Codecs in Windows 7

46 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Audio
 3. 3. MKV en DTS
 4. 4. Codec-pack
 5. 5. Media Center
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

In diverse artikelen hebben we de afgelopen tijd uit de doeken gedaan hoe je in Windows Vista en de bijbehorende Media Center software alle denkbare soorten audio- en videobestanden kunt afspelen. Wie aan de slag gaat met Windows 7 zal er echter al snel achter komen dat een aantal zaken op dit vlak binnen Microsofts nieuwe besturingssysteem anders is geregeld dan bij Vista. Het is opnieuw mogelijk om Windows zo ver te krijgen om alle denkbare mediaformaten te accepteren, maar het stappenplan dat we eerder voor Vista publiceerden is niet de juiste weg voor de opvolger. De belangrijkste reden: Windows 7 ondersteunt direct uit de doos heel wat meer formaten dan z’n voorloper!

Media Player 12

De mediasoorten die Windows Vista zonder aanpassingen standaard kon afspelen waren redelijk beperkt. Qua videobestandsformaten (of containers in jargon) bleef het bij AVI, WMV en MPG. De belangrijkste ondersteunde codecs waren MPEG1, MPEG2, alle bestaande varianten van Windows Media Video en verder niet veel meer. Ook het aantal ondersteunde audioformaten was beperkt: naast WAV, MP3 en WMA bestanden kon je weinig tot niets aan je muziekbibliotheek toevoegen.

Onderdeel van Windows 7 is versie 12 van Windows Media Player en de daarmee verbonden nieuwe versie van Windows Media Center. Het aantal standaard geïnstalleerde codecs is flink toegenomen. Zo is er eindelijk volledige ondersteuning voor de volledige MPEG4-standaard, zowel de relatief simpele MPEG4 ASP variant als de complexere MPEG4 AVC ofwel H.264 variant. Ook de bij MPEG4-behorende AAC audiocodec is nu vast onderdeel van Windows, evenals het MP4-container formaat. Op audiovlak is verder ondersteuning voor Dolby Digital (AC3) audio in de standaarduitrusting opgenomen en tenslotte kan Windows ook eindelijk overweg met de MPEG Transport Stream (TS) container. Dit alles zorgt ervoor dat het aantal bestanden dat Windows zonder installeren van extra software kan afspelen gigantisch is toegenomen.

Zo zijn de meeste in het download wereldje gebruikte videocodecs immers implementaties van de genoemde standaarden. DivX en XviD zijn beide uitvoeringen van MPEG4 ASP en het tegenwoordig populaire x264 is juist weer een variant op MPEG4 AVC. Zolang gedownloade films één van deze codecs gebruiken, in een AVI of MP4 container zitten en MP3-, AC3- of AAC-geluid hebben, is het een kwestie van dubbelklikken en afspelen. Ofwel, je hele opgebouwde DivX-verzameling zou het in Windows 7 direct moeten doen.


Eindelijk! Je complete verzameling DivX/XviD-bestanden wordt door Windows 7 direct ondersteund.

Audio

De uitgebreidere standaardondersteuning van Microsoft voor mediaformaten heeft meer voordelen dan het afnemen van de noodzaak om extra codecs te installeren. Nu er ondersteuning is voor AAC-audio en de MP4-container, worden MPEG4 audiobestanden ook eindelijk op een juiste manier afgespeeld en – belangrijker nog! – binnen de Windows Media Player bibliotheek opgenomen. Dat betekent dat het gebruiken van MP4 liedjes net zo simpel gaat als het catalogiseren van MP3-bestanden.

MPEG4 is de afgelopen tijd stapje voor stapje bezig met het MP3-formaat van z’n troon te stoten. Een belangrijke katalysator is Apple, dat MP4 gebruikt als standaard formaat binnen de iTunes Music Store. Al deze iTunes-bestanden – mits ze niet zijn voorzien van DRM-beveiliging – zijn nu ook prima in Windows Media Player af te spelen. Ook alle hippe extra mogelijkheden die MP4 biedt (zoals meerdere cover-afbeeldingen, die tijdens het afspelen verwisselen) worden nu eindelijk ook door Media Player verwerkt. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de onvolprezen Radio 538 Powermix Podcast-bestanden, waarbij binnen een mix van een uur voor iedere gebruikte plaat een andere afbeelding wordt getoond. Vrijwel alle moderne portable muziekspelers bieden ondersteuning voor MP4. Aangezien dit moderne audioformaat bij dezelfde bitrate een betere geluidskwaliteit biedt dan zijn voorloper, is het goed mogelijk dat MP3 vanaf de officiële introductie van Windows 7 langzaam een stapje terug gaat doen als meest gebruikte audioformaat.


