Duo-test: twee ideale Media Center moederborden

29 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Gigabyte GA-E7AUM-DS2H
 3. 3. Gigabyte GA-E7AUM-DS2H - Benchmarks
 4. 4. Gigabyte GA-E7AUM-DS2H -Stroomverbruik
 5. 5. MSI Media Live Diva 5.1
 6. 6. MSI Media Live Diva 5.1- Benchmarks
 7. 7. MSI Media Live Diva 5.1 - Stroomverbruik
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Waaraan moet een ideaal moederbord voor een Media Center machine voldoen? Uiteraard een chipset met geïntegreerde videokaart, welke geschikt is voor alle soorten (HD) videomateriaal. Vanzelfsprekend mogen aansluitingen als HDMI niet ontbreken en minstens net zo belangrijk is een laag energieverbruik. In dit artikel bekijken we twee compleet verschillende moederborden, die toch beide zeer geschikt zijn voor dit doel: de Gigabyte GA-E7AUM-DS2H en de MSI Media Live Diva 5.1.

GeForce 9300/9400

In Hardware.Info Magazine #6/2008 vergeleken we in een uitgebreid artikel de videomogelijkheden (postprocessing, schaling, etc.) van alle populaire geïntegreerde chipsets. De nVidia GeForce 9300 chipset voor Intel processors kwam overduidelijk als beste uit de bus. De geïntegreerde DirectX 10 GPU bleek met een 3DMark06 score van boven de 1700 punten sowieso al een stuk sneller dan Intels G45 of de diverse geïntegreerde chipsets voor AMD processors, maar voornamelijk bij onze videotests blonk nVidia uit. Zo bleek dat de GeForce 9300 in combinatie met iedere denkbare processor - zélfs een trage Celeron - keurig HD-materiaal kan  decoderen, inclusief juiste postprocessing. Per-pixel adaptive deïnterlacing, ruisonderdrukking, 24 Hz refreshrate: alle zaken waarvoor je als filmliefhebber normaal een losse videokaart zou aanschaffen, bleek de GeForce 9300 keurig te doen. En ook op audiovlak geen kritiekpunten: zo kan de GeForce 9300 probleemloos 8-kanaals uncompressed audio via HDMI transporteren en daarmee is deze chipset geschikt voor alle moderne Blu-ray audioformaten. Moraal van het verhaal, een GeForce 9300 bord met een instap Core 2 Duo is de ideale basis voor een krachtige, zuinige, stille en betaalbare Media Center machine.

In hetzelfde blad vergeleken we twee moederborden met de GeForce 9300 chipset, de ASUS P5N7A-VM en de MSI P7NGM-Digital. Beide borden waren aan elkaar gewaagd: ASUS had met Displayport, eSATA en een optische uitgang een ietwat rijkere uitrusting, terwijl MSI juist als enige een Firewire controller aan boord had, verplichte kost wanneer je in je Media Center aan de slag wil met de populaire FloppyDTV kaarten. Wie twijfelt tussen deze twee, heeft vanaf nu een derde keuze, de Gigabyte GA-E7AUM-DS2H. Laat je niet afleiden door de ingewikkelde naamgeving, dit Gigabyte bord is gebaseerd op de nVidia GeForce 9400 chip, de ietwat snellere versie van de 9300, en daarmee mogelijk nóg interessanter.

Gigabyte E7AUM-DS2H
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H

Gigabyte GA-E7AUM-DS2H

De nVidia GeForce 9300 en 9400 zijn in feite identieke chips met gelijke specificaties. Het verschil is dat de geïntegreerde GPU bij de GeForce 9400 iets hoger is geklokt, waardoor er wat hogere 3D-prestaties mogelijk zijn. Het Gigabyte bord is uitgevoerd in de Micro ATX form-factor en biedt ondersteuning voor alle soorten Socket 775 processors. Rondom de CPU-socket vinden we een vier-fase voeding. Het bord is voorzien van Gigabytes Dynamic Energy Saver technologie, die afhankelijk van de CPU-load één of meerdere fases uitschakelt. Op die manier belooft men een zo laag mogelijk stroomverbruik.

Gigabyte E7AUM-DS2H

Hoewel de chipset zowel DDR2 als DDR3 ondersteunt, heeft Gigabyte in onze ogen terecht voor het goedkopere DDR2 gekozen. Hiervoor zijn vier sloten beschikbaar. Voor uitbreidingskaarten vinden we op het bord een PCI-Express x16, een PCI-Express x1 en twee normale PCI sloten. 

