Vergelijkingstest: 122 casefans

82 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Werking
 3. 3. Opgave
 4. 4. Aansluitingen
 5. 5. Test
 6. 6. De krachtigste
 7. 7. De stilste
 8. 8. De efficiëntste
 9. 9. De beste PWM-fans
 10. 10. Aanraders voor casemodders
 11. 11. Testresulaten: CFM per dB (max)
 12. 12. Testresultaten: CFM per dB (min)
 13. 13. Testresulaten: Geluidsproductie (max)
 14. 14. Testresulaten: Geluidsproductie (min)
 15. 15. Testresultaten: Luchtverplaatsing (max)
 16. 16. Testresulaten: Luchtverplaatsing (min)
 17. 17. Conclusie
 18. 18. Besproken producten
 19. 19. Reacties

Inleiding

Met hardware die steeds meer stroom verbruikt en daardoor ook steeds meer warmte opwerkt, is het plaatsen van één of meerdere casefans in je behuizing meer dan een overbodige luxe. Door een strategische positionering van de ventilators kun je een optimale luchtstroom in je kast bewerkstelligen en daarmee al je componenten op een efficiënte manier koel houden. Wie op zoek gaat naar een casefan, zal er al snel achter komen dat het aanbod gigantisch is. Daar kwamen wij op onze beurt achter toen er na onze oproep een vrachtwagenlading aan ventilators in ons testlab arriveerde. De markt kent veel eenheidsworst - hoe moeilijk kan het immers zijn om een ronddraaiend stuk plastic te produceren? - maar hier en daar ook wel wat uniekere producten.

Soorten en maten

Wanneer je op zoek gaat naar een casefan, is de belangrijkste eerste vraag natuurlijk de maat. Er is een aantal veel gebruikte  standaard maten (80 mm, 92 mm en 120 mm) en daarnaast is 140 mm in opkomst. Over het algemeen kun je bij casefans stellen: hoe groter hoe beter. Een grotere fan kan immers meer lucht verplaatsen dan een kleinere. En belangrijker nog, een grotere fan hoeft om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen minder hard te draaien dan een kleinere en zal zodoende minder geluid produceren. Welke maat je kunt plaatsen, ligt helemaal aan de kast die je gebruikt. De meeste luxere PC-behuizingen bevatten verschillende posities waar 120 mm fans geplaatst kunnen worden, maar in sommige gevallen zit je helaas vast aan kleinere varianten.

Naast de maat heb je ook ruime keuze qua kleur. Sommige fabrikanten verkopen casefans bijna letterlijk in alle kleuren van de regenboog. En wil je je kast helemaal een hip uiterlijk geven, dan kun je natuurlijk ook nog kiezen voor casefans met LED-verlichting.


De drie veel gebruikte standaard maten: 120, 92 en 80 mm.

Werking

Naast de maat, de kleurstelling en de eventuele aanwezigheid van lampjes zijn er natuurlijk ook technische verschillen tussen casefans. In afbeelding één zie je de verschillende onderdelen van een casefan. Op een klein printje bevestigd op het frame zit de aansturingschip en vier spoelen. Het gedeelte met de vinnen heeft op zijn beurt aan de binnenzijde een magnetische ring. Door de spoelen één voor één een magnetisch veld op te laten wekken, zal de fan gaan draaien. Hoewel de kwaliteit van de motor en de aansturing uiteraard wel wat kan verschillen, is tot dusver de werking van zo'n beetje alle casefans gelijk. Grote verschillen zijn er op het vlak van de gebruikte lagers, die binnen de motor worden geplaatst en ervoor moeten zorgen dat de ventilator mooi rond draait.


De onderdelen van een casefan: links het frame met daarop de aansturingsprint en de spoeler, rechts de ventilator en in het midden het optionele kogellager.

Lagers

Ruwweg kun je alle casefans opdelen in drie types: modellen met glijlagers (sleeve bearing), modellen met kogellagers (ball bearing) en exemplaren met een combinatie ervan.

Bij sleeve bearing fans bestaat het lager in feite uit twee cylinders die om elkaar draaien. Een laagje vet tussen beide cylinders zorgt ervoor dat deze niet gaan schuren en de fan netjes rond blijft draaien. Bij fans met een kogellager (ball bearing) zijn de twee gedeeltes juist gescheiden door miniscule balletjes die meedraaien. De derde variant is zoals gezegd een combinatie, waarbij we aan de ene zijde van de as een glijlager en aan de andere zijde een kogellager vinden.


Een kogellager werkt met kleine balletjes. In een casefan zijn de lagers veel kleiner.

