Duo 750W: Thermaltake ToughPower XT vs Corsair HX750W

24 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Thermaltake ToughPower XT 750W
 2. 2. Corsair HX750W
 3. 3. Grafieken: efficiëntie
 4. 4. Grafiek: geluidsniveau
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Thermaltake ToughPower XT 750W

Twee 750W voedingen bereikten afgelopen maand ons testlab: ThermalTake stuurde ons hun ToughPower XT 750W en van Corsair ontvingen we de nieuwe HX750W. Is één van beide beter dan de exemplaren getest in onze recente vergelijkingstest? Beide voedingen mochten zich bewijzen op onze voedingentestbank.

De ThermalTake ToughPower XT 750W maakt gebruik van een enkele 12V rail die in totaal 60 Ampere kan leveren. De voeding is modulair opgebouwd, je hoeft dus alleen de kabels aan de sluiten die je daadwerkelijk nodig hebt. Met 5 PEG-connectors biedt de ToughPower voldoende aansluitingen voor een SLI of Crossfire systeem. Alleen het aantal van slechts twee Serial ATA stroomconnectors valt ons een beetje tegen. Alle kabels zijn gelukkig wel keurig gesleeved. Een unieke feature van de voeding is een knop die ervoor kan zorgen dat de ingebouwde 14 cm fan nog een tijdje blijft draaien nadat je de PC uitzet. Op die manier weer je zeker dat alle componenten binnen de PC en binnen de voeding op een goede manier worden afgekoeld. De voeding weegt op de kop af 2 kilo.

Wij testen de voedingen tot aan hun maximum vermogen in stappen van 100 Watt. Zelfs bij de laatste test (700W) geeft de Thermaltake geen krimp: de geleverde voltages blijven keurig binnen de 5% grens. In onze recente vergelijkingstest schreven we al dat efficiëntie van groot belang is bij voeding: niet alleen omdat een efficiënte voeding leidt tot een lagere energierekening, maar ook omdat je kunt beredeneren dat een efficiënte voeding ook een kwalitatief betere voeding is. Immers: als weinig energie wordt verspild, wordt de voeding minder warm en zal deze vermoedelijk langer mee gaan. Daarnaast is een fabrikant verplicht om kwalitatief uitstekende componenten te gebruiken om een voeding überhaupt erg efficiënt te krijgen. Op dit vlak zit het wel goed bij ThermalTake: we meten 86,8% bij 400W belasting en 86,9% bij 500W. Gemiddeld komen we uit op een efficiëntie van 86,3%; dat zou volgens onze metingen voldoende zijn om een 80Plus Bronze logo te krijgen. In het officiële overzicht op www.80plus.org is deze voeding echter nog niet terug te vinden.

De geluidsproduct is met 39,8 db(A) op 10 centimeter afstand gemiddeld te noemen. Op het moment van schrijven verkoopt alleen Azerty de Thermaltake voeding, voor een bedrag van € 138,50. Dat is zeker niet goedkoop, maar gezien de prestaties een prima bedrag.

Thermaltake Toughpower XT Cable Management 750W

Thermaltake Toughpower XT Cable Management 750W

Corsair HX750W

Corsair wil zich graag profileren als de meest eerlijke fabrikant van voedingen ter wereld en zodoende ontvingen we naast de HX750W zélf een uitgebreide omschrijving over waar en hoe de voeding geproduceerd is. Volgens Corsair komt de voeding uit de fabrieken van Channel Well Technology (CWT), naar eigen zeggen één van de beste leveranciers voor voedingen, maar is de voeding ontworpen door Corsairs eigen mensen. Deze maakten ook de componentkeuzes. Het doel bij de HX750W was om een zo efficiënt mogelijke 750W voeding te maken en, om maar even op de resultaten vooruit te lopen, dat lijkt gelukt!

