitenland kun je immers wél alle plaatselijke zenders gratis ontvangen.

Sowieso zijn veel van de producten die we hebben bekeken hybride; deze kunnen zodoende naast DVB-T ook analoge TV ontvangen. Thuis kun je ze dus gebruiken voor het normale kabelsignaal.

Antenne

Zonder uitzondering wordt bij alle DVB-T ontvangers die verkocht worden voor de PC een kleine sprietantenne meegeleverd. Die is in de regel goed genoeg om onderweg (lees: in de buitenlucht) zonder noemenswaardige storing TV te ontvangen. Voor binnenshuis zijn dergelijke antennes niet geschikt, op misschien een enkele plek in Nederland na. Het Hardware.Info Testlab bevindt zich hemelsbreed nog geen twee kilometer van de dichtstbijzijnde Digitenne zendmast, maar met de standaard sprietantennes TV-kijken is in ons lab een duidelijke no-go.

Om toch goede ontvangst tehebben, zijn er vele actieve antennes op de markt. Die zijn een stuk groter, maar moeten ook gevoed worden om hun werk te kunnen doen. Bij zo'n actieve antenne wordt over het algemeen een koppelstuk meegeleverd, dat je tussen de antenneaansluiting kunt plaatsen en dat stroom aan de kabel toevoegt. Een nadeel: een extra stekker in het stopcontact.

Sommige ontvangers bieden zelf de mogelijkheid om een actieve antenne van stroom tevoorzien. Indien die functionaliteit voorhanden is, hebben we dat in de tabel vermeld.


Voor goede ontvangst is een actieve antenne een must.

Media Center

Een groot voordeel is dat alle DVB-T adapters compatible zijn met Windows Media Center, onderdeel van Vista Home Premium en Ultimate. Ofwel; over belabberde software hoef je je wanneer je gebruik maakt van deze besturingssystemen geen zorgen te maken. Wel moet je je realiseren dat MediaCenter geen ondersteuning biedt voor conditional access; zelfs met de adapters die een CAM en smartcard ondersteunen, kun je in Media Center dus alleen de publieke zenders bekijken. Alleen fabrikant Digital Everywhere heeft hier een slimme oplossing voor bedacht, maar vanwegede relatief hoge prijs is de DVB-T versie van hun FloppyDTV kaarten weinig populair.

ASUS / AverMedia

Van ASUS ontvingen we de MyCinema-PE6330 Hybrid, de enige PCI-Express x1 kaart uit de test. De naam geeft wel aan dat naast DVB-T ook analoge TV ontvangen kan worden. Voor dat laatste aspect biedt ASUS een hardwarematige MPEG2-encoder. Ook aan S-Video/composiet video-ingangen is gedacht, je kunt de kaart dus gebruiken om analoge videobronnen te digitaliseren. De afstandbediening die wordt meegeleverd is weinig op aan te merken. ASUS heeft zich er (gelukkig) niet aan gewaagd om eigen software te maken en levert ArcSoft TotalMedia 3.5 mee, een Media Center-achtig softwarepakket met een eenvoudig te gebruiken 10-feet interface. De software werkt snel, eenvoudig en intuïtief. De hardwarematige encoder maakt de kaart wel relatief duur, zodat wanneer je geen analoge TV wil kijken, je beter naar een ander product kunt kijken.

Asus MyCinema-PE6300 Hybrid
De ASUS MyCine-PE6300 Hybrid is de enige PCI-Express kaart in de test

AverMedia is één van de oudgedienden in de TV-kaarten business. We ontvingen twee producten; de DVB-T Volar X is een USB-stick en de Hybrid NanoExpress is een ExpressCard. Deze laatste kaart is hybride en kan dus ook analoge TV aan. Het voordeel van de AverMedia kaart boven de ExpressCard van Pinnacle is dat er niets uitsteekt; je kunt de kaart dus probleemloos altijd in je notebook laten zitten. AverMedia levert eigen software mee en als enige leverancier hebben ze zowel een normale als een 10-feet Media Center-achtige interface. De software werkt aardig, maar is qua functionaliteit redelijk beperkt. Goed nieuws is dat er een Nederlandstalige versie is, slecht nieuws is dat er wat hele nare vertaalfouten in zitten, zelfs in de Engelse versie.  "Please reboot a computer" aan het eind van de installatieprocedure is een instant klassieker. De NanoExpress is wat ons betreft vanwege de formfactor zeker het overwegen waard, maar het feit dat je geen smartcards kunt gebruiken, maakt de producten voor de Nederlandse markt helaas weinig bruikbaar.

AverMedia AverTV Hybrid NanoExpress
AverMedia's NanoExpress kaart kun je makkelijk in je laptop wegstoppen, maar de software houdt helaas niet over.

