Computex 2005 Fotoverslag - Deel 2

10 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. HIS
  2. 2. Sapphire
  3. 3. A-Data
  4. 4. GEIL
  5. 5. Enermax
  6. 6. Silverstone
  7. 7. Foxconn
  8. 8. Reacties

HIS

In deel 2 van ons fotoverslag van Computex 2005 tonen we je wat er te zien was op de stans van HIS, Sapphire, A-Data, GEIL, Enermax, Silverstone en Foxconn. Highlights zijn onder meer CrossFire-producten, DDR2-1066 geheugen en een erg mooie Media Center behuizing.

HIS

Dag twee van Computex 2005 begonnen we bij ATI-partner HIS. Ook hier was het nieuwe Crossfire systeem de grote nieuws. Over de volgende generatie ATI 3D-chip, de R520, kon HIS ons helaas nog niks melden. Opvallend is dat na Tul ook HIS aangeeft met op ATI-chipsets gebaseerde moederborden op de markt te zullen komen. Het lijkt erop dat ATI aggressief de moederbordenmarkt wil gaan veroveren en daar dus niet alleen de gevestigde orde van moederbordfabrikanten voor wil gebruiken, maar ook haar hele kanaal van videokaart-partners. Het moederbord dat HIS toonde werd uiteraard niet door HIS zelf gemaakt, maar rolde uit de fabrieken van PC Partner, tevens één van de grootste OEM-fabrikanten van ATI videokaarten.


ATI CrossFire live-demo, eindelijk eens zonder plexiglas.


De Master en Slave kaart lijken heel veel op elkaar. De master kaart heeft echter zoals eerder beproken een extra chip aan boord die de beelden van beide kaarten combineert.


De speciale DMS-connector op de CrossFire master kaart telt een hele berg pinnen. Via deze connector wordt het beeld van de slave kaart ingevoerd en daarna het volledige beeld weer uitgevoerd.


Zoals gezegd gaat ook HIS moederborden met ATI-chipsets verkomen, zoals dit CrossFire compatible Socket 939 bord met RD480 chipset.


Het enige niet-CrossFire nieuws bij HIS: een nieuwe X700 kaart met dual DVI.

Sapphire

Sapphire is één van de grootste partners van ATI als het gaat om losse videokaarten. Het nieuws bij Sapphire is vrijwel identiek aan wat we bij de andere ATI-partners te horen kregen. Ook Sapphire komt uiteraard met CrossFire videokaarten en ook van Sapphire mogen we ATI-gebaseerde moederborden verwachten, iets wat men overigens ook al op de CeBIT aankondigde. Uniek is een prototype van een nieuw type GPU-koeler dat men toonde. In plaats van heatpipes gaat Sapphire gebruik maken van liquid metal (vloeibaar metaal), dat naar eigen zeggen warmte tot 60x beter kan geleiden. Liquid metal zou ook veel beter moeten werken dan waterkoeling. Sapphire is ervan overtuigd dat men dankzij de liquid metal koeler de ideale videokaart voor overklokkers op de markt kan brengen. Goedkoop zal het gevaarte niet worden: volgens Sapphire is een pijpje liquid metal bijna 10x duurder dan een heatpipe. Als je je bedenkt dat een fabrikant voor een heat-pipe ook al snel 4 a 5 dollar inkoopprijs mag betalen, kun je nagaan dat aan de Sapphire kaart een flink prijskaartje zal komen te hangen. De koeler die men ons, overigens werkend, toonde is nog overduidelijk een prototype. Ook de gebruikte fans zijn absoluut nog aan verandering onderhevig, want de kaart die men toonde maakte extreem veel lawaai. Wanneer de nieuwe koeler klaar is kon Sapphire ons nog niet vertellen. Zelfs een garantie dat dat nog dit jaar zou zijn, kon men niet geven.


Sapphires prototype van liquid metal koeling in een demo-systeem.


De liquid metal koeler is overduidelijk nog een prototype.


Alle denkbare soorten ATI-kaarten heeft Sapphire in haar programma.


Ook bij Sapphire vinden we CrossFire moederborden. Het zal niemand verbazen dat dit bord alleen qua kleur verschilt van het bord dat we een half uur eerder zagen bij HIS.

A-Data

Een aantal geheugenfabrikanten stonden op de planning voor dag 2 en de eerste die we met een bezoekje vereerden is A-Data. Uit onze recente vergelijkingstest blijkt weer dat deze fabrikant erg snelle geheugenmodules kan produceren. In Azië behoort A-Data tot de grootste fabrikanten van geheugen, met als gevolg dat men in vergelijking met andere geheugenfabrikanten ook een enorme stand had gebouwd. Het belangrijkste nieuws bij A-Data (en tevens alle andere geheugenfabrikanten), is dat men de klokfrequenties voor DDR2-geheugen flink aan het ophogen is. A-Data toonde DDR2-1066, helaas echter niet werkend gedemonstreerd.


DDR2-800 modules zijn al snel...


... maar voor A-Data nog niet snel genoeg. Deze modules zijn volgens de verpakking geschikt voor overklokken tot 533 MHz (DDR2-1066).


Een 12" wafer met DDR2 geheugen chips, genoeg voor een leuke hoeveelheid modules.


Ook A-Data stapt in de wereld van MP3-spelers, een trend die we bij meer geheugenfabrikanten zien.


Voor China heeft A-Data een licentie om Disney geheugenproducten op de markt te brengen. In Europa zullen we ze (helaas) niet gaan zien.

