Vergelijkingstest: 17 fan-controllers

23 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AeroCool Coolpanel III
 3. 3. AeroCool Easywatch
 4. 4. AeroCool FP-01 / König Flip up LCD Multipanel      
 5. 5. AeroCool Modern-V
 6. 6. Akasa Fan Controller Pro Multi Color
 7. 7. König 3.5" Fan Controller
 8. 8. König Big Screen Multipanel Black
 9. 9. Revoltec Rheobus 3,5"
 10. 10. Scythe Kama Panel 2
 11. 11. Scythe Kaze Master 5,25" / 3,5"     
 12. 12. SilverStone Commander ESA
 13. 13. SilverStone FP33
 14. 14. Sunbeam Chromatic Windmill
 15. 15. Zalman ZM-MFC1 Plus Silver
 16. 16. Zalman ZM-MFC2
 17. 17. Conclusie
 18. 18. Besproken producten
 19. 19. Reacties

Inleiding

Fan controllers zijn controlepanelen die je in een 5,25" en 3,5" drive-positie van je kast kunt schroeven en waarmee je de draaisnelheid van meerdere fans kunt aanpassen. Een wellicht wat gekunstelde, maar wel correctere naam voor deze productgroep is function panels, want naast een werking als fan controller bieden de panels vaak nog veel meer functionaliteit. Denk aan een cardreader, frontaansluitingen voor audio/USB/Firewire, een display om temperaturen uit te lezen of juist temperatuursensors. Sterker nog, er zijn heel wat function panels die helemaal geen fan controller bevatten, maar voor deze test hebben we deze functionaliteit wel als minimum eis gesteld op het moment dat we producten bij de diverse fabrikanten aanvroegen.

Soorten en maten

In totaal ontvingen we 17 function panels in ons testlab, waarvan er twee bij nadere inspectie identiek bleken. Het gros van de apparaten past in een 5,25" positie, een kleiner aantal neemt genoegen met een 3,5" positie en een tweetal exemplaren neemt juist een dubbele 5,25" positie in beslag. Het aantal ondersteunde casefans blijft in de regel beperkt tot drie of vier stuks, al zijn er ook producten in de test die 5, 6 of zelfs 7 ventilators kunnen regelen. De bediening van de fan gaat vaak met draaiknoppen - ouderwets, maar wel handig en snel! - maar soms juist via software. Dat laatste heeft ook zo z'n charmes, aangezien je dan direct vanuit Windows de gewenste draaisnelheid kunt bepalen en de meeste software je de mogelijkheid geeft om profielen aan te maken, zodat je met één druk op de knop direct de snelheid van al je fans kunt aanpassen. Belangrijker nog: de softwarematige panels bieden je de mogelijkheid om de draaisnelheid automatisch te laten aanpassen aan de kasttemperatuur, wel zo makkelijk.

Inventarisatie

Aan een function panel valt natuurlijk weinig echt te testen. In de uitgebreide vergelijkingstabel (klik op de knop Specficaties vergelijken in het productoverzicht onderaan dit artikel) hebben we echter wel alle eigenschappen geïndexeerd. Op die manier zijn de verschillende modellen eenvoudig te vergelijken. Wanneer je een function panel gaat aanschaffen, zul je je vooraf een paar dingen moeten bedenken. Zoals: hoeveel fans wil je eigenlijk gaan regelen? Wil je dat handmatig of juist automatisch laten gebeuren? Heb je behoefte aan een cardreader? Wil je extra frontaansluitingen, of biedt je behuizing die al? En vind je een display stoer of juist storend? "De beste fancontroller" aanwijzen gaat ons niet lukken, maar op basis van de vergelijkingstabel kun je wel bekijken welke het best bij jouw wensen past.

Één belangrijke test hebben we overigens niet nagelaten: met een multimeter hebben we bepaald wat het minimale voltage is dat de fan controllers aan de ventilators kunnen bieden. Hoe lager het minimale voltage, hoe stiller de fans kunnen draaien.

Op de volgende pagina's zullen we alle fancontrollers één voor één kort bespreken en de belangrijkste eigenschappen uit de doeken doen.