Beide systemen hebben zo hun voor en nadelen. Het belangrijkste voordeel van een glijlager is dat het veel goedkoper is om te produceren dan een kogellager. Geen wonder dat de meeste zeer goedkope casefans van dit type zijn. Een ander voordeel van sleeve bearing is dat deze variant op lage draaisnelheid in de regel wat stiller is dan ball bearing. Op hogere snelheid is dat juist exact andersom! Daar komt nog eens bij dat de levensduur van kogellagers veel hoger is, zeker bij hoge temperaturen. Glijlagers kunnen erg slecht tegen hoge temperaturen: bij 25 graden Celsius is het verschil in levensduur tussen een kogel- en glijlager nog maar zo'n 18%, bij een temperatuur van 60 graden gaan kogellagers gemiddeld bijna twee keer zo lang mee! Sterker nog, bij temperaturen van 70 graden en meer zijn glijlagers helemaal niet betrouwbaar meer. Geen wonder dat in servers en andere systemen waar een hoge betrouwbaarheid een vereiste is, alleen maar ball bearing fans gebruikt worden.

Een laatste voordeel van fans met kogellagers is dat deze probleemloos zowel horizontaal als verticaal gepositioneerd mogen worden. Fans met glijlagers werken eigenlijk alleen goed als je ze verticaal plaatst. Bij horizontale plaatsing loopt het gebruikte vet bij een sleeve bearing fan binnen no-time uit de lagers en zal deze vaak al na een paar maanden meer lawaai gaan maken of er zelfs helemaal mee stoppen.

Criterium Kogellager (ball bearing) Glijlager (Sleeve bearing)
Levensduur Langer Korter
Bestand tegen hitte Beter Slechter
Plaatsing opties Horizontaal & Verticaal Verticaal
Geluidsproductie Stiller op hoge snelheid Stiller op lage snelheid
Kosten Duurder Goedkoper

De voor- en nadelen van kogellagers en glijlagers. (Bron: NMB Technologies) 

Opgave

De meeste fabrikanten geven voor al hun casefans in de regel keurig op of ze gebruik maken van sleeve of ball bearing. Toch is een beetje gezonde achterdocht verstandig: wanneer een fabrikant spreekt over ball bearing betekent dat vaak dat de fan gebruik maakt van een combinatie van een glij- en een kogellager. Alleen wanneer je in de specificaties two ball bearing ziet staan kun je er zeker van zijn dat aan beide kanten van de as een kogellager zit.

Daarnaast gebruiken fabrikanten vaak creatieve namen om het negatieve imago van sleeve bearings te omzeilen. Zaken als fluid dynamic bearing klinken natuurlijk heel hip, maar het is gewoon een glijlager met hooguit een verschil in gebruikt vet of vloeistof. Ook de door Thermaltake gebruikte term enter bearing, de door SilverStone gebruikte term rifle bearing of het door Recom gebruikte H-bearing komt in feite gewoon neer op een glijlager. Dat betekent niet dat er geen kwaliteitsverschil bestaat: zo zijn glijlagers van metaal bijvoorbeeld beter bestand tegen hitte dan exemplaren van plastic. En ook de manier van afdichten kan verschillen, zodat het weglopen van de vloeistof beter kan worden voorkomen. Ofwel, de ene sleeve bearing is de andere niet, maar helaas is het juist de levensduur die bij een casefan heel lastig te testen is. Geeft een fabrikant niet op wat voor type lager er gebruikt wordt, dan mag je er in 99 van de 100 gevallen vanuit gaan dat je met een glijlager van doen hebt.

De enige die daadwerkelijk iets radicaal anders doet is Enermax, met hun zogenaamde Twister bearing. Hierbij worden de twee gedeeltes van het lager door middel van magnetisme van elkaar gescheiden. Volgens Enermax is de levensduur van z'n twister lager nog ruim twee keer meer dan die van een two-ball bearing. Een ander voordeel is dat je bij deze variant de daadwerkelijke ventilator eenvoudig uit het frame kunt halen en weer terug kunt stoppen. Makkelijk als je om de zoveel tijd je fans wil schoonmaken!


Dankzij de revolutionaire twister bearing kun je Enermax casefans eenvoudig uit elkaar halen en schoonmaken.

Temperatuur Gem. levensduur kogellager (ball bearing) Gem. levensduur glijlager (sleeve bearing) Verschil
25 °C 95.000 uur 80.000 uur 19%
40 °C 75.000 uur 52.000 uur 44%
50 °C 63.000 uur 40.000 uur 58%
60 °C 54.000 uur 30.000 uur 80%
70 °C 45.000 uur - -

De gemiddelde levensduur van casefans is afhankelijk van het type en de temperatuur van de behuizing. (Bron: NMB Technologies)

Aansluitingen

Een laatste belangrijke verschil tussen de vele verkrijgbare casefans is de aansluiting. In feite zijn er drie varianten. Veel fans hebben een standaard molex voedingsplug en kunnen op die manier direct op de voeding worden aangesloten. Tegenwoordig populairder zijn fans met een 3-pin aansluiting. Deze kunnen op het moederbord worden geprikt en daarna softwarematig worden geregeld. Het moederbord kun je immers afhankelijk van de temperatuur het voltage voor de fan en daarmee de draaisnelheid laten aanpassen. Tenslotte zijn er nog zogenaamde PWM-fans met een 4-pin aansluiting. Het Pulse Width Modulation systeem regelt de draaisnelheid van de fan op een nauwkeurigere manier dan door puur het ingangsvoltage aanpassen. Niet alle moederborden hebben echter vierpins PWM-aansluitingen voor ventilatoren buiten die van de CPU-koeler. Heb je een moederbord met extra 4-pins aansluitingen, dan is het zeker aan te raden om voor een PWM-fan te kiezen.

