Vergelijkingstest: 25 gigabit switches

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding 
 2. 2. Welke moet ik hebben?
 3. 3. Resultaten: doorvoersnelheid
 4. 4. Resultaten: energieverbruik
 5. 5. Verschilt er dan niets?
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding 

Switches zijn niet de spannendste hardware die je kan bedenken. Stekker erin prikken en twee of meer PC's zijn met elkaar verbonden. Toch is het niet zo lang geleden dat switches behoorden tot het domein van (semi-)professioneel gebruik. Voor simpel thuisgebruik was er de hub, en daarvoor nog de ringstructuur van een coax netwerk. Switches hebben een groot voordeel boven hubs: waar een hub data doorstuurt naar alle aangesloten PC's, sturen switches alleen naar de PC waarvoor de pakketjes bedoeld zijn. Dat maakt full duplex communicatie per poort mogelijk en veel hogere doorvoersnelheden dan een ‘domme' hub.

Switches zijn er in soorten en maten. De twee belangrijkste categorieën zijn ‘managed' en ‘unmanaged'. De eerste soort beschikt over een interface waarmee de switch beheerd kan worden; de tweede ontbeert dit en doet zonder mogelijkheid van gebruikersinterventie zijn werk. Managed switches variëren van de optie eenvoudig inzicht in de werking en belasting te krijgen tot uitgebreide mogelijkheden om quality of service (QoS) en virtual lans (VLAN) in te stellen. Die zaken kunnen ook voor thuisgebruik nuttig zijn, zeker als je gebruik maakt van VoIP telefonie, of video wilt streamen over een druk bezet netwerk.

Moederborden zijn sinds enige jaren standaard voorzien van een gigabit netwerkaansluiting. Toch hebben de meeste mensen nog geen gigabit netwerk thuis. De benodigde switches waren tot voor kort relatief prijzig en ook routers met een geïntegreerde gigabit switch waren fors duurder.  Sterker nog, niet eens zo heel lang geleden waren ook gewone switches nog aanzienlijk duurder dan hubs, maar inmiddels zijn er amper meer hubs te koop en koop je zelfs een gigabit switch voor een paar tientjes. Er is dus weinig reden om niet direct te kiezen voor gigabit, wanneer je een bedraad netwerk gaat aanleggen. De voordelen zijn niet gering: hoe leuk draadloos netwerken ook is, zelfs de beste 802.11n verbinding valt in het niet bij een gemiddeld presterend gigabit LAN. Wie veel en vaak data kopieert - denk aan dagelijkse backups naar een Home Server - heeft absoluut profijt van gigabit. Onderstaande maakt dat in één oogopslag inzichtelijk, met een vergelijking van de benodigde hoeveelheid tijd om 700 MB data ofwel één volle CD over diverse types netwerken te kopiëren.

vergelijkingnetwerksnelheden_550
Een bekabeld gigabit netwerk is nog altijd met afstand de snelste verbinding.

Welke moet ik hebben?

Wie in onze prijsvergelijker gaat zoeken naar gigabit switches ziet een enorm aanbod. Het is niet zo vreemd dat onze bezoekers aangeven door de bomen het bos niet meer te zien, met prijzen van 30 tot 3000 euro is er wel erg veel keus. Natuurlijk is die laatste categorie niet voor thuisgebruik bedoeld, maar ook wie louter kijkt naar modellen voor de SOHO-markt heeft érg veel te kiezen. Hoog tijd dus voor een test.

Wij schreven alle fabrikanten met een model op de Nederlandse markt aan en vroegen hen één of twee exemplaren op te sturen met als criteria dat deze over maximaal 10 poorten mochten beschikken, en niet meer dan 100 euro mochten kosten. Dat leverde ons 24 switches met 5 of 8 poorten op, variërend in prijs van minder dan 30 euro tot net onder de 100 euro. Dat zijn natuurlijk forse prijsverschillen en de grote vraag is dan ook: wat zijn de prestatieverschillen? De uitkomst was op zijn minst opmerkelijk.

