Computex 2005 Fotoverslag - Deel 1

Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. XFX
 3. 3. Shuttle
 4. 4. Leadtek
 5. 5. Tul
 6. 6. ECS
 7. 7. Sparkle
 8. 8. Epox
 9. 9. Gigabyte
 10. 10. Gigabyte (vervolg)
 11. 11. Reacties

Inleiding

In Taiwan hebben zich deze week weer ruim 25.000 bezoekers uit de hele wereld verzameld voor de beroemde Computex beurs. Na CeBIT is Computex de grootste IT-beurs ter wereld en dit jaar is er voor de organisatie extra reden om er wat speciaals van te maken, aangezien Computex haar 25ste verjaardag viert. Ongeveer 1400 voornamelijk Taiwanese bedrijven tonen op de beurs hun nieuwe producten, waaronder moederborden, videokaarten en alle andere denkbare PC-componenten. Ook dit jaar is Hardware.Info weer van de partij en gedurende de hele week zullen we met een groot aantal foto's verslag doen van de nieuwtjes op Computex. In deel 1 van het Computex 2005 fotoverslag vind je de nieuwe producten van XFX, Shuttle, Leadtek, Tul, ECS, Sparkle, Epox en Gigabyte.


ASUS, Gigabyte en MSI gebroederlijk naast elkaar... het kan alleen tijdens Computex!

XFX

Het eerste bedrijf dat we deze Computex bezochten is XFX, één van de primaire partners van nVidia. In ons verslag van de afgelopen CeBIT beurs schreven we al over 'Extreme PC Garage', een door XFX gesponsord Amerikaans TV-programma waarin PC's van mensen volledig worden omgetoverd tot ultieme game-machines, ala ons eigen 'Pimp My PC!'. Extreme PC Garage gaat binnenkort van start en voor deze gelegenheid van XFX hun stand helemaal in de stijl van dit programma ingericht.

Als nVidia partner is het voor XFX natuurlijk wachten op de nVidia G70 chip, voordat er weer écht nieuws is. Wat we echter naast videokaarten binnenkort van XFX mogen verwachten zijn hardwarematige RAID storage kaarten, ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Netcell. XFX beloof uitstekende prestaties en 100% veiligheid voor je bestanden. De kaarten moeten op korte termijn berschikbaar komen en kosten tussen de 100 en 150 euro.


XFX' stand in de stijl van Extreme PC Garage.


Videokaarten tussen de schroevendraaiers en boormachines, bij XFX kan het.


Op zeer korte termijn komt XFX met hardwarematige RAID storage-kaarten. Uiteraard in X-vormige doos.


De door Netcell ontwikkelde RAID-kaart in actie.


Extreme casemods is waar XFX anno 2005 voor staat. Hier een uitstekend voorbeeld.

Shuttle

Shuttle is sins jaar en dag als trendzetter op het gebied van cube-PC's. Ook tijdens deze Computex toonde het bedrijf aan wederom innoverend te kunnen zijn op dit gebied. Wat dacht je van de eerste cube geschikt door dual-core processors? Of nog unieker: een cube geschikt voor een SLI-configuratie met twee nVidia GeForce 6800 GT kaarten? Het moge duidelijk zijn: de ontwerpers van Shuttle hebben niet stil gezeten. Wat zeker de moeite waard is zijn de nieuwe Media Center barebones van Shuttle.


De Shuttle XPC S031P, de eerste cube-PC geschikt voor dual-core processors. Een vijftal - overigens vrij stille - fans zorgen ervoor dat de 130 Watt warmteproductie van de dual-core processor geen belemmering vormt binnen de kleine behuizing.


Geloof het of niet: SLI met twee 6800 GT's in een cube! Omdat het speciale videokaarten zijn, die gekoeld worden met een heatpipe-constructie, worden beide kaarten gebundeld met de cube.


De XPC S883GSM is speciaal gemaakt voor Media Center. Het LCD-display toont de media die wordt afgespeeld en de verstreken tijdsduur.


Één van de mooiste producten van Computex: een 43 centimeter Media Center barebone, geschikt voor Pentium M processors. Fluisterstil, het uiterlijk van een DVD-speler en alle denkbare aansluitingen. Rechts vooraan is het zelfde mogelijk een verwisselbare harddisk in de PC te klikken.


Ook aan de achterkant lijkt de Media Center barebone meer op een DVD-speler dan op een PC.


