Vergelijkingstest: 22x/24x DVD-branders

24 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Maximum snelheden
 3. 3. LG GH22LS30 / GH22NS40
 4. 4. Lite-On iHAS324 / iHAS422
 5. 5. Sony Optiarc AD-7240S / DRU-860S
 6. 6. Pioneer DVR-216DBK
 7. 7. Plextor PX-860A
 8. 8. Samsung SH-S223Q
 9. 9. Testresultaten: Brandsnelheid
 10. 10. Testresultaten: Brandtijd
 11. 11. Testresulaten: Brandkwaliteit
 12. 12. Testresulaten: Geluidsproductie
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Dankzij de prijzenoorlog van de laatste jaren worden DVD-branders inmiddels verkocht voor prijzen rond de 25 euro. Goed nieuws voor de consument, maar de fabrikanten moeten de producten bijna tegen kostprijs van de hand moeten doen. Nog meer pech voor de fabrikanten: het blijkt dat we met z’n allen tegenwoordig veel minder DVD’s branden dan een paar jaar geleden. Nu harde schijven van 1TB en groter geheel zijn ingeburgerd, is de DVD totaal niet geschikt meer als backup medium. Bovendien kun je, met de komst van de handige mediareceivers, gedownloade films en muziek van je PC, homeserver of NAS rechtstreeks naar de woonkamer streamen. Daarnaast komen er ook steeds meer PC’s, netbooks en notebooks op de markt waar niet eens meer een optische drive in zit.

Consolidatie

Om als fabrikant met de extreem lage prijzen toch nog iets over te houden aan de productie van drives, heb je een combinatie van twee factoren nodig: allereerst een zo efficiënt mogelijke productieomgeving en daarnaast een goedkope methode om de verschillende CD- en DVD-licenties te bemachtigen. Geen wonder dat de vier grootste fabrikanten van optische drives alle een samenwerking zijn tussen enerzijds een productiebedrijf en anderzijds een bedrijf met een flinke portefeuille aan patenten. De optische divisies van NEC en Sony fuseerden tot Optiarc, Lite-On en Philips tot PLDS (Philips Lite-On Digital Solutions), LG en Hitachi tot HLDS (Hitachi LG Data Storage) en Samsung en Toshiba tot TSST (Toshiba Samsung Storage Technology).

Naast drives van deze vier conglomeraten zijn Pioneer en Plextor de laatst overgebleven geheel onafhankelijke leveranciers van DVD-branders, al besteden ook zij de productie uit aan andere firma’s. Andere merken die branders verkopen hebben zelf geen eigen ontwikkeling in huis: ze pakken een kant en klaar product van één van de grote jongens en plakken daar hun eigen stikker op.


De nieuwste generatie branders werkt op maximaal 24x speed.

Hogere snelheden

De verschillende fabrikanten van optische drives hebben maar weinig manieren om zich van de concurrentie te onderscheiden. De consument blijkt niet warm te lopen voor extra features wanneer daar meer voor moet worden betaald. HP’s Lightscribe, een technologie om tekst en afbeeldingen op de bovenkant van een CD- of DVD-schrijfje te branden, ging ten onder aan de licentiekosten. NEC’s tegenhanger getiteld Labelflash werd als standaard dood geboren. Voorbeelden van extra mogelijkheden die wél in de smaak vallen bij een groot publiek zijn eigenlijk niet te vinden.

Ofwel: fabrikanten rest slechts één mogelijkheid om zich van elkaar te onderscheiden en dat is brandsnelheid. Was men het er een paar jaar geleden unaniem over eens dat 16x speed het maximaal haalbare zou zijn voor DVD-branders, de nieuwste generatie drives brandt de schijfjes op maximaal 22x of zelfs 24x! En of die snelheidswinst nu wel of niet zinnig is, het staat in ieder geval lekker op de doos.

