Computex 2005 Fotoverslag - Deel 3

Inhoudsopgave
  1. 1. AMD
  2. 2. ABIT
  3. 3. Albatron
  4. 4. TwinHAN
  5. 5. Prolink
  6. 6. DFI
  7. 7. MSI
  8. 8. MSI (vervolg)
  9. 9. Reacties

AMD

In deel 3 van ons fotoverslag van Computex 2005 tonen we je wat er te zien was op de stands van AMD, ABIT, Albatron, TwinHAN, Prolink, DFI en MSI. In dit verslag vind je een aantal unieke producten, zoals videokaarten geschikt voor AGP én PCI-Express. De Taiwanese bedrijven lijken hun creativiteit nog niet verloren...

AMD

Op de stand van AMD waren er natuurlijk twee hot-topics: de nieuwe Athlon 64 X2 dual-core processor en de nieuwe AMD Turion 64 mobiele processor. Deze laatste wordt ondermeer de basis van een nieuw model Acer Ferrari laptop, die AMD al toonde. Heb je echter liever een laptop met dual-core processor, dan blijkt zelfs dat al mogelijk.


De nieuwe Acer Ferrari laptop is gebaseerd op de AMD Turion 64 processor.


De bovenkant is niet meer helemaal rood, maar nu gemaakt van carbon fiber.


Dual-core in een laptop? Het kan met deze nieuwe barebone van Clevo. De levensduur van de batterij zal uiteraard niet bepaald geweldig zijn.


Op AMD's stand stonden verder diverse Turion laptops, waaronder dit nieuwe model van Acer.

ABIT

Moederbordenfabrikant ABIT is de laatste tijd vaker slecht in het nieuws vanwege financiële problemen die het bedrijf zou hebben. Het bedrijf liet ons echter weten dat het merendeel van deze berichten is gebaseerd op misverstanden en dat we ons absoluut geen zorgen hoeven te maken over ABIT. Een nieuwe geldschieter heeft ervoor gezorgd dat ABIT weer helemaal up-and-running is. Op de stand bleek inderdaad wel dat de engineers van ABIT de laatste maanden flink bezig zijn geweest, want men toonde een groot aantal nieuwe moederborden en videokaarten. Daarnaast behoor ook een gloednieuwe versie van de µGuru Clock tot het assortiment.


De nieuwe
µGuru Clock is onder andere compatible met Skype en MSN, maar kan uiteraard nog steeds gebruikt worden om alle instellingen van het moederbord in de gaten te houden.


De AL8 is ABIT's toekomstige moederbord met Intel 945P chipset.


Ook van ABIT kunnen we een moederbord met nVidia nForce 4 Intel Edition verwachten. Het moederbord lijkt op basis van de gebruikte groene PCB nog niet helemaal af, maar een officiële introductie laat volgens ABIT niet meer al te lang op zich wachten. Nieuw is het Silent OTES systeem: de north bridge wordt via een heatpipe verbonden met een koelblok achterop, wat door de airflow van de CPU-koeler wordt afgekoeld.


Wél al vrijwel helemaal af lijkt de Fatal1ty versie van het nForce 4 Intel Edition moederbord. Hier geen Silent OTES, maar wel veel speciale overklokmogelijkheden. Net als de andere Fatal1ty borden, wordt ook de NI8 SLI gericht op die-hard gamers.


Intel 955X ontbreekt natuurlijk ook niet bij ABIT. De AW8 heeft eveneens de beschikking over Silent OTES, maar daarnaast ook diverse andere extra features. De lay-out lijkt hier en daar echter niet helemaal optimaal: de twee extra Serial ATA aansluitingen zitten bijvoorbeeld tussen de PCI(-Express) sloten.


BTX lijkt nog niet helemaal van de grond te komen. ABIT is één van de weinige fabrikanten die al de moeite heeft genomen om een BTX-bord te ontwerpen op basis van de 945G chipset. Of men dit bord überhaupt in volume zal gaan produceren, valt met het geringe succes van BTX natuurlijk te betwijfelen.


Na Fatal1ty moederborden komt ABIT nu ook met speciale Fatal1ty videokaarten. Ook hier speciale overklok-mogelijkheden, als is ABIT er van overtuigd dat mensen deze kaart alleen al gaan kopen voor de foto van Fatal1ty.


Tussen de budget videokaarten van ABIT vonden we op eens een nieuwe ATI-chip. De Radeon X550, die men zonder enige marketing-aandacht heeft geïntroduceerd, is de nieuwe PCI-Express tegenhanger van de Radeon 9550. Verwacht geen briljante prestaties, maar wel lage prijzen.

Albatron

Albatron wist op haar stand één van de meest bijzondere videokaarten van de Computex te tonen. De AGP6200AL is een low-profile AGP-kaart die je met de bijgeleverde ATOP-convertor (Agp TO Pci-express) ook kunt gebruiken op een PCI-Express moederbord. Mits de prijs goed is, kan dit een handige oplossing zijn voor de upgrademarkt. Daarnaast kon de fabrikant natuurlijk ook voldoende andere nieuwe videokaarten en moederborden tonen.