Conceptronic / KPN

Van Conceptronic gingen we aan de slag met de interne PCI Digital & Analog Combo TV Tuner Card en de externe USB 2.0 Digital TV Receiver. Over de interne kaart kunnen we kort zijn; de meegeleverde HyperMedia software is echt een drama; het werkt maar half, ziet er niet uit en is zeer beperkt qua mogelijkheden. Alle zenders erin krijgen bleek tijdens onze test al onmogelijk. Deze kaart moet je wat ons betreft met een flinke bocht omheen. De USB-stick daarentegen is zo gek nog niet. Hij is super goedkoop (gemiddeld rond de 28 euro) en daarmee prima om op vakantie TV te kunnen kijken en je in Nederland te beperken tot de publieke zenders. Bij deze stick wordt de bij ASUS al genoemde TotalMedia software van ArcSoft geleverd, die uitstekend werkt. Gezien de lage prijs wat ons betreft een aanrader!

Conceptronic USB 2.0 Digital TV Receiver
Met Conceptronic kun je voor zo'n 28 euro naar Nederland1, 2 en 3 kijken

KPN brengt in Nederland onder eigen naam een USB ontvanger voor Digitenne op de markt. Hier zit een CA-module ingebouwd, zodatje dus een smartcard kunt invoeren en alle zenders kunt bekijken. Is de doos eenmaal geopend, dan is geen geheim meer wat de fabrikant is; we hebben vandoen met de 30E Plus van de Koreaanse fabrikant Anysee. Het goede nieuws van dit product is natuurlijk dat je alle zenders kunt bekijken in Nederland. Toch had KPN zich wel wat meer met het product mogen bemoeien; de Anysee software is namelijk verschrikkelijk instabiel - getest op meerdere PC's - en absoluut niet gebruiksvriendelijk. De nieuwe versie van de software die je bij de fabrikant kunt downloaden is wel wat stabieler, maar ondersteunt de smartcard niet meer. Je zit aan de software vast, want in andere pakketten, waaronder Media Center, werkt de CA-module niet. Met een gemiddelde prijs van 132 euro is het de goedkoopste manier om compleet Digitenne te bekijken op de PC. Bij TerraTec moet je immers én de losse CI adapter én een losse CAM-module kopen. Toch slaat dankzij de matige software ons eindoordeel door naar negatief.

Anysee Digitenne USB Portable Tuner
KPN's eigen USB tuner kan voorzien worden van een smartcard, maar heeft dramatische software.

Pinnacle / X3M

Van Pinnacle ontvingen we een drietal DVB-T ontvangers. De PCTV 320cx is een ExpressCard en is geschikt voor zowel DVB-T en analoge TV. Datzelfde geldt ook voor de PCTV 340e die in USB-uitvoering wordt geleverd. De PCTV 73e USB-ontvanger doet alleen DVB-T, maar heeft als grote voordeel de minieme afmetingen. Alleen de TerraTec XXS is nóg kleiner.

De software van Pinnacle werkt prima. Het bedrijf zit al jaren op de Europese en Amerikaanse markt en weet zodoende als geen ander programmatuur te maken die handig in gebruik is. Toch richt Pinnacle zich duidelijk niet op de freaks; het zelf selecteren van decoders is helaas niet mogelijk. Handig is wel de mogelijkheid om opnames direct op DVD te zetten, de meeste andere software mist die functionaliteit. Sterker nog; bij alle Pinnacle producten krijg je direct een uitgeklede versie van de Studio of VideoSpin videobewerkingssoftware.

Het grootste nadeel blijft dat Pinnacle geen optie biedt om een optioneel CI-slot aan te schaffen. Op dit vlak leggen ze het duidelijk af tegen hun concurrent TerraTec. Daarnaast zijn de prijzen relatief hoog.

Pinnacle PCTV 310i Hybrid Pro PCI
De Pinnacle 310i is een prima hybride PCI-kaart, maar wel een beetje prijzig.

We gingen aan de slag met drie ontvangers van X3M. De HE2500, HPC2000 en TU1100 maken respectievelijk gebruik van een ExpressCard, PCI en USB interface. Alleen de laatste is niet hybride. De producten werken alle naar behoren en worden geleverd met de eerder genoemde Arcsoft TotalMedia software, waar we zeker over te spreken zijn. Dat zorgt ervoor dat het qua gebruiksvriendelijkheid wel snor zit. Een optie om een CAM te gebruiken is er niet, in Nederland is het gebruik dus beperkt. Maar eerlijk is eerlijk; de prijzen zijn lekker laag.

TerraTec

TerraTec heeft een bijna onbeperkt aanbod van DVB-T ontvangers. We gingen aan de slag met drie USB-modellen, de Cinergy DT USB XS Diversity, de Cinergy Hybrid T USB XS FM en de Cinergy T USB XXS HD. Al deze producten hebben hun eigen unieke aspecten. Zo heeft de eerste in het rijtje twee tuners aan boord. Hiervoor moet je helaas ook twee antennes aansluiten, maar je kunt dan wel twee programma's tegelijkertijd opnemen of één bekijken en één opnemen. De Hybrid ontvanger is zoals de naam al doet vermoeden ook geschikt voor analoge TV. Het belangrijkste aspect van de XXS zijn de minieme afmetingen; deze ontvanger is net zo groot als een USB geheugenstick. Zeker voor mobiel gebruik is dat ideaal.

