Vergelijkingstest: 6 videokaartkoelers

26 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Akasa Vortexx Neo
 3. 3. Arctic Cooling Accelero Twin Turbo
 4. 4. Scythe Musashi
 5. 5. Thermalright T-Rad2
 6. 6. Xigmatek Battle-AXE VD964
 7. 7. Zalman VF950 LED
 8. 8. Testresultaten: Min. RPM of passief
 9. 9. Testresulaten: Max. RPM
 10. 10. Testresulaten: Geluidstest
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Het overklokken van grafische kaarten kan veel prestatievoordeel opleveren. Maar vooral bij midrange modellen met dunne single-slot koeling loop je snel tegen warmteprobleem aan. Een vervangingskoeler biedt dan uitkomst.

High-end grafische kaarten zijn tegenwoordig vrijwel altijd voorzien van zogenaamde dual-slot koelers. Dit betekent dat de grafische kaart met zijn koeler de ruimte van twee normale insteekkaarten inneemt, en zo zeer efficiënt gekoeld kan worden. Voor midrange modellen kiezen fabrikanten meestal voor een ruimtebesparende single-slot koeler. Direct naast de grafische kaart kan dan gewoon een andere insteekkaart geplaatst worden, maar de koelprestaties hebben hier wel onder te lijden. Gelukkig is de koeler van grafische kaarten eenvoudig te verwijderen, omdat deze wordt vastgehouden met slechts vier boutjes, waarvan de onderlinge afstand meestal 53,5 millimeter is. Diverse fabrikanten leveren speciale VGA koelers die direct op deze gaten bevestigd kunnen worden. Met tien minuten schroeven is het klusje over het algemeen wel geklaard.

Wij testen zes van deze vervangingskoelers, op dezelfde manier waarop we ook CPU koelers testen. Op een speciale testopstelling kunnen we loads van 20 tot 160 Watt genereren, waarbij we de temperatuur van de warmtebron nauwkeurig kunnen meten. Hoe lager deze temperatuur blijft, hoe beter de koeler in kwestie zijn werk doet. Voor videokaartkoelers meten we op 60 tot 120 Watt, waardes die overeenkomen met het energieverbruik van moderne GPU’s. Naast het koelvermogen meten we van alle koelers ook het geluidsniveau, want een goede koeler die het geluid van en opstijgend vliegtuig nadoet zal in veel gevallen toch geen ideale oplossing zijn.

Akasa Vortexx Neo

De Vortexx Neo van Akasa lijkt qua vorm sterk op de koelers die ATI gebruikte voor haar high-end kaarten uit de 1900 en 2900 series. De dikke twee-slots koeler heeft aan de rechterzijde een 80 mm ventilator die de aangezogen lucht via een koellichaam bestaande uit losse vinnen aan de linkerzijde de kast uit blaast. Een speciaal bracket wordt hiervoor overigens niet meegeleverd, je dient ofwel het bestaande bracket van een dual-slot videokaart te gebruiken, of het plaatje naast de koeler uit de kast te verwijderen zodat deze de warme lucht naar buiten kan blazen.

Akasa Vortexx Neo

De Vortexx Neo lijkt dus erg op de standaardkoelers van ATI, en de belangrijkste reden om voor de koeler van Akasa te kiezen is dat deze voorzien is van blauwe leds, en dat de gehele kunststof behuizing van de koeler UV-actief is en onder blacklightverlichting dus een blauwe gloed laat zien. De koeler is geschikt voor ATI kaarten uit de 1800, 1900, 2900 , 3800 en 4800 series en voor nVidia kaarten uit de 6, 7, 8 en 9 series. De koeler wordt bevestigd met vier boutjes met een hartafstand van 53,5 mm, en kan dus ook gemonteerd worden op andere kaarten met deze specificaties.

Toch is het opletten geblazen: behalve een koperen plaat die in contact komt met de GPU beschikt de koeler ook over een aluminium plaat die bedoeld is om het geheugen te koelen. Akasa levert warmtegeleidende ‘pads’ mee die op de geheugenmodules geplakt dienen te worden en die moeten zorgen voor een goede geleiding van de warmte richting de koeler. Dit systeem vereist echter wel dat de geheugenchips dicht rondom de GPU geplaatst zijn en dat zich geen andere uitstekende onderdelen in dit gebied bevinden.

