High-end behuizingen trio-test

36 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Cooler Master ATCS-840
 3. 3. Lian-Li PC-P80
 4. 4. Ikonik Ra X10 SIM
 5. 5. Conclusie
 6. 3 besproken producten
 7. 36 reacties

Inleiding

De PC behuizing is er in soorten en maten. Vaak aanvankelijk sluitstuk op de begroting, realiseren velen zich dat ook bij dit onderdeel een investering loont. Voor enkelen is een goede kast niet voldoende, zij willen het beste van het beste. Cooler Master, Ikonik en Lian-Li presenteren elk een model speciaal voor deze gebruikers.

Meer dan zeven jaar geleden, in mei 2001, reviewde Hardware.Info een van de eerste zo niet de eerste aluminium behuizing, de Cooler Master ATC-100. Onze bevindingen waren positief: ondanks de maar liefst 999 guldens die deze kast moest opbrengen, waren we onder de indruk van de kwaliteit, afwerking en lichte gewicht van de ATC-100. Wie nu de review terugleest, valt op hoeveel er veranderd is in een luttele zeven jaar. De ATC-100 had slechts twee casefans, een 8 cm en een 12 cm exemplaar, die ook nog eens van een ander merk dan Cooler Master zelf afkomstig waren. Deze fans produceerden met z'n tweeën maar liefst 61 dB aan geluid. De twee USB-poorten aan de voorzijde gingen schuil achter een vastgeschroefd klepje - zo zeldzaam waren frontaansluitingen op moederborden. De kast werd geleverd met een voeding en het voornaamste nadeel, aldus onze reviewer, was dat de beige frontjes van optische en diskettestations niet mooi stonden in de zilverkleurige behuizing.

Anno 2008 levert Cooler Master fans onder eigen naam en vinden we 8 cm casefans steeds minder vaak terug. Twee 12 cm fans is zo'n beetje standaard, met ruimte voor minstens nog twee. Deze fans produceren zelden veel herrie en zijn vaker wel dan niet voorzien van ieder geval een rudimentaire fan controller. USB frontaansluitingen zijn standaard, evenals FireWire, audio en in toenemende mate eSATA. Bij high end behuizingen treffen we zelden een meegeleverde voeding en om beige frontjes hoeven we ons al jaren geen zorgen meer te maken. Beige behoort, gelukkig, definitief tot het verleden.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Cooler Master ATCS 840 Black

Cooler Master ATCS 840 Black

 • 4 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Silver Award Ikonik Ra X10 SIM Silver

Ikonik Ra X10 SIM Silver

 • Venster
 • 13 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Lian Li Armorsuit PC-P80 Black

Lian Li Armorsuit PC-P80 Black

 • 5 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
0