Ook het afspelen van MP4-audiobestanden met moderne mogelijkheden als verspringende coverafbeeldingen behoort tot de mogelijkheden van Media Player 12.

MKV en DTS

Terug naar video: het mooie van de codecs die Microsoft in Windows 7 heeft gestopt is dat ze allemaal geschikt zijn voor DXVA videoacceleratie. In normale mensentaal: wanneer je een moderne ATI of nVidia videokaart hebt, zal deze het afspelen van MPEG2-, WMV- of MPEG4-video geheel voor z’n rekening nemen. Dat werkt in Windows 7 als een trein: zelfs met een relatief simpele Core 2 Duo processor kunnen we H.264 bestanden in 1080p HD-resolutie met een CPU-belasting van minder dan 10% afspelen. Was het bij Vista nog een crime om deze videokaart acceleratie aan de praat te krijgen, bij Windows 7 is het dus standaard.

Toch blijft er nog wel het een en ander te wensen over. Zo zijn de meeste films die je tegenwoordig via torrents of nieuwsgroepen kunt vinden, verpakt in een Matroska (MKV) container. Hoewel dit containerformaat volledig rechtenvrij is en Microsoft het dus gratis in Windows 7 zou kunnen opnemen, heeft men daarvoor niet gekozen. Aan de ene kant een gemiste kans, maar aan de andere kant ook wel begrijpelijk. Hoewel met het containerformaat op zich natuurlijk niets mis is, blijkt in de praktijk dat het voornamelijk voor illegale content wordt toegepast. Als groot internationaal bedrijf kan Microsoft zich natuurlijk niet daarmee associëren en dus moeten we standaard ondersteuning voor deze container missen. Een andere gemis is ondersteuning voor DTS-geluid, dat we ook in steeds meer gedownloade films tegenkomen. De belangrijkste reden waarom we dit moeten missen is dat DTS torenhoge royalties vraagt om ondersteuning in hard- of software op te nemen. Om de kosten van Windows niet te laten stijgen door iets wat slechts door een enkeling wordt gebruikt, zal Microsoft ervoor hebben gekozen om DTS-ondersteuning te laten voor wat het is.

Gelukkig is het aan de praat krijgen van MKV-bestanden en DTS audiotracks in Windows 7 ook niet bepaald ingewikkeld. Door het installeren van de bekende Haali Media Splitter voeg je Matroska-ondersteuning toe aan Windows en om DTS te kunnen afspelen kun je de AC3Filter codec installeren. Bij de configuratie van AC3Filter (simpel te bereiken via het Start-menu) kun je eventueel op het tabblad System aangeven dat je de codec alleen wil gebruiken voor DTS-geluid. De andere ondersteunde formaten (PCM, AC3 en MPEG Audio) worden immers ook al door de in Windows ingebakken codecs ondersteund. Je kunt er echter ook voor kiezen om de andere formaten wél ingeschakeld te laten, bijvoorbeeld als je gebruik wil maken van de extra instellingsmogelijkheden van de codec. Let op wanneer je gebruik maakt van de 64-bit versie van Windows 7: de x64-versie van de Haali splitter is op het moment van schrijven nog niet via een downloadlink op de Haali-website te vinden, maar wel via deze directe URL.


Na het installeren van Haali Media Splitter worden MKV-bestanden probleemloos afgespeeld met behulp van Microsofts eigen codecs.


Na het installeren van AC3Filter kun je optioneel alle andere formaten dan DTS-uitschakelen.

