Micro-ATX X58 Duo-test

23 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. DFI
 3. 3. ASUS
 4. 4. Vergelijken
 5. 5. Conclusie
 6. 2 besproken producten
 7. 23 reacties

ASUS

ASUS' tegenhanger is de Rampage II Gene, het kleine broertje van de Rampage II en zodoende onderdeel van de Republic of Gamers serie. Qua aantal sloten zijn er geen verschillen: ook bij ASUS vinden we zes DIMM-sloten, twee keer PCI-Express x16, één keer PCI-Express x4 en een normaal PCI-slot. Een slimme vinding: de geheugensloten hoef je maar aan één kant open te klikken, zodat een grote videokaart nooit in de weg kan zitten bij het plaatsen van modules. De koelblokken op het bord zien er stoer uit en bij alle drie is er in de vinnen een gedeelte van het RoG-logo verwerkt.

Asus Rampage II Gene

Bij ASUS vinden we een acht-fase CPU-stroomvoorziening op basis van conventionele PWM-technologie. Voor de northbridge, de QPI-bus en het geheugen zijn er elk twee fases beschikbaar. ASUS biedt verder een zevental SATA-aansluitingen, aangevuld met eSATA aan de achterzijde. Bij de I/O-connectors vinden we verder zes keer USB, Gigabit LAN, en 7.1-kanaals audio.

Op de audio-chip vinden we een sticker met de tekst SupremeFX X-Fi, maar zodat we die verwijderen blijkt er geen Creative-chip, maar een Analog Devices AD2000 geplaatst te zijn. Wel wordt deze aangestuurd door Creative software, met X-Fi emulatie. Voor de Firewire-aansluitingen vinden we op het bord een VIA VT6315N chip, voor netwerk een Realtek RTL8111C en voor de extra SATA-aansluitingen een JMicron JMB363.

Asus Rampage II Gene

ASUS richt zich duidelijk op overklokkers met dit bord en dat resulteert is diversie extra features. Allereerst vinden we power- en resetknoppen op het bord. Rondom de socket heeft ASUS niet alleen de gaten voor Socket 1366 koelers, maar ook voor Socket 775 exemplaren gemaakt. Handig voor wie een custom-made koelerbevestiging wil gebruiken. Tussen de I/O-connectors vinden we een knop om de BIOS te resetten en tevens de aansluiting voor het meegeleverde iROG LCD-schermpje. Hierop zie je tijdens het booten niet alleen welke componenten geïntialiseerd worden - handig bij foutzoeken bij een te hoge overklok - maar eenmaal opgestart bijvoorbeeld ook klokfrequenties en/of voltages. De geprezen TweakIt-functionaliteit van de grote Rampage II is in aangepast vorm ook op dit bord geïmplementeerd: met een speciale toetscombinatie kun je tijdens het draaien van een benchmark de overklokinstellingen aanpassen.

Ook ASUS' BIOS is extreem uitgebreid; de Rampage II Gene doet op dit vlak niet onder voor z'n grote broer. Het moet gezegd worden dat DFI wat meer diepgravende instellingsmogelijkheden heeft, maar er is bij ASUS eigenlijk niets wat we missen. Sterker nog: qua voltages en klokfrequenties gaat ASUS nog wel een stapje verder: een bClk van maximaal 500 MHz, CPU- en geheugen-voltage tot 2,5V en chipset voltage tot 2,2V. De gemiddelde prijs van het ASUS bord is 232 euro.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Asus Rampage II Gene

Asus Rampage II Gene

 • Micro ATX
 • Socket 1366
 • Intel X58
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
DFI LanParty JR X58-T3H6

DFI LanParty JR X58-T3H6

 • Micro ATX
 • Socket 1366
 • Intel X58
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
0
*