Aan de achterzijde heeft Gigabyte heel wat connectoren ondergebracht. Allereerst vinden we zes maal USB 2.0. De geïntegreerde videokaart is voorzien van een VGA-, een DVI- en een HDMI-uitgang. Deze laatste is uiteraard geschikt voor zowel beeld als geluid. Qua geluid vinden we op het bord verder een 5.1-kanaals analoge uitgang, maar ook een optische SPDIF-uitgang. De aansluitingen aan de achterzijde worden compleet gemaakt met Gigabit LAN, Firewire en eSATA.

Gigabyte E7AUM-DS2H

Op het bord zelf vinden we zes SATA300 aansluitingen met ondersteuning voor RAID. Voor het geluid heeft Gigabyte gekozen voor de onvolprezen Realtek ALC889A chip met een uitstekende geluidskwaliteit. Voor Firewire is de keus gevallen op een Texas Instruments chip. De bekende Dual BIOS technologie ontbreekt ook op dit bord niet. De GA-E7AUM-DS2H is verder onderdeel van Gigabytes Ultra Durable 2 reeks, wat betekent dan men alleen van Japanse solid cap condensators gebruik maakt en daarnaast ook van kwalitatief betere spoelen en MOSFET's. Het is moeilijk aan te tonen of het daadwerkelijk een verschil maakt, maar volgens de fabrikant komt het de levensduur en stabiliteit van het moederbord in ieder geval ten goede.

De Award BIOS biedt de nodige overklokmogelijkheden, maar het moge duidelijk zijn dat dit bord niet op overklokkers gericht is. Belangrijker is dat zowel de CPU- als systeemfan aansluiting van het PWM-type zijn en dat je deze vanuit de BIOS uitstekend temperatuurgestuurd kunt regelen. Op die manier kun je voor een zo stil mogelijk systeem zorgen.

Gigabyte GA-E7AUM-DS2H - Benchmarks

We hebben het bord getest in combinatie met een Intel Core 2 Duo E4300 processor, 2x 1 GB DDR2-800 geheugen, een Western Digital Raptor 74 GB harddisk, een Lite-On DVD-ROM drive en een Cooler Master Real Power M850 voeding.

Om te beginnen met 3DMark06, het verschil tussen de GeForce 9300 en GeForce 9400 blijkt miniem te zijn. Waar de ASUS P5N7A-VM en MSI P7NGM-Digital allebei rond de 1750 punten scoren, gaat de Gigabyte GA-E7AUM-DS2H net de 1800 punten voorbij. Sneller dus, maar niet wereldschokkend. Eerder al zagen we dat de nVidia borden veel beter scoren van de op Intel G45 gebaseerde producten.

In Passmark 6.1 ontlopen de de twee GeForce 9300 en het GeForce 9400 bord elkaar niet veel. De verschillen in scores liggen telkens binnen de nauwkeurigheid van de benchmark.

Gigabyte GA-E7AUM-DS2H -Stroomverbruik

Het is de stroomverbruik test waar het Gigabyte moederbord duidelijk voor de winst gaat. De Dynamic Energy Saver technologie lijkt goed te werken. Idle verbruikt ons testsysteem slechts 60W, minder dan de resultaten die we behaalden met de GeForce 9300 borden van ASUS en Gigabyte. Het maximale stroomverbruik tijdens een 3DMark06 ronde bedraagt slechts 87W: véél minder dan de twee geteste GeForce 9300 borden en tevens minder dan alle door ons geteste G45 borden!

MSI Media Live Diva 5.1

De Media Live Diva 5.1 is een bijzonder moederbord dat MSI in samenwerking met AMD heeft ontwikkeld. Waar het op de vorige pagina's besproken Gigabyte bord ook prima z'n werk kan doen in een betaalbare all-round PC, is deze Diva puur en alleen bedoeld voor Media Center machines. Het meest unieke aspect van het bord is de gebundelde 5x 100W versterkerkaart. Door deze te gebruiken kun je de speakers in je huiskamer direct op de PC aansluiten en heb je dus geen losse receiver meer nodig. Dat spaart geld, ruimte én een afstandsbediening op de salontafel. Vanzelfsprekend hoef je van de versterker niet de geluidskwaliteit van high-end klasse A-versterkers te verwachten, maar wie niet de allerduurste speakers in z'n kamer heeft staan kan prima uit de voeten. Een superzware voeding is niet nodig: voor MSI moet een 400 Watt exemplaar voldoende zijn voor systeem plus versterker. Dat komt omdat de opgegeven 500W voor de versterker het piekvermogen is: het gemiddelde vermogen voor de audiouitgang is veel lager.