Casefans met LED-verlichting hebben in de regel naast de 3- of 4-pins stekker ook nog een molex stekker die puur gebruikt wordt voor de verlichting.


De drie aansluitingen die casefans kunnen hebben: 3-pins, 4-pins (PWM) en Molex.

Test

Als we de technische werking weer even buiten beschouwing laten, dan zal je keuze primair van de werking van de fan afhangen. Overklokkers willen natuurlijk het liefst dat hun casefans zoveel mogelijk lucht per minuut verplaatsen. Anderen willen juist graag een zo stil mogelijke fan. Fabrikanten geven voor beide zaken in de regel waardes op; de luchtverplaatsing wordt opgegeven in kubieke voet per minuut (cubic feet per meter ofwel CFM) en de geluidsproductie uiteraard in dB. Hier geldt echter absoluut dat je niet zomaar moet geloven wat er op de verpakking of op de website van de fabrikant staat. Daarnaast is wellicht de combinatie van beide misschien nog wel het belangrijkste: het liefst heb je immers een fan die én veel lucht verplaatst én erg stil is. Voor onze test hebben we ons zodoende niet alleen op beide losse eigenschappen, maar juist ook op deze combinatie gericht.

Alle voor de test ingestuurde casefans hebben we getest in twee standen: op hoogste snelheid (lees: met 12 Volt voeding) en op lagere snelheid door met een fancontroller het ingangsvoltage naar circa 7 Volt terug te brengen. De geluidproductie hebben we daarna op 10 centimeter afstand in een geluidsdichte doos gemeten. Let wel, omdat fabrikanten in de regel op 1 meter afstand meten, zijn onze waardes een stuk hoger. Meten op 10 centimeter zorgt er echter voor dat we onderlinge verschillen nauwkeurig kunnen analyseren.

De luchtverplaatsing hebben we gemeten met behulp van een anemometer. Deze meet de snelheid van de luchtverplaatsing die een casefan produceert. Door deze snelheid te vermenigvuldigen met het werkzame oppervlak van de casefan krijgen we de luchtverplaatsing. Deze hebben we daarna omgerekend van kubieke meter per seconde naar kubieke voet per minuut, ofwel CFM. Tenslotte hebben we in alle gevallen de luchtverplaatsing gedeeld op het geluidsniveau; de CFM/dB grafiek toont dan ook de efficiëntie van de casefan.

Resultaten

In het productoverzicht onder dit artikel kun je doorklikken naar de productpagina's met specificaties en testresultaten van alle fans. Met de knop Specificaties vergeijken kun je ook een complete vergelijkingstabel opvragen. In de tabellen vind je naast onze testresultaten voor iedere fan ondermeer de afmeting, de opgegeven waardes voor geluid en luchtverplaatsing, (indien) bekend het lager type en verder de kleuren van fan en frame en een indexatie van de aanwezigheid van LED-verlichting of een fan guard. Op de volgende pagina's sommen we per categorie de best geteste exemplaren voor je op. In de grafieken zijn de 120 mm fans blauw, de 92 mm fans groen en de 80 mm fans rood. Op die manier kun je ze eenvoudig herkennen.

Één belangrijke waarschuwing: de geluidsmetingen, maar vooral ook de luchtverplaatsingmetingen zijn slechts met beperkte nauwkeurigheid uit te voeren. Bij alle testresultaten mag je zodoende een afwijking van zo'n 10% in achting nemen.

De krachtigste

Overklokkers zal het er natuurlijk puur om gaan om zoveel mogelijk lucht te verplaatsen. Dat fans daarbij heel wat herrie maken, mag de pret verder niet drukken. Het zal niemand verbazen dat het juist de 120 mm exemplaren zijn, die de meeste lucht per minuut transporteren. Winnaar met flinke voorsprong is de Silver Stone FM123 met 119,9 cfm. Op de tweede plek eindigt de Scythe Ultra Kaze 120mm 3000rpm High Pressure met 104,7 cfm. Het zal niemand verbazen dat deze fans in de geluidstest juist onderaan eindigen: 60,4 respectievelijk 61,3 decibel op 10 centimeter afstand vraagt om oordopjes.De Scythe Slip Stream 120mm 1900rpm weet ook heel wat lucht te verplaatsen en put zijn kracht uit het feit dat deze serie fans een kleiner hart hebben en extra fans. Met 53,9 dB is ook deze fan echter niet bijster stil.