AeroCool Coolpanel III

AeroCool is met hun gigantische aanbod misschien wel hét merk op het gebied van function panels, maar helaas is de verkrijgbaarheid in Nederland zeer beperkt. De Belgische distributeur ITC Multimedia, waar wij de producten van ontvingen, is echter vastbesloten dat op korte termijn te gaan oplossen. De CoolPanel III is een erg compleet 5,25" paneel met ondersteuning voor drie fans. Op een klein, kleurrijk display kan het toerental van de fans alsmede de temperatuur van drie meegeleverde sensors worden uitgelezen. Er kan een alarm worden ingesteld voor te hoge temperaturen. De draaisnelheid van de fans wordt geheel automatisch geregeld op basis van de gemeten temperatuur van de sensors. Dat is op zich erg handig - één keer installeren en de rest gaat vanzelf - maar de complete afwezigheid van de optie om snelheden handmatig te regelen mogen we toch ook wel als nadeel zien. De geïntegreerde cardreader lijkt met de term 56-in-1 super compleet, maar ondersteuning voor SDHC moeten we helaas missen. Prettig is de aanwezigheid van een eSATA-aansluiting, naast twee keer USB en twee keer audio. Een gemiddelde prijs is helaas nog onbekend voor Nederland, hopelijk is dat niet een ‘euro's voor dollars' conversie zoals we vaak zien: de gemiddelde prijs in dollars is met 44 dollar wat aan de hoge kant voor het gebodene.

Aerocool CoolPanel III

Aerocool CoolPanel III

AeroCool Easywatch

De AeroCool Easywatch, verkrijgbaar in zwart en zilver, is in feite het kleinere broertje van de hiervoor besproken Coolpanel III. Het schermpje op dit 3.5" paneel is identiek en ook de werking van de fancontroller komt overeen: je kunt drie fans en drie meegeleverde temperatuursensors aansluiten en de draaisnelheid van alle fans wordt automatisch geregeld op basis van de gemeten temperaturen. Enige handmatige invloed is opnieuw niet mogelijk en dat is jammer. De prijs is echter super scherp: in onze prijsvergelijker komen we uit op 14 euro en daarmee is de Easywatch de goedkoopste van het stel.

Aerocool EasyWatch Silver

Aerocool EasyWatch Silver

AeroCool FP-01 / König Flip up LCD Multipanel      

Deze twee function panels trekken we even bij elkaar, aangezien ze geheel identiek zijn. Qua prijs is König overigens een stuk vriendelijker: de Aerocool variant staat in onze prijsvergelijker voor 42 euro, de König voor 33 euro. Het bijzondere aan deze controller is het opklappende LCD-paneel, vergelijkbaar met dat van extravagante autoradio's met geïntegreerde DVD-speler. Er zijn aansluitingen voor drie fans en drie meegeleverde temperatuursensors en de regeling kan bij dit product zowel automatisch als handmatig gebeuren. De handmatige bediening is wel relatief omslachtig, aangezien je niet voor iedere fan een eigen set knoppen hebt. De geïntegreerde cardreader is door slimme marketingjongens becijferd als 55-in-1, maar SDHC ontbreekt ook hier. Uniek is de smart copy knop, waarmee je de inhoud van een geheugenkaartje in één keer naar je desktop kunt kopiëren. Of je dat vaak zal gebruiken is een tweede. De functionaliteit is compleet met 1x USB en eSATA.

Aerocool FP-01

Aerocool FP-01

AeroCool Modern-V

De AeroCool Modern-V is één van de twee function panels in deze test die twee 5,25" posities innemen. Vrijwel het gehele oppervlak wordt ingenomen door een LCD-schermpje, waarop je een schema van een PC-behuizing met daarin processor, videokaart en harddisk ziet. Het is de bedoeling dat je de vier meegeleverde temperatuursensors ook bij deze onderdelen bevestigt, waarna je de temperatuur van de verschillende onderdelen op een overzichtelijke manier te zien krijgt. De temperatuur wordt grafisch getoond in een balk die van blauw (koud) naar rood (warm) loopt. Je kunt verder vier fans aansluiten die je zowel automatisch als handmatig (zij het omslachtig) kunt bedienen. De geboden functionaliteit valt ons gezien het formaat van het function panel een beetje tegen. Mocht de indeling van het schermpje je aanstaan, dan kan het een leuke keuze zijn, maar echt warmlopen doen we niet voor de 35 euro kostende Modern-V.

