Vergelijkingstest: Tien 2.0 en 2.1 design speakersets

41 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Creative Gigaworks T3 (2.1)
 3. 3. Hercules XPS 2.1 50 (2.1)
 4. 4. Logitech X-230 (2.1)
 5. 5. Logitech Z4 (2.1)
 6. 6. Philips SPA9350 (2.1)
 7. 7. Sony SRS D25 (2.1)
 8. 8. Creative Gigaworks T40 series II (2.0)
 9. 9. Hercules XPS 2.0 60 (2.0)
 10. 10. Philips SPA9200
 11. 11. Sony SRS ZX-1
 12. 12. Testresultaten
 13. 13. Stroomverbruik
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Was het een paar jaar geleden nog de norm om je kamer te vullen met snoeren en speakers voor de ultieme surround opstelling, anno 2009 lijkt men hiervan terug te komen. De voorkeur van steeds meer mensen gaat uit naar goed geluid uit een bij voorkeur goed klinkende stereo speaker set, al dan niet verrijkt met simulatie surround effecten.

De populariteit van 2.0 en 2.1 sets komt niet zomaar uit de lucht vallen. Redenen zijn onder andere toegenomen prestaties en de roep om minder snoeren op je bureau te hebben. Met de toenemende populariteit van mediaspelers verhuist het beluisteren en bekijken van muziek- en videobestanden weer naar de huiskamer.

De geteste sets behoren allemaal tot het budget- en middensegment. Desondanks hoeft dat niet te betekenen dat de prestaties tegenvallen. Sterker nog, wie zijn oor goed te luisteren legt, kan voor verbazingwekkend weinig geld ijzersterk geluid in huis halen. Misschien niet kamervullend, maar zeker een verrijking van de computer ervaring.

Bij de keuze van de sets hebben we gelet op exemplaren die er ook nog een beetje aantrekkelijk uit zien. We beginnen met zes 2.1 sets, ofwel voorzien van een subwoofer, en daarna vier 2.0 sets.

Creative Gigaworks T3 (2.1)

Creative heeft bij deze set zijn ontwerpafdeling goed aan het werk gezet. De speakers zien er namelijk  indrukwekkend uit. Gemonteerd op een dunne standaard en met een platte voet krijg je niet direct het idee dat er achter deze schoonheden flinke prestaties schuil gaan. Niets is minder waar. Zeer helder en opvallend duidelijk wordt alles weergegeven. Lage, midden en hoge tonen worden bijna perfect afgespeeld, ware het niet dat hoge tonen bij een hoog geluidsvolume af en toe een lichte vervorming optreedt. Het grootste – en helaas immer aanwezige – minpunt is de bas, die is niet uit te zetten. Zelfs op nul, is de bas bij muziek duidelijk overheersend tot het irritante toe. Een reden hiervoor lijkt de gebruikte SLAM technologie welke gebruik maakt van drie basspeakers. Hierbij moet gezegd worden dat dit minder aanwezig is als de subwoofer in een open ruimte staat. Echter, bij film is de bas weer een toevoeging. Effecten klinken voller en worden goed weergegeven. Sterker nog, deze set gaf geluidseffecten weer van een geluidstest die geen enkele andere set in dit artikel kon reproduceren. Ook voor gaming is dit een prima set, effecten overheersen niet en alles wordt prettig weergegeven. Enkel bij een explosie worden hoge tonen niet helemaal weergegeven. Eigenlijk wordt alles zuiver afgespeeld, blijft over dat de bas veel te aanwezig is. Mocht dit niet met je geluidskaart drivers aan te passen zijn, is dit reden om deze set links te laten liggen. Daar komt nog bij: het gemiddelde prijskaartje van € 200 is naar onze mening niet eens een beetje te hoog: voor zo'n 150 euro hadden we deze set nog wel kunnen aanraden, maar het bedrag wat Creative nu vraagt is ronduit absurd.