Maximum snelheden

Van de negen voor dit artikel geteste drives hebben er twee een maximale brandsnelheid voor DVD+R en DVD-R schijven van 20x speed, vijf drives werken maximaal op 22x speed en twee drives zelfs op 24x speed. Wie in de winkel echter op zoek gaat naar 22x DVD-schijfjes zal tevergeefs zoeken: er bestaat geen officiële standaard voor recordables sneller dan 16x. De enige manier waarop de hogere snelheden wel behaald kunnen worden, is wanneer de fabrikant van de drive uitgebreide compatibiliteitstests met uiteenlopende soorten schijfjes heeft gedaan en in de firmware van de brander aangeeft welke soorten schijfjes (te herkennen aan de mediacode) geschikt bevonden zijn voor branden op hogere snelheid. Aangezien het doen van dergelijke tests een aanhoudend proces is, is het voor jou als gebruiker van de drive zaak om de firmware altijd up-to-date te houden.

Voor deze test maakten we gebruik van een gevarieerde set DVD+R 16x en DVD-R 16x media die in Nederland verkrijgbaar is. Juist om te bekijken wat de branders in real-life presteren hebben we zodoende geen door de fabrikanten geprepareerde media samples gebruikt. In de test zien we dat branders geregeld op 18x of 20x speed overstappen. 22x komt een enkele keer voor, op branden op 24x hebben we geen enkele brander/schijfcombinatie kunnen betrappen.

In alle gevallen gaat het om een maximum snelheid. Moderne branders vullen DVD+R en DVD-R schijfjes volgens de CAV (Continuous Angular Velocity) methode. Dat betekent dat de schijf op een vaste snelheid ronddraait. Een DVD-brander schrijft van binnen naar buiten en met een vaste draaisnelheid komt er naarmate je dichter bij de buitenste rand komt, meer schijfoppervlak met draaironde langs. De maximum brandsnelheid wordt zodoende pas aan de uiterste rand behaald. De beginsnelheid van de meeste DVD-branders ligt rond de 6x à 8x speed. Alleen wanneer je schijfjes helemaal vol brandt, kun je dus profiteren van de extra snelheid.


Moderne DVD-branders werken volgens het CAV-principe en behalen hun maximale snelheid pas aan het eind van de DVD.

Zinnig of marketing?

Hoe nuttig is die extra snelheid nu? Uit onze test blijkt dat het volledig branden van een DVD+R of DVD-R om 16x speed gemiddeld zo’n 5 minuten en 40 seconden duurt. Met branden op 18x speed wordt het teruggebracht tot circa 5:05 minuut, op 20x tot circa 4:40 minuut en op 22x tot circa 4:25 minuut. Al met al kun je op de juiste media dus een dikke 70 seconden tijdswinst bewerkstelligen. Het verschil is dus meetbaar én merkbaar, maar niet echt voldoende om je bestaande 16x brander in te wisselen voor een nieuwe. Wie nu een nieuw systeem gaat samenstellen heeft echter geen reden om niet voor zo’n snelle brander te kiezen: er bestaat geen prijsverschil met langzamere exemplaren. Sterker nog: generatie 16x en 20x is inmiddels bijna uitgestorven.

Kwaliteit

Wat ons betreft nog veel belangrijker dan de brandsnelheid, is de brandkwaliteit. Voor het testen hiervan gebruiken we de Nero CD/DVD Speed software in combinatie met een serie identieke Lite-On DH-20A4P drives. De software geeft een score tussen de 0 en 100 punten: 90+ betekent een perfect schijfje, 70-90 is prima, onder de 70 is de kwaliteit bedenkelijk en als minstens één gedeelte van de schijf daadwerkelijk onleesbaar is geeft het programma onherroepelijk een 0. Om een goed eindoordeel te vellen hebben we bij alle drives de gemiddelde snelheid en kwaliteit bepaald voor zowel alle DVD+R als alle DVD-R schijven.

