iSCSI: Ver weg en toch dichtbij

15 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Alles over IP
  3. 3. QNAP TS-509 PRO
  4. 4. Windows
  5. 1 besproken product
  6. 15 reacties

Alles over IP

Er wordt veel gepraat over het gebruikmaken van de IP-technologie (IP staat per slot van rekening voor Internet Protocol) voor andere zaken dan het verplaatsen van bestanden, e-mail en het bekijken van websites. Een goed voorbeeld is het eerder aangehaalde VoIP, dat voor het transport van geluid slim gebruikmaakt van de al aanwezige netwerkverbinding en het bijbehorende protocol. iSCSI maakt ook op een slimme manier gebruik van de IP-transportlaag. Waar SMB en FTP zich richten op een protocol dat zich bezighoudt met het vervoeren van bestanden, focust iSCSI zich op het vervoer van datablokken. Wanneer er een koppeling ontstaat tussen een NAS met een iSCSI-aansluiting en een systeem dat daar gebruik van kan maken, dan wordt de gedeelde ruimte op de NAS zichtbaar als een lege schijf op het systeem dat gekoppeld wordt. Daar kan dan het gewenste bestandssysteem op worden geïnstalleerd en vanaf dat punt is die disk net zo te gebruiken als een harde schijf die fysiek in het systeem is ingebouwd.

Andere kant van de aarde

Deze techniek is in eerste instantie bedacht voor grote bedrijven die behoefte hadden aan een makkelijke methode om de opslag tussen verschillende servers en opslagsystemen te koppelen. Daar zijn mooie technieken voor nodig zoals fibre channel, maar dat heeft als belangrijk nadeel dat hiervoor een speciale infrastructuur voor neergelegd moet worden en dat apparatuur hiervoor behoorlijk kostbaar is. Het is aanmerkelijk goedkoper om gewoon gebruik te maken van het ethernetprotocol en hiervoor standaard switches en dergelijke toe te passen. Daarnaast maakt het in feite niet uit – behalve als het puur om de snelheid gaat – of een koppeling tot stand gebracht wordt tussen twee apparaten die naast elkaar staan of honderd kilometer verderop, of zelfs aan de andere kant van de aarde.

Een ideale techniek voor bedrijven die over meerdere continenten vestigingen hebben, maar ook interessant voor de thuisgebruiker om mee te experimenteren. Hoewel iSCSI natuurlijk in eerste instantie vooral bedoeld is voor bedrijven, wordt het steeds eenvoudiger om er zelf ook mee aan de slag te gaan. Zo kan je op eenvoudige manier de dataopslag van je systeem vergroten zonder extra schijven in te bouwen. Wanneer gebruik gemaakt wordt van een Gigabit netwerk kan deze oplossing theoretisch zelfs sneller zijn dan een USB-harde schijf; ook is het op deze manier erg eenvoudig om een goede back-upmethode te verzinnen, waarbij de back-ups niet meer thuis ergens op een ander apparaat worden opgeslagen, maar elders waar zich het iSCSI-apparaat bevindt. Op het iSCSI-apparaat is het mogelijk de ruimte te delen. Bijvoorbeeld 200 GB voor de ene pc, 200 GB voor de andere en als het een NAS betreft misschien nog eens een paar honderd GB die worden gebruikt als gewone gedeelde mappen op een server en beschikbaar gesteld worden via smb en of ftp.

Standaard aanwezig

Hoewel het een techniek is die in eerste instantie voor grootzakelijke toepassingen is ontwikkeld, is vrijwel ieder modern besturingssysteem wel compatibel met iSCSI. Daarnaast is een duidelijke trend waarneembaar waarbij de meer geavanceerde NAS-apparaten steeds vaker zijn uitgerust met iSCSI-functionaliteit.

Het koppelen van een iSCSI-apparaat kost wat meer moeite dan het verbinden met een netwerkbron. De bron wordt in de iSCSI-terminologie de target genoemd, het apparaat waarmee het apparaat gekoppeld wordt de initiator. Wanneer we dat met de fysieke variant vergelijken, dan zou de bron het SCSI-apparaat zijn en de pc de kaart. Door het apparaat aan te melden bij de initiator wordt de verbinding tot stand gebracht en kan worden ontdekt wat de mogelijkheden van het target zijn. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar in de praktijk valt het allemaal mee.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
QNAP TS-509 Pro

QNAP TS-509 Pro

  • 5 bay(s)
  • 0 GB
  • 3.5 inch
  • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
0
*