Sweex 5-port Gigabit Switch Black
In onze prijsvergelijker vind je al Gigabit switches vanaf 22 euro.

Test

We testten de switches met behulp van het netwerkanalyseprogramma Ixia Chariot. Met vier PC's voorzien van een bewezen erg goede netwerkkaart, de Intel Pro 82556DM, onderwierpen we alle switches aan een viertal doorvoertests. Als eerste testten we de doorvoersnelheid onder ideale omstandigheden, dus een verbinding tussen twee PC's waarbij de een aan de ander data verstuurde. De gesimuleerde payload bestond uit een flink aantal bestanden van 512MB. De tweede test was eenzelfde één op één overdracht, maar dan met een veel hoger aantal bestanden van 4KB. De derde proeve bestond uit een zwaardere belasting: dezelfde hoeveelheid bestanden van 512MB versturen tussen 4 PC's onderling, waarbij iedere PC tegelijk verstuurde en ontving. Hierbij werden de switches dus full duplex belast. Ten slotte volgde het nachtmerriescenario van enige tienduizenden 4KB grote bestanden wederom full duplex door 4 PC's verstuurd en ontvangen.

Naast de doorvoersnelheden testten we van alle switches het energieverbruik, zowel in idle stand als in actieve stand. Bovendien maten we het verbruik zonder aangesloten PC's en met vier aangesloten computers.

Resultaten: doorvoersnelheid

De uitkomsten zijn opmerkelijk te noemen. Heel kort samengevat: het maakt qua doorvoersnelheid hoegenaamd niets uit welke switch je koopt. Alle prestatieverschillen vallen binnen de foutmarge van de benchmark, vandaar dat je bij dit artikel geen grafiek van de snelheden aan zal treffen. Bij de test met grote bestanden tussen 2 PC's is de hoogste gemeten snelheid 920 Mbit/s, de laagste 901 Mbit/s: een verschil van minder dan één procent. Met kleine bestanden is het 148 Mbit/s versus 138 Mbit/s, wederom verwaarloosbaar. Bij de full load tests zien we met grote bestanden een top van net geen 2800 Mbit/s en een laagste score van 2500 Mbit/s - maar bij deze tests viel op dat alle modellen bij herhaling binnen dezelfde bandbreedte varieerden. Met de 4KB bestandjes in deze test hetzelde beeld: 540 Mbit/s als hoogst genoteerde resultaat, 514 Mbit/s als laagste.

Resultaten: energieverbruik

In het dagelijkse gebruik ga je deze verschillen in snelheid niet merken. De metingen van het energieverbruik leverden een wat gevarieerder beeld op en die zal je op jaarbasis wél merken, zij het marginaal. Het verschil in verbruik bij alle modellen tussen load en idle is verwaarloosbaar. De onbetwiste winnaar qua zuinigheid is de D-Link 8-poorts switch. Met vier aangesloten PC's verbruikt deze 4,9 Watt onder load, terwijl hij zonder aangesloten PC's slechts 1,8 Watt verbruikt. Vergeleken met het 8-poorts model van Belkin, welke 9,6 Watt respectievelijk 7,9 Watt verbruikt, is dat fors zuiniger. Maar aangezien het een besparing op jaarbasis van een euro of acht betekent, is de enige reden om de D-Link boven de Belkin te verkiezen de gemiddeld vijf euro lagere prijs van de eerste...

Verschilt er dan niets?

