Vergelijkingstest: de beste joysticks en stuurtjes

32 reacties
9 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Logitech MOMO Racing Force Feedback Wheel
 3. 3. Logitech G25
 4. 4. Speed-Link 4in1 Power Feedback Racing Wheel
 5. 5. Thrustmaster Ferrari F430 Force Feedback
 6. 6. Joysticks
 7. 7. Thrustmaster T.Flight Hotas X
 8. 8. Thrustmaster T.1600M
 9. 9. Logitech Force 3D Pro
 10. 10. Logitech Freedom 2.4 Cordless
 11. 11. Speedlink Black Widow Flightstick
 12. 12. Conclusie
 13. 9 besproken producten
 14. 32 reacties

Inleiding

Hoewel de PC als platform voor actiespellen steeds meer terrein verliest ten opzichte van de consoles, is er een aantal categorieën waarbij de PC nog altijd heer en meester is. Zo is de muis-keyboard besturing bij first person shooters nog altijd onovertroffen en geldt dat ook bij strategiespellen waar de veelheid aan toetsen van een PC keyboard in combinatie met de muis uiteraard ook veel beter toegerust is dan de controller van een console.

Een andere categorie waar de PC nog altijd heerst is op het vlak van flight simulators. De facto standaard in deze categorie is uiteraard Flight Simulator van Microsoft, een spel dat eigenlijk geen spel meer genoemd kan worden maar écht een simulator is. Ook op het gebied van realistische racegames is de PC nog altijd koploper. Want hoewel games als TOCA, DiRT, Gran Turismo en Forza (ook) beschikbaar zijn voor de consoles, geldt dat liefhebbers van écht realistische simulators als Live For Speed, rFactor en de GTR serie op de PC aangewezen blijven.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat voor dit type spellen ook voor de PC nog altijd veel specifieke hardware te koop is. Voor flight simulators hebben we het dan over joysticks, al dan niet met een aparte throttle en voor racegames over cockpits bestaande uit een stuurtje en pedalen. In prijs, kwaliteit en mogelijkheden loopt het aanbod van deze randapparatuur sterk uiteen. Voor deze test zochten wij goede, maar wel betaalbare oplossingen voor gamers die serieus met simulatie aan de slag willen

Race stuurtjes

De eerste stuurtjes voor de PC verschenen begin jaren negentig, waarbij vooral de producten Thrustmaster grote populariteit genoten. In games als Geoff Crammond's F1 serie brachten de relatief simpele stuurtjes en pedalen een tot dan toe ongekend realistische spelervaring met zich mee.  Ruim vijftien jaar later bestaat Thrustmaster nog steeds, maar is het vooral Logitech dat de markt voor race stuurtjes beheerst.

Buiten betaalbare race stuurtjes in de prijsklasse tot circa 200 euro zien we de laatste jaren ook peperdure producten op de markt verschijnen van producenten die voor de echte freaks controllers maken die qua bouwkwaliteit en feedback gelijk zijn aan echte stuurinrichtingen en pedalen in raceauto's. Merken als Frex, Fanatec en Virtual Performance Parts bouwen stuurtjes, pedalen en schakelpoken waarbij je zo duizend euro moet uitgeven voordat je een complete set hebt. De markt voor dat soort hardware is uiteraard beperkt omdat de prijs ook voor fanatieke gamers vaak toch een te groot obstakel is. Wij beperken ons in deze test dan ook tot 'betaalbare' modellen, waarbij we wel op zoek zijn gegaan naar de betere producten. Geen stuurtjes van veertig euro is, maar zo realistisch mogelijke apparaten voor gamers die serieus willen racen zonder een tweede hypotheek aan te moeten vragen.


9 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Logitech Cordless Freedom 2.4

Logitech Cordless Freedom 2.4

 • Joystick
 • Draadloos
Niet verkrijgbaar
Logitech Force 3D Pro

Logitech Force 3D Pro

 • Joystick
Niet verkrijgbaar
Gold Award Logitech G25 Racing Wheel

Logitech G25 Racing Wheel

 • Racestuur
Niet verkrijgbaar
Logitech MOMO Racing Force

Logitech MOMO Racing Force

 • Racestuur
Niet verkrijgbaar
Speedlink 4in1 Power Feedback Racing Wheel

Speedlink 4in1 Power Feedback Racing Wheel

 • Racestuur
Niet verkrijgbaar
Speedlink Black Widow Flightstick

Speedlink Black Widow Flightstick

 • Joystick
Niet verkrijgbaar
Silver Award Thrustmaster Ferrari 430 Force Feedback Racing Wheel

Thrustmaster Ferrari 430 Force Feedback Racing Wheel

 • Racestuur
Niet verkrijgbaar
Thrustmaster T.16000M

Thrustmaster T.16000M

 • Joystick
Niet verkrijgbaar
Silver Award Thrustmaster T.Flight Hotas X

Thrustmaster T.Flight Hotas X

 • Joystick

€ 61,95

7 winkels
0