Computex 2005 Fotoverslag - Deel 4

9 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. nVidia
  2. 2. Intel
  3. 3. VIA
  4. 4. AOpen
  5. 5. AOpen (vervolg)
  6. 6. Chaintech
  7. 7. ASUS
  8. 8. ASUS (vervolg)
  9. 9. Reacties

nVidia

In het vierde en laatste deel van ons fotoverslag van Computex 2005 tonen we je wat er te zien was op de stands van nVidia, Intel, VIA, AOpen en Chaintech.

nVidia

Het belangrijkste onderwerp waar nVidia met een select aantal journalisten over kon praten is natuurlijk de G70 chip, de opvolger van de GeForce 6800. Vanzelfsprekend mogen we daar nog niks over publiceren. Maar buiten dat was er meer nieuws: er zijn inmiddels miljoenen moederborden met nForce 4 chipset verkocht en het aantal moederborden dat van deze chipset gebruik maakt blijft maar toe nemen. Later dit jaar kunnen we een nForce 4 variant met onboard graphics verwachten en nog iets later ook een mobile-variant daarvan. nVidia toonde al een handvol toekomstige moederborden met deze 'next generation nVidia nForce chip' met codenaam C51, maar concrete informatie over het product wilde men helaas nog niet met de pers delen. Wel is toegezegd dat de 3D-engine binnen de C51 volledig compatible is met Shader Model 3.0 en veel sneller zal zijn dan alle geïntegreerde chipsets die op dit moment op de markt zijn.


De nForce 4 chipset is extreem populair zoals wel blijkt uit deze 'wall of fame'.


Toekomstig nVidia C51 bord van ASUS, althans dat doet men ons geloven... De PCB die we zien is de 'oude' ASUS K8N-E Deluxe met nVidia nForce 3 250Gb chipset.


Een toekomstig C51 gebaseerd moederbord van Foxcon.
Toekomstig nVidia C51 moederbord van Foxconn.


Steeds meer laptop maken gebruik van nVidia graphics. nVidia toonde een leuke verzameling.

Intel

Voor Intel was het grootste nieuws van Computex 2005 natuurlijk de officiële introductie van de Intel 945P en 945G chipsets maar daarnaast besteedde men natuurlijk ook voldoende aandacht aan de recent geïntroduceerde dual-core processors. Op haar stand toonde Intel groot aantal interessante producten van partners waarbinnen gebruik gemaakt wordt van Intel-chipsets. Opvallend Intel ineens heel erg inzet op desktop-producten gebaseerd op de mobiele Pentium M processor. Een jaar of twee geleden was dat bij wijze van spreken nog onbespreekbaar, inmiddels is het iedereen duidelijk dat een Pentium M de basis kan zijn voor bijzonder unieke PC's.


Vrijwel alle moederbordfabrikanten introduceren borden op basis van de nieuwe Intel 945 en/of 955 chipsets. Ook Intel kon dus een indrukwekkende 'wall of fame' tonen.


Als ik een product moest aanwijzen als het mooiste en meest opvallende product van Computex 2005, dan is wel deze mini PC van AOpen, die we verderop in dit verslag nog een keer tegenkomen. Deze volledige PC, gebaseerd op de Pentium M, is even groot als de beroemde Mac Mini. Het design is zelfs nog wel iets mooier, terwijl de prestatie volgens Intel en AOpen beter zijn dan bij Apple. De bedoeling is om ook deze mini computer voor circa € 500 te gaan verkopen.


Het kan overigens nóg kleiner, zoals wel blijkt uit deze mini-PC. Qua looks haalt dit product het echter niet bij de mini-PC van AOpen.


Naast een 32" LCD-scherm raak je je mini-PC bijna kwijt...


Centrino blijft het paradepaartje en er worden steeds meer leuke laptops op basis van dit platform uitgebracht.


Verschillende barebones maken het voor computerdistributeurs en -winkels mogelijk om zelf Centrino notebooks te assembleren en onder eigen merk op de markt te brengen.


Voor Media Center PC's komen uiteraard ook steeds meer mooie barebones. Dit FIC product haalt het toch bij de Media Center barebones die we bijvoorbeeld zagen bij Shuttle, maar is toch absoluut beter dan een Media Center in een normale computerbehuizing.