Tenslotte hebben we ook de geluidsproductie van alle drives gemeten. Hiertoe hebben we ze in een geluidsdichte box geplaatst, met een microfoon op 10 centimeter afstand. We hebben het geluid gemeten terwijl een DVD op hoogste snelheid wordt gelezen alsmede wanneer een DVD op 2x speed wordt gelezen. Dat laatste is vergelijkbaar met het afspelen van een film vanaf DVD.

LG GH22LS30 / GH22NS40

Van LG gingen we aan de slag met de GH22LS30 en GH22NS40 branders. Beide drives beloven een maximale brandsnelheid van 22x voor DVD+R en DVD-R schijven. De LS30 is wat luxer, ondermeer door de ondersteuning voor Lightscribe en een hogere snelheid voor double layer schijven. Voor DVD+R DL wordt maximaal 16x beloofd, voor DVD-R DL 12x. De NS40 brandt beide typen dual-layers op maximaal 12x. Qua prijs ontlopen beide drives elkaar nauwelijks: beide koop je voor 28 euro.

Beide drives branden DVD+R’s en –R’s van Verbatim op 22x speed. Voor schijven van Sony waagt LG een uitstapje naar 20x. Alle overige door ons geteste schijven worden op 16x gevuld. Pakken we het gemiddelde van alle gebruikte schijfjes, dan behoort de GH22NS40 tot de snelste branders. De kwaliteit van de door LG afgeleverde discs valt echter tegen. De LS30 scoort met gemiddeld 90,6 bij de DVD+R’s nog erg goed, maar zakt met 53,1 bij de –R’s door de mand. De NS40 is met gemiddeld respectievelijk 69,9 en 73,0 punten niet heel veel beter. De LS30 laat zich niet terugzetten naar een lagere leessnelheid en is zodoende in ons test één van de luidruchtigste drives. Met 35 dB(A) op 10 centimeter afstand scoort de NS40 op dit vlak gemiddeld. Aanraders zijn het echter beide niet.

LG GH22LS30 (Retail)
LG GH22LS30

LG GH22NS40
LG GH22NS40

Lite-On iHAS324 / iHAS422

Ook van Lite-On testten we twee courante DVD-branders. De iHAS324 belooft een maximale brandsnelheid van 24x speed. De iHAS422 brandt op maximaal 22x speed, maar biedt wel Lightscribe functionaliteit. Ook double layers doet de iHAS324 sneller, 12x ten opzichte van 8x.

Over de snelheidsbeloftes kunnen we kort zijn: zonder uitzondering worden alle door ons geteste DVD+R’s en DVD-R’s op maximaal 16x speed gebrand. Geen wonder dat beide Lite-On drives wanneer we naar de gemiddelde snelheden kijken, hekkensluiter zijn. De brandkwaliteit is gelukkig prima: we meten 87,0 en 76,8 punten bij de iHAS324 en 87,3 en 84,7 punten bij de iHAS422.

Qua geluidsproductie scoren beide drives rond de 54 dB(A) op volle snelheid en rond de 35 dB(A) op 2x speed. Dat laatste is op zich prima, maar andere merken bewijzen dat het nóg stiller kan. In feite mogen we concluderen dat we met twee prima 16x branders van doen hebben. Uitblinken doet Lite-On echter niet in deze test.

Lite-On iHAS324
Lite-On iHAS324

Lite-On iHAS422-31
Lite-On iHAS422

Sony Optiarc AD-7240S / DRU-860S

Van Optiarc ontvingen we de AD-7240S en DRU-860S. De eerste is een OEM-drive die wordt verkocht onder de naam Optiarc. De tweede is een retail drive (lees: een mooie doos) en wordt verkocht onder de naam Sony.

De AD-7240S brandt op maximaal 24x speed en Optiarc claimde daarmee de eerste ter wereld te zijn. Wij konden de drive met onze mediakeuze echter niet op deze snelheid betrappen. Verbatim DVD+R en DVD-R vult de drive op 20x, Sony en TDK DVD+R en DVD-R op 18x en voor de rest schakelt de drive altijd terug op een veilige 16x. Gemiddeld worden alle schijven gebrand op 11,9x, iets langzamer dan gemiddeld. De kwaliteit van de discs is echter uitstekend: we komen op gemiddeld 92,1 punten bij DVD+R en 90,4 punten bij DVD-R, een werkelijk perfect resultaat. In onze geluidstest is de AD-7240S met 33,4 dB(A) ook één van de stilste. Aangezien de Optiarc drive ook nog eens lekker goedkoop is, mag de AD-7240S zich testwinnaar noemen.

