3x Synology NAS

11 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Duidelijke trend 
 2. 2. Terabytes, Terabytes
 3. 3. Verschillen
 4. 4. Diskje meer
 5. 5. Techniek
 6. 6. Aan de slag
 7. 3 besproken producten
 8. 11 reacties

Aan de slag

In tegenstelling tot de meeste andere NAS-apparaten zijn deze modellen van Synology niet voorzien van een intelligente firmware wanneer je ze uit de verpakking haalt. Eerst moet er een harde schijf worden geplaatst en daarna kan met de meegeleverde Synology Assistant software het apparaat worden ontdekt in het netwerk, waarna de besturingssoftware geïnstalleerd kan worden. Hoewel op de cd die je bij het apparaat geleverd krijgt ook een versie van die software wordt meegeleverd, is het aan te raden om bij de installatie direct de nieuwste versie te downloaden van de website van Synology. Zo weet je zeker dat je gebruik kunt maken van de nieuwste mogelijkheden.

Synology DiskStation DS408

Het vriendelijke hoofdmenu van de firmware.

Na de installatie valt direct op dat Synology veel werk heeft gemaakt van de firmware. Waar de meeste NAS-apparaten niet bepaald gebruiksvriendelijk zijn, heeft Synology een prachtige omgeving ontwikkeld op basis van AJAX, waardoor je niet het gevoel hebt in een webmenu bezig te zijn. Ook op een ander vlak valt de firmware van Synology op - want de software is geheel Nederlandstalig. Helaas - maar dat is eigenlijk niet te voorkomen - zijn er af en toe wat onvolkomenheden in de vertaling te vinden, zoals het bepalen van de ‘Neerzetzone' in de Download Redirector.

Synology DiskStation DS408

De mogelijkheden (hier FTP) zijn uitgebreid in te stellen.

Naast de Synology software om het apparaat te vinden in het netwerk, levert het bedrijf nog een tweetal andere toepassingen mee. De eerste is Data Replicator, een programma waarmee je eenvoudig data kunt synchroniseren tussen de NAS en een computer; en Download Redirector (Mac/Windows) waarmee je de NAS kunt gebruiken voor het downloaden van grote bestanden. Ideaal om grote bestanden vanaf een web- of FTP-site te downloaden. Naast http, ftp ondersteunt het programma ook torrentbestanden, emule en nieuwsgroepdownloads via NZB. Bij dit laatste is het mogelijk om meerdere verbindingen per taak uit te voeren. De software ondersteunt nog niet de mogelijkheid om gebruik te maken van SSL-verbindingen voor de NZB-downloads. De downloadmogelijkheden zijn niet alleen via een programma beschikbaar, ook via de ingebouwde webinterface is dit onderdeel te bedienen.

Synology DiskStation DS408

De multimediamogelijkheden van de Synology-producten.

Overigens, op het moment dat we dit artikel schrijven is Synology al weer druk bezig met de Beta-versie van Disk Station 2.1, waar nog weer meer functionaliteit wordt toegevoegd zoals een mailserver en weer een mooiere interface.

Conclusie

De NAS-devices van Synology zijn bijzonder veelzijdig. In dit artikel hebben we aandacht besteed aan de wat grotere modellen van dit merk, met ruimte voor vier of vijf disks. Ideaal voor kleinzakelijk gebruik, maar ook zeer geschikt voor wie op zoek is naar een zeer ruime opslag voor thuis. Dankzij de uitgebreide en gebruiksvriendelijke firmware is het bedienen van deze producten eenvoudig en door de doorontwikkeling van de besturingssoftware krijg je als gebruiker de beschikking over nieuwe mogelijkheden.

De prijs voor de CS-407 is niet heel erg hoog, voor dat geld krijg je een kleine, compacte server die prima geschikt is voor licht gebruik. Ben je veeleisender en wil je goede prestaties dan is de DS-408 een beter keuze vanwege de potentere processor. Heb je behoefte aan nóg meer ruimte of juist een wat meer professionele behuizing dan komt de DS508 in beeld. Hoewel groter, is zelfs dit apparaat in vergelijking met vrijwel alle computerbehuizingen nog steeds zeer compact.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Synology Cube Station CS-407

Synology Cube Station CS-407

 • 4 bay(s)
 • 0 GB
 • 3.5 inch
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Synology DiskStation DS408

Synology DiskStation DS408

 • 4 bay(s)
 • 0 GB
 • 3.5 inch
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Synology DiskStation DS508

Synology DiskStation DS508

 • 5 bay(s)
 • 0 GB
 • 3.5 inch
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
0
*