nVidia GeForce 3D Vision test

33 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Nieuwe monitoren
 3. 3. In de praktijk
 4. 4. Prijzig
 5. 1 besproken product
 6. 33 reacties

Inleiding

3D is weer helemaal hot. Nadat Zalman vorig jaar een speciale 3D monitor op de markt bracht, komt nVidia nu met een LCD shutterglas 3D bril.

3D brilletjes waren ten tijde van de eerste GeForce kaarten een gimmick, met ondermeer ASUS die bij verschillende grafische kaarten dergelijke brilletjes meeleverde. De opkomst van LCD monitoren gooide echter roet in het 3D-eten, omdat lange reactietijden en een maximale beeldsnelheid van 60 Hz de eerste generaties platte monitoren ongeschikt maakten voor de gebruikte techniek. Met de GeForce 3D Vision van nVidia is de shutterglas 3D bril echter weer terug van weggeweest.

Shutterglasses

De bij PC’s populaire technologie om 3D beelden weer te geven werkt met een bril waarbij beide glazen uit een LCD paneel bestaan. Normaal gesproken zijn die glazen doorzichtig, maar ze kunnen razendsnel zwart gemaakt worden zodat je er niets meer door ziet. Door op een normale monitor om en om beelden voor het linker- en het rechteroog te tonen en de LCD glazen van de bril ombeurten tegenovergesteld te verduisteren is het mogelijk om beide ogen verschillende beelden uit een iets ander perspectief te tonen. Wanneer het knipperen van de LCD bril snel genoeg gebeurt merk je er bovendien ook (vrijwel) niets van en maken onze hersenen van de twee licht verschillende beelden die de ogen te zien krijgen één beeld dat echt diepte bevat.

De maximale refreshrate van de meeste LCD schermen is echter begrensd op 60 Hz, ofwel 60 beelden per seconde. Wanneer dit opgedeeld zou moeten worden over het linker- en  rechteroog zou dat dus 30 beelden per seconde per oog betekenen, wat een onacceptabel knipperend beeld op zou leveren. Bovendien was de reactietijd van LCD monitoren lange tijd ook een belemmerende factor: Wanneer het beeld van het linkeroog bij een langzame monitor nog zou uitdoven op het moment dat het LCD paneel voor het rechteroog alweer geopend is, leidt dit tot een wazig beeld waarin de 3D werking verloren gaat.


nVidia maakt gebruik van zogenaamde shutter glasses


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Samsung SyncMaster 2233RZ

Samsung SyncMaster 2233RZ

 • 22 inch
 • 1680x1050
 • 90 ppi
 • TN
 • 120 Hz
 • 3 ms
 • 300 cd/m²
 • 20000 : 1
Niet verkrijgbaar
0