Aerocool Modern-V

Aerocool Modern-V

Akasa Fan Controller Pro Multi Color

De Akasa Fan Controller Pro is een fan controller pur sang, maar wel een hele handige. Je kunt maximaal vier fans aansluiten, die je met vier draaiknoppen handmatig kunt bedienen. Op het kleine schermpje kun je verder niet alleen de draaisnelheid van alle fans aflezen, maar ook de temperatuur van vier meegeleverde sensors, die je op de CPU-koeler, videokaart en harddisk kunt plakken. Het Multi Color in de naam slaat op het feit dat je de achtergrond verlichting van het schermpje kunt laten schakelen tussen zeven kleuren. Da's handig voor casemodders, want op die manier weet je zeker dat de kleur altijd aansluit bij de rest van de verlichting in je kast. Helaas is de verlichting rondom de drie draaiknoppen altijd blauw. Op het moment van schrijven zijn er vijf shops die het product kunnen leveren voor gemiddeld 41 euro. De goedkoopste aanbieder levert de fan controller voor 34 euro.

Akasa Fan Controller Pro Multi Color

Akasa Fan Controller Pro Multi Color

König 3.5" Fan Controller

Op de vorige pagina beschreven we al de König Flip up LCD Multipanel, die identiek bleek aan een product van Aerocool, maar het Nederlandse merk uit Den Bosch heeft meer modellen binnen deze productgroep. De 3.5" Fan Controller is qua functionaliteit misschien wel het simpelste product uit de test: op deze fancontroller kun je een drietal ventilators aansluiten, die je elk met een eigen draaiknop handmatig kunt regelen. Het minimale voltage is 6,5V, iets meer dan de helft van de 12V waar een fan normaal op werkt. Daarnaast zijn er nog twee USB2 aansluitingen beschikbaar. Geen enkele van de shops in onze prijsvergelijker voert op het moment van schrijven dit product, maar wie Google'd op CMP-MULTIPAN35 vindt hem toch bij een tweetal winkels voor 11 respectievelijk 14 euro. Een lekker scherp bedrag voor wie niet meer functionaliteit nodig heeft.

König 3.5" Fan Controller

König 3.5" Fan Controller

König Big Screen Multipanel Black

Dat König en AeroCool het een en ander gemeen hebben, blijkt wel als we de Big Screen Multipanel Black uit de doos halen. Dit product hebben we zo'n twee jaar geleden al eens onder handen genomen onder de naam PowerWatch. Deze Big Screen Multipanel  neemt de ruimte van twee DVD-drives in beslag en bestaat voor het grootste gedeelte uit een rond display. Het function panel kan een viertal fans aansturen en wordt geleverd met eveneens vier temperatuursensors. Op het schermpje zijn (overigens niet gelijktijdig) alle temperaturen en draaisnelheden af te lezen. Er wordt gebruik gemaakt van veel kleuren en afbeeldingen, zodat het product een hoge ‘bling bling' factor heeft. De fans kunnen zowel automatisch als handmatig geregeld worden, al gaat dat laatste vrij omslachtig aangezien niet iedere ventilator een eigen bediening heeft. Links op het function panel vinden we een 25-in-1 cardreader (wederom helaas geen SDHC) en rechts een ‘power USB' aansluiting voor zowel 5V als 12V. De daarvoor gebruikte connectors hebben we in tien jaar Hardware.Info buiten dit product echter nog nooit gezien. Een leverancier konden we niet vinden, maar volgens König is de te verwachten prijs 59 euro.