Een andere nieuwe Media Center barebone van een onbekend merk.

VIA

Op de stand van VIA was niet bijzonder veel nieuws, maar wel veel om over te praten. Zo heeft VIA recent de niet bijzonder snelle, maar wel zeer energiezuinige C7 processor geïntroduceerd. Het Mini-ITX platform, dat we in Hardware.Info Magazine #1/2005 gebruikten voor het bouwen van een car-PC, wordt volgens VIA steeds populairder en ook Nano-ITX lijkt eindelijk van de grond te komen. Nano-ITC is slechts 12 bij 12 centimeter. Speciaal voor deze borden komt VIA met de 'Luke' chip, die een C3-processor combineert met een north bridge chip met geïntegreerde graphics. Qua desktop chipsets was er niet echt nieuws, behalve dan dat nVidia SLI ook prima op een VIA chipset werkt, mits je een gehackte driver hebt. VIA zelf noemde het toepasselijk 'we used a driver that we found on the internet'.


Nano-ITX bordje zijn geschikt voor extreem kleine (embedded) PC's.


De VIA PT880 chipset voor Intel processors, die al bijna twee jaar geleden voor het eerst werd aangekondigd, lijkt eindelijk daadwerkelijk beschikbaar te komen. Moederborden met deze chipset hebben zowel een AGP 8X als PCI-Express x16 slot. Dat is leuk voor upgrades, al moet VIA natuurlijk niet meer al te lang wachten.


Twee videokaarten in SLI op een moederbord met VIA K8T890 chipset met een driver die VIA 'op internet heeft gevonden'.


Een aantal leuke kastjes voor Mini-ITX die geschikt zijn om een systeem met geen enkele fan te bouwen.


Een heatpipe zorgt ervoor dat de warmteproductie van de CPU en chipset wordt doorgegeven aan de behuizing.

AOpen

Er leek wel geen einde te komen aan het aantal nieuwe producten dat AOpen toonde op de Computex beurs. Het afgelopen jaar is er een flinke reorganisatie geweest binnen AOpen, waarbij men de strategie van het bedrijf flink heeft omgegooid. In plaats van zich te laten leiden door andere bedrjven in de markt, wil AOpen veel meer een klantgerichte fabrikant worden, waarbij juist die producten maakt die de klant aanspreekt. Dat klinkt natuurlijk als een enorm open deur, maar uit de foto's blijkt wel dat het Taiwanese bedrijf een aantal in potentie zeer succesvolle producten in de pipeline heeft zitten.


Barebones is één van de belangrijkste productgroepen voor AOpen. Deze serie XC Cubes, van klein tot groot, zagen we ook al op CeBIT, maar zijn toch absoluut nog een keer een foto waard.


AOpen komt binnenkort tevens met een special XC Cube reeks voor gamers. Het zal niemand verbazen dat de groene is gebaseerd op nVidia-chips en de rode op basis van ATI chips.


Op de Intel stand zagen we hem eerder al uitgevoerd in brushed aluminium en AOpen toonde hem zelf in het wit: de nieuwe Mac Mini look-alikem gebaseerd op de Intel Pentium M processor. Deze machine is echt schitterend afgewerkt en moet later dit jaar voor circa € 499 in de winkel gaan liggen.


Deze nieuwe XC Cube is speciaal gemaakt voor Media Center toepassingen. Een VFD mag dan natuurlijk ook niet ontbreken.


Ook AOpen heeft het licht gezien dat de markt schreeuwt om mooie 43 cm. barebones voor Media Center PC's. Hier een aantal mooie voorbeelden van wat we kunnen verwachten van AOpen op dit gebied.


Op het gebied van moederborden in AOpens belangrijkste nieuwe feature 'PowerMaster'. Deze technologie zorgt ervoor dat de frontside bus en het voltage van een processor wordt verlaagd zodra de processor idle is. Hiermee heeft AOpen dus een soort Cool-and-Quiet voor Intel-processors bedacht. De warmteproductie en daarmee de geluidsproductie van de CPU-fan kunnen op deze manier zeer worden gereduceerd.


Dit Intel 945P moederbord mogen we binnenkort van AOpen verwachten, uiteraard inclusief PowerMaster.


