1000+ Watt voedingen vergelijkingstest

33 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Efficiëntie
 3. 3. 12V rails
 4. 4. Trends
 5. 5. Test
 6. 6. 17 Exemplaren
 7. 7. Vermogen
 8. 8. Energieverbruik
 9. 9. Geluid
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Het hardware wereldje staat bekend om z'n grote getallen marketing. Verkoop een PC met zoveel mogelijk Gigahertz processor, zoveel mogelijk Gigabyte geheugen en harddisk en zoveel mogelijk inch monitor, en klanten worden vanzelf enthousiast. Zwaaien met zo hoog mogelijke getallen, het is voor menig verkoper de makkelijkste manier om te vertellen dat product X beter is dan product Y. Helaas is de afgelopen jaren dit principe ook de markt voor computervoedingen. Meer is beter leek het devies, met als resultaat dat verschillende fabrikanten over elkaar heen duikelden met exemplaren met een zo hoog mogelijk vermogen. Toen de eerste voeding met een continu vermogen van 1000 Watt op de markt kwam, resulteerde dat in veel Ooohs en Aaahs. Inmiddels zijn dergelijke voedingen van vele tientallen merken beschikbaar en kun je zelfs al exemplaren van 1500 Watt op zelfs meer op de kop tikken!

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: de kans dat je zo'n relatief dure voeding van 1000 Watt of meer nodig hebt is veel kleiner dan de kans dat je hem niet nodig hebt. Toch zijn ze niet in alle gevallen overkill. Wij gingen met 17 exemplaren aan de slag om het kaf van het koren te scheiden.

Verbruik

We hebben het in eerdere tests ook al gemeld: het vermogen van de voeding die je het best kunt kopen is afhankelijk van het stroomverbruik van de componenten in je PC. De vraag hoeveel stroom een verzameling van componenten zal gebruiken is echter vaak makkelijker te stellen dan te beantwoorden. Met een beetje speurwerk en een rekenmachine kom je al een heel eind.

Bij processors en videokaarten is het het makkelijkst; de fabrikanten geven bij deze producten altijd een zogenaamde TDP (Thermal Design Point) waarde af, die je ruwweg mag interpreteren als het maximale stroomverbruik. Voor processors vind je die terug in onze online productdatabase, voor videokaarten helaas nog niet, maar daar zullen we in de toekomst verandering in brengen. Net als in veel gevallen is Google je beste vriend; geef een zoekopdracht à la ‘TDP GeForce 9800 GTX' en je hebt je antwoord direct. Ga je overklokken, dan kun je het best rekenen met een wat hoger Wattage; computerchips als CPU's en GPU's schalen qua stroomverbruik immers lineair met het gebruikte voltage (vCore) en zelfs kwadratisch met de klokfrequentie. Ofwel: een processor met een TDP van 65 Watt kan zwaar overklokt makkelijk richting de 100 Watt gaan.

Het stroomverbruik van de overige componenten in de PC is wat lastiger exact te bepalen, maar hiervoor kunje wel prima aannames doen. Het totale stroomverbruik van een moederbord schommelt in de regel rond de 40 Watt, budget borden wat minder, high-end overklokkers borden wat meer. Voor een harddisk mag je maximaal rond de 10 Watt rekenen en voor een geheugenmodule maximaal 5 Watt, opnieuw wat meer als je gaat overklokken.

Rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld; stel je hebt een PC met Intel Core 2 Quad Q9450 processor, een Intel X48 chipset moederbord, twee Radeon HD 4870 videokaarten, twee geheugenmodules en twee harddisks. De TDP van de Q9450 bedraagt 95W, die van een Radeon HD 4870 bedraagt 160 Watt. In totaal verbruikt zo'n systeem in potentie met wat natte vinger werk dus maximaal 95 + 40 + 2x160 + 2x 5 + 2x 10 = 485 Watt. Ga je flink overklokken, dan mag je zoals gezegd nog wat meer rekenen. Toch is het meteen duidelijk; zelfs een flinke PC als deze komt nog niet in de buurt van de kiloWatt grens.