MSI Media Live Diva 5.1

Het bord is verder gebaseerd op de AMD 780M chipset, de mobiele versie van de bekende 780G. De gebruikte south bridge is de ATI SB700. Dankzij de Socket AM2+ processorvoet biedt het bord ondersteuning voor alle bestaande Athlon 64 en Phenom processors. Er is ruimte voor vier DDR2 geheugenmodules, een optionele PCI-Express x16 videokaart en drie PCI-Express x1 uitbreidingskaarten. Één van die laatste slots wordt echter wel in gebruik genomen door de besproken versterkerkaart.

Aan de achterzijde vinden we een gigantische verzameling tulpaansluitingen: een stereo line-in, een stereo line-out, een subwoofer aansluiting, een coaxiale SPDIF in- en uitgang en een component video-uitgang. Voor de videokaart is verder ook VGA en HDMI voorhanden. Belangrijk: een analoge 5.1 uitgang op lijn-niveau is dus niet beschikbaar. Verder vinden we tussen de connectors 4x USB, Firewire en Gigabit LAN.

MSI Media Live Diva 5.1

Intern heeft het bord de beschikking over vier SATA300 pooten. De gebruikte audiocodec chip is de Realtek ALC888. De AMI BIOS biedt alleen basisfunctionaliteit. Het bord is er uiteraard ook niet voor bedoeld, maar opvallend is dat de BIOS geen enkele overklokmogelijkheid biedt. Je kunt er over redetwisten of het van belang is, maar het moederbord maakt verder gebruik van standaard condensators.

MSI Media Live Diva 5.1- Benchmarks

We hebben de MSI Media Live Diva 5.1 getest in combinatie met een AMD Phenom 9600 processor, 2x 1GB DDR2-1066 geheugen, een Western Digital Raptor 74 GB harddisk, een Lite-On DVD-ROM drive en een Cooler Master Real Power M850 voeding. In 3DMark06 blijken de resultaten overeen te komen met borden met 780G chipset:

In Passmark komt de Media Live Diva zeker niet al snelste 780 bord naar voren, maar de resultaten liggen in de lijn der verwachting.

MSI Media Live Diva 5.1 - Stroomverbruik

Ook dit bord blinkt vooral uit qua stroomverbruik. De keuze voor de 780M in plaats van de 780G blijkt zijn vruchten af te werpen. Idle komen we met ons testsysteem niet boven de 86 Watt. Alleen met een op de nVidia GeForce 8200 gebaseerd moederbord komen we nóg lager. Ook met full load is het bord met 116 Watt nog altijd één van de zuinigste AMD oplossingen.

 

Conclusie

Toen we de ASUS P5N7A-VM en de MSI P7NGM-Digital vergeleken was het moeilijk om een winnaar aan te wijzen. Bij ASUS vonden we aanwezigheid van eSATA en een optische audio uitgang van belang, bij MSI was het juist de Firewire poort die de doorslag gaf. Het Gigabyte GA-E7AUM-DS2H lijkt het beste van twee werelden te combineren, al deze aansluitingen zijn aanwezig, en daar blijft het niet bij: qua energieverbruik scoort Gigabyte opvallend veel beter dan ASUS en MSI. Dat de 3D-prestaties iets beter zijn en Gigabyte van een kwalitatief betere audiocodec gebruik maakt is verder mooi meegenomen. Eerder concludeerden we al dat de nVidia GeForce 9300/9400 de ideale basis is voor een Media Center machine of een betaalbare all-round machine. Het vandaag geteste Gigabyte moederbord is ongetwijfeld de beste keuze als je geïnteresseerd bent in deze chipset. Het bord kent slechts één nadeel; met een gemiddelde prijs van 151 euro is het bord zo'n 40 euro duurder dan de borden van ASUS en MSI. Dat weerhoudt ons er niet van om Gigabyte te onderscheiden met een Gold Award.

De MSI Media Live Diva 5.1 is een verhaal apart. Met de bijgeleverde versterkerkaart is het mogelijk om een Media Center machine te bouwen waarop je direct speakers kunt aansluiten. Een interessante zet! Het bord is verder lekker zuinig en heeft alle wensbare aansluitingen. Het prijskaartje van gemiddeld 205 euro is wel flink hoger dan een 13-in-een-dozijn AMD 780 moederbord. Of er echt vraag is naar een bord als dit moet echter bewezen worden. Het is moedig dat MSI een dergelijk product op de markt durft te brengen. 

award200-gold 
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht onder dit artikel voor een uitgebreide vergelijkingstabel.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gigabyte E7AUM-DS2H

Gigabyte E7AUM-DS2H

 • Micro ATX
 • Socket 775
 • Nvidia GeForce 9400
 • DDR2
Niet verkrijgbaar
MSI Media Live Diva 5.1

MSI Media Live Diva 5.1

 • Micro ATX
 • Socket AM2+
 • AMD 780M
 • DDR2
Niet verkrijgbaar
0
*