De DRU-860S is een drive uit de 22x generatie. Het kan echter bijna geen toeval zijn dat alleen Sony discs op maximaal 18x worden gebrand, de rest op 16x. De gemiddelde snelheid houdt zodoende niet over, de kwaliteit is echter opnieuw meer dan uitstekend: gemiddeld 92,3 punten bij DVD+R en 82,1 punten bij DVD-R. Wij zouden je echter aanraden om voor de andere drive van hetzelfde concern te kiezen.

Optiarc AD-7240S-0B
Optiarc AD-7240S

Sony DRU-860S
Sony DRU-860S

Pioneer DVR-216DBK

Pioneer heeft zich nog niet gek laten maken door de 22x en 24x hausse en leverde ons in de vorm van de DVR-216DBK een drive die een maximale snelheid van 20x belooft. De drive brandt echter opvallend vaak op hogere snelheden: Verbatim DVD+R, Emtec DVD-R en TDK DVD-R schijven worden op maximaal 20x gebrand en  verder vult Pioneer zonder uitzondering alle andere media die we hebben geprobeerd op 18x. Dat maakt dat de Pioneer uiteindelijk de één-na-snelste brander uit deze test is.

Op de brandkwaliteit kan men echter minder trots zijn. We komen op gemiddeld 66,6 punten bij de DVD+R’s en gemiddeld 77,7 bij de DVD-R’s. Net als op school een voldoende, maar niet meer dan dat. Daar komt nog eens bij dat Pioneer zich in onze geluidstests niet laat terugschalen tot 2x speed. Op maximale snelheid is de drive met 52.4 dB(A) dan wel stiller dan de rest, het is juist het geluid op lage snelheid wat het meest interessant is.

Met een gemiddelde prijs van 21 euro is de Pioneer DVR-216DBK de goedkoopste brander uit de test, maar vanwege de kwaliteitsresultaten zouden wij de drive niet aanraden.

Pioneer DVR-216DBK
Pioneer DVR-216DBK

Plextor PX-860A

De Plextor PX-860A is een vreemde eend in de bijt; als enige brander in de test maakt deze nog gebruik van de Atapi IDE interface. Alle andere drives maken gebruik van het inmiddels geheel ingeburgerde Serial ATA. Van de brander bestaat echter ook een SATA-variant, de PX-860SA. Traditiegetrouw is de drive een stuk duurder dan de concurrentie, al hebben we het bij Plextor wel eens erger meegemaakt dan circa 15 euro verschil. Je betaalt het echter niet voor niks: zo bundelt Plextor veel software, waaronder een volledige versie van Nero 7 Essentials en geeft men twee jaar eigen pick-up & return garantie.

De drive lijkt wel een broertje van de Pioneer; ook hier wordt 20x behaalt bij Verbatim DVD+R, Emtec DVD-R en TDK DVD-R en wordt de rest van de schijven op 18x gebrand. Gemiddeld is dat de Plextor PX-860A zelfs de snelste brander in de test: met gemiddeld 12,7x bij DVD+R’s en 13,0x bij DVD-R laat Plextor alle ogenschijnlijk snellere 22x en 24x drives achter zich. De behaalde kwaliteit is echter niet bijzonder: gemiddeld 79,2 punten bij DVD+R’s en 63,1 punten bij DVD-R’s. Ook hier een voldoende, maar niet meer dan dat.

Vanwege de IDE-interface konden we onze geluidstest in geluidsdichte box bij deze drive helaas niet uitvoeren.