Toch kun je die zeker benaderen. Laten we eens rekenen aan de Core 2 Extreme QX9650, opnieuw een X48 bord, twee Radeon HD 4870 X2's, vier geheugenmodules en vier harde schijven. We komen dan op 130 + 40 + 2x 280 + 4x 5 + 4x 10 = 790 Watt. Nog wat marge dankzij overklokken erbij en we komen een heel eind in de richting...

Akasa AK-P100FG
Slechts 70A voor de 12V lijnen bij deze Akasa AK-P100FG is een beetje karig

{PHOTO|L43178-1}
De Antec TruePower Quattro 1000W is onder load het meest efficiënt, maar is mede dankzij de 8 cm fan relatief luidruchtig.

Efficiëntie

Daar komt nog eens bij dat je het vermogen van je voeding relatief ‘veilig' moet kiezen. Niet eens zozeer omdat geen enkele voeding het prettig vindt om lange tijd z'n maximale vermogen te moeten leveren, voornamelijk ook vanwege het modewoord efficiency. Deze efficiëntie van een voeding is het percentage van het uit het stopcontact onttrokken stroom die daadwerkelijk voor het voeden van de verschillende componenten wordt ingezet. Immers; het omzetten van alle spanningen binnen de voeding kost ook stroom! Wanneer de componenten van een PC in totaal 400 Watt gebruiken en de voeding is 80% efficiënt, zal deze 500 Watt stroom verbruiken. 80% van 500 is immers 400. Heb je een voeding die 90% efficiënt is, dan is het totale stroomverbruik slechts 444 Watt. Dat kan op jaarbasis flink schelen in de energierekening!

Zoals we verderop zullen zien, is de ene voeding efficiënter dan de ander, maar belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat bij alle voedingen deze efficiëntie ook afhankelijk is van de belasting. Ruwweg mogen we concluderen dat een voeding het meest efficiënt werkt wanneer deze tussen de 50% en 75% van z'n maximaal vermogen belast is.

Terug naar ons rekenvoorbeeld; het systeem waar van we berekenden dat 790 Watt het maximale stroomverbruik van alle componenten is, zal met bijvoorbeeld een 900 Watt voeding prima stabiel werken. Echter; een voeding van 1000 of 1100 Watt zal in dit geval veel efficiënter werken. Voor het systeem van maximaal 485 Watt ligt zodoende een voeding van rond de 700 Watt voor de hand.

Meer dan 1000

Ons rekenvoorbeeld bewijst dus dat er zeker markt is voor 1000 Watt voedingen, al moet je er echt een extreem luxe PC voor neerzetten. Zelfs voor de 1200 Watt en 1500 Watt voedingen die in de handel verkrijgbaar zijn, valt een nut te bedenken. Reken maar even mee; de TDP van een GeForce GTX 280 is 236 Watt. Wil je Triple SLI gaan draaien met vergelijkbare componenten als het zware systeem uit onze rekenvoorbeelden, dan kom je uit op een maximaal stroomverbruik van 938 Watt en dan hebben we nog niet overklokt. Bij een dergelijk systeem is een 1200 Watt voeding dus geen overbodige luxe.

En 1500 Watt? Je herinnert je vast Intels Skulltrail platform met twee Core 2 Extreme processors nog. Denk daar opnieuw drie GTX 280's bij en het begint te dagen... Op dit vlak is het de afgelopen jaren (helaas) hard gegaan; nog geen twee jaar geleden - voor de tijd van Triple SLI en dual-GPU kaarten - durfden wij de conclusie nog te trekken dat voedingen van meer dan 1000 Watt per definitie onzinnig zijn.

Thermaltake Toughpower 1500W
Thermaltake gaat tot 1500W. Je moet het wel heel bont maken wil je dat nodig hebben.