Creative GigaWorks T3

Hercules XPS 2.1 50 (2.1)

Waar de andere Hercules set niet al te best uit de test komt, kan de XPS 2.1 150 de concurrentie beter aan. Er treedt wel wat vervorming op bij  muziek met een hoger volume, ook merk je dan dat het wat dof klinkt. Middentonen worden ook niet geheel helder afgespeeld en ook de bas heeft last van lichte vervorming. De set is overigens wel stabiel in prestaties, vrijwel alles wordt met eenzelfde kwaliteit weergegeven. Deze XPS 2.1 50 blinkt nergens in uit, maar is ook op geen enkel gebied slecht. Integendeel, voor gaming is deze set prima geschikt. Bij een heftige explosie treed er wel lichte vervorming op echter, andere tests leveren geen opgetrokken wenkbrauwen op. Zo worden weerkaatsingen prettig weergegeven. Ditzelfde kan gezegd worden voor de het afspelen van filmmateriaal. Dit wordt wederom zonder rare tussentonen afgespeeld. Een stem komt niet altijd netjes naar voren, maar dat terzijde genomen is het een redelijke set voor een gemiddelde prijs van 39 euro krijg je relatief gezien vrij veel waar voor je geld. De bouwkwaliteit is zelfs wat beter dan je voor de prijs zou verwachten, helaas kunnen de satellieten wel wat sneller omvallen.

Hercules XPS 2.1 50

Logitech X-230 (2.1)

Logitech speelt al lang mee en met die ervaring zie je terug in de X-230 speakerset. Voor een gemiddelde prijs van 47 euro heeft deze set een zonder meer uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Muziek van bijna alle genres word goed afgespeeld, zij het met een wat overheersende bas en bij wijlen wat dof klinkende middentonen. Ook treedt bij een iets harder volume een kleine vervorming op tijdens films en games; gezien de prijs vinden we dit acceptabel. De geluiden in films en games worden namelijk wel zo goed weergegeven dat het bij ons enige verbazing wekte dat het voor deze prijs mogelijk was. Het uiterlijk van de speakerset mag er ook wezen en er is zelfs bediening te vinden op de rechter speaker, al missen we hier helaas wel controle over bas en treble. Een minder geslaagd punt is het vaste snoer tussen de twee satelliet speakers, waardoor deze niet los van elkaar te halen zijn en dus ook niet te verlengen. Buiten deze nadelen is de X-230 set, zeker voor de prijs, een goede keus!

Logitech X-230

Logitech Z4 (2.1)

Het uiterlijk valt direct op bij deze set, het zijn slanke speakers die mooi vormgegeven zijn. Het model is niet ten koste gegaan van de stabiliteit, want deze speakers staan stevig. Ook de subwoofer is van bescheiden formaat. De prestaties zijn dat echter niet, deze set doet het vooral goed in games en muziek waar er weinig stemgeluid moet worden afgespeeld. Deze klinken wat doffer, dus voor films kijken is de Z4 niet de beste keuze. Buiten stemgeluid klinkt het voortreffelijk. Ook de bas klinkt prettig en is niet overheersend. Vervormingen treden bij 85 db vrijwel niet op. De Logitech Z4 staat voor gemiddeld 88 euro in onze Prijsvergelijker en eigenlijk is dat net wat teveel, vergeleken met bijvoorbeeld de Logitech X-230 die gemiddeld 47 euro kost. Desondanks een aanrader aangezien het allround een set van goede kwaliteit is. Vind je de Z-4 onder de 60 euro, dan is het de meerprijs ten opzichte van de kleinere broer zeker waard.

Logitech Z-4e

Philips SPA9350 (2.1)

Het 2.1 Philips model dat we toegezonden kregen luistert naar de naam SPA9350. Deze set wordt geleverd met een aparte versterker. Volgens Philips zou dit verbeterde geluidsprestaties moeten opleveren. Dit werkt in de praktijk best aardig. Maar vergis je niet, dit maakt het geen top set, daarvoor treedt er bij muziek – en met name bij middentonen – teveel vervorming op. Deze vervorming is maar incidenteel aanwezig, maar kan al bij een normaal geluidsvolume plaatsvinden. Wat betreft de prestaties in games niets dan lof. Een aantal geluidseffecten worden beter door deze set weergegeven dan elke andere geteste set. Voor filmliefhebbers is er ook goed nieuws, aangezien wij ook in de testfilms een uitstekende geluidsweergave konden noteren. Zelfs effecten waar sommige sets over struikelen klinken hier helder en zonder vervorming. Uiteindelijk kunnen wij niet anders concluderen dat deze set in alle opzichten van bovengemiddelde kwaliteit is. Met een gemiddelde prijs van 113 euro biedt de SPA9350 ook nog eens een redelijke prijs/prestatie verhouding. Voor deze prijs krijg je ook nog een standaard voor je MP3 speler zodat je die niet los hoeft neer te leggen.

