Antec Veris Multimedia Station Elite test

10 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. iMon
  3. 3. De bediening
  4. 4. De praktijk
  5. 5. Besproken producten
  6. 6. Reacties

Inleiding

Op afstand je computer bedienen en al je multimedia bestanden kunnen afspelen door middel van een knop op de afstandsbediening: het klinkt ideaal en er zijn heel wat producten op de markt die dit mogelijk moeten maken. Hier bespreken we de Antec Veris – maakt deze zijn belofte waar, of is dit een poging die onder het kopje net niet geschaard kan worden?

Antec Veris Multimedia Station Elite

Het concept klinkt zo eenvoudig: door middel van een afstandsbediening je pc bedienen en deze zo om te toveren tot een gebruiksvriendelijk multimedia platform. Dit is in de loop der jaren al vaker geprobeerd en geen van alle pogingen is echt populair geworden. Het Antec Veris Multimedia Station is een van de meest recente producten op dit gebied.

Eigenschappen

Zodra je het pakketje uitpakt, merk je meteen dat er zorg aan besteed is. Het geheel bestaat uit een 5,25” station, één afstandsbediening en software. De gebruikte materialen zijn sterk, het enige dat uit de toon valt is de draaiknop op het station, deze is wat minder robuust in vergelijking met de rest. Afgezien van deze knop is er nog een 4 inch display op het station geplaatst.

Positief is dat de meegeleverde kabels lang genoeg zijn om met vrijwel elke ATX kast en moederbord gebruikt te worden. Uiteraard is een kleiner formaat al helemaal geen probleem. Kortom, tot zover is de kwaliteit goed. En dit schept dan ook hoge verwachtingen voor het gebruik.

Antec Veris Multimedia Station Elite

De hardware

De basis van het Antec Veris Multimedia Station is genoemde 5,25 inch module die je in de pc zal moeten inbouwen, en de afstandsbediening. Het aansluiten van dit station vereist meer dan alleen het station in de behuizing plaatsen. Naast het doorlussen van de 24 pins stroomstekker is ook het gebruik van een interne of externe USB poort nodig.

Als laatste moet je voor optimale werking de power switch kabel verbinden met het station en het meegeleverde Antec kabeltje met de power switch op het moederbord verbinden. Dit laatste heeft als voordeel dat je dan via de afstandsbediening de PC kan aanzetten. Ideaal natuurlijk voor een HTPC.

Wanneer dit gedaan is, is het tijd om de iMon software te installeren. Zodra dit gedaan is en de PC weer opgestart is ben je klaar om aan de slag te gaan.

iMon

Het oorspronkelijk door Soundgraph ontwikkelde pakket hardware en software luistert naar de naam iMon. Het is echter Antec die deze hardware en software onder licentie heeft en het op de markt brengt. Waar de software zijn originele naam behouden heeft, wordt de hardware nu onder de naam Veris op de markt gebracht. De software zorgt voor de aansturing van het multimedia station vanuit het besturingssysteem. Tevens verzorgt iMon ook de grafische interface. In dit pakket zit ook media afspeelsoftware, genaamd iMedian HD. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om een groot aantal opties naar eigen wens aan te passen. Een groot voordeel is dat het relatief weinig geheugen en CPU kracht gebruikt, altijd een voordeel in HTPC’s waar vaak geen krachtige CPU en grote hoeveelheden RAM aanwezig zijn.

Software

Aan de iMon software is veel aandacht besteed. De grafische interface is eenvoudig maar effectief en zorgt ervoor dat er goed mee te werken is. Het iMedian HD programma – dat onderdeel is van iMon – is een player en media management systeem in één. Eén van de mogelijkheden is de bibliotheekfunctie waarmee je elke gewenste map kunt indexeren. Aangezien er een media player bijzit, komt de vraag op in hoeverre de juiste codecs meegeleverd zijn om media bestanden correct af te spelen. Sowieso worden populaire codec- en containerformaten als mp3/flac/avi/mkv/vob/ en jpg ondersteund. Geclaimd wordt dat Full HD bestanden er ook prima mee af te spelen zijn. In combinatie met onze test PC die gebruikt maakt van een Intel E8400 en ATI HD4850 met Catalyst 9.4 driver hebben wij dit onderzocht. Alle geteste h.264 mpeg 4 bestanden zijn zonder problemen af te spelen, ditzelfde geldt voor 1080p wmv9 10 mbit files. Echter, Full HD bestanden gecodeerd met VC1 met 30fps en een bitstream van 20 Mbit/s worden niet geheel vloeiend weergegeven. Kortom, de meegeleverde codecs zijn niet geheel berekend op dit soort media bestanden.

Uiteraard kan je ook externe programma’s als Media Player Classic gebruiken, alleen zal dit dan buiten de iMedian HD software plaatsvinden en zul je zelf voor de juiste codecs moeten zorgen. De iMedian software kan dus niet gebruik maken van codec libraries die bij andere players meegeleverd worden. Wat ons betreft is dit een minpunt, nu moet je alsnog zelf additionele codecs en players installeren. Antec stelt met enige regelmaat (laatste update is van eind november 2008) op haar website nieuwe versies van de software beschikbaar, hiermee kan je dus de iMedian codec bibliotheek uitbreiden. De updates zijn tevens ook van Soundgraphs’ website te downloaden.

Voor degenen die gebruik maken van Microsoft Media Center is er goed nieuws. Elk onderdeel van de Antec Veris is namelijk volledig compatibel hiermee, zowel het display als de afstandsbediening. Echter, wie gebruikt maakt van Media Portal zal een aantal trucs moeten uithalen om het geheel goed werkend te krijgen. Vooral het display vereist veel aandacht, aangezien dit weer geheel afhankelijk is van het systeem waar dit op geïnstalleerd is. In het ergste geval zul je stukken code moeten gebruiken en registertweaks moeten uitvoeren. Gelukkig is op het officiële Media Portal forum alle benodigde informatie hierover te vinden.  