König Big Screen Multipanel Black

König Big Screen Multipanel Black

Revoltec Rheobus 3,5"

Bij Revoltec houdt men het ook graag simpel: de Rheobus is niets meer en niets minder dan een fancontroller met puur draaiknoppen om de snelheid van de casefans aan te passen. De Rheobus past in een 3,5" positie en heeft een groot voordeel boven de König 3.5" Fan Controller en de Silver Stone FP33: er kunnen vier fans aangesloten worden. In ruil daarvoor moet je iedere vorm van extra functionaliteit (zoals bijvoorbeeld een USB frontaansluiting) missen. Een ander voordeel: op de Rheobus staat geen logo of andersoortig opschrift, zodat dat een stijlvolle PC niet kan ontsieren. Het product is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw. Bij alle drie de varianten zit er een blauw verlichting rondom de draaiknoppen. De gemiddelde prijs bedraagt € 17. Niks mis mee, dit product!

Revoltec Rheobus 3.5" Black

Revoltec Rheobus 3.5" Black

Scythe Kama Panel 2

In de casefans vergelijkingstest elders in dit blad blijkt al dat Scythe echt een heel groot aantal casefans in haar assortiment heeft, maar ook qua fancontrollers kunnen ze er wat van. Wij gingen aan de slag met een drietal exemplaren, waarvan de Kama Panel 2 de uitgebreidste is. Allereerst biedt het product ondersteuning voor een viertal casefans, die elk met een losse knop handmatig geregeld kunnen worden. De geïntegreerde cardreader lijkt met 15-in-1 beperkt, maar schijn bedriegt; zo biedt Scythe gelukkig wél ondersteuning voor SDHC en helemaal uniek is dat je MicroSD direct zonder adapter kunt invoeren. Verder vinden we een SATA en SATA Power aansluiting, zodat je eenvoudig een normale harddisk extern kunt aansluiten. USB, Firewire en audio-aansluitingen (inclusief volumeregeling) maken het af. Interessant detail: in plaats van het fancontroller gedeelte, kun je ook een slimline optische drive monteren. Handig wanneer je een cardreader én een optische drive wil monteren in een klein (barebone) kastje met maar één drivepositie. De Kama Panel 2 is verkrijgbaar in zilver en zwart voor gemiddeld 28 euro. Een grote aanrader wat ons betreft!

Scythe Kama Panel 2 Black

Scythe Kama Panel 2 Black

Scythe Kaze Master 5,25" / 3,5"     

Waar Scythes Kama Panel 2 één van de meest uitgebreide fancontrollers is, is de Kaze Master één van de meest stijlvolle. Het product is er in twee varianten - 5,25" en 3,5" - en daarnaast ook  in zwart en zilver. De functionaliteit is beperkt, maar doeltreffend. Je kunt respectievelijk vier of twee casefans aansluiten, die je elk met een eigen draaiknop kunt bedienen. Van alle controllers in de test biedt Scythe het laagste basis voltage: 3.5V. Een blauw VFD-scherm toont tegelijkertijd voor alle fans de draaisnelheid en de temperatuur gemeten door een gelijk aantal meegeleverde sensors. Ook beide Kaze Masters zijn verkrijgbaar in zilver en zwart. De prijs is niet heel verschillend; voor de 5,25" variant betaal je gemiddeld 36 euro, voor de 3,5" betaal je gemiddeld 32 euro. Die laatste vinden we met ondersteuning voor twee fans toch erg karig qua functionaliteit, maar de grotere versie is zeker wel een product waarvan we gecharmeerd zijn.