Speciaal voor de Media Center barebone heeft Shuttle een stijlvol draadloos toetsenbord en een eigen Media Center afstandsbediening ontworpen.

Wanneer de speciale Media Center barebone beschikbaar komt is helaas nog onduidelijk. Shuttle geeft aan dat de machines sowieso voor het eind van het jaar in de winkel moet liggen.

Leadtek

Ook bij Leadtek is het wachten op de G70 eer er weer écht nieuws te melden is. Toch kon de nVidia-partner een aantal nieuwe videokaarten tonen, waaronder een GeForce 6800 Ultra met 512 MB geheugen, een kaart met twee GeForce 6600 GT chips aan boord en een reeks passief gekoelde videokaarten. Daarnaast toonde Leadtek ook diverse TV-kaarten, waarvan de meeste al in onze recente vergelijkingstest de revue zijn gepasseerd, een groot aantal professionele videokaarten en oplossingen op het gebied van beeldtelefonie en navigatie.


Ook Leadtek heeft nu een GeForce 6800 Ultra met 512 MB geheugen. Alleen weggelegd voor 'the happy few'.


De WinFast Duo PX6600 GT Extreme combineert twee GeForce 6600 GT chips in SLI op één videokaart. De kaart is volgens Leadtek sneller en beter over te klokken dan Gigabytes 3D1, de eerste SLI-op-één-kaart videokaart.


Passief gekoelde videokaarten zijn 'hot': Leadtek toonde onder andere deze kaart gebaseerd op de GeForce 6600.


Leadtek is al sinds jaar en dag hofleverancier van de Quadro-reeks professionele nVidia-videokaarten en toonde op haar stand de hele reeks.


Ook diverse navigatie-oplossingen behoren tot het assortiment van Leadtek.

Tul

Tul is één van de grootste ATI-partners. Het bedrijf heeft in Nederland nog maar weinig naamsbekendheid, maar is vastberaden daar de komende maanden verandering in te brengen. Daarnaast produceert Tul ook kaarten voor diverse andere merken. Tul is de eerste fabrikant waar we ATI's Crossfire systeem (de tegenhanger voor nVidia SLI, kijk hier voor een uitgebreide beschrijving) op de Computex konden bewonderen. Met toonde een opstelling met twee Radeon X850 XT videokaarten. Daarnaast toonde men diverse nieuwe producten op het gebied van ATI 3D-chips, TV-chips en moederbord-chipsets. Een R520 was overigens nog nergens te bekennen...


De krachten van twee Radeon X850 XT kaarten gebundeld met behulp van ATI Crossfire.


Bij Crossfire worden de kaarten buiten de PC met een speciale kabel gecombineerd.


Tul heeft een speciale heatpipe-koeler ontwikkeld die de hitte van high-end kaarten naar de bovenkant van de kaart verplaatst. Dit zorgt voor betere prestaties en meer overklokmogelijkheden.


Hier zien we Tul's speciale koeler nog eens zonder videokaart.


Een passief gekoelde Radeon X700 met 512 MB geheugen.


Een PCI-Express TV-kaart met ATI Theater 550 chip bespraken we al in het huidige Hardware.Info Magazine. Tul toonde daarnaast echter ook een variant geschikt voor de PCI-bus.


Tul komt ook met moederborden. Hier een full-ATX bord gebaseerd op de Radeon Xpress 200 chipset voor AMD Athlon 64.

ECS

ECS kennen we voornamelijk van de grote aantallen budget moederborden, maar de fabrikant wil zich langzaam maar zeker ook steeds meer gaan richten op de high-end markt. Met toonde een groot aantal nieuwe moederborden, waaronder een bijzonder moederbord dat geschikt is voor zowel AMD als Intel processors.


Ook ECS kon al werkende demonstratie van ATI Crossfire tonen. Het moederbord met de nieuwe Radeon Xpress 200 chipset komt zeer snel beschikbaar.


In het huidige Hardware.Info Magazine berichtten we al over de nieuwe Intel 945P en 955X chipsets. Moederborden met deze chipsets mochten natuurlijk ook bij ECS niet ontbreken. De 945P-A heeft twee PCI-Express x16 sloten, één met 16 lanes en één met 4 lanes. Geschikt voor twee losse videokaarten.