Het zal duidelijk zijn, een aankoopbeslissing hoef je niet te nemen op basis van snelheid of energieverbruik. Eigenlijk blijven er maar twee aspecten over, features en afmetingen. Om met de laatste te beginnen: hier zit redelijk wat verschil in. De kleinste switch in de test is de 3Com OfficeConnect 5-poorts switch, de Belkin 5-poorts switch is bijna net zo klein. Het 5-poorts model van Netgear is ook erg compact maar toch een maatje groter. Het grootste exemplaar is afkomstig van HP, de ProCurve 1400-8G is ruim vier keer zo groot als de 3Com en Belkin: in hetzelfde volume zou je ook 20 PC's kunnen aansluiten in plaats van acht. Ook de switches van D-Link en Edimax zijn erg groot uitgevallen. De 5-poorts switch van ASUS is groter dan het 8-poorts exemplaar van hetzelfde merk, maar dat komt doordat de voeding is geïntegreerd en er dus geen aparte ‘baksteen' adapter bij zit. Dat geldt ook voor de 8-poorts switch van LevelOne. Wie een overbezet stekkerblok heeft, kan hier baat bij hebben, maar het maakt vervanging van een defecte voeding wel onmogelijk. Aan de andere kant, een universele voedingsadapter zal snel meer kosten dan een nieuwe switch, en voor dit soort producten zijn reserveonderdelen doorgaans niet leverbaar.

3com OfficeConnect 5-port Gigabit Switch
De 5-poorts switch van 3Com is het kleinst.

Opvallend zijn de overeenkomsten tussen de producten van Icidu, König, Sweex, en TP-Link: afgezien van variaties op de kleur zijn deze behuizingen identiek. Het is geen fraai of compact design, maar het is functioneel en stapelbaar - en niet toevallig behoren deze producten tot de goedkoopste in de test.

gigabitswitcheszoekdeverschillen_550
Zoek de verschillen...

Dan is er nog functionaliteit: wat bieden de switches meer dan de basisfuncties? Zoals gezegd maken we onderscheid tussen ‘managed' en ‘unmanaged' switches. In het geteste segment zijn vrijwel alle deelnemers ‘unmanaged' ofwel niet te beheren. De uitzonderingen zijn de 3Com 8-poorts switch en de Linksys switch. De 3Com kan via een seriële interface worden benaderd om een aantal instellingen te maken, de Linksys is eenvoudiger gewoon via de browser te benaderen. Zo kunnen VLANs worden geconfigureerd en QoS instellingen worden gewijzigd.

Naast dit soort instellingen hebben we gekeken naar ondersteuning van PoE ofwel Power over Ethernet: hiermee kunnen bijvoorbeeld VoIP telefoons of andere switches of access points worden verbonden met het netwerk, zonder dat een aparte adapter nodig is. De voedingspanning wordt dan geleverd via de ethernetkabel. Alleen de switch van Linksys ondersteunt PoE, zij het op slechts één van de vijf poorten.

Ten slotte hebben we geïnventariseerd welke producten zijn voorzien van een heatsink op de centrale chip in de switch. Deze kan redelijk warm worden en zeker bij plaatsing in een ruimte met weinig ventilatie kan een heatsink een goed idee zijn. Te verwachten valt van elk product dat het gemaakt is om binnen normale toleranties zoals afgeleverd zijn taak te vervullen, dus dit is hooguit een factor om rekening mee te houden afhankelijk van waar je de switch wilt plaatsen. In de tabel is terug te vinden welke modellen wel of niet over een heatsink beschikken op de chipset.

Conclusie

U vraagt, wij draaien: we hebben van vrijwel alle in Nederland beschikbare merken één of twee modellen gigabit switches voor thuisgebruik getest. De uitkomst: wie geen speciale eisen heeft, kan gewoon de goedkoopste kiezen. Dat zijn voor de 5-poorts modellen TP-Link, Sweex, en König. LevelOne, Conceptronic en Icidu liggen qua prijs dusdanig in de buurt van de eerste drie dat het voordeliger is die te kiezen, dan om te rijden voor het goedkoopste model. Het duurste model 5-poorts switch, van Eminent, kost gemiddeld twee keer zoveel als het goedkoopste model!.