De krachtigste 92mm fan is de Antec Pro 92mm DBB met een score van 51,4 cfm. Het blijkt wel: dat is heel wat minder dan de krachtigste 120mm fans. De krachtigste 80mm fan is de Scythe Kaze-White LED with VR met 37,1 cfm. Voor een 80mm fan is het heel wat, maar in vergelijking met de grotere exemplaren is het een licht briesje.

Dat het overigens altijd beter kan, bewijzen twee grotere fans die we op dezelfde manier hebben getest. Zo behaalt de Scythe Kaze Maru 140mm 1900rpm op z'n sloffen een waarde van 121,8 cfm. De Antec Big Boy, een fan met een doorsnede van 200 mm, verplaatst 159,1 cfm. Deze fan kun je echter in vrijwel geen enkele kast kwijt.


De tien krachtigste casefans uit de test.

SilverStone SN123 120mm
Met een gemeten waarde van 119,9 cfm is de SilverStone FM123 de krachtigste 120mm fan uit de test.

Scythe Ultra Kaze 120mm 3000rpm High Pressure
Ook de Scythe Ultra Kaze 120mm 3000rpm High Pressure is een goede keuze voor wie geluid niet belangrijk vindt, maar ultieme koeling des te meer.

De stilste

Wie op zoek is naar een zo stil mogelijke fan, zal natuurlijk ook voornamelijk geïnteresseerd zijn naar het geluidsniveau op lage draaisnelheid. In die test eindigt de Noiseblocker S-Series MF12-S1 120mm bovenaan met een score van 20 dB, de ondergrens van onze geluidsmeter. Deze fan heeft ook nog eens rubberen hoekjes, zodat ‘ie niet kan resoneren. Direct daarna volgen de 120, 92 en 80 mm varianten van de Enermax Everest reeks. Deze casefans zijn een verhaal apart; als enige hebben ze immers een ingebouwde temperatuursensor en regelen daardoor zelf hun draaisnelheid. Geen van de exemplaren komt in de test boven de 20,4 dB uit. Samen met de speciale Twister bearing zorgt dat voor een superstille werking. Ook erg stil zijn de Scythe Slip Stream 120mm 500 rpm en de Noiseblocker MF8-S1 80mm.

Het zal niemand verbazen, maar als we naar geluidsresultaten op hoge snelheid kijken, vinden we opnieuw dezelfde fans in het topsegment. De Everest koelers weigeren om meer dan 23 dB geluid te produceren en ook de Slip Stream van Scythe zet opnieuw een fluisterstil resultaat neer. Maar zoals de Engelsen zeggen: "You win some, you lose some". De luchtverplaatsing van deze fans valt erg tegen. De Enermax Everest 120mm doet in onze test maximaal 15,2 cfm, waarbij we natuurlijk moet aantekenen dat deze bij hogere temperaturen sneller zal gaan draaien. De Scythe Slip Stream zet vanwege z'n extra vinnen en grote fanoppervlakte in vergelijking met de Everests relatief veel lucht weg: 18,6 cfm. De stille Noiseblockers doen dat echter nóg beter: met z'n 20 dB verscheept de MF12-S1 nog altijd 23,6 cfm, een indrukwekkend resultaat


De tien stilste fans op lage snelheid.


De tien stilste fans op hoge snelheid.

Noiseblocker S-Series MF12-S1 120mm
De Noiseblocker MF-12S1 is de stilste casefan uit de test. Dankzij de rubberen hoekjes zal hij ook niet snel resoneren.

Enermax Everest 120mm
De Enermax Everest fans regelen zelf hun draaisnelheid op basis van de temperatuur en zijn fluisterstil.

De efficiëntste

Het meest belangrijke is natuurlijk de verhouding tussen de luchtverplaatsing en het geluid. Het valt op dat deze grafieken helemaal ‘blauw' zijn; het blijkt wel dat alleen 120 mm fans een goede verhouding tussen koeling en geluidsproductie kunnen bieden. Bij de metingen op hoogste snelheid komen we een paar oude bekende tegen; de SilverStone FM123 en Scythe Ultra Kaze 120mm 3000rpm verplaatsen op maximale snelheid zoveel lucht, dat zelfs wanneer je het deelt op het geluid ze nog steeds als winnaar naar voren komen. Belangrijker is echter het resultaat op lage snelheid, je wil immers niet te veel geluid, maar tóch een goede koeling. De top 5 bestaat dan puur uit fans van Scythe en Noiseblocker. De beste is de Scythe S-Flex 120mm 1600rpm met 1,3 cfm/dB. De Scythe Kama Flex 120mm 1500rpm, de Scythe Kama Flex 120mm 1900rpm en de Noiseblocker S-Series MF12-S3HS bieden op lage snelheid elk 1,29 cfm/dB. Stuk voor stuk prima keuzes dus!