Akasa Vortexx Neo

De prestaties van de Vortexx Neo zijn redelijk, maar niet geweldig. Vooral de vrij dunne koperen plaat die de warmte van de GPU moet overdragen naar de lamellen lijkt hier debet aan. De koeler wordt geleverd zonder fancontroller, maar is via zijn 3-pins aansluiting wel op een regelbare aansluiting van het moederbord te koppelen. Het geluidsniveau van de koeler is gemiddeld, maar omdat de ventilator zijn lucht direct de kast uit blaast is de Vortexx toch iets beter hoorbaar dan de andere modellen, die dit niet doen.

Arctic Cooling Accelero Twin Turbo

Een hele mond vol, de benaming die Arctic Cooling heeft meegegeven aan de Accelero Twin Turbo. Deze populaire GPU koeler bevat twee ventilatoren van 80 mm en is opgebouwd uit een koperen koelblok dat middels vier heatpipes is verbonden met een groot koellichaam dat bestaat uit losse lamellen. De koeler is geschikt voor alle courante ATI GPU’s en voor nVidia kaarten uit de 6, 7, 8 en 9 series en GeForce 200 kaarten met bevestigingsgaten met een hartafstand van 53,5 mm.

Arctic Accelero Twin Turbo

Volgens Arctic Cooling moet de Accelero Twin Turbo tot 120 Watt aan warmte zonder al te veel moeite weg kunnen werken en onze testgegevens laten zien dat de prestaties inderdaad goed zijn, terwijl het geluidsniveau ook zeer acceptabel is. De koeler wordt geleverd met losse koellichaampjes die op de geheugenchips van de grafische kaart geplakt kunnen worden. De lucht die de twee ventilatoren door het koellichaam blazen komt zo automatisch ook bij het geheugen uit. De koeler is niet voorzien van een fancontroller, maar Arctic Cooling biedt wel de mogelijkheid om de ventilatoren direct op de ventilatoraansluiting van de grafische kaart te prikken, zodat de draaisnelheid door de software van de GPU geregeld kan worden. Het grootste voordeel van de Accelero Twin Turbo is echter de prijs, voor 23 euro is de koeler al in onze prijsvergelijker terug te vinden.

Arctic Accelero Twin Turbo

Scythe Musashi

Dat Scythe goede koelers kan maken weten we van de Mugen CPU processorkoeler, die bij eerdere tests zeer hoge ogen scoorde. Wij waren dan ook zeer benieuwd wat de Musashi GPU koeler in zijn mars heeft. De koeler bestaat uit een koperen blok dat vernikkeld is en zodoende een spiegelgladde afwerking heeft. Dit koelblok staat middels twee dikke U-vormige heatpipes in verbinding met een koelblok dat is opgetrokken uit losse lamellen. Om het geheel van een fris briesje te voorzien heeft Scythe het koellichaam voorzien van twee ultraplatte 100 mm ventilatoren met een groot aantal ventilatorbladen. Het resultaat hiervan is een fluisterstille werking, zelfs als de ventilatoren op volle snelheid draaien. De koelers wordt bovendien geleverd met een bracket met twee potmeters waarmee de snelheid van beide ventilatoren traploos regelbaar is tussen 800 en 2000 toeren. Wanneer de snelheid wordt teruggebracht naar 800 toeren is de koeler feitelijk onhoorbaar, terwijl de prestaties nog steeds zeer redelijk blijven.

Scythe Musashi

Op volle snelheid presteert de koeler bovendien gewoon goed, iets beter dan de modellen van Akasa en Arctic Cooling, maar minder goed dan de koelers van Thermalright en Xigmatek. De koeler heeft een goot aantal schroefgaten voor bevestiging aan een grafische kaart, in hartafstand uiteenlopen van 38,5 tot 58,5 mm. Hierdoor is de Musashi op alle moderne videokaarten te monteren. Ook Scythe levert voor de koeling van het geheugen passieve koelblokjes mee die op de individuele chips geplakt dienen te worden.