Een voordeel van alle TerraTec kaarten is het optionele, via USB aangesloten CI-slot, dat voor circa 85 euro verkrijgbaar is. Wanneer we dat combineerden met een Conax CAM, konden we tijdens onze test probleemloos alle Digitenne zenders bekijken. Een ander voordeel blijft de software, gebruiksvriendelijk, maar toch met alle opties die je als liefhebber wil hebben. Zelf decoders kiezen, opnemen in alle denkbare formaten, een via internet gekoppelde programmagids, het zit er allemaal in en het werk ook nog eens intuïtief. Ook het zoeken naar en groeperen van zenders werkt bij TerraTec erg prettig. Handig is dat men ook Linux drivers voor alle producten heeft; zo kun je de USB XXS HD bijvoorbeeld prima combineren met een ASUS Eee PC.

De dualtuner ontvanger en de hybride variant kosten beiden rond de 75 euro. De XXS koop je voor rond de 51 euro. Hiermee is TerraTec zeker niet de goedkoopste, maar de software en de optionele CI uitbreiding maken dat meer dan goed. Voor wie direct met een CAM aan de slag wil heeft TerraTec onder de naam Cinergy XXS PayTV een combinatie van de XXS met de CI-module en een voor Digitenne geschikte CAM op de markt. Met een gemiddelde prijs van 153 euro een mooiedeal!

TerraTec Cinergy DT USB XS Diversity
De TerraTec Cinergy DT USB XS Diversity heeft twee tuners aan boord.

TerraTec Cinergy XXS PayTV
TerraTec losse CI-module maakt het mogelijk om alle betaalde Digitenne zenders te bekijken

Conclusie

Het grootste probleem blijft dat het gebruik van een smartcard in Nederland eigenlijk verplichte kost is. Hoewel KPN uiteindelijk de goedkoopste oplossing heeft, zouden wij liever een combinatie van een TerraTec USB XXS HD met hun optionele CI-slot en een losse CAM adviseren. Deze wordt sinds kort onder de naam Cinergy XXS PayTV als bundel verkocht. Mede dankzij de uitstekende gebruiksvriendelijkheid, wint TerraTec met deze set een Hardware.Info Gold Award.

Een bronzen award gaat naar de Conceptronic USB 2.0 Digital TV-receider; voor slechts 28 euro krijg je een prima werkende DVB-T ontvanger met goede software. In Nederland blijft het gebruik echter beperkt tot de publieke zenders.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht onderaan deze pagina voor een uitgebreide vergelijkingstabel. Op de detailpagina's van alle geteste producten vind je verder diverse screenshots van de software.

award200-gold
TerraTec Cinergy XXS Pay TV

award200-bronze
Conceptronic USB 2.0 Digital TV receiver


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Anysee Digitenne USB Portable Tuner

Anysee Digitenne USB Portable Tuner

 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
Asus MyCinema-PE6300 Hybrid

Asus MyCinema-PE6300 Hybrid

 • Intern
 • PCI-Express
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
AverMedia AverTV DVB-T Volar X

AverMedia AverTV DVB-T Volar X

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
AverMedia AverTV Hybrid NanoExpress

AverMedia AverTV Hybrid NanoExpress

 • Extern
 • ExpressCard
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
Conceptronic Digital & Analog combo TV Tuner card

Conceptronic Digital & Analog combo TV Tuner card

 • Intern
 • PCI
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
Conceptronic USB 2.0 Digital TV Receiver

Conceptronic USB 2.0 Digital TV Receiver

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
Pinnacle PCTV 73e NanoStick

Pinnacle PCTV 73e NanoStick

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
Pinnacle PCTV 310i Hybrid Pro PCI

Pinnacle PCTV 310i Hybrid Pro PCI

 • Intern
 • PCI
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
Pinnacle PCTV 320cx Hybrid ExpressCard

Pinnacle PCTV 320cx Hybrid ExpressCard

 • Intern
 • ExpressCard
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
Pinnacle PCTV 340e Hybrid Pro Stick

Pinnacle PCTV 340e Hybrid Pro Stick

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
TerraTec Cinergy DT USB XS Diversity

TerraTec Cinergy DT USB XS Diversity

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
TerraTec Cinergy Hybrid T USB XS FM

TerraTec Cinergy Hybrid T USB XS FM

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
TerraTec Cinergy T USB XXS HD

TerraTec Cinergy T USB XXS HD

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
Gold Award TerraTec Cinergy XXS PayTV

TerraTec Cinergy XXS PayTV

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
X3M HE2500

X3M HE2500

 • ExpressCard
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
X3M HPC2000

X3M HPC2000

 • PCI
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
X3M TU1100

X3M TU1100

 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
0
*