12V rails

Je puur blindstaren op het opgegeven vermogen van voedingen is overigens niet zo slim. De manier waarop fabrikanten het Wattage berekenen kan immers vaak nogal arbitrair zijn. Zeker bij onbekende budgetmerken moet je er voor uitkijken. Het enige dat daadwerkelijk 1000W kan zijn aan de 1000W voeding van het merk Makendiegeenmuismatten kan zomaar de stikker zijn. Een beter houvast is kijken naar de maximale amperages van de 12V rails die een voeding aan boord heeft. Immers; het gros van de componenten in de PC - en zeker diegenen die het meeste stroom verbruiken - trekken hun energie uit de 12V circuits van de voeding. Wanneer er in totaal 80A op de 12V circuits beschikbaar is, kun je uitrekenen dat er 972 Watt (12 x 80) beschikbaar is voor alle componenten die in de basis van 12V gebruik maken. Het kan flink verschillen; er zit een 1100 Watt voeding in de test met maar 70 Ampère, terwijl er aan de andere kant ook een 1000 Watt met 128 Ampère tussen zit. Fabrikanten betichten van misleiding gaat wat ver, maar het moge duidelijk zijn dat je wat verder moet kijken om er achter te komen wat een voeding écht in z'n mars heeft.

Één of meerdere?

De belangrijkste onderdelen in de PC - de processor en videokaart(en) - betrekken hun stroom zoals gezegd uit de 12 Volt circuits van de voeding. Er zijn verschillende manieren waarop een voeding de 12 Volt spanning aan al deze componenten kan leveren. De modellen in de test zijn ruwweg op te delen in twee categorieën als we naar de specificaties kijken. Het gros van de exemplaren is opgebouwd volgens de strategie dat er intern meerdere, losse 12 Volt rails zijn die elk maximaal een bepaald amperage kunnen leveren. De Be Quiet Dark Power Pro 1000 Watt heeft bijvoorbeeld zes losse 12V rails die elk 20A kunnen leveren. De insteek die veel andere voedingontwerpers hebben, is dat je beter één heel erg krachtige 12V rail kunt pakken; de OCZ EliteXstream 1000W heeft bijvoorbeeld één rail van 80A. Een tussenoplossing bestaat ook; Corsair werkt bij de HX1000W bijvoorbeeld met 2x 40A.

Het is niet zo makkelijk om één van beide ontwerpstrategieën als de betere keuze aan te merken. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Voedingen met veel losse rails hebben als voordeel dat als één component grote schommelingen op de belasting van een voedingslijn plaatst, dat andere componenten daar geen last van kunnen hebben. Potentieel zijn ze dus stabieler. Maar er ligt ook gevaar op de loer; het is altijd even puzzelen met kabeltjes om de load van alle componenten over de verschillende rails te verdelen. Het kan best zijn dat één rail zwaar overbelast is, met een instabiel systeem als gevolg, terwijl andere rails (bijna) niet gebruikt worden.

Bij voedingen met één rail heb je dat laatste probleem natuurlijk per definitie niet. Zeker overklokkers zweren vaak bij dergelijke exemplaren, aangezien je met extreme klokfrequenties en voltages al snel relatief beperkte 12V rails kunt overbelasten. Het nadeel is uiteraard wel dat wanneer een bepaald component grote schommelingen veroorzaakt, andere componenten daarvan last kunnen hebben. Intuïtief is zo'n Corsairiaanse tussenoplossing eigenlijk zo geknog niet.

Corsair HX1000
Corsair zweert bij twee krachtige rails. Die-hard overklokkers kunnen het daar in vinden.

OCZ EliteXstream 1000W
OCZ doet 1000W met slechts één rail. Erg stil, onder load ergefficiënt, maar idle juist niet. Desalniettemin een goede keuze voor overklokkers.

Voedingen zo efficiënt mogelijk maken en daarmee het energieverbruik van de PC zo ver mogelijk terugdringen lijkt dé trend van het afgelopen jaar en is ook het gene waar de meeste fabrikanten veel effort in steken. En of alle verhalen over klimaatverandering nu wel of geen houtsnijden; in ieder geval betekent een efficiëntere voeding aan het eind van het jaar een lagere stroomrekening. Een trend die al vele jaren speelt en niet ten ondergaat is dat voedingen steeds minder lawaai produceren worden. Grote, stille fans dragen daar aan bij. Sommige fabrikanten zorgen zelfs voor rubberen randen op hun voeding om trillingen op te vangen.