De tien meest efficiënte casefans in de test.

Scythe S-Flex 120mm 1600rpm
De Scythe S-Flex 120mm 1600rpm is de meest efficiënte casefan uit de vergelijkingstest.

De beste PWM-fans

Voor wie z'n casefans graag via de PWM-functionaliteit van het moederbord regelt, is de keuze helaas een stuk beperkter. Van de 122 geteste exemplaren, hebben er slechts 14 een 4-pins PWM-stekker. Een PWM-fan koop je natuurlijk vanwege de uitstekende toerental regeling, niemand zal met een dergelijke casefan extreem gaan overklokken. Vandaar dat het geluidsniveau en de CFM per dB in deze categorie belangrijker zijn dan puur de luchtverplaatsing. De beste PWM-fan uit de test is de Noiseblocker S-Series MF12-P 120mm: op lage snelheid doet hij 1,12 cfm/dB, op hoge snelheid 1,43 cfm/dB. Een net zo'n goede keuze is de Nexus Real Silent Case Fan 120mm PWM. Deze scoort 1,08 cfm/dB op lage snelheid en 1,51 cfm/dB op hoge snelheid.

Noiseblocker S-Series M12-P 120mm

Nexus Real Silent Case Fan 120mm PWM

De Noiseblocker MF12-P en de Nexus Real Silent Case Fan 120mm zijn de beste keuzes voor wie op zoek is naar een PWM-fan.

Aanraders voor casemodders

Tenslotte nog een aantal aanraders voor casemodders. De AC Ryan Blackfire4 reeks blinkt in onze test niet echt uit, maar is wel verkrijgbaar in echt alle denkbare kleurschakeringen. Dus als je per se een blauw frame met een rode fan wil; bij AC Ryan is het geen enkel probleem. Bijkomende voordeel; deze fans zijn lekker goedkoop. Antec heeft daarnaast speciale TriCool fans; deze hebben zoals de naam al doet vermoeden een LED-verlichting met drie kleuren, want een bijzonder effect geeft. Zonder enige twijfel de coolste fans voor casemodders zijn echter de Thermaltake Cyclo fans: deze hebben een rij LED's op de ventilator zelf die, zodra deze draait, verschillende figuren kunnen tekenen.

AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 92mm Orange/Blue
AC Ryan verkoopt haar Blackfire4 UV fans in alle kleur schakeringen.

Thermaltake Cyclo Logo Fan 120mm
De Thermaltake Cyclo fans tekenen mooie figuren terwijl ze draaien.

Testresulaten: CFM per dB (max)

Testresultaten: CFM per dB (min)

Testresulaten: Geluidsproductie (max)

Testresulaten: Geluidsproductie (min)

Testresultaten: Luchtverplaatsing (max)

Testresulaten: Luchtverplaatsing (min)

Conclusie

We hebben 122 fans getest en via het productoverzicht onderaan dit artikel kun je naar hartelust specificaties en testresultaten vergelijken. Voor wie een zo stil mogelijke fan wil, zijn er twee uitstekende opties. De Noiseblocker MF12-S1 is de allerstilste en heeft vanwege z'n rubberenhoekjes ook geen gevaar op resonantie. De Enermax Everest fans zijn net zo stil en hebben een geïntegreerde temperatuurcontroller. Op die manier weer je zeker dat als beter koeling toch vereist is, dat de fans je niet in de steek laten. Wie als overklokker op zoek is naar de meest krachtige 12 cm fan, komt uit bij de Silverstone FM123. Bestel er wel direct wat oordopjes bij. Wie op zoek is naar de beste gulden middenweg tussen weinig geluid en veel koeling, komt als beste keuze uit bij de Scythe S-Flex 120mm 1600rpm, al zijn ook de Scythe Kama Flex 120mm fans en de Noiseblocker MF12-D3HS in deze reeks een goede optie. De beste PWM-fan uit de test is de Noiseblocker S-Series MF12-P 120mm, op de voet gevolgd door de Nexus Real Silent Case Fan 120mm PWM.

award200-gold
Noiseblocker MF-12S1
Enermax Everest 120mm
Scythe S-Flex 120mm 1600rpm

award200-silver
Noiseblocker MF12-P
Nexus Real Silent Casefan 120mm PWM
Thermaltake Cyclo Logo Fan 120mm


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 80mm Blue/Orange

AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 80mm Blue/Orange

 • 80 mm
 • 2500 rpm
Niet verkrijgbaar
AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 80mm Green

AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 80mm Green

 • 80 mm
 • 2500 rpm
Niet verkrijgbaar
AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 92mm Blue

AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 92mm Blue

 • 92 mm
 • 2500 rpm
Niet verkrijgbaar
AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 92mm Orange/Blue

AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 92mm Orange/Blue

 • 92 mm
 • 2500 rpm
Niet verkrijgbaar
AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 120mm Green/Orange

AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 120mm Green/Orange

 • 120 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 120mm Orange

AC Ryan Blackfire4 UV LED Fan 120mm Orange

 • 120 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Akasa Amber Ultra Quiet Fan 80mm

Akasa Amber Ultra Quiet Fan 80mm

 • 80 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Akasa Amber Ultra Quiet Fan 92mm

Akasa Amber Ultra Quiet Fan 92mm

 • 92 mm
 • 1400 rpm
Niet verkrijgbaar
Akasa Amber Ultra Quiet Fan 120mm

Akasa Amber Ultra Quiet Fan 120mm

 • 120 mm
 • 1400 rpm
Niet verkrijgbaar
Akasa Quiet Bright Green Fan 120mm

Akasa Quiet Bright Green Fan 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Akasa Quiet Cool Blur Fan 120mm

Akasa Quiet Cool Blur Fan 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Akasa Quiet Red Hot Fan 120mm

Akasa Quiet Red Hot Fan 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Akasa Silent Smokey Colour Fan 80mm

Akasa Silent Smokey Colour Fan 80mm

 • 80 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Antec Big Boy 200

Antec Big Boy 200

 • 200 mm
 • 800 rpm

29,95 €

1 winkel
Antec Pro 80mm

Antec Pro 80mm

 • 80 mm
 • 2600 rpm

8,99 €

1 winkel
Antec Pro 92mm DBB

Antec Pro 92mm DBB

 • 92 mm
 • 2600 rpm
Niet verkrijgbaar
Antec SmartCool 120mm

Antec SmartCool 120mm

 • 120 mm
 • 1720 rpm
Niet verkrijgbaar
Antec Spot Cool

Antec Spot Cool

 • 80 mm
 • 3000 rpm
Niet verkrijgbaar
Antec TriCool 80mm

Antec TriCool 80mm

 • 80 mm
 • 2600 rpm

12,50 €

1 winkel
Antec TriCool 92mm

Antec TriCool 92mm

 • 92 mm
 • 2200 rpm

8,90 €

3 winkels
Antec TriCool 120mm Blue LED

Antec TriCool 120mm Blue LED

 • 120 mm
 • 2000 rpm

17,99 €

1 winkel
Antec TriCool 120mm Trilight

Antec TriCool 120mm Trilight

 • 120 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Arctic AF12L

Arctic AF12L

 • 120 mm
 • 1000 rpm
Niet verkrijgbaar
Arctic AF8025 80mm

Arctic AF8025 80mm

 • 80 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Arctic AF12025 120mm

Arctic AF12025 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Arctic AF12025L 120mm

Arctic AF12025L 120mm

 • 120 mm
 • 1000 rpm
Niet verkrijgbaar
Arctic Fan 8 PWM

Arctic Fan 8 PWM

 • 80 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Arctic Fan 12 PWM

Arctic Fan 12 PWM

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Cooler Master 80mm LED Blue Sleeve On/Off

Cooler Master 80mm LED Blue Sleeve On/Off

 • 80 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Cooler Master 120mm LED Blue Sleeve On/Off +Panel

Cooler Master 120mm LED Blue Sleeve On/Off +Panel

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Long Life LED Fan 120mm

Cooler Master Long Life LED Fan 120mm

 • 120 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Enermax Cluster 80mm

Enermax Cluster 80mm

 • 80 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Enermax Cluster 92mm

Enermax Cluster 92mm

 • 92 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Enermax Cluster 120mm

Enermax Cluster 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Gold Award Enermax Everest 80mm

Enermax Everest 80mm

 • 80 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Gold Award Enermax Everest 92mm

Enermax Everest 92mm

 • 92 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Gold Award Enermax Everest 120mm

Enermax Everest 120mm

 • 120 mm
 • 1000 rpm
Niet verkrijgbaar
Enermax Magma 80mm

Enermax Magma 80mm

 • 80 mm
 • 2200 rpm
Niet verkrijgbaar
Enermax Magma 120mm

Enermax Magma 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Nexus PWM Series 92mm

Nexus PWM Series 92mm

 • 92 mm
 • 2500 rpm
Niet verkrijgbaar
Nexus Real Silent Case Fan 80mm

Nexus Real Silent Case Fan 80mm

 • 80 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Nexus Real Silent Case Fan 80mm PWM

Nexus Real Silent Case Fan 80mm PWM

 • 80 mm
 • 2800 rpm
Niet verkrijgbaar
Nexus Real Silent Case Fan 92mm

Nexus Real Silent Case Fan 92mm

 • 92 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Nexus Real Silent Case Fan 120mm Black/White

Nexus Real Silent Case Fan 120mm Black/White

 • 120 mm
 • 1000 rpm
Niet verkrijgbaar
Silver Award Nexus Real Silent Case Fan 120mm PWM

Nexus Real Silent Case Fan 120mm PWM

 • 120 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Noiseblocker M8-S1 80mm

