High-end behuizingen trio-test

36 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Cooler Master ATCS-840
 3. 3. Lian-Li PC-P80
 4. 4. Ikonik Ra X10 SIM
 5. 5. Conclusie
 6. 3 besproken producten
 7. 36 reacties

Cooler Master ATCS-840

Cooler Master ATCS 840 Black

Cooler Master introduceert nu de ATCS-840, een geheel nieuwe aluminium behuizing die slechts in de verte doet denken aan de fameuze ATC-100.  De ATCS-840 is een zeer imposante verschijning, uitgevoerd in zwart geborsteld aluminium. Aan de voorzijde prijkt een extra metalen paneel, dat naast een ornamentaire een functionele functie heeft: hierachter bevindt zich de luchtinlaat voor één van de drie 23 centimeter (!) fans die deze kast standaard bevat. Naast de intake zitten er twee direct onder het afneembare toppaneel. Aan de achterzijde bevindt zich ‘slechts' een 14 centimeter fan. De voorzijde biedt plaats aan zes 5,25 inch modules en zes harde schijven. Deze laatste worden geplaatst in uitneembare plastic bays, die schroefloos zijn vast te klikken in het een kwartslag gedraaide frame. De ATCS-840 biedt ruimte aan een complete waterkoelinginstallatie, onder het toppaneel. Aan de onderzijde is ruimte voor plaatsing van de voeding. Een rooster aan de onderzijde zorgt voor afvoer van warme lucht van een 12 of 14 cm voeding fan. Wie overigens een waterkoelingset installeert, kan ervoor kiezen de twee 23 cm fans aan de bovenkant te vervangen door drie 12 cm fans. De afwerking van de kast is uitmuntend, er zijn weinig scherpe randen. Alleen rondom het bevestigingsmechanisme voor 5,25 inch modules treffen we ze aan.

Cooler Master ATCS 840 Black

De achterzijde bevat vier schroefjes; wanneer deze worden verwijderd kan de ronduit enorme moederbord tray inclusief insteekkaarten worden uitgenomen. De bulk van een configuratie kan dus buiten de kast worden gemonteerd, wat wel zo prettig werkt. Helaas is hiervoor niet gebruik gemaakt van duimschroeven, iets wat we bij een kast in deze klasse eigenlijk wel verwachten. Hetzelfde geldt voor de zekering van de slotplaatjes cq. insteekkaarten: ook hier moet je de schroevendraaier erbij pakken, een rijtje duimschroeven had hier beter gestaan.

Cooler Master ATCS 840 Black

Aan de bovenkant van de kast klapt een paneel omhoog met maar liefst vier USB-poorten, audio, FireWire en eSATA aansluitingen: lekker compleet. De zwarte uitvoering krijgt een adviesprijs van 243 euro terwijl de zilveren uitvoering 238 euro zal kosten. Uiteraard kan de winkelprijs nog wat lager uitvallen. Het is een fors bedrag voor een behuizing, nog iets meer dan de Cosmos kasten waar de ATCS-840 duidelijk leentjebuur heeft gespeeld, maar in deze klasse niet buitensporig. Zijn er dan geen minpuntjes? Toch wel: de scherpe randjes in de 5,25 inch ruimtes komen voor verbetering of in ieder geval een vijl in aanmerking, en het intern gebruikte aluminium zou van ons net een slag dikker mogen zijn, zodat ophangpunten stijf genoeg zijn om niet met de hand in beweging gebracht te kunnen worden.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Cooler Master ATCS 840 Black

Cooler Master ATCS 840 Black

 • 4 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Silver Award Ikonik Ra X10 SIM Silver

Ikonik Ra X10 SIM Silver

 • Venster
 • 13 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Lian Li Armorsuit PC-P80 Black

Lian Li Armorsuit PC-P80 Black

 • 5 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
0