GEIL

GEIL's insteek van deze beurs was 'wat andere geheugenfabrikanten hooguit beloven, laten wij daadwerkelijk gedemonstreerd zien'. En dat betekent dat we dus enkele interessante presentatie kregen. Wat denk je van DDR geheugen werkend op 350 MHz (DDR700) met CAS 2.5? Of DDR400 met een CAS 1.5 latency? Ook DDR2 op 533 MHz (DDR2-1066) liet men ons in een werkende opstelling zien. Het moge duidelijk zijn: voor die-hard overklokkers zitten er zeer interessante modules aan te komen van GEIL. Daarnaast had men echter ook nog voldoende ander nieuws.


De drie demonstraties van extra geheugensnelheden waren zonder meer indrukwekkend.


DDR2 stabiel op 1072 (2x 536) MHz, zoals bewezen voor MemTest86+.


DDR400 met CAS-latency 1.5, zoals bewezen door CPU-Z.


Uniek: de DDR2-1066 krijgen een heat spreader van carbon fiber, dat we ook kennen van Formule 1 raceauto's. In vergelijking met normale aluminium of koperen heatspreaders is carbon fiber veel lichter en wordt warmte veel beter verspreid. Vanzelfsprekend is zo'n carbon fiber heatspreader niet goedkoop, maar de die-hard overklokker zal er graag voor betalen. Mooi is het zeker wel, zeker in combinatie met de mat-zwarte PCB's die GEIL gaat gebruiken.


Apple-gebruikers zijn erg goevoelig voor design en stijl. Vandaar dat GEIL komt met hagelwitte geheugenmodules, verkrijgbaar is een speciale Apple-verpakking.


Onder de naam DAVID (Digital Audio Video Intelligent Device) komt GEIL met een reeks portable audio/video-spelers.


De DAVID-300 is een speler met geïntegreerde harddisk.


Dit is een super kleine MP3-speler die de mogelijk heeft om video af te spelen op het kleine kleurenschermpje.

Enermax

Enermax kennen we natuurlijk allemaal van de producten voor casemodders en overklokkers. Op de stand tijdens Computex toonde men een groot aantal nieuwe fans, behuizingen en voedingen.


De nieuwe Enermax fans draaien dankzij een nieuwe vorm van ball-bearing op een hogere snelheid, maar maken juist minder geluid dan de vorige generatie. Het mooiste nieuws is nog wel dat Enermax de prijs in vergelijking met de bestaande fans niet zal aanpassen.


Altijd handig om te weten: de fans van Enermax zijn bestand tegen water.


Een flinke reeks voedingen bij Enermax, al zijn al deze modellen inmiddels al verkrijgbaar. Een test kun je binnenkort van ons verwachten.


Ook qua aluminium-kasten was er veel nieuws bij Enermax. Binnen deze behuizingen wordt het moederbord op z'n kop geplaatst en een speciale air-ducht zorgt voor goede koeling van de processor.

Silverstone

Silverstone kennen we als fabrikant van exclusieve aluminium behuizingen, voor onder andere Media Center PC's. Één van de meest opvallende nieuwe producten is de nieuwe LC16M MCE-behuizing. Deze 43 centimeter behuizing is dan wel redelijk groot, maar kast echter wel een volledig ATX-systeem huisvesten. De kast is verder geschikt voor niet minder dan zes harddisks, niet vervelend binnen een Media Center systeem. Aan de voorkant vinden we onder meer sneltoetsen een een LCD-display. Een Media Center compatible afstandsbediening wordt ook meegeleverd.


De ultieme behuizing voor zelfbouw MCE-PC's: de Silverstone LC16M.


We kenden van SilverStone al de fanless 300 Watt voeding. Binnenkort komt er ook een 400 Watt variant aan.


Voedingen worden steeds zwaarder. Silverstone komt binnenkort met exemplaren van 700 en 800 Watt. Overigens gewoon in de standaard ATX-afmetingen.

Foxconn

Ook dag 2 sluiten we af met een grote moederbordfabrikanten: Foxconn. Opvallend is dat men op de stand alleen moederborden geschikt voor Intel-processor toonde. De AMD-moederborden, die men verkoopt onder het sub-brand WinFast, waren in geen velden of wegen te bekennen. Uiteraard kunnen we van Foxconn borden op basis van de nieuwe Intel 955X en 945P chipsets verwachten, maar ook nVidia nForce 4 SLI Intel Edition behoort tot het productgamma. Daarnaast toonde Foxconn nog een ruime hoeveelheid behuizingen en CPU-koelers.


Foxconn 955X7AA-8EKRS2 met Intel 955X chipset, zoals we inmiddels gewend zijn in zwart/wit/rood kleurstelling.


Ook de nForce 4 Intel Edition wordt door Foxconn gebruikt en wel op de NF4SLI7AA-8EKRS2


Foxconns bord met Intel 945P chipset (945P7AA-8EKRS2) heeft een blauwe PCB.


Heel veel behuizingen bij Foxconn, variërend van aartslelijk tot erg mooi en practisch.Ook op het gebied van CPU-koelers kon Foxconn een groot aantal (nieuwe) producten tonen.

To be continued...

Voor Dag 3 staan ondermeer ABIT, Albatron, Gainward, TwinHAN, Prolink en MSI op ons lijstje met afspraken. Morgen kun je dus wederom een uitgebreid Computex verslag van ons verwachten. Tot dan!

0
*