Noiseblocker M8-S1 80mm

 • 80 mm
 • 1200 rpm

26,44 €

1 winkel
Noiseblocker M8-S2 80mm

Noiseblocker M8-S2 80mm

 • 80 mm
 • 1700 rpm
Niet verkrijgbaar
Noiseblocker M8-S3HS 80mm

Noiseblocker M8-S3HS 80mm

 • 80 mm
 • 2200 rpm

22,16 €

1 winkel
Noiseblocker NB-BlacksilentFan X1 80mm

Noiseblocker NB-BlacksilentFan X1 80mm

 • 80 mm
 • 1300 rpm
Niet verkrijgbaar
Noiseblocker NB-BlacksilentFan XE2 92mm

Noiseblocker NB-BlacksilentFan XE2 92mm

 • 92 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Noiseblocker NB-BlackSilentFan XL1 120mm

Noiseblocker NB-BlackSilentFan XL1 120mm

 • 120 mm
 • 1000 rpm

15,57 €

2 winkels
Noiseblocker NB-BlacksilentFan XL2 120mm

Noiseblocker NB-BlacksilentFan XL2 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm

14,02 €

1 winkel
Silver Award Noiseblocker NB-Multiframe M12-2

Noiseblocker NB-Multiframe M12-2

 • 120 mm
 • 1250 rpm

22,49 €

1 winkel
Silver Award Noiseblocker S-Series M12-P 120mm

Noiseblocker S-Series M12-P 120mm

 • 120 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Noiseblocker S-Series M12-S3HS 120mm

Noiseblocker S-Series M12-S3HS 120mm

 • 120 mm
 • 1800 rpm

28,26 €

1 winkel
Gold Award Noiseblocker S-Series MF12-S1 120mm

Noiseblocker S-Series MF12-S1 120mm

 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Recom Metallic Blower Silent QuadLED 120mm Blue

Recom Metallic Blower Silent QuadLED 120mm Blue

 • 120 mm
 • 1000 rpm
Niet verkrijgbaar
Recom QuadLED Silent Blower 80mm Blue LED

Recom QuadLED Silent Blower 80mm Blue LED

 • 80 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Recom QuadLED Silent Blower 120mm Green LED

Recom QuadLED Silent Blower 120mm Green LED

 • 120 mm
 • 1000 rpm
Niet verkrijgbaar
Recom Yellow Blower 80mm

Recom Yellow Blower 80mm

 • 80 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Recom Yellow Blower 92mm

Recom Yellow Blower 92mm

 • 92 mm
 • 1900 rpm
Niet verkrijgbaar
Recom Yellow Blower 120mm

Recom Yellow Blower 120mm

 • 120 mm
 • 1700 rpm
Niet verkrijgbaar
Revoltec AirGuard 80mm

Revoltec AirGuard 80mm

 • 80 mm
 • 2000 rpm

8,90 €

1 winkel
Revoltec AirGuard 92mm

Revoltec AirGuard 92mm

 • 92 mm
 • 2000 rpm

9,52 €

1 winkel
Revoltec AirGuard 120mm

Revoltec AirGuard 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm

11,45 €

1 winkel
Revoltec AirGuard TC 80mm

Revoltec AirGuard TC 80mm

 • 80 mm
 • 1000 rpm
Niet verkrijgbaar
Revoltec Dark Blue 80mm

Revoltec Dark Blue 80mm

 • 80 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Revoltec Dark Blue 92mm

Revoltec Dark Blue 92mm

 • 92 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Revoltec Dark Blue 120mm

Revoltec Dark Blue 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm

14,92 €

1 winkel
Scythe Kama Flex 80mm 1500rpm

Scythe Kama Flex 80mm 1500rpm

 • 80 mm
 • 2500 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kama Flex 80mm 2000rpm

Scythe Kama Flex 80mm 2000rpm

 • 80 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kama Flex 80mm 2500rpm

Scythe Kama Flex 80mm 2500rpm

 • 80 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kama Flex 92mm 1600rpm

Scythe Kama Flex 92mm 1600rpm

 • 92 mm
 • 1600 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kama Flex 92mm 2000rpm

Scythe Kama Flex 92mm 2000rpm

 • 92 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kama Flex 120mm 1000rpm

Scythe Kama Flex 120mm 1000rpm

 • 120 mm
 • 1000 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kama Flex 120mm 1500rpm

Scythe Kama Flex 120mm 1500rpm

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kama Flex 120mm 1900rpm

Scythe Kama Flex 120mm 1900rpm

 • 120 mm
 • 1900 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kama PWM 92mm

Scythe Kama PWM 92mm

 • 92 mm
 • 2500 rpm

11,94 €

4 winkels
Scythe Kama PWM 120mm

Scythe Kama PWM 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kama PWM Blue LED 92mm

Scythe Kama PWM Blue LED 92mm

 • 92 mm
 • 2500 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kama PWM Blue LED 120mm