De PF88 Extreme H is een bijzonder moederbord. Standaard is het bord geschikt voor Intel Pentium 4 processors, maar dankzij een speciale insteekkaart, kun je in plaats daarvan ook gebruik maken van andere typen processors. De uitbreidingskaart rechts is voor AMD Athlon 64 Socket 939 processors.


Insteekkaarten voor Socket 479 (Pentium M) en Socket 754 (AMD Sempron) zijn ook verkrijgbaar.


Een live-demo van ECS' processor upgradesysteem.

Sparkle

Het belangrijkste nieuws bij Sparkle is de introductie van een nieuwe reeks videokaarten, getiteld 'Calibre'. Sparkle belooft hogere prestaties en betere kwaliteit, een belofte die we overigens horen bij meerdere videokaart fabrikanten. Één van de unieke aspecten van de kaart is een aluminium strip die er voor moet zorgen dat de PCB niet kan ombuigen. Alle bekende smaken nVidia 3D-chips zullen op termijn in een Calibre videokaart beschikbaar komen.


De GeForce 6600 GT uit de nieuwe Sparkle Calibre reeks.


AGP kaarten vinden we ook nog terug in de nieuwe Calibre serie.

Epox

Waar Epox' stand op de vorige Computex nog half vol stond met Bluetooth producten, blijkt de Taiwanese fabrikant zich dit jaar weer vrijwel 100% toe te leggen op de corebusiness van moederborden. Men toonde een groot aantal nieuwe modellen, waaronder borden met nVidia nForce 4 Intel Edition en Intel 945P chipsets. Intel 955X slaat Epox wegens de beperkte belangstelling voor zijn voorloper 925X(E) overigens over.


De 5NVA+ SLI is Epox' bord met nForce 4 SLI Intel Edition. Een review kun je verwachten in ons volgende magazine. Het bord kent enkele unieke featues, zoals een serie LED's die het geheugengebruik illustreren en een drietal blauwe LED's die aangeven of de processor, videokaart en geheugenmodules van de juiste spanning voorzien zijn. Het HEX-display voor POST-codes is weer aanwezig en geeft ook bij dit moederbord na het booen de actuele bordtemperatuur aan.


Het nForce 4 Intel Edition moederbord in actie. Rechtsonder zie je de serie LED's die het geheugengebruik in beeld brengen.


Intel 955X moeten we missen bij Epox, maar 945P is er natuurlijk wel! Ook Epox heeft twee PCI-Express x16 sloten (met 16 en 4 lanes) op het bord geplaatst, in de hoop dat nVidia ooit nog eens een SLI-driver geschikt voor Intel chips gaat maken. Tot die tijd noemt Epox het systeem voor twee losse videokaarten 'GLI' met een wel erg bekend logo.


Uniek: een Socket 754 moederbord met nForce 4 SLI chipset. Moch je je oude Athlon 64 of nieuwe Sempron willen combineren met twee videokaarten, bij Epox kan het.


Nog even geduld, en dan zijn ze er eindelijk: Epox videokaarten. In eerste instantie alleen ATI, wat vreemd is aangezien Epox al geruime tijd voor nVidia wordt ingeschakeld voor het maken van referentie-borden met nVidia-chipset. Men liet ons echter weten dat nVidia videokaarten voor een later tijdstip ook in de planning staan.

Gigabyte

Je kan het zo gek niet bedenken op IT-gebied of Gigabyte maakt het tegenwoordig wel. Moederborden zijn nog steeds de belangrijkste peiler van het Gigabyte imperium, maar daarnaast fabriceert men ook onder andere videokaarten, laptops, CPU-koelers, behuizingen, barebones, netwerkproducten en servers. Voldoende reden om lange tijd op de stand van Gigabyte rond te neuzen.

Bij de moederborden zijn de nieuwe Intel 955X / 945P en nVidia nForce 4 Intel Edition natuurlijk de belangrijke nieuwtjes. Op het gebied van videokaarten toonde Gigabyte onder andere een kaart met twee GeForce 6800 GT kaarten aan boord. Maar ook diverse andere unieke producten vonden we terug op de stand.


De GA-8I955X Royal, Gigabytes 'alles-erop-en-eraan' moederbord met Intel 955X chipset. Een review kun je verwachten in het volgende nummer van Hardware.Info Magazine.