De AGP6200AL is een low-profile AGP GeForce 6200 kaart, die met behulp van de ATOP-converter, die gebruik maakt van nVidia's HSI-chip, ook geplaatst kan worden op een PCI-Express moederbord.


De koeler die Albatron gebruikt op haar nieuwe nVidia GeForce 6600 GT AGP-videokaart ziet er op z'n minst indrukwekkend uit.


Nieuwe Intel chipsets betekent natuurlijk bij alle bekende moederbordfabrikanten nieuw producten. De PX955X Pro is Albatrons nieuwe high-end bord met Intel 955X chipset.


De Intel 945G vinden we terug op de Albatron PX945G.


Albatrons K8SLI is het kleinste nForce 4 SLI moederbord dat we tot nu toe hebben gezien. Er kleven echter wel een paar nadelen aan: het bord kent vrijwel geen extra features en de twee PCI-Express x16 sloten werken alleen in 8/8-modus. Schakelen naar 16/0 bij gebruik van één videokaart is dus niet mogelijk. Volgens Albatron is dit wel met afstand het goedkoopste nForce 4 SLI moederbord ter wereld.


Op basis van vrijwel dezelfde lay-out presenteerde Albatron ook de K8NF4X, met de goedkopere standaard nForce 4 chipset.


En hier heeft men tevens een echte budget-versie met Socket 754 processorvoet van gemaakt.

TwinHAN

TwinHAN is een fabrikant met een ruim aanbod aan (digitale) TV-producten. Op haar stand toonde TwinHAN een breedscala aan kaarten voor DVB-S (Satelliet), DVB-C (Digitale TV via de kabel) en DVB-T (Digitale TV via de ether). Helaas werken de meeste DVB-T produten niet in Nederland, aangezien wij vrijwel het enige land zijn in Europa waar DVB-T niet free-to-air is en er een extra module moet zijn om het beeld te decoderen. TwinHAN was echter één van de weinige (zo niet enige) fabrikanten met een DVB-T PCI-kaart met aansluiting hiervoor en tevens een DVB-C kaart geschikt voor pay-TV.


Deze DVB-C kaart zou volgens de specificaties geschikt moeten zijn voor de digitale kanelen op het kabelnetwerken van onder andere Casema en UPC. De PC-Card module kan gebruikt worden om een cardreader module voor bekijken van betaalde kanalen mogelijk te maken. Met een kaart als deze kun je DVB-C MPEG2-streams rechtstreeks naar de harddisk wegschrijven.


Een unieke PCI DVB-T kaart met een aansluitingen voor een conditional access module. Op die manier dus wellicht geschikt voor het Nederlandse digitenne,


Deze kaart combineert analoge TV met DVB-C.

Prolink, bekend van de videokaarten uitgebracht onder de merknaam Pixelview, is natuurlijk één van de vele nVidia-partners op de Computex. Ook bij deze fabrikant is dus wachten op de introductie van de nVidia G70 chip voordat er weer écht nieuwe producten zijn. Toch kon Prolink een aantal nieuwe producten tonen, niet alleen op het gebied van videokaarten, maar ook qua TV-producten.


Er zijn al een aantal fabrikanten van ATI-videokaarten die gebruik maken van deze nieuwe GPU-koeler van Zalman. Prolink gaat hem vanaf nu ook toepassen op een reeks nVidia-gebaseerde videokaarten, waaronder deze GeForce 6600 Golden Limited.


Passief gekoelde videokaarten zijn op dit moment waanzinnig populair. Prolink springt natuurlijk ook in deze markt met de GeForce 6600 Passive.


De PlayTV ADD2+ kart is een DVB-T / Analoge TV combinatie kaart geschikt voor het PCI-Express x16 slot op moederborden met geïntegreerde graphics.


Met afstand de kleinste DVB-T ontvanger die we hebben gezien: de connectors zijn bijna groter!

DFI

Fabrikant DFI geniet de laatste maanden enorme populariteit bij overklokkers, vanwege de LanParty moederborden waarbij het mogelijk is om het geheugenvoltage op te krikken tot 4 Volt. Tijdens de beurs hoorden we ook zonder uitzondering van alle geheugenfabrikanten dat je niet om DFI heen kunt als je serieus wil gaan overklokken. Aan de LanParty serie gaat DFI binnenkort een tweetal moederborden toevoegen, gebaseerd op respectievelijk de nVidia nForce 4 Intel Edition en de ATI Radeon Xpress 200 CrossFire chipsets.


DFI's SLI-moederbord is zeer populair en DFI loopt op het zelfde succes met haar nieuwe CrossFire-moederbord, de LanParty UT RDX200. Opvallend is dat men dit moederbord al in zeer korte tijd volledig werkend heeft. Op de stand toonde DFI immers acher gesloten deuren ook al een live-demonstratie van dit bord.


