3x Synology NAS

11 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Duidelijke trend 
 2. 2. Terabytes, Terabytes
 3. 3. Verschillen
 4. 4. Diskje meer
 5. 5. Techniek
 6. 6. Aan de slag
 7. 3 besproken producten
 8. 11 reacties

Techniek

Waar andere fabrikanten vaak een duidelijk onderscheid maken tussen de functies die je in duurdere en goedkopere modellen aantreft, heeft Synology dat grotendeels gelijk getrokken met de introductie van haar Disk Station Manager 2.0, de firmware die het hart vormt van de mogelijkheden van deze slimme NAS-apparaten. Behalve fysieke beperkingen - zo heb je natuurlijk geen RAID 5 op een twee disk model - hebben alle uitvoeringen gelijke functionaliteit. Zelfs op relatief eenvoudige modellen heb je hierdoor alle mogelijkheden tot je beschikking, die je in een aanzienlijk duurder model aantreft.

Synology Cube Station CS-407

Het binnenwerk van de CS-407 / DS-408.

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen instapmodellen en exemplaren uit een hoger segment. Het voornaamste verschil zit niet zo zeer in de mogelijkheden, maar in de kracht van de hardware. Vergelijk dat met gewone pc's. Je kunt op een AMD Sempron, Intel Atom of Celeron gebaseerde computer met een gigabyte geheugen Windows installeren en als je hem gebruikt voor eenvoudige taken dan zal dat prima werken. Ga je van een dergelijke configuratie te veel vragen - bijvoorbeeld veel toepassingen tegelijk gebruiken - dan zul je sneller tegen de limieten aanlopen, dan wanneer je voor een krachtiger systeem kiest. Datzelfde geldt voor deze NAS-apparaten.

Zo biedt het bedrijf drie verschillende 4-bay modellen aan. Naast de DS-408 en CS-407 die we in dit artikel belichten is er ook nog de CS-407e aan. Alle drie worden geleverd in hetzelfde compacte kastje waarbij bij de CS-407e gekozen is voor een witte behuizing. De goedkope CS-407e is zo goedkoop omdat dit model voorzien is van een 266 MHz processor en slechts 64 MB geheugen. De CS-407, een van onze testmodellen, beschikt over een 500 MHz processor en 128 MB geheugen. De DS-408 doet daar een schepje bovenop en heeft 512 MB geheugen en een 800 MHz processor, en is daarmee gelijk gespecificeerd aan de DS-508.

Die krachtigere hardware vertaalt zich in betere prestaties. Zeker wanneer je deze slimme fileservers hard laat werken, zie je dat de prestaties flink afnemen. De belasting van een NAS bestaat niet alleen uit de mogelijkheden van de software, maar heeft ook te maken hoe de harde schijven zijn ingesteld. Zo kost het aanspreken van een enkele harde schijf veel minder moeite dan bijvoorbeeld een combinatie van harde schijven in RAID 5 waarbij bij het wegschrijven de parity moet worden berekend. Dat zie je dan dus ook terug in de prestaties.

Wanneer je kiest voor een NAS met ruimte voor meerdere schijven, kun je die disks op verschillende manieren combineren. Je kunt ze afzonderlijk aanspreken, maar ook kun je kiezen voor slimme (RAID) combinaties van de schijven. Alle drie de geteste modellen ondersteunen RAID 0 (stripe), 1 (mirror), RAID 5 en RAID 6. RAID 6 is misschien minder bekend, maar lijkt op RAID 5 - met het verschil dat RAID 6 ook bescherming biedt als twee schijven kapot gaat. RAID 5 biedt alleen redding als maximaal één harde schijf het leven laat.  Voor RAID 5 zijn minimaal drie harde schijven nodig, voor RAID 6 minimaal vier. RAID 0+1, een populaire combinatie waarin snelheid en zekerheid wordt gecombineerd, is helaas niet mogelijk.

De prestaties van deze apparaten hebben we uitgebreid getest, je kunt ze bekijken door op een van de producten aan de onderzijde van deze pagina te klikken.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Synology Cube Station CS-407

Synology Cube Station CS-407

 • 4 bay(s)
 • 0 GB
 • 3.5 inch
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Synology DiskStation DS408

Synology DiskStation DS408

 • 4 bay(s)
 • 0 GB
 • 3.5 inch
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Synology DiskStation DS508

Synology DiskStation DS508

 • 5 bay(s)
 • 0 GB
 • 3.5 inch
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
0
*