Een trend die de afgelopen jaren zwaar in opkomst is geweest, maar die we bij 1000+ Watt voedingen zeker niet bij alle exemplaren tegenkomen zijn modulaire kabels. Bij dergelijke voedingen wordt het gros van de aansluitkabels los in de doos geleverd en kun je puur de kabels die je daadwerkelijk gebruikt aansluiten. Handig, want op die manier voorkom je een grote kabelbende in je kast. Veel fabrikanten beweren echter dat bij zeer hoge vermogens als de voedingen uit deze test, de modulaire connectors voor instabiliteiten kunnen zorgen. Die claim is door ons eigenlijk noch te bevestigen noch te weerleggen.

Één trend lijkt gebroken; de laatste jaren moesten voedingen ineens hip en fancy worden; felle kleuren, lichtgevende fans, we hebben de meest uitbundige creaties voorbij zien komen. Dat lijkt gedaan; zeker in het 1000+ Watt segment stralen fabrikanten liever degelijkheid en stabiliteit uit. Bij de voedingen uit deze test heb je op een enkele uitzondering na de keuze tussen de kleuren zwart, zwart en zwart. Wil je graag een lichtgevend exemplaar? Dan heb je in ons testveld nog maar de keuze uit twee. Een stoer uiterlijk kan echter ook zonder lampjes; de nieuwe Cooler Master UCP reeks is daar het bewijs van.

Cooler Master UCP 1100W
Met de UCP reeks geeft Cooler Master het fenomeen stoer uiterlijk een nieuwe dimensie. Gelukkig is niet alleen het uiterlijk goed te noemen.

FSP Everest Pro 1200W
De FSP Everest Pro 1200W is zowel idle als onder load erg efficiënt. Het lekvermogen doet de voeding echter de das om.

Test

Van alle productgroepen die we in het Hardware.Info Testlab geregeld onder de loep nemen, zijn voedingen eigenlijk het moeilijkst om te testen. Alleen met zeer gespecialiseerde apparatuur kun je daadwerkelijk bijvoorbeeld het maximale vermogen van een voeding meten. Over zaken als stabiliteit van een voeding is überhaupt al lastig iets zinnigs te zeggen. Helaas kunnen we je geen allesomvattende voedingtest bieden. Desalniettemin hebben we de 17 modellen die we voor dit artikel opgestuurd kregen op een uitvoerige manier aan de tand gevoeld.

De basis voor de test is een systeem dat we makkelijk ‘1000 Watt waardig' kunnen noemen; een op 3.6 GHz overklokte Intel Core 2 Extreme QX6850 processor, 4 GB (2x 2 GB) DDR3-1333 geheugen, een Intel DX48BT2 moederbord, twee ATI Radeon HD 4870 X2 videokaarten en vier Samsung Spinpoint F1 1 TB harde schijven.

De efficiëntie, ofwel in feite het totale stroomverbruik van de voedingen is één van de belangrijkste eigenschappen. Met een professionele Zes Zimmer LMG95 vermogensmeter hebben we het verbruik in vier situaties gemeten; onder volle load (gegenereerd door Cinebench 10 en 3DMark06 tegelijk te draaien), idle op de Windows desktop, met het systeem uitgeschakeld en met het systeem uit en de knop van de voeding ook uit.

Tijdens de load test hebben dankzij speciale meetapparatuur die we tussen de voeding en het testsysteem hebben geplaatst alle 12V lijnen in de gaten gehouden. Hierbij hebben we de grootste afwijking geregistreerd. Volgens officiële specificaties mag de afwijking maximaal 5% bedragen. Ofwel; alle lijnen moeten minimaal 11,44 Volt bieden. Hoe dichter bij de 12V hoe beter uiteraard.

Om te bekijken hoe de voedingen het bij een lagere belasting doen, hebben we ook tests uitgevoerd met de processor niet overklokt en twee normale 4870's. Tenslotte hebben we ook het geluid gemeten. Hiervoor maakten we gebruik van een volledig passief gekoeld systeem, op basis van dezelfde componenten, behalve een passieve GeForce 8800 GT als videokaart. De geluidsmeting is gedaan op 10 centimeter afstand om de verschillen zo duidelijk mogelijk aan te tonen.