Voor Intel-liefhebbers komt DFI met de LanParty UT NF4I SLI-T2R, een moederbord gebaseerd op de nVidia nForce 4 Intel Edition. Wordt dit het ideale overklokkersmoederbord voor DDR2 geheugen?

MSI

Het is alweer jaren geleden dat MSI zich puur en alleen bezig hield met het ontwikkelen en produceren van moederbord. De laatste jaren zijn onder meer videokaarten, barebones, optische drives, notebooks, servers en MP3-spelers aan het assortiment toegevoegd. We hebben het belangrijkste nieuws op het gebied van moederborden, barebones, videokaarten en laptops bij elkaar gesprokkeld.


Met de P4N Diamond was MSI één van de eerste fabrikanten met een nForce 4 Intel Edition moederbord. Het bord hebben we recent zowel in Hardware.Info Magazine als online besproken.


Van de P4N komt ook een wat goedkopere variant onder de naam P4N Platinum. Deze versie mist de automatische switch, de Creative audio-chip, de Firewire-controller en de extra Serial ATA 300 chip.


Ook MSI gaat flink aan de slag met ATI chipsets. Dit Athlon 64 Socket 939 moederbord maakt gebruik van de RS482 chipset met geïntegreerde graphics.


De RD480, codenaam voor de Radeon Xpress 200 CrossFire chip, ontbreekt natuurlijk ook bij MSI niet. Dit CrossFire-moederbord werd tevens al werkend gedemonsteerd.


MSI's nForce 4 SLI moederbord, de K8N Diamond is al een tijdje op de markt en zeer populair, onder andere vanwege de speciale Mos-FET koeling en de de Creative audio-chip.


De nieuwe Intel-chipsets worden natuurlijk ook door MSI gebruikt. De Intel 945P vinden we samen met de ICH7R terug op de MSI 945P Platinum. Een variant met wat minder extra's komt beschikbaar onder de naam 945P Neo.


Helaas wat onscherp op de foto is dit de MSI 955X Platinum, het full-featured moederbord op basis van de Intel 955X chipset.


De Mega PC 915 wordt MSI's nieuwe cube barebone gericht op Media Center PC's. Het ontwerp is een beetje druk, maar zeer zeker niet lelijk.


Voor kantoortoepassingen heeft MSI deze stijlvolle cube-PC ontwikkeld, waarvan we op CeBIT eerder ook al een prototype zagen.

MSI (vervolg)


Met afstand de meest unieke videokaart van Computex: deze ATI Radeon X800 videokaart kun je zowel in een AGP als PCI-Express slot stoppen. Gebruik je de kaart als PCI-Express dan heb je wel een extra bracket nodig om de connectors beschikbaar te maken. Of je deze technologie nu wél of niet zinnig vindt, het geeft in ieder geval aan dat MSI enkele zeer vernuftigde mensen op haar R&D-afdeling heeft werken.


Voor haar high-end ATI-kaarten heeft MSI een nieuwe koeler ontwikkeld die door middel van een heatpipe de warmte beter weet te verspreiden over het gehele koeloppervlak. MSI belooft hiermee beter koeling en zodoende ook betere overklokmogelijkheden.


Passief gekoelde videokaarten zijn helemaal hip. Deze NX6600-TD128EZ is niet alleen volledig geruisloos, maar ziet er ook nog eens erg hip uit.


Met afstand de bruutste videokaart van heel Computex: deze mega-videokaart heeft twee GeForce 6800 Ultra 3D-chips met elk 512 MB geheugen aan boord. Het is bijzonder knap dat MSI een dergelijke kaart heeft weten te ontwikkelen. Een zestal heatpipes zijn er voor nodig om de twee krachtige 3D-chips koel te houden. Wonder boven wonder vinden we zelfs nog een SLI-connector terug op deze kaart. Zou het dan wellicht mogelijk worden om SLI te gaan doen met vier 6800 Ultra chips? Naar de prijs voor deze videokaart hebben we niet meer durven vragen...


Deze nVidia GeForce 6600 GT heeft een zeer groot koelblok, maakt gebruik van een heatpipe en heeft een temperatuur geregelde fan aan boord.


Notebooks wordt steeds belangrijker voor MSI. Deze MegaBook 640 is het nieuwste Centrino-model met 15.4" TFT.


Met de kleine, stijlvolle MegaBook S270 was MSI launch-partner van de AMD Turion 64 processor. De laptop is beschikbaar in zowel wit als zwart.


De MegaBook 635 is een grotere laptop gebaseerd op Turion 64, met onder andere een 15.4" scherm en ATI Radeon Mobility X700 graphics.

To be continued...

Voor onze vierde en laatste dag op Computex, staan onder andere bezoekjes bij nVidia, Chaintech, AOpen en ASUS gepland. Ook morgen kun je dus weer de nodige foto's van nieuwe componenten verwachten.

0