Plextor PX-860A
Plextor PX-860A

Samsung SH-S223Q

De laatste drive in onze vergelijkingstest is de SH-S223Q, een 22x speed brander van Samsung. Ook deze drive belooft 16x snelheid bij DVD+R DL schijven. Hoewel 22x beloofd wordt, blijkt maximaal 20x het hoogst haalbare bij deze Samsung drive, althans met de door ons gebruikte, goed verkrijgbare schijven. Verbatim DVD+R’s zijn de enige discs waarbij wordt opgeschaald tot 20x, daarnaast kiest de brander voor 18x snelheid bij Imation, TDK en Samsung Pleomax DVD+R en bij Verbatim, Philips en Sony DVD-R. Het gros van de schijven wordt gewoon op 16x gebrand.

De gemiddelde snelheid van 12,3x bij DVD+R’s en 11,9x bij DVD-R’s is prima te noemen. De kwaliteit van de gebrande discs is echter duidelijk onder de maat: bij de DVD+R schijven komen we uit op gemiddeld 46,6 punten, een duidelijke onvoldoende. 76,3 bij de DVD-R’s is wel een voldoende, maar ook geen cijfer om trots mee thuis te komen. Dat zijn we beter gewend van Samsung.

Uit onze test blijkt wel dat de Samsung SD-S223Q de stilste drive van het negental is. Dát kan wellicht nog een reden zijn om de drive te overwegen, maar daar blijft het dan ook bij.

Samsung SH-S223Q/BEBN
Samsung SH-S223Q

Testresultaten: Brandsnelheid

Voor het bepalen van de resulaten maakten we gebruik van circa 15 16x DVD+R en circa 15 16x DVD-R schijven.

Testresultaten: Brandtijd

In onderstaande grafiek zie je de gemiddelde brandsnelheid vertaald naar de tijd die het gemiddeld kost om een volle DVD te branden.

Testresulaten: Brandkwaliteit

In onderstaande grafieken vind je de gemiddelde kwaliteitsscores van de gebrande schijven.

Testresulaten: Geluidsproductie

De geluidsproductie is gemeten in een geluidsdichte box op 10 centimeter afstand.

Conclusie

De beloofde snelheden boven de 16x hebben slechts een beperkte waarde; je moet echt de juiste schijfjes zien te vinden om er gebruik van te maken. 20x en 22x hebben we daadwerkelijk gezien, branden op 24x kwam in onze test geen enkele keer voor. Met DVD+R en DVD-R schijven van Verbatim en Sony heb je de grooste kans dat de hogere snelheid daadwerkelijk behaald wordt. Het is opvallen dat de twee 20x branders in de test gemiddeld sneller zijn dan de 22x en 24x modellen.

Nemen we zowel de brandsnelheid als de brandkwaliteit mee in ons eindoordeel, dan is maar één conclusie mogelijk: de Optiarc AD-7240S is de enige juiste keuze en hiermee winnaar van een Hardware.Info Silver Award!


Optiarc AS-7240S


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

LG GH22LS30 (Retail)

LG GH22LS30 (Retail)

 • Intern
 • Serial ATA
 • Lightscribe
Niet verkrijgbaar
LG GH22NS40

LG GH22NS40

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
Lite-On iHAS324

Lite-On iHAS324

 • DVD-brander
 • Intern
 • Serial ATA

17,28 €

2 winkels
Lite-On iHAS422-31

Lite-On iHAS422-31

 • Intern
 • Serial ATA
 • Lightscribe
Niet verkrijgbaar
Silver Award Optiarc AD-7240S-0B

Optiarc AD-7240S-0B

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
Pioneer DVR-216DBK

Pioneer DVR-216DBK

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
Plextor PX-860A

Plextor PX-860A

 • Intern
 • Atapi IDE
Niet verkrijgbaar
Samsung SH-S223Q/BEBN

Samsung SH-S223Q/BEBN

 • Intern
 • Serial ATA
 • Lightscribe
Niet verkrijgbaar
Silver Award Sony DRU-860S

Sony DRU-860S

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
0
*