De voordeligste 8-poorts modellen liggen qua prijs zo'n 12 euro hoger dan de 5-poorts exemplaren en zijn wederom van Sweex en König. Zyxel, Conceptronic en Edimax bieden voor circa een tientje meer nog steeds redelijk voordelige 8-poorts switches. Wie erg hecht aan het milieu kan het beste voor de D-Link switch kiezen, welke met afstand het minst energie consumeert. Van de twee managed modellen is alleen die van Linksys op dit moment in de winkel verkrijgbaar, en bovendien gebruiksvriendelijker dan de 3Com. De Linksys is met gemiddeld 78 euro echter fors duurder dan een unmanaged exemplaar. Wil je een switch die echt heel klein is, dan zijn de 5-poorts modellen van Belkin en 3Com - de laatste werkt op 12V en is dus het handigste om eventueel op een PC voeding aan te sluiten.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht hieronder voor een uitgebreide vergelijkingstabel.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

3com OfficeConnect 5-port Gigabit Switch

3com OfficeConnect 5-port Gigabit Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x
Niet verkrijgbaar
3com OfficeConnect 8-port Managed Gigabit Switch

3com OfficeConnect 8-port Managed Gigabit Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
Niet verkrijgbaar
Asus GigaX 1105N v2

Asus GigaX 1105N v2

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x
Niet verkrijgbaar
Asus GigaX 1108B

Asus GigaX 1108B

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
Niet verkrijgbaar
Belkin 5-port Gigabit Switch

Belkin 5-port Gigabit Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x
Niet verkrijgbaar
Belkin 8-port Gigabit Switch

Belkin 8-port Gigabit Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
Niet verkrijgbaar
Conceptronic 5-port Gigabit Switch v2

Conceptronic 5-port Gigabit Switch v2

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x
Niet verkrijgbaar
Conceptronic 8-port Gigabit Switch v2

Conceptronic 8-port Gigabit Switch v2

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
Niet verkrijgbaar
D-Link 8-port 10/100/1000Mbps Gigabit Switch

D-Link 8-port 10/100/1000Mbps Gigabit Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x

20,98 €

8 winkels
Edimax 8-port Gigabit Ethernet Switch

Edimax 8-port Gigabit Ethernet Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x
Niet verkrijgbaar
Eminent 5-port Gigabit Networking Switch

Eminent 5-port Gigabit Networking Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x
Niet verkrijgbaar
HP ProCurve 1400-8G

HP ProCurve 1400-8G

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
Niet verkrijgbaar
Icidu 5-port Gigabit Network Switch

Icidu 5-port Gigabit Network Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x
Niet verkrijgbaar
König 5-port Gigabit Switch

König 5-port Gigabit Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x
Niet verkrijgbaar
König 8-port Gigabit Switch

König 8-port Gigabit Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
Niet verkrijgbaar
LevelOne 5-port Gigabit Desktop Switch

LevelOne 5-port Gigabit Desktop Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x

25,78 €

2 winkels
LevelOne 8-port Gigabit Desktop Switch

LevelOne 8-port Gigabit Desktop Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
Niet verkrijgbaar
Linksys 5-port 10/100/1000 Gigabit Smart Switch

Linksys 5-port 10/100/1000 Gigabit Smart Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x
 • Power over Ethernet ondersteuning
Niet verkrijgbaar
Netgear 5-port Gigabit Desktop Switch

Netgear 5-port Gigabit Desktop Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x

22,98 €

1 winkel
Sitecom Network Gigabit Switch 8-port

Sitecom Network Gigabit Switch 8-port

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
Niet verkrijgbaar
Sweex 5-port Gigabit Switch Black

Sweex 5-port Gigabit Switch Black

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x
Niet verkrijgbaar
Sweex 8-port Gigabit Switch (SW108)

Sweex 8-port Gigabit Switch (SW108)

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
Niet verkrijgbaar
TP-Link 5-port Gigabit Switch

TP-Link 5-port Gigabit Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x

14,95 €

10 winkels
ZyXEL GS-108B

ZyXEL GS-108B

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
Niet verkrijgbaar
0
*