Scythe Musashi

Thermalright T-Rad2

Thermalright staat bij CPU koelers bekend als een merk dat uitstekende koellichamen levert waar je als gebruiker zelf een favoriete ventilator bij kunt kiezen om zo een stille of juist zeer krachtige koeler te maken. Deze filosofie is ook doorgetrokken naar de T-Rad2 GPU koeler. De T-Rad2 bestaat uit een groot aluminium koellichaam dat middels maar liefst zes heatpipes verbonden is met een groot koellichaam van losse lamellen. De koeler kan middels 53,5 mm aansluitingen op alle gangbare grafische kaarten gemonteerd worden.

Thermalright T-Rad2

Zonder ventilatoren weegt de T-Rad2 al 370 gram, waarmee het één van de zwaardere modellen uit de test is. De koeler dient voorzien te worden van twee 92 mm ventilatoren, passief is de T-Rad2 alleen geschikt voor zéér energiezuinige GPU’s: bij een belasting van slechts 40 Watt steeg de temperatuur bij onze test zonder ventilatoren al tot ruim boven 80 graden Celsius. Voor de test voorzagen wij de T-Rad2 van twee Revoltek Air Guard 92 mm ventilatoren, die zowel qua geluidsproductie als luchtverplaatsing goed scoorden in onze eerdere tests van casefans. Met deze ventilatoren gemonteerd blijkt de T-Rad2 zeer goed te koelen. Zelfs bij een belasting van 120 Watt kwam de temperatuur tijdens onze tests niet boven 53,5 graden Celsius uit, waarmee Thermalright de beste score uit de test laat noteren. Uiteraard hangen de prestaties in de praktijk af van welke koeler je kiest, met een stillere koeler die minder luchtverplaatsing realiseert zullen minder goede koelwaarden genoteerd worden. Het enige nadeel van de T-Rad2 is de prijs: zonder ventilatoren kost deze koeler sowieso al veertig euro, twee exemplaren van de door ons gebruikte koelers leggen daar nog eens vijf tot tien euro bovenop.

Thermalright T-Rad2

Xigmatek Battle-AXE VD964

De prijs voor ‘meest imposante VGA koeler’ gaat zonder twijfel naar de Battle-Axe van Xigmatek. Deze zeer grote koeler oogt met zijn dikke koelblok, 92 mm ventilatoren en aluminium fanguard zeer indrukwekkend. Keren we de koeler om, dan zien we dat de vier koperen heatpipes direct in contact staat met de GPU, al is dit afhankelijk van de grootte van de chip: in veel gevallen zullen alleen de middelste twee heatpipes daadwerkelijk met de GPU in aanraking komen. De heatpipes zijn ingelegd in een koperen koelblok en middels adapterplaatjes is de Battle-Axe te monteren op alle videokaarten met 53,5 en 58,5 mm schroefgaten. Om het geheugen te koelen levert Xigmatek losse koelblokjes mee, maar aangezien de lamellen van het kollichaam aan de kant van de GPU zijn dichtgebogen, profiteert het geheugen niet van de airflow van de ventilatoren.

Xigmatek Battle-Axe VD964

De prestaties van de Battle-Axe zijn echter zeer goed. Met een gemeten warmte van 54,6 graden Celsius bij 120 Watt belasting presteert de koeler marginaal minder dan de T-Rad2 van Thermalright, maar duidelijk veel beter dan de andere koelers uit de test. Nadeel is dat de koeler vrij dik is, zodat het feitelijk een 3-slots oplossing is. Helaas is het geluidsniveau wel navenant: 53 dB op 10 centimeter afstand is gewoon erg luidruchtig en als je een stille PC wilt bouwen is deze koeler zeker geen aanrader.

