High-end behuizingen trio-test

36 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Cooler Master ATCS-840
 3. 3. Lian-Li PC-P80
 4. 4. Ikonik Ra X10 SIM
 5. 5. Conclusie
 6. 3 besproken producten
 7. 36 reacties

Lian-Li PC-P80

Lian Li Armorsuit PC-P80 Black

Was de Cooler Master ATCS-840 al hoog, de Lian-Li PC-P80 is een ware wolkenkrabber. Met maar liefst 63 centimeter hoogte torent deze ‘Armorsuit', zoals de fabrikant hem noemt, boven de meeste andere behuizingen uit. Zelfs reuzen als de Antec Performance One P190 en de Twelve Hundred staan in de schaduw van deze imposante verschijning. De PC-P80 is des te indrukwekkender door de enorme afsluitbare aluminum deur aan de voorkant, waarin achter een fijnmazig rooster liefst drie 14 centimeter fans schuilgaan. Deze deur kan zo gemonteerd worden dat hij naar believen links of rechtsom opent. Aan de bovenkant van de Armorsuit bevindt zich een smallere verhoging, waaronder een radiator van een waterkoeling kan worden gemonteerd. Aan de achterzijde treffen we vier in plaats van de gebruikelijke twee openingen voor de bijbehorende slangen. Onder de bovenkant bevindt zich een 14 centimeter fan, aan de achterkant een 12 centimeter exemplaar. De voeding wordt bovenin geplaatst en kan dankzij een handig plaatje snel worden uitgenomen. Het moederbord kan buiten de kast op de tray worden gemonteerd, inclusief processor en geheugen, waarna deze basisonderdelen voor verdere montage in de kast kunnen worden gehangen.

Lian Li Armorsuit PC-P80 Black

De afwerking van de Armorsuit is uitstekend, Lian-Li past het bekende dikke alumunium toe en de interne ophanging is dan ook niet te bewegen. Een aparte drager over de gehele hoogte helpt eventueel gemonteerde extra lange insteekkaarten te stabiliseren. Harde schijven worden in kooien aan de voorzijde geplaatst - eventueel kunnen 5,25 inch modules worden gebruikt, of andere ophangsystemen. Helaas zijn de kooien bevestigd met gewone schroeven en niet met duimschroeven - dat hebben we beter gezien bij andere behuizingen van dit merk. De insteekkaarten worden dan weer wel met duimschroeven vastgezet. Eveneens jammer is dat de harde schijfkooien niet een kwartslag gedraaid zijn ten opzichte van de behuizing, het is nu voorstelbaar dat het lastig is een schijf bij te plaatsen of te vervangen wanneer een of meerdere lange insteekkaarten gemonteerd zijn, want ook vanaf de voorzijde zijn de harddisks niet eenvoudig benaderbaar.

Lian Li Armorsuit PC-P80 Black

De Armorsuit is grotendeels te demonteren met een kruiskopschroevendraaier, handig voor de casemodders onder ons. De kwaliteit is zoals we van Lian-Li gewend zijn: erg goed, met een minimum aan scherpe randjes. Toch moet het ons van het hart dat het mooi zou zijn als deze fabrikant in de high end modellen eens echt iets nieuws deed. Groter is niet perse beter - de Armorsuit is ongetwijfeld een goede keus voor wie waterkoeling wil installeren of een uitgebreide configuratie zonder veel lawaai koel wil houden, maar qua dempende maatregelen of bevestigingsystemen biedt de PC-P80 weinig nieuws. Het grote euvel van aluminium is toch dat het snel krast en regelmatig onderdelen vervangen kan tot lelijke beschadigingen leiden. Wat dat betreft zien we liever een oplossing als die van Cooler Master in de ATCS-840.

Lian Li Armorsuit PC-P80 Black

Kijken we naar de prijs, dan is de Armorsuit met een gemiddelde verkoopprijs van 265 euro nog wat duurder dan de adviesprijs van de Cooler Master, die in de winkel ongetwijfeld nog een paar tientjes goedkoper zal uitvallen.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Cooler Master ATCS 840 Black

Cooler Master ATCS 840 Black

 • 4 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Silver Award Ikonik Ra X10 SIM Silver

Ikonik Ra X10 SIM Silver

 • Venster
 • 13 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Lian Li Armorsuit PC-P80 Black

Lian Li Armorsuit PC-P80 Black

 • 5 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
0