High-end behuizingen trio-test

36 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Cooler Master ATCS-840
 3. 3. Lian-Li PC-P80
 4. 4. Ikonik Ra X10 SIM
 5. 5. Conclusie
 6. 3 besproken producten
 7. 36 reacties

Ikonik Ra X10 SIM

Ikonik Ra X10 SIM Silver

Ikonik is nieuwkomer in kastenland en heeft derhalve een inhaalslag te maken. Het bedrijf doet dit dan ook met verve. In Hardware.Info TV bekeken we onlangs de innovatieve Zaria A20, een behuizing met een aan/uit ‘knop' die met de voet te bedienen is, en belangrijker, een ingebouwde printplaat met handige voorzieningen om fansnelheden en temperaturen in de behuizing uit te lezen en te beïnvloeden. Voor dit artikel bekeken we de Ra X10 SIM van het merk, een behuizing die duidelijk meer dan een beetje ambitie aan de dag legt. De Ra X10 is grotendeels opgetrokken uit aluminium - niet zo dik als we zouden willen, maar wel aangenaam licht en op de meeste plaatsen voldoende afgevijld om geen snijwonden aan over te houden. Het voorpaneel gaat schuil achter een fraai gestileerde deur, die overigens niet afsluitbaar is. Hierachter gaan - teleurstelling - glimmend zwarte plastic afdekplaatjes voor 5,25 inch modules schuil. Dit is direct het grootste minpunt aan de Ra X10, want alle andere onderdelen zijn op z'n minst uit degelijk plastic opgetrokken. Het is dubbel jammer, omdat de afdekplaatjes wél met een slim kliksysteem heel makkelijk te verwijderen zijn - iedereen die wel eens zijn vingers heeft opengehaald bij het vrijmaken van een bay voor een optische drive weet hoe prettig dat is. De zijpanelen van deze behuizing zijn te verwijderen na het losmaken van drie duimschroeven en het indrukken van een vergrendelingknop - maar alleen wanneer het betreffende slot is geopend: beide panelen zijn met een sleutel af te sluiten.

Ikonik Ra X10 SIM Silver

Eenmaal geopend zien we intern een net afgewerkte aluminium binnenzijde. Bij nadere inspectie is deze verre van standaard. Het eerste dat opvalt zijn de twee kooien voor elk twee harde schijven op de bodem van de behuizing. Samen met de zes die je kan plaatse in de een kwartslag gedraaide kooi aan de voorzijde biedt de Ra X10 maar liefst ruimte aan 10 harddisks. En dat is zonder de 5,25 inch ruimtes te benutten. De harde schijven worden zeer eenvoudig bevestigd door middel van twee vast te klikken drive rails, die dankzij een ingenieuze constructie met rubberen delen vastklemmen in de kooien om zo geen enkele vibratie aan de behuizing door te geven.

Ikonik Ra X10 SIM Silver

Het tweede wat in het oog springt is de enorme hoeveelheid interne fans. We tellen vier 8 cm fans aan de bovenzijde, vier aan de onderzijde, alle aan de rechterkant van de behuizing. Nog twee van deze fans treffen we aan de onderzijde van de achterkant. Daarboven een 14 centimeter fan aan de achterkant en aan de voorzijde bevinden zich twee twaalf centimeter fans. Ook al zullen deze laatste twee niet heel veel lucht aanzuigen door de afgesloten voorkant, we hebben het bij deze kast toch niet zozeer over airflow als wel over een windtunnel.

Al deze fans zijn aangesloten op de SIM, Ikonik's eigen printplaat die in- of extern op een USB-poort wordt aangesloten. Na installatie van de software zijn temperaturen in de kast uit te lezen en kan de fansnelheid worden geregeld.

Ikonik Ra X10 SIM Silver

We kunnen verder nog tal van slimme features opmerken, van rubberen dempers voor de voeding tot een uitneembare moederbord tray tot een magnetisch bevestigde afdekstrip voor de frontaansluitingen, die zich overigens aan de bovenkant bevinden. Met vier keer USB, FireWire, audio en eSATA is de Ra X10 ook in dit opzicht bijzonder compleet. De Ikonik Ra X10 SIM moet in januari 2009 in de winkel liggen voor 349 euro. Een iets voordeligere uitvoering is de Smooth, welke eenvoudiger zijpanelen, minder fans en geen SIM printplaat heeft, deze moet circa 249 euro kosten. Ten slotte komt er een versie compleet met speciaal ontwikkelde waterkoeling, die verder identiek is aan de Ra X10 - deze gaat rond de 495 euro kosten.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Cooler Master ATCS 840 Black

Cooler Master ATCS 840 Black

 • 4 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Silver Award Ikonik Ra X10 SIM Silver

Ikonik Ra X10 SIM Silver

 • Venster
 • 13 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Lian Li Armorsuit PC-P80 Black

Lian Li Armorsuit PC-P80 Black

 • 5 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
0