{PHOTO|L43202-1}
De Zalman ZM1000-HP is de beste stille 1000 Watt voeding.

17 Exemplaren

In totaal gingen we zoals gezegd aan de slag met 17 voedingen van 12 merken. Als benedengrens voor deze test stelden we 1000 Watt, de zwaarste voeding in de test is 1500 Watt. De prijzen lopen aardig uit een; de goedkoopste in de test is de Chieftec Super 1200W met een gemiddelde prijs van 182 euro. Ook Antec, Cooler Master, OCZ en Silentmaxx weten de gemiddelde prijs van hun 1000 Watt voeding onder de 200 euro te houden. Niet geheel verwonderlijk is de enige 1500 Watt voeding in de test de duurste; de Thermaltake Toughpower 1500W kost in onze prijsvergelijker op het moment van schrijven gemiddeld 343 euro.

Het merendeel van de geteste voedingen is modulair; 11 van de 17 exemplaren. Alle exemplaren hebben keurige sleeves over alle kabels. Dat mag je in deze prijsklasse wel verwachten! De Corsair HX1000W heeft als enige geen sleeves, maar maakt gebruikt van speciale, platte kabels naar alle connectoren. Dat maakt het zo mogelijk nóg makkelijker om je behuizing opgeruimd te houden. Een aan/uit-knop is op bijna alle voedingen terug te vinden; alleen bij de FSP Everest Pro 1200W, SilverStone Strider 1200W en bij de Zalman ZM1000-HP is die er niet. Volgens de fabrikanten is dat geen bezuiniging; maar eerder een beveiliging. Wanneer je zeer hoog vermogens met een simpele knop schakelt, kan deze doorbranden wanneer je dat te langzaam doet. Geen wonder dat Cooler Master er bij haar nieuwe UCP-reeks voedingen voor kiest om via een relais te schakelen.

Grote verschillen zijn er ook qua afmetingen. Menig voeding is langer dan 20 centimeter en zal zodoende niet in iedere kast passen. In de tabel vind je alle lengtes overzichtelijk terug.

{PHOTO|L43176-1}
De Chieftec Super 1200W is één van de langste voedingen in de test. Let daarop bij de keuze van de behuizing.

Connectors

Veel videokaarten in een PC betekent dat je ook veel connectors nodig hebt! Zowel de ATI Radeon HD 4870 X2 als de nVidia GeForce GTX 280 hebben zowel een 6-pin als 8-pin PEG-connector nodig. Alle voedingen in de test hebben minstens 2x 6-pin en 2x 8-pin om twee van de genoemde kaarten te combineren. Voor drie GTX 280's heb je 3x 8-pin en 3x 6-pin nodig; dat kan alleen bij de Be Quiet Dark Power Pro 1200W, Chieftec Super 1200W, Cooler Master Real Power Pro 1250W en UCP 1100W, Corsair HX1000W, FSP Everest Pro 1200W, SilverStone Olympia 1000W en de ThermalTake TouchPower 1500W.

Opvallend is dus dat Corsair en SilverStone de enige leveranciers zijn die een 1000W model van zes PEG-connectors voorzien. Niet geheel toevallig zijn dit ook juist de exemplaren met slechts één of twee rails. Hierdoor moeten de voedingen naar verluid probleemloos zoveel kaarten van stroom kunnen voorzien. Cooler Master spant trouwens de kroon met het aanbieden van 9 PEG-connectors. Wat daar precies hun bedoeling mee is mag Joost weten.

Vermogen

De meeste 1000W voedingen in de test hebben in totaal voor alle 12V rails een maximaal amperage van rond de 80 à 90 ampere. De enige negatieve uitschieter is Akasa met slechts 70 ampere. Positieve uitschieters zijn er ook; Be Quiets 1000W biedt 120A, Cooler Masters 1000W biedt 128A en Zalmans 100W biedt 110A. De voedingen met een hoger continu vermogen in de test bieden uiteraard ook hogere amperages. De hoogste waardes vinden we bij de Cooler Master Real Power Pro 1250W en de SilverStone Strider 1200W, elk 144 Ampere.