Philips SPA9350

Sony SRS D25 (2.1)

Van elektronicagigant Sony kregen wij de Sony SRS D25 opgestuurd. Bij het openmaken viel ons het gewicht direct op. De twee satellieten wegen bijna niets. Dit heeft als nadeel dat deze sneller kunnen omvallen. Echter, ze vallen wel minder op door hun geringe afmeting, wat een voordeel zou kunnen zijn. De subwoofer is ook relatief klein, je kunt alles dus prima kwijt op (en onder) een bureau. Onwillekeurig verwacht je wat mindere prestaties van een dergelijk kleine set, en helaas kan de set niet meekomen met de toppers in deze test. De bas komt er niet goed uit, er is af en toe een duidelijke bonk te horen. Ook middentonen klinken niet naar behoren en muziek ervaren wij als dof. Voor gaming is de set wel geschikt, ook hier iets dof, maar herstelt zich goed bij geluidsintensieve scènes. Ditzelfde geldt voor films, de Sony SRS D25 is daar prima voor te gebruiken. Gemiddeld kost deze set 40 euro, wat niet veel is. Vergeleken met de Logitech X-230, welke gemiddeld 47 euro kost, schiet de Sony toch net tekort.

Sony SRS-D25 Black

Creative Gigaworks T40 series II (2.0)

Deze set maakt duidelijk dat een subwoofer niet per se nodig is. Het formaat is dan niet mis, maar de grote klankkasten scheppen verwachtingen met betrekking tot de geluidskwaliteit. En dit maakt Creative ook helemaal waar. In alle tests komt de set prima naar voren zonder tenenkrommende resultaten. Alleen bij explosies in onze gaming test treedt er een enkele vervorming op. Voor muziek is deze set dan ook prima geschikt bij alle genres. Alle tonen worden goed weergegeven en er zit geen dip in de middenfrequenties, waardoor het geluid, waaronder zang, dof kan worden. De versterker en alle draaiknoppen zitten netjes in de rechter speaker ingebouwd, waardoor er altijd bediening mogelijk is van het geluid voor zowel volume als de toon. Als extra uitbreiding is het mogelijk om een dockingstation aan te sluiten voor je favoriete muziek van je iPod, deze moet wel los aangeschaft worden. Zonder dockingstation kan er ook gebruik gemaakt worden van de AUX ingang op de rechter speaker. Ook kan je er een koptelefoon op aansluiten Als extra accessoire is er een handige jack naar tulp adapter meegeleverd. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een losse cd speler of tv op de set aan te sluiten. Helaas is het voor de gemiddelde prijs van 122 euro niet mogelijk om met een knop te schakelen tussen de twee aanwezige ingangen. Gezien de goede prestaties is de T40 series II zeker een aanrader.

Creative GigaWorks T40 Series II

Hercules XPS 2.0 60 (2.0)

In tegenstelling tot de oude Griekse mythologische held Hercules die sterk en veerkrachtig was, kunnen wij dat niet zeggen van dit gelijknamige merk. Het eerste sample van de speakers hield er spontaan mee op tijdens het testen en ook de vervangende set kon ons niet bekoren met een fraaie geluidsweergave. Vervorming treedt al bij een lager geluidsniveau op dan bij de andere geteste sets. Sowieso treedt er vervorming op bij het afspelen van lage zware tonen. Maar ook hoge tonen – die onder andere in onze gaming test voorkomen – worden echt niet goed weergegeven. Sterker nog, er is sprake van flinke resonantie. Op de momenten dat bovengenoemde minpunten niet optreden is het geluid in orde. Tonen uit het middenbereik worden prima weergegeven maar het geeft de luisteraar geen moment het idee naar vol geluid te luisteren. Met een gemiddelde prijs van 64 euro betaal je hier ook nog eens flink voor. Gezien de prestaties is het aan te raden om deze Hercules XPS 2.0 60 links te laten liggen.