Scythe Kaze Master 3.5" Black

Scythe Kaze Master 5.25" Black

SilverStone Commander ESA

De Commander van SilverStone is een buitenbeetje in deze test. De fancontroller biedt noch enige knoppen, noch een schermpje. De opzet is dan ook anders; met dit product kun je in een systeem met een moederbord met recente nVidia-chipset de ESA-functionaliteit beschikbaar maken. ESA is een door nVidia ontwikkelde technologie om vanuit een centraal softwareprogramma alle facetten van de PC te regelen; fansnelheden, temperaturen, de overkloksettings van je processor, je waterkoelingset, en zo verder. De software is bij nVidia gratis te downloaden, mits je een geschikt nForce moederbord hebt. De Commander biedt ondersteuning voor maximaal vijf fans, vier meegeleverde temperatuursensors en kan daarnaast ook nog drie stuks kastverlichting in- en uitschakelen. De aansluiting op de PC geschiedt via USB 2.0. Het kastje heeft een zilveren of zwart voorpaneel, maar zou je net zo goed ergens intern kunnen verwerken, zodat het aan de buitenkant van je kast helemaal niet zichtbaar is. Heb je bijvoorbeeld een nVidia nForce 790i of 780a bord, dan is de SilverStone Commander van de 17 geteste producten de enige juiste keuze. Heb je een ander bord, dan heb je juist niks aan dit product.

SilverStone Commander ESA Silver

SilverStone Commander ESA Silver

SilverStone FP33

De SilverStone FP33 lijkt qua opzet veel op de König 3.5" Fan Controller. Ook hier drie draaiknoppen waarmee je de snelheid van drie fans kunt regelen, en that's it. Toch is er wel een verschil; het product van SilverStone is gemaakt van aluminium en ziet er toch een stuk strakker uit. Er zijn geen lampjes, prettig voor wie dat ook niet wil. In vergelijking met de Revoltec Rheobus kunnen we als nadeel aanmerken dat SilverStone slechts drie fans ondersteunt. De SilverStone FP33 biedt echter een ander voordeel: er wordt een tweede bracket meegeleverd, waardoor je de fancontroller ook achterin je PC, tussen de uitbreidingskaarten kunt plaatsen. Handig als je wél een fancontroller wil, maar geen behoefte hebt om die in het zicht te plaatsen, bijvoorbeeld bij een Media Center PC. De gemiddelde prijs bedraagt ruim 20 euro.

SilverStone FP33 Black

SilverStone FP33 Black

Sunbeam Chromatic Windmill

Deze Chromatic Windmill van Sunbeam is één van de fancontrollers die al het langst op de markt is. In onze test van ruim twee jaar geleden bekeken we het product ook al eens. De function panel bestaat uit een groot schermpje, met links en rechts twee knoppen. Met de mogelijkheid om maar liefst zeven fans aan de sluiten is dit product recordhouder in de test. Er is verder een drietal temperatuur sensors. Het schermpje toont grafisch tegelijkertijd de draaisnelheid van alle fans en de drie temperaturen. De beelden op het schermpje zijn verder wel te cheesy voor woorden; op het schermpje vinden we een - jawel - windmolen die ook harder gaat draaien als je de fans opvoert. Verder worden de huidige tijd en datum getoond. Als achtergrond kan zo'n beetje iedere kleur gekozen worden, vandaar de naam chromatic windmill. De gemiddelde prijs van deze controller bedraagt 40 euro. Want ons betreft alleen kopen als je echt zeven fans wil aansturen.

Sunbeam Chromatic Windmill

Sunbeam Chromatic Windmill

Zalman ZM-MFC1 Plus Silver

De Zalman ZM-MFC1 Plus is er ook één uit de serie no-nonsense fan controllers, maar wel een uitgebreide. Op deze controller kun je immers maar liefst zes fans aansluiten; handig voor wie z'n kast echt helemaal vol heeft met ventilators. Alle fans hebben hun eigen draaiknop en kunnen worden geregeld tussen de 5 en 12 Volt. Boven de knoppen vinden we een rij LED'jes die aangeven of de fans überhaupt aan staan. De controller heeft verder een aluminium voorpaneel en is verkrijgbaar in zilver en zwart. Qua uiterlijk is er niets aan te merken, de ZM-MFC1 Plus ziet er gewoon strak uit. Een laatste voordeel van het Zalman is dat je het product zo'n beetje op iedere straathoek kunt aanschaffen. In onze prijsvergelijker vinden we de ZM-MFC1 Plus voor gemiddeld 29 euro.