Ook deze voeding heeft een enkele 12V rail die 62A kan leveren, iets meer dus dan de Thermaltake. Corsair bezuinigt duidelijk niet op connectors: niet minder dan 12 (!!) Serial ATA stroomconnectors zijn beschikbaar, en daarnaast 6x Molex en 4x PEG. De voeding is modulair en maakt gebruik van speciale, degelijke kabels. Het gewicht is 2,2 kilogram.

De meest voor de hand liggende belasting van een 750W voeding is 400W en 500W. Bij deze belastingen meten we een efficiëntie 90,2% respectievelijk 90,5%. Dat is een klap beter dan alle andere voedingen die we de laatste tijd hebben getest. Ook bij 700W belasting blijft de efficiëntie boven de 90% en liggen de voltages opvallend dicht bij wat ze moeten zijn. De gemiddelde efficiëntie blijkt volgens onze metingen 89,6%

Corsair geeft zelf aan dat 80Plus.org de voeding had gevalideerd voor een Gold-label (wat betekent meer dan 90% efficiënt bij 50% load en meer dan 87% bij 20% en 100% load) en onze metingen ondersteunen dat. Men heeft zelf echter gekozen voor een zilveren label, omdat men niet kan garanderen dat werkelijk álle HX750W's die van de band rollen deze uitstekende efficiëntie kunnen bewerkstelligen. Uiterst nobel! Welk certificaat de voeding dan ook heeft, de HX750W is in ieder geval de meest efficiënte voeding die we tot nu toe bij Hardware.Info hebben getest.

Één kritiekpunt: het geluidsniveau van de HX750W ligt bovengemiddeld hoog. Wanneer je een zo stil mogelijke PC wil, ligt deze voeding helaas wat minder voor de hand. Afgezien daarvan straalt de voeding één en al degelijkheid uit en dan is de prijs van gemiddeld 132 euro zeker niet te veel.

Corsair HX750

Corsair HX750

Grafieken: efficiëntie

In onderstaande grafieken zie je gemiddelde efficiëntie, efficiëntie bij 400W en efficiëntie bij 500W van alle voedingen tussen de 500W en 750W die we de laatste tijd getest hebben.

Grafiek: geluidsniveau

In onderstaande grafiek vind je de resultaten van onze geluidstest.

Conclusie

We hebben in deze test van doen met twee uitstekende 750W voedingen. Wie onze product advisor instelt op een luxe pc, zal zien dat beide exemplaren bovenaan verschijnen wanneer je het geluidsniveau op niet belangrijk zet. Kies je voor belangrijk bij het geluidsniveau, dan is alleen de Be Quiet Straight Power E6 700W een betere keuze dan de Corsair, maar die is niet modulair. Van de modulaire voedingen komt de Corsair met de beste score uit de bus.

Het feit dat beide voedingen met een enkele, zeer zware 12V rail zijn uitgevoerd maakt ze zeer geschikt voor overklokkers die hun processor en videokaart(en) tot het maximale opvoeren. We durven het aan om de Corsair HX750W tot de ultieme 750W voeding te bestempelen, alleen het geluidsniveau is helaas relatief hoog. Vind je het belangrijk dat je PC zo stil mogelijk is, dan blijft de Be Quiet een betere optie.

Het is niet gebruikelijk in een test met twee producten, maar als we de vergelijking maken met de recente vergelijkingstest, dan zijn beide voedingen award-waardig. Corsair krijgt van ons wat ze bij 80Plus weigerden: een Gold Award. ThermalTake mag naar huis met zilver.


Corsair HX750W


ThermalTake ToughPower XT 750W

Klik op de knop specificaties vergelijken in het productoverzicht hieronder voor een uitgebreide vergelijkingstabel inclusief alle testresultaten.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Corsair HX750

Corsair HX750

 • 750 W
 • 90 %
 • 80 Plus Silver
 • Modulair
 • 62 A
Niet verkrijgbaar
Silver Award Thermaltake Toughpower XT Cable Management 750W

Thermaltake Toughpower XT Cable Management 750W

 • 750 W
 • 88 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 0 A
Niet verkrijgbaar
0
*