Hercules XPS 2.0 60

Philips SPA9200

Het uiterlijk van deze set moet je echt aanstaan om het leuk te vinden. Reden hiervoor is de drie-weg uitvoering van de satellieten. Er is een losse audio console meegeleverd. Deze Philips SPA9200 geeft opvallend heldere tonen weer. Wij zijn zo goed als geen toonhoogtes tegengekomen die niet helder en zuiver weergegeven werden. Ook in games en films merk je dat geluiden helderder klinken dan bij een aantal andere geteste sets, echter lage tonen worden niet altijd goed weergegeven. Desondanks ook voor muziek een aanrader. Uiteindelijk heeft deze set ook een nadeel, dat echter kenmerkend is voor 2.0 configuraties: de afwezigheid van een subwoofer wordt duidelijk als je geluidsscènes beluistert waar een bas belangrijk is; het laag overtuigt niet voldoende. De satellieten trillen op die momenten overigens ook wat achteruit, zeker als het volume boven de 80 db uitkomt. Gemiddeld zul je voor deze set 87 euro moeten neerleggen en dat is eigenlijk wat teveel als je de nukken van de bas bekijkt. Wie echt geen subwoofer wil heeft binnen deze prijsklasse aan de SPA9200 een prima koop, al is de SPA9350 voor de kleine meerprijs de betere keuze.

Philips SPA9200

Sony SRS ZX-1

Al bij het bekijken van de doos en speakerset heb je het idee met een topproduct te maken. Deze Sony speakers zelf zijn in het zilver uitgevoerd, waarbij enkel de voorkant van zwart voorzien is. Hiermee alleen al valt de set op in het testveld. Wij blijven nog even positief, want hij presteert uitstekend in onze gaming luistertests. Ook klassieke muziek is geen enkel probleem voor de SRS ZX-1. Helaas kan de set de hoge verwachtingen, geschapen door de fraaie verpakking, vormgeving en hoge prijs, niet inlossen. Moderne muziek wordt dof en slap weergegeven; het geluid klinkt eerder hol dan vol. Lage- en middentonen kunnen geen moment overtuigen. Eenzelfde reactie riep de filmtest op, er is een significante vervorming in de middentonen hoorbaar als een luid filmfragment moet worden weergegeven. Als wij de prijs erbij nemen – gemiddeld 264 euro – dan is het evident dat er voor dit geld veel betere sets te koop zijn, die ook nog eens stukken goedkoper zijn. Bijvoorbeeld de Creative Gigaworks T40 series II.

Sony SRS-ZX1

Testresultaten

We hebben de speakers op verschillende aspecten beoordeeld met punten tussen de 0 en 10. In onderstaande grafieken vind je de resultaten.

Stroomverbruik

Tenslotte hebben we ook nog het stroomverbruik van de sets gemeten.

Conclusie

Duidelijk is dat het hier grotendeels een kwestie is van de juiste prijs/kwaliteit verhouding. Een aantal sets van rond de 100 euro leveren uitstekende prestaties maar zijn ook weer niet zoveel beter dan de Logitech X-230 die gemiddeld 47 euro kost om die grote meerprijs te rechtvaardigen. De Logitech X-230 krijgt dan ook een Silver Award juist vanwege diens indrukwekkende prestaties voor een zeer gunstige prijs. Voor de filmliefhebbers is er voldoende keus, de Creative Gigaworks T3 is erg goed, zefls al nemen we de overheersende bas mee in de beoordeling - maar zoals gezegd is de prijs veel te hoog. De Sony SRS D25 en beide Philips modellen zijn goed geschikt voor films. Wie op zoek is naar een geluidsset om mee te gamen kan goed uit de voeten met wederom de Philips modellen maar ook de Logitech Z4 en Creative Gigaworks T40 series II zijn aanraders. Grote tegenvaller is de Sony SRS ZX-1, die geen goede indruk maakt. Een ding is zeker: de resultaten van deze test lopen zeer uiteen, het devies is dan ook goed uit te kijken wat je koopt. Hoge prijzen betekenen niet altijd hoge kwaliteit.


Logitech X-230

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht onderaan deze pagina voor een uitgebreide vergelijkingstabel.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Creative GigaWorks T3

Creative GigaWorks T3

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Creative GigaWorks T40 Series II

Creative GigaWorks T40 Series II

 • 2 kanalen

119,00 €

5 winkels
Hercules XPS 2.0 60

Hercules XPS 2.0 60

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Hercules XPS 2.1 50

Hercules XPS 2.1 50

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Silver Award Logitech X-230

Logitech X-230

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Logitech Z-4e

Logitech Z-4e

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Philips SPA9200

Philips SPA9200

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Philips SPA9350

Philips SPA9350

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Sony SRS-D25 Black

Sony SRS-D25 Black

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Sony SRS-ZX1

Sony SRS-ZX1

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
0
*