iSCSI: Ver weg en toch dichtbij

15 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Alles over IP
  3. 3. QNAP TS-509 PRO
  4. 4. Windows
  5. 1 besproken product
  6. 15 reacties

Windows

Op de pc met Windows Vista die we voor deze test gebruiken, is het toevoegen van de iSCSI target heel eenvoudig. Ga naar het iSCSI Initiator-icoon in het configuratiescherm en voeg het IP-adres toe van de NAS van QNAP via het tabblad Detectie | Portaal toevoegen. Daarna verschijnen de targets in het overzicht in het tabblad doelen. Door hier op Aanmelden te klikken en eventueel via het tabblad ‘geavanceerd’ de juiste combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren, kun je toegang verkrijgen tot de schijfruimte. Het is wel handig om meteen aan te vinken dat Windows automatisch de verbinding opnieuw opbouwt als de computer wordt opgestart.


Het aanmelden bij de QNAP

Na deze handelingen is de verbinding actief. Dat is ook te zien als we naar Schijfbeheer in Computerbeheer van het Configuratiescherm gaan. Hier is een nieuwe schijf toegevoegd. Deze is nog helemaal nieuw en moet dus eerst geïnitialiseerd worden waarna hij gepartitioneerd en geformatteerd kan worden. Wanneer we de standaardprocedure van Windows volgen hebben we in een paar stappen een extra schijf aan het systeem toegevoegd. Software kan het verschil niet zien en functioneert probleemloos. Het nadeel is echter wel dat de prestaties niet zo goed zijn, we meten een doorvoersnelheid van bijna 10 MB/s. Dat is ongeveer een derde van wat een moderne USB harde schijf haalt. Ook is het behoorlijk minder dan waar deze nas met behulp van bijvoorbeeld SMB toe in staat is.


Selecteer het target en voeg het toe


De schijf is beschikbaar in Schijfbeheer en kan worden geinitialiseerd en geformatteerd

Conclusie

iSCSI biedt de mogelijkheid om een bestandssysteem op afstand te hebben zonder dat de PC in de gaten heeft dat de schijf zich niet in of aan het systeem bevindt. De toepassing van iSCSI zal de komende tijd groeien doordat het steeds vaker terug te vinden zal zijn in NAS-apparaten, inmiddels heeft bijvoorbeeld ook Netgear voor een aantal modellen iSCSI-ondersteuning aangekondigd.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
QNAP TS-509 Pro

QNAP TS-509 Pro

  • 5 bay(s)
  • 0 GB
  • 3.5 inch
  • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
0
*