Xigmatek Battle-Axe VD964

Zalman VF950 LED

Zeg je waaierkoeler dan zeg je Zalman, en deze Koreaanse fabrikant wijkt met de nieuwe VF950 LED koeler niet af van haar vertrouwde concept waarbij de ventilator echt ín een koelblok van lamellen is ondergebracht. Die lamellen zijn bij de VF950 LED overigens niet vanuit het hart naar buiten geplaatst, maar staan allemaal in één richting. Om de warmte van het aluminium koelblok naar deze lamellen te transporteren is gekozen voor twee compacte heatpipes. Zoals de naam doet vermoeden is de koeler voorzien van blauwe leds in de ventilator, ideaal voor in een casemod. De VF950 LED beschikt over schroefgaten op een viertal afstanden, variërend van 38,5 tot 53,5 mm waardoor de koeler op de meeste grafische kaarten te monteren is. Toch raadt Zalman het gebruik van de koeler niet aan voor echte high-end kaarten, en dat blijkt terecht. Uit onze tests blijkt namelijk dat de koelprestaties nogal tegenvallen. Met 86,9 graden bij een belasting van 100 Watt is de VF950 LED hekkensluiter in de test, bij 120 Watt hebben we de meting gestopt toen de thermometer voor bij 100 graden kwam. En dit terwijl de ventilator bovendien ook vrij veel herrie maakt. Zalman levert de koeler met een fancontroller die je in staat stelt om het toerental te verlagen van 2500 naar 1400 rotaties per minuut. Hoewel de koelprestaties hierdoor nog iets verder afnemen levert het wel een duidelijke verbetering in het geluidsniveau op: bij het minimale toerental is de VF950 LED nauwelijks hoorbaar.

Zalman VF950 LED

Zalman VF950 LED

Testresultaten: Min. RPM of passief

Testresulaten: Max. RPM

Testresulaten: Geluidstest

Conclusie

Wil je betere koelprestaties voor je grafische kaart, dan springen twee producten uit deze test duidelijk naar voeren. Allereerst de T-Rad2 van Thermalright. Dit koelblok wordt geleverd zonder ventilatoren, naar eigen inzicht kan je hiervoor twee 92 mm modellen kiezen. Met de door ons gekozen ventilatoren van Revoltec liet de T-Rad2 onovertroffen prestaties zien, terwijl het geluidsniveau binnen de perken bleef. Nadeel is de prijs, voor alleen het koelblok betaal je zo’n veertig euro en  twee ventilatoren kosten ook zo’n vijf tot tien euro. Een andere goede keuze is de Batle-Axe van Xigmatek. Deze koeler is goedkoper en presteert vrijwel even goed. Nadeel is dat de Battle-Axe drie sloten in beslag neemt en bovendien vrij veel lawaai maakt.

Wil je het beste van twee werelden, goede koeling en stille werking, dan is de Musashi van Scythe een goede keuze. Deze fluisterstille koeler neemt weinig ruimte in beslag en koelt bovendien gewoon goed.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht onderaan dit artikel voor een uitgebreide vergelijkingstabel.


Thermalright T-Rad2


Xigmatek Battle-Axe VD694


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Akasa Vortexx Neo

Akasa Vortexx Neo

 • Koper/Aluminium
 • 2
 • 2500 rpm
 • 290 gram
Niet verkrijgbaar
Arctic Accelero Twin Turbo

Arctic Accelero Twin Turbo

 • Koper/Aluminium
 • 4
 • 2000 rpm
 • 335 gram
Niet verkrijgbaar
Scythe Musashi

Scythe Musashi

 • Aluminium
 • 2
 • 2000 rpm
 • 375 gram
Niet verkrijgbaar
Gold Award Thermalright T-Rad2

Thermalright T-Rad2

 • Aluminium
 • 6
 • 0 rpm
 • 370 gram
Niet verkrijgbaar
Silver Award Xigmatek Battle-Axe VD964

Xigmatek Battle-Axe VD964

 • Koper/Aluminium
 • 4
 • 2200 rpm
 • 450 gram
Niet verkrijgbaar
Zalman VF950 LED

Zalman VF950 LED

 • Aluminium
 • 2
 • 2500 rpm
 • 170 gram
Niet verkrijgbaar
0
*