Zalman ZM-MFC1 Plus Silver

Zalman ZM-MFC1 Plus Silver

Zalman ZM-MFC2

De ZM-MFC2 is de luxere fan controller van Zalman. Op dit apparaatje kun je slechts vier fans aansluiten, maar je hebt wel de beschikking over een groot display waarop gelijktijdig alle draaisnelheden plus de temperaturen van vier sensors zijn af te lezen. De gehele bediening werkt met behulp van één gecombineerde druk/draai-knop. Qua gebruiksvriendelijkheid is de ZM-MFC2 wat ons betreft geen hoogvlieger. Wel heeft dit functionpanel één unieke functionaliteit die we bij alle andere producten moeten missen: middels een speciale module die je doorlust tussen je voeding en het stopcontact wordt op ieder moment het stroomverbruik van je gehele PC gemeten en dat wordt uiteraard op het schermpje weergegeven. Handig voor wie wil weten hoeveel extra stroomverbruik z'n overklokpogingen zorgen of wie überhaupt wil weten welke invloed z'n PC op de stroomrekening heeft. Met een gemiddelde prijs van 45 euro is de ZM-MFC2 wel zo'n beetje de duurste uit de test.

Zalman ZM-MFC2

Zalman ZM-MFC2

Conclusie

We hebben een divers gezelschap fan controllers voorbij zien komen. Voor wie een nForce 790i of ander ESA-geschikt moederbord met nVidia chipset heeft, is er eigenlijk maar één goede keuze en dat is de Silverstone Commander. Voor de rest ligt het er maar helemaal aan welke functionaliteit je wenst en of je nu juist wel of niet naar een bling-factor op zoek bent. Aanraders als no-nonsense fan-controllers zijn ondermeer de Revoltec Rheobus (goedkoop en vier fans op 3,5") en de Zalman ZM-MFC1 Plus (maar liefst zes fans regelen). Van de fans met meer functionaliteit vinden we de Scythe Kama Panel 2 eigenlijk de grootste aanrader, vanwege de SATA poorten en de zeer volledige cardreader. Voor wie graag een display heeft, vinden we de Scythe Kaze Master 5,25" de mooiste oplossing, maar ga je voor de bling-factor dan staat eigenlijk de Aerocool Modern-V aan top.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht onderaan dit artikel voor een uitgebreide vergelijkingstabel.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Aerocool CoolPanel III

Aerocool CoolPanel III

 • 5.25 inch
 • LCD
Niet verkrijgbaar
Aerocool EasyWatch Silver

Aerocool EasyWatch Silver

 • 3.5 inch
 • LCD
Niet verkrijgbaar
Aerocool FP-01

Aerocool FP-01

 • 5.25 inch
 • LCD
Niet verkrijgbaar
Aerocool Modern-V

Aerocool Modern-V

 • 5.25 inch (dubbel)
 • LCD
Niet verkrijgbaar
Akasa Fan Controller Pro Multi Color

Akasa Fan Controller Pro Multi Color

 • 5.25 inch
 • LCD
Niet verkrijgbaar
König 3.5" Fan Controller

König 3.5" Fan Controller

 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
König Big Screen Multipanel Black

König Big Screen Multipanel Black

 • 5.25 inch (dubbel)
 • LCD
Niet verkrijgbaar
König Flip up LCD Multipanel

König Flip up LCD Multipanel

 • 5.25 inch
 • LCD
Niet verkrijgbaar
Revoltec Rheobus 3.5" Black

Revoltec Rheobus 3.5" Black

 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Scythe Kama Panel 2 Black

Scythe Kama Panel 2 Black

 • 5.25 inch
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze Master 3.5" Black

Scythe Kaze Master 3.5" Black

 • 3.5 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze Master 5.25" Black

Scythe Kaze Master 5.25" Black

 • 5.25 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
SilverStone Commander ESA Silver

SilverStone Commander ESA Silver

 • 5.25 inch
Niet verkrijgbaar
SilverStone FP33 Black

SilverStone FP33 Black

 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Sunbeam Chromatic Windmill

Sunbeam Chromatic Windmill

 • 5.25 inch
 • LCD
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM-MFC1 Plus Silver

Zalman ZM-MFC1 Plus Silver

 • 5.25 inch
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM-MFC2

Zalman ZM-MFC2

 • 5.25 inch
 • LCD
Niet verkrijgbaar
0
*