Ook Gigabyte heeft ervoor gekozen het 945P bord te voorzien van twee PCI-Express x16 sloten met 16 respectievelijk 4 lanes. Ook hier in principe alleen geschikt voor het afzonderlijk gebruik van twee videokaarten, tenzij nVidia of ATI zich nog bedenken en de videokaart drivers zo aanpassen dat SLI en/of Crossfire ook werken in combinatie met Intel chipsets...


De G1915P is een nieuwe moederbord met Intel 915 chipset, speciaal gericht op gamers en overklokkers. Het moederbord bevat een speciale koelconstructie om enerzijds de chipset en anderzijds de Mos-FET's zo koel mogelijk te houden.


Het moederborden-team van Gigabyte heeft enkele unieke nieuwe producten ontwikkeld, waaronder de i-RAM, een kaart met een viertal DIMM-sloten, waarmee je eenvoudig een zeer snelle RAM-disk kunt maken. De kaart wordt aangesloten op de Serial ATA bus van het moederbord en haalt vanaf de PCI-bus een standby-voltage om de gegevens te bewaren als de PC in standby gaat. Mocht de stekker van de PC per ongeluk worden uitgetrokken, zorgt een onboard batterij voor het bewaard blijven van de gegevens. Zeker bij videobewerking is zo'n snelle RAM-schijf voor velen een uitkomt.


De i-Touch is een vingerafdruk lezer, die het mogelijk maakt om je PC zo te beveiligen dat deze alleen werkt als je je zelfd authetificeert met je vinger.


Als derde is er de i-Lock, een afstandsbediening waarmee je je PC aan en uit kunt zetten. Deze afstandsbediening werkt met RFID en kan ook zo worden geconfigureerd dat de PC alleen werkt als de zend-module in de buurt is. Wederom een extra beveiliging voor de PC dus. Gigabyte overweegt om de i-Lock in de toekomst te gaan bundelen bij haar high-end moederborden.


De i-RAM, i-Touch en i-Lock gedemonstreerd.


Dankzij het uitblijven van nieuwe 3D-chips was er helaas slechts weinig nieuws op het gebied van videokaarten. Uniek is echter deze nieuwe variant van de 3D1: een kaart met twee GeForce 6800 GT chips aan boord. Een enorm koperen koelblok moet de twee krachtige 3D-chips op temperatuur houden.


Hoewel de 3D1-68GT nog niet helemaal voltooid is, kon Gigabyte hem wel al werkend tonen. Er kwamen wel wat extra fans aan te pas om de mega-kaart onder de plexiglazen behuizing stabiel te laten werken.

Gigabyte (vervolg)


De reeks Gigabyte koeling/casemodding producten wordt onder andere uitgebreid met een complete waterkoelingset (linksboven) en een aluminium behuizing (onder).


Gigabytes nieuwe waterkoelingset gedemonstreerd. De vloeistof die men gebruikt licht op bij neon. Optioneel is ook een waterkoelblok voor videokaarten beschikbaar.


Gigabyte's aluminium PC-behuizing is zondermeer stijlvol te noemen.


In de reeks barebone-PC's toonde Gigabyte onder andere een tweetal nieuwe BTX-modellen: in het midden een micro-BTX desktop model, rechts een pico-BTX cube-model.


Eenvoud van montage is troef bij de nieuwe pico-BTX barebone van Gigabyte.


Het Media Center virus heeft ook Gigabyte in zijn greep. Deze Celeron D gebaseerde machine moet op de korte termijn op de markt komen.


Op het gebied van netwerkproducten toonde Gigabyte onder andere een nieuwe router gebaseerd op de MIMO-technologie, die wordt overwogen voor de 802.11n standaard. Dankzij MIMO is het bereik van draadloze netwerken een stuk groter en zijn de doorvoersnelheden bij grotere afstanden ook stukken beter dan bij standaard 802.11g. Waar standaard MIMO-routers een drietal antennes hebben, heeft Gigabyte er een viertal geïmplementeerd.


Ook een aantal nieuwe laptops bij Gigabyte: dit model werd samen met een nieuwe laptop van ASUS bestempeld als 'Best Choice of Computex 2005' in de categorie notebooks.


Een stijlvolle mini-laptop met ingebouwde webcam.

To be continued...

Computex gaat door tot en met zaterdag, dus je kunt nog de nodige verslagen van ons verwachten. Voor morgen staan onder andere Sapphire, A-Data, Kingmax, Enermax, Silverstone en ATI in de planning. Hou Hardware.Info dus in de gaten!

0