Het gros van de voedingen werkt met meerdere rails, in de regel vier, vijf of zelfs tot zes stuks aan toe. De OCZ EliteXstream 1000W en de SilverStone Olympia 1000W hebben beiden elk slechts één 12V rail, in beide gevallen van 80 Ampere. De Akasa AK-PF100FG 1000W en Corsair HX100W werken beide met twee rails, respectievelijk 2x 35A en 2x 40A.

Elk van de voedingen is in ieder geval krachtig genoeg om ons zware testsysteem stabiel te laten draaien. Kijken we naar het minimaal gemeten voltage op alle aansluitingen, dan is de Thermaltake TR2 1000W hekkensluiter met 11.66 Volt. Eerlijk is eerlijk: dit is ruim binnen de marge en ook deze voeding hebben we niet op instabiliteiten kunnen betrappen.

Energieverbruik

Dan het energieverbruik. In idle modus lopen de metingen uiteen van 376 Watt tot 417 Watt. Een aardig verschil mogen we wel zeggen! De Thermaltake ToughPower 1500W en SilverStone Olympia 1000W hebben het laagste verbruik, maar vallen bij de load-test door de mand. Ook goede scores zijn er voor de Cooler Master Real Power Pro 1250W, FSP Everest Pro 1200W en Zalman ZM1000-HP.

Bij de test onder full-load is de Antec TruePower Quattro 1000W juist de meest efficiënte, met een verbruik van 671W. De idle goed scorende SilverStone OIympia 1000W is juist hekkensluiter met 733W. De top 5 bestaat verder uit de FSP Everest 1200W (690W), OCZ EliteXstream 1000W (692W), Cooler Master UCP 1100W (698W) en Be Quiet Dark Power Pro 1000W (698W).  

De FSP Everest 1200W is de enige die in zowel bij de idle- als load-test in de top 5 staat. Toch mogen we niet meteen te enthousiast worden, want in de stroomverbruik test met de PC uit moet FSP zich schamen. We meten dan nog steeds een verbruik van 6,7 Watt. Ofwel; het kost je alleen al bijna 14 euro per jaar om de PC in het stopcontact te steken als je geen gebruik maakt van de aan/uit-schakelaar op de voeding. Ook de OCZ 1000W verbruikt in deze stand naar onze smaak teveel stroom. De Antec TruePower Quattro 1000 is met 2,5W in uitstand de zuinigste. De Be Quiet 1200W, Chieftec Super 1200W, Cooler Master UCP 1100W en Silentmaxx EcoSilent 1100W is op dit aspect ook weinig op aan te merken.

Brengt de aan/uitschakelaar omzetten soelaas? In feite wel, al meten we zelfs dán in veel gevallen nog lekstroom. De Corsair HX1000W heeft op dit vlak de slechtste papieren; 0,65Watt is absoluut gezien vrijwel niks, maar het zou eigenlijk niet mogen.

Kijken we nog even naar energieverbruik scores met het minder snelle systeem met twee normale Radeon HD4870's, dan blijkt wel dat je hiervoor geen voeding van 1000 Watt of meer moet kopen. De voedingen gebruiken in load allemaal tussen de 430 en 480 Watt, waar menig voeding met opgegeven vermogen van 700 Watt het volgens onze tests ook met een verbruik van 350 Watt en minder kan (zie onze productdatabase). Dat bewijs is dus geleverd: een 1000 Watt voeding koop je alleen als je hem echt nodig hebt.

Geluid

Dan ten slotte de geluidsmetingen. Slechts vier voedingen kunnen we met een redelijke belasting toch nog steeds fluisterstil noemen. Bij de SilverStone Olympia 1000W, Zalman ZM1000-HP, SilentMaxx EcoSilent 1100W en OCZ EliteXstream 1000W meten we op 10 centimeter afstand waardes van maximaal 35 dBA. In normale mensentaal: onhoorbaar stil. De luidruchtigste drie zijn deThermaltake TR2 1000W (49,9 dBA), Antec TruePower Quattro 1000W (50,7 dBA) en Chieftec Super 1200W (51,7 dBA). Belangrijk detail: Thermaltake bundelt haar1500W voeding met rubberen strips om resonanties tegen te gaan.