Een moederbord met de zeer populaire nForce 4 Ultra chipset ontbreekt bij AOpen ook niet.


In het afgelopen Hardware.Info Magazine bespraken we al het AOpen i915GMm-HFS micro-ATX moederbord voor Pentium M processor gebaseerd op de Intel 915GM chipset. Inmiddels heeft AOpen ook een full-ATX moederbord voor Pentium M processors beschikbaar. Voor de 915Ga-HFS maakt men echter gebruik van een standaard desktop chipset, waardoor de prijs van het moederbord een stuk lager wordt. Ook dit bord heeft alle speciale aansluitingen die je zou wensen voor een Media Center PC aan boord.


Met de Intel 945G chipset heeft AOpen een pico-BTX moederbord gemaakt voor in haar eigen BTX-kasten.

AOpen (vervolg)


Ook op het gebied van videokaarten is AOpen leuke dingen van plan. Deze GeForce 6600 GT gebaseerde videokaart heeft een extra grote (en daardoor extra stille) fan die ook nog eens temperatuur gestuurd is. Op een extra bracket dat in de PC geschroefd kan worden, heeft AOpen een component-uitgang geplaatst.


Dit is een erg mooie GeForce 6600 videokaart: low profile (een kleiner bracket wordt meegeleverd) en volledig passief gekoeld.


Mocht low-profile geen directe eis zijn, dan kun je bij AOpen ook terecht voor deze GeForce 6600 gebaseerde kaart, tevens passief gekoeld.


Deze op laserwave technieken gebaseerde gaming-muis werkt in tegenstelling tot bijvoorbeeld de laser-muis van Logitech ook op glimmende oppervlaktes of zelfs op een spiegel. Met de knop bovenop kun je schakelen tussen 1600 en 800 cpi.


Deze muis is een verhaal apart: eenmaal ingestoken produceert 'ie negatieve ionen, wat goed is voor de gezondheid van de gebruiker van de muis. De negatieven ionen breken onder andere sigaretten rook of de uitstoot van laserprinters af. Ofwel: met deze muis denk je zelfs tijdens het werk aan je gezondheid!


AOpen noemt dit een 'Skype-toetsenbord', aangezien het bord links aansluitingen heeft voor een headset en rechts een extra USB-poort biedt.


Zelf kan ik dit niet erg mooi vinden, maar volgens AOpen zouden gamers deze nieuwe kast helemaal het einde vinden.


Deze nieuwe behuizing is gemaakt van aluminium en kan volledig geassembleerd worden zonder schroevendraaier.


AOpen komt met een volledige reeks kleine PC-kastjes, speciaal voor vrouwen. Zo kun je kiezen tussen een roze frontpaneel of zelfs een spiegel.


Deze twee nieuwe BTX-kasten zien erg erg strak uit!


Naast behuizingen verkoopt AOpen ook voedingen. We zien een duidelijke trend naar steeds zwaardere voedingen en ook AOpen verschijnt binnenkort met een 700 Watt model op de markt.

Chaintech

Na het sluiten van het Nederlandse kantoor van Chaintech, is het in ons land er stil geworden rondom deze Taiwanese moederbordenfabrikant. Op de beurs liet men ons echter weten dat Chaintech vastberaden is om de Nederlandse markt opnieuw te veroveren, onder andere vanuit het kantoor in Frankrijk. Op de stand toonde Chaintech een aantal nieuwe moederborden en videokaarten.


Intel 945P mag natuurlijk niet ontbreken bij Chaintech. Dit bord is vrijwel per direct beschikbaar.


Chaintech introduceerde ook dit goedkopere Pentium 4 PCI-Express moederbord op basis van de VIA PT894 chipset.


Dit bord maakt gebruik van de nForce 4 Ultra chipset. Bijzondere extra features moet dit Chaintech bord echter missen.


Dit AMD Athlon 64 Socket 939 moederbord met ULi chipset komt ook binnenkort beschikbaar. Het bord ondersteunt zowel PCI-Express x16 als AGP 8X en is volgens Chaintech minstens net zo snel als een nForce 4 Ultra bord, maar wel een stuk goedkoper.