Scythe Kama PWM Blue LED 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze-White LED With VR 80mm

Scythe Kaze-White LED With VR 80mm

 • 80 mm
 • 3400 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze-White LED With VR 92mm

Scythe Kaze-White LED With VR 92mm

 • 92 mm
 • 2800 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze-White LED With VR 120mm

Scythe Kaze-White LED With VR 120mm

 • 120 mm
 • 1600 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze Jyu 100mm 1000rpm

Scythe Kaze Jyu 100mm 1000rpm

 • 92 mm
 • 1000 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze Jyu 100mm 1500rpm

Scythe Kaze Jyu 100mm 1500rpm

 • 92 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze Jyu Slim 100mm 1000rpm

Scythe Kaze Jyu Slim 100mm 1000rpm

 • 100 mm
 • 1000 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze Jyu Slim 100mm 2000rpm

Scythe Kaze Jyu Slim 100mm 2000rpm

 • 100 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze Maru 140mm 500rpm

Scythe Kaze Maru 140mm 500rpm

 • 140 mm
 • 500 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze Maru 140mm 1200rpm

Scythe Kaze Maru 140mm 1200rpm

 • 140 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze Maru 140mm 1900rpm

Scythe Kaze Maru 140mm 1900rpm

 • 140 mm
 • 1900 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Mini Kaze Silent 40mm

Scythe Mini Kaze Silent 40mm

 • 40 mm
 • 3500 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Mini Kaze Ultra 40mm

Scythe Mini Kaze Ultra 40mm

 • 40 mm
 • 3500 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe S-Flex 120mm 800rpm

Scythe S-Flex 120mm 800rpm

 • 120 mm
 • 800 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe S-Flex 120mm 1200rpm

Scythe S-Flex 120mm 1200rpm

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Gold Award Scythe S-Flex 120mm 1600rpm

Scythe S-Flex 120mm 1600rpm

 • 120 mm
 • 1600 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe S-Flex 120mm 1900rpm

Scythe S-Flex 120mm 1900rpm

 • 120 mm
 • 1900 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Slip Stream 120mm 500rpm

Scythe Slip Stream 120mm 500rpm

 • 120 mm
 • 500 rpm

9,19 €

1 winkel
Scythe Slip Stream 120mm 800rpm

Scythe Slip Stream 120mm 800rpm

 • 120 mm
 • 800 rpm

14,06 €

2 winkels
Great Value Scythe Slip Stream 120mm 1200rpm

Scythe Slip Stream 120mm 1200rpm

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Slip Stream 120mm 1900rpm

Scythe Slip Stream 120mm 1900rpm

 • 120 mm
 • 1900 rpm

16,41 €

1 winkel
Scythe Ultra Kaze 120mm 1000rpm

Scythe Ultra Kaze 120mm 1000rpm

 • 120 mm
 • 1000 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Ultra Kaze 120mm 2000rpm

Scythe Ultra Kaze 120mm 2000rpm

 • 120 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Excellent Scythe Ultra Kaze 120mm 3000rpm High Pressure

Scythe Ultra Kaze 120mm 3000rpm High Pressure

 • 120 mm
 • 3000 rpm

13,50 €

1 winkel
SilverStone FN121-BL 120mm

SilverStone FN121-BL 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
SilverStone SN123 120mm

SilverStone SN123 120mm

 • 120 mm
 • 2600 rpm
Niet verkrijgbaar
SilverStone Suscool 81 Thermal Controlled 80mm

SilverStone Suscool 81 Thermal Controlled 80mm

 • 80 mm
 • 1750 rpm
Niet verkrijgbaar
Thermaltake Cyclo Blue 80mm

Thermaltake Cyclo Blue 80mm

 • 80 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Thermaltake Cyclo Blue 120mm

Thermaltake Cyclo Blue 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Silver Award Thermaltake Cyclo Logo Fan 120mm

Thermaltake Cyclo Logo Fan 120mm

 • 120 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Thermaltake Cyclo Red 80mm

Thermaltake Cyclo Red 80mm

 • 80 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Thermaltake Cyclo Red 120mm

Thermaltake Cyclo Red 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Xigmatek XLF 80mm

Xigmatek XLF 80mm

 • 80 mm
 • 2200 rpm
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM-F1 80mm

Zalman ZM-F1 80mm

 • 80 mm
 • 2800 rpm
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM-F1 80mm Blue

Zalman ZM-F1 80mm Blue

 • 80 mm
 • 2500 rpm
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM-F2 92mm Blue

Zalman ZM-F2 92mm Blue

 • 92 mm
 • 2800 rpm
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM-F2 Plus 92mm

Zalman ZM-F2 Plus 92mm

 • 92 mm
 • 2800 rpm
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM-F3 120mm

Zalman ZM-F3 120mm

 • 120 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM-F3 120mm Blue

Zalman ZM-F3 120mm Blue

 • 120 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
0
*