Conclusie

De belangrijkste conclusie is en blijft dat je een 1000+ Watt voeding alleen moet kopen als je hem daadwerkelijk nodig hebt. Rolt uit je berekening dat je systeem niet in potentie richting de 700 Watt of meer kan verbruiken, dan kun je echt beter een goedkopere, minder krachtige voeding kopen. Met lage belasting zijn (bijna) alle geteste voedingen niet bepaald efficiënt.

Het testveld kent geen enkele voeding die op alle vlakken tot de beste behoort. Toch zijn er wel enige aanraders te noemen. Allereerst voor diegenen die een krachtige voeding zoeken die tevens erg stil is; van vier de vier-super stille voedingen zet de Zalman ZM1000-HP in de overige tests de beste resultaten neer.

Let je voornamelijk op energieverbruik, dan zou de FSP Everest Pro 1200W een goede keuze zijn, ware het niet dat het lekvermogen exorbitant hoog is. De ThermalTake Toughpower 1500W doet het op dit vlak ook goed, maar is veel te duur. Goede keuzes komen van Cooler Master; de RealPower Pro 1250W en UCP 1100W doen op alle vlakken weinig voor elkaar onder.

Dan als laatste de tips voor die-hard overklokkers; die hebben het liefst slechts één of twee rails. Goede keuzes zijn dan de Corsair HX1000W en OCZ EliteXstream 1000W. Die laatste heeft wat ons betreft een kleine voorkeur vanwege betere efficiëntie en lagere geluidsproductie.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Akasa AK-P100FG

Akasa AK-P100FG

 • 1100 W
 • 70 A
Niet verkrijgbaar
Antec TruePower Quattro 1000W

Antec TruePower Quattro 1000W

 • 1000 W
 • 81 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 70 A
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Dark Power Pro 1000W

Be quiet! Dark Power Pro 1000W

 • 1000 W
 • Modulair
 • 75 A
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Dark Power Pro 1200W

Be quiet! Dark Power Pro 1200W

 • 1200 W
 • 88 %
 • Modulair
 • 85 A
Niet verkrijgbaar
Chieftec Super 1200W

Chieftec Super 1200W

 • 1200 W
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 90 A
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Real Power M1000

Cooler Master Real Power M1000

 • 1000 W
 • 85 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Real Power Pro 1250W

Cooler Master Real Power Pro 1250W

 • 1250 W
 • 80 Plus
 • 94 A
Niet verkrijgbaar
Cooler Master UCP 1100W

Cooler Master UCP 1100W

 • 1100 W
 • 80 %
 • 80 Plus Silver
 • 83 A
Niet verkrijgbaar
Corsair HX1000

Corsair HX1000

 • 1000 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
FSP Everest Pro 1200W

FSP Everest Pro 1200W

 • 1200 W
 • Modulair
 • 100 A
Niet verkrijgbaar
OCZ EliteXstream 1000W

OCZ EliteXstream 1000W

 • 1000 W
 • 82 %
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
Silentmaxx EcoSilent 1100W

Silentmaxx EcoSilent 1100W

 • 1100 W
 • Modulair
Niet verkrijgbaar
SilverStone Olympia 1000W

SilverStone Olympia 1000W

 • 1000 W
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
SilverStone Strider 1200W

SilverStone Strider 1200W

 • 1200 W
 • 80 %
 • Modulair
 • 94 A
Niet verkrijgbaar
Thermaltake Toughpower 1500W

Thermaltake Toughpower 1500W

 • 1500 W
 • 87 %
 • Modulair
 • 120 A
Niet verkrijgbaar
Thermaltake TR2 1000W

Thermaltake TR2 1000W

 • 1175 W
 • 80 Plus
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM1000-HP 1000W

Zalman ZM1000-HP 1000W

 • 1000 W
 • 86 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
0
*