Voor haar high-end videokaarten gaat Chaintech gebruik maken van de koelers van Artic Cooling, welke we eerder al zagen op de IceQ-videokaarten van HIS.


Een passief gekoelde GeForce 6600 is natuurlijk ook bij Chaintech beschikbaar.

ASUS

Last but not least, nemen we een kijkje naar de nieuwe producten van ASUS. Moederborden en videokaarten blijven natuurlijke core-business van ASUS, maar het productgamma blijft maar uitbreiden. ASUS barebones, servers, notebooks, PDA's en netwerkproducten kenden we natuurlijk al. Binnenkort komen daar onder andere monitoren bij en gaat men evens druk aan de slag met cooling en casemodding producten.
 


De A8N-SLI Deluxe is één van de populairste nForce 4 SLI moederborden. Één van de weinige kritiekpunten was de redelijk luidruchting chipsetfan. Dat probleem heeft ASUS bij de A8N-SLI Premium opgelost met een fanloze heatpipe-koeler. Daarnaast is het tweede PCI-Express x1 slot op dit bord vervanger door een x2 slot.


nVidia nForce 4 SLI Intel Edition is er nu ook in de vorm van de P5ND2-SLI.


Dit is ASUS' ATI CrossFire moederbord voor Intel processors.


Hij mocht natuurlijk niet ontbreken: ASUS' Intel 955X bord, de P5WD2 Premium, gebundeld met een gecombineerde WLAN- en TV-kaart.


De P5LD2 Deluxe is de Intel 945P variant van het moederbord.


Op het gebied van videokaarten was er niet bijzonder veel nieuws, behalve dan dat de eerder op CeBIT getoonde kaart met twee GeForce 6800 Ultra chipse aan boord bijna voltooid is. Binnenkort kunnen we hem in de winkel verwachten. Ook ASUS durft nog geen prijs te noemen.


Een unieke softwareprogramma dat ASUS binnenkort bij haar videokaarten gaan bundelen maakt het mogelijk om gedeeltes van een 3D-game als filmpje op te nemen.

ASUS (vervolg)


Dankzij de recent geteste Socket 478 naar Socket 479 convertor, zal ASUS binnenkort met een Pentium M versie van de bekende S-presso barebone op de markt komen.


De WL-500g is één van de populairste WLAN-routers onder de hardwarekenners en ASUS volgt dit product binnenkort op met de WL-520g, die een speciale turbo-modus van 125 Mbit/s heeft.


Op CeBIT hadden we het al over de WL-700g, de WLAN-router met geïntegreerde harddisk. Inmiddels is ASUS vergevorderd met de ontwikkeling en heeft men een nieuwe kastje voor de WL-700g bedacht. Wanneer deze luxe router precies beschikbaar gaat zijn is nog niet duidelijk.


Binnen de professionele reeks netwerkproducten heeft ASUS nu ook gigabit-switches met geïntegreerde router.


Op de stand toonde ASUS een enorme reeks bestaande en nieuwe notebooks. De mooiste is zonder twijfel de W2V, een geavanceerde notebook met een schitterend design.


De ASUS Vento behuizingen zijn kort in Nederland beschikbaar geweest en binnenkort moet de verkrijgbaarheid veel beter worden. Speciaal voor de Europese markt heeft ASUS naast rode, groene en blauwe varianten nu ook een zwarte versie van de Vento geïntroduceerd.


Wat maakt ASUS nog niet zou je je afvragen? Binnenkort kunnen we deze eerste ASUS monitoren verwachten, zowel 17" als 19" met een 8 ms. paneel.

The end...

Tot zover onze berichtgeving over Computex 2005. Aangezien de beurs vrij snel achter CeBIT stond gepland, viel het aantal echt nieuwe producten helaas een beetje tegen. Toch hebben we de nodige echt nieuwe, unieke producten voorbij zien komen. We mogen dan ook concluderen dat de IT-branche nog steeds voldoende in ontwikkeling is. Computex 2005 was wederom een geslaagde beurs, met de mogelijkheid om weer helemaal bijgepraat te worden over alle ontwikkelingen in de markt. Volgend jaar is Computex van 6 tot 10 juni. Hardware.Info is er zeker weer bij!

0
*