Micro-ATX X58 Duo-test

23 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. DFI
 3. 3. ASUS
 4. 4. Vergelijken
 5. 5. Conclusie
 6. 2 besproken producten
 7. 23 reacties

Inleiding

Tien jaar geleden had menig hardware liefhebber hetzelfde probleem: hoeveel uitbreidingssloten je moederbord ook had, je kwam er altijd tekort. Naast je videokaart had je immers je geluidskaart, een netwerkkaart, een controller voor je CD-ROM-drive, een SCSI-controller, een modem, en ga zo maar door. De afgelopen jaren is zo'n beetje alle denkbare functionaliteit één voor één geïntegreerd op moederborden. Bijna niemand meer gebruikt nog een losse geluidskaart, netwerkkaart of storage-controller. En dat betekent dus dat zelfs bij de systemen de echte hardwarefreaks er vaak slechts alleen een videokaart aanwezig is. Je kunt je inmiddels dus wel afvragen of anno 2009 het grote ATX-formaat nog wel zo zinnig is...

Micro-ATX

Voor wie genoegen neemt met minder uitbreidingssloten is er natuurlijk het Micro-ATX formaat. Ook voor gamers en andere high-end PC-gebruikers heeft deze kleinere formfactor zo z'n charmes; een Micro-ATX gebaseerde PC kan véél kleiner zijn en daardoor bijvoorbeeld makkelijker mee te nemen naar een LAN-party. Maar wie op zoek ging naar een geschikt bord voor z'n kleinbehuisde game-PC kwam al snel van een oude kermis thuis. Moederbordfabrikanten denken in de regels immers heel zwart wit: ATX is groot en luxe, Micro-ATX is klein en moet dus goedkoop. Het resultaat: vrijwel geen enkel Micro-ATX heeft serieuze overklokmogelijkheden of andere zaken waar je als gamer of hardwareliefhebber gelukkig wordt.

Gelukkig hebben twee fabrikanten nu het licht gezien. Zowel DFI als ASUS hebben recent een Micro-ATX moederbord voor Core i7 processors op de markt gebracht. Beide op de X58-chipset gebaseerde moederborden zijn alles behalve low-budget: de twee fabrikanten hebben er alles aan gedaan om de vele extra features en uitgebreide overklokmogelijkheden, zoals we die kennen van hun normale ATX-borden, óók op deze kleintjes onder te brengen. En dat blijkt prima gelukt!

Uitdaging

Het ontwerpen van een high-end Micro-ATX moederbord is trouwens helemaal zo eenvoudig nog niet. Je zou natuurlijk denken dat je een normaal ATX-bord pakt en daar bij wijze van spreken de zaag in zet, maar dan ben je er nog niet. Op de extra ruimte zitten immers niet alleen de meest niet gebruikte uitbreidingssloten, maar ook vele chips en aansluitingen voor allerhande extra functionaliteit. Om al deze zaken ook op een Micro-ATX bords een plekje te geven is een hele uitdaging voor moederbord ontwerpers en het feit dat ASUS en DFI het voor elkaar hebben gekregen geeft maar aan dat beide fabrikanten behoorlijke slimme ingenieurs in dienst hebben.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Asus Rampage II Gene

Asus Rampage II Gene

 • Micro ATX
 • Socket 1366
 • Intel X58
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
DFI LanParty JR X58-T3H6

DFI LanParty JR X58-T3H6

 • Micro ATX
 • Socket 1366
 • Intel X58
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
0
*