Nog meer bewijs dat er goed nagedacht is over de software is te zien als wij bijvoorbeeld een film afspelen. Mocht je dan willen zoeken naar een ander bestand, dan wordt het zoekmenu transparant en hoef je dus niets te missen van de film terwijl je aan het zoeken bent.

De bediening

Bij een product als dit is de kwaliteit van de software het belangrijkste, en dat is ook het sterke punt van dit multimedia station. Het belangrijkste is het goed instellen van de bedieningsknoppen. Dit kan door middel van de iMon manager functie te gebruiken. Zo kan je onder de knop ‘App Launcher’  de programma’s instellen die je het meest gebruikt. Het geheel is zo ingericht dat je werkelijk alles kunt doen met de afstandsbediening (AB). Het virtuele toetsenbord kan gebruikt worden, en films kunnen op full screen gezet worden. Een sneltoets om te wisselen tussen applicaties zijn zij ook niet vergeten. Een muis is ook niet nodig, want alles behalve de scrollknop is aanwezig op de AB. En juist dat is een groot gemis. Tenslotte is het niet prettig om door een grote bibliotheek aan muziekbestanden te navigeren zonder scroll functie. De maximale afstand die het signaal kan overbruggen ligt rond de 12 meter. Dit zal over het algemeen voldoende zijn, gezien de afmetingen van een standaard huiskamer.

Antec Veris Multimedia Station Elite

Een bay als deze, met infrarood ontvanger, display en afstandsbediening, is aantrekkelijk voor een HTPC. Niet alleen omdat een afstandsbediening waarmee de PC kan worden aan- en uitgezet en bediend kan worden vanaf de bank praktisch is, maar ook omdat een klein scherm met informatie over de titel die je aan het spelen bent, handig is. Daarnaast is het mooi meegenomen dat het display nog veel meer informatie kan weergeven, zoals het weer of nieuwsberichten.

Aangezien het infrarode signaal van de AB niet door kastdeurtjes en dergelijke komt, en de indeling van de kamer een line of sight verbinding kan bemoeilijken, heeft Antec een interessante accessoire voor de Veris. Er is een externe receiver ontwikkeld die volledig compatibel is met de afstandsbediening die bij het multimedia station geleverd is. Deze receiver zul je via een externe USB poort moeten aansluiten; het installeren van aanvullende software is niet meer nodig als je de iMon software al op de PC hebt staan. Nadat de ontvanger aangesloten is, houdt niets je meer tegen om je HTPC overal in de kamer te plaatsen. Helaas levert Antec deze Veris IR receiver niet bij het multimedia station. Deze zal je voor pakweg 25 euro er nog bij moeten kopen.

Antec Veris Multimedia Station Elite

De praktijk

Aangezien je door middel van de afstandsbediening alles moet aansturen, is het van essentieel belang dat je ook makkelijk kunt navigeren door de software. Hiervoor zijn sowieso de sneltoetsen op de AB beschikbaar. Echter, niet in elke situatie zijn de toetsen te gebruiken. Daarvoor is er een ronde drukgevoelige navigatieknop op de AB geplaatst, hiermee stuur je dus de (Windows) cursor aan. De grootste uitdaging bij het ontwikkelen van een dergelijke navigatieknop is de nauwkeurigheid ervan. Om kort te zijn, het is helaas niet gelukt dit probleem bevredigend op te lossen. Het blijft erg lastig – zeker van een afstand – om de cursor precies daar te krijgen waar je die wilt hebben. Ondanks dat je de cursorgrootte (in Windows) kunt aanpassen werkt het niet prettig. Uiteraard heeft dit ook te maken met de gevoeligheid van de knop waar de cursor mee bedient wordt. De gevoeligheid hiervan is aan te passen, desondanks blijft het nog een heikel punt.

Ditzelfde geldt voor het virtuele toetsenbord, het is absoluut een vereiste voor een dergelijk product, echter het duurt gewoon te lang voordat je getoetst hebt wat je wilt toetsen, zeker als dit meerdere keren moet.

Vrijwel elke mediaspeler heeft de tijdlijn onderaan staan. Met doorspoelen kan het erg onhandig zijn dat het iMon icoon rechtsonderin staat, dat zorgt ervoor dat je niet tot het eind kan doorspoelen. Gelukkig kan het icoon naar elke willekeurige andere locatie verplaatst worden.

Antec Veris Multimedia Station Elite

Conclusie

Met het Antec multimedia station – al dan niet in combinatie met de externe ontvanger – is iedere PC van afstand te bedienen. De software geeft genoeg mogelijkheden om het naar eigen wens in te richten. De bediening is daarentegen het minst van allemaal. Of dit product dus hetgeen is dat je nodig hebt als het gaat om je HTPC (of elke andere PC) van afstand te bedienen hangt af van een aantal zaken. Het belangrijkste is de tijd te nemen om alle mogelijkheden van de software in combinatie met de afstandsbediening te ontdekken. Daarnaast zul je op sommige momenten de gebrekkige bediening moeten accepteren. Daarbij komt nog de aanschafprijs van zestig euro. Ben je hiertoe bereid, dan is dit inderdaad de kers op de taart. 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Antec Veris Multimedia Station Elite

Antec Veris Multimedia Station Elite

  • 5.25 inch
  • VFD
Niet verkrijgbaar
0
*