Codec-pack

Na het installeren van Haali Media Splitter en AC3Filter kun je in feite zo’n 95% van alle gedownloade films probleemloos afspelen. Voor de meest gebruikte combinaties, enerzijds AVI/XviD/MP3 en anderzijds MKV/x264/AC3, draait Windows Media Player en daarmee ook Windows Media Center dan z’n hand niet meer om. Toch kan het altijd zijn dat je films in andere exotische formaten hebt, die je ook wil afspelen. En ook weergave van de ondertiteling in gedownloade films in MKV- of AVI-container werkt met de beschreven methode nog niet. De simpelste oplossing is dan het installeren van een codecpack. Nu zijn de meeste van dergelijke pakketten – zoals bijvoorbeeld K-Lite of CCCP – nog primair gericht op Windows XP en Windows Vista en kunnen ze bij installatie de codechuishouding van Windows 7 flink in de war gooien. Geen nood: er is ook al een speciaal Windows 7 codecpack van Shark007. Deze is intern gebaseerd op ondermeer – hoe kan het ook anders – Haali Media Splitter en ffdshow. En om het makkelijk te maken is er zowel een 32-bit als 64-bit versie beschikbaar.

Na het installeren van het Shark007 codec pack kun je zo’n beetje ieder denkbaar videobestand afspelen, maar er is een aantal zaken om rekening mee te houden. Ook de H.264-decoder binnen het codecpack maakt gebruikt van DXVA videokaart acceleratie, maar dat werkt niet meer zodra je gebruik wil maken van ondertitels. Sterker nog, zelfs wanneer je ondertitels niet laat tonen, maar de optie wel hebt ingeschakeld, moet de CPU gebruikt worden voor het decoderen. Mocht je per se gebruik willen maken van ondertitels, dan kom je er niet onderuit en blijft een snelle CPU een vereiste om alle soorten video te bekijken. Vind je het echter niet van belang, dan kun je het gebruik van ondertitels in het Shark007 configuratiescherm – terug te vinden in het startmenu – geheel uitschakelen. Ga daarvoor naar het Config tabblad en selecteer onder Subtitle Control de optie No Subtitles. Het tweede tabblad dat de moeite waard is, is Audio: hier kun je aangeven over AC3- en DTS-geluid binnen de PC gedecodeerd moet worden of juist via SPDIF digitaal moet worden uitgestuurd. Tenslotte is het tabblad H264 van belang. Hier kun je de speciale DXVA-compatible H.264 codec uitschakelen en instellen dat je ffdshow wil gebruiken voor H.264 video. Dat is een valide optie wanneer je bijvoorbeeld gebruik wil maken van één van de vele postprocessing mogelijkheden die ffdshow biedt en het niet erg vindt dat het decoderen dan via de CPU gebeurt. Het verder configureren van ffdshow kan via de knop FFDshow Video Config op het Config tabblad.

Hoe dan ook: al deze extra configuratietrucs zijn in feite optioneel. Het simpelweg installeren van het Shark007 pakket is ook voor mensen die niet zijn ingelezen in de wereld van codecs voldoende om hun Windows 7 geschikt te maken voor alle soorten video.


Zodra je in de Shark007 configuratie ondertiteling aan zet, raak je de GPU-accelleratie bij het bekijken van films helaas kwijt.


Shark biedt de mogelijkheid om AC3 en DTS geluid digitaal via SPDIF uit te sturen.


De standaard H.264 codec binnen Shark is GPU-versneld, maar naar wens kun je ook kiezen voor de ffdshow codec.

Media Center

Wie losse codecs op Windows 7 gaat installeren, bijvoorbeeld via het Shark007 pakket, zal echter al snel voor een verrassing komen te staan. Wie in Windows Vista een extra codec installeerde, ging daar standaard direct gebruik van maken in alle afspeel software, waaronder Media Player en Media Center. In Windows 7 is dat niet langer het geval: Microsoft blijft in deze twee pakketten stug gebruik van maken hun eigen videocodecs, zelfs wanneer andere (betere) varianten geïnstalleerd zijn. De reden hiervoor is simpel: Microsoft eigen Windows 7 codecs zijn gebaseerd op de nieuwere Windows Media Foundation-technologie, terwijl alle losse codecs gebaseerd zijn op het aloude DirectShow. Binnen Media Player en Media Center wordt een WMF-codec altijd verkozen boven een DirectShow codec. Voor 99 van de 100 mensen is dat geen enkel probleem: we schreven al dat Microsoft eigen codecs prima werken en zelfs volledige videokaart acceleratie bieden. Toch kan het altijd zijn dat je per se van bijvoorbeeld ffdshow gebruik wil maken binnen Media Player of Media Center, bijvoorbeeld vanwege de postprocessing mogelijkheden.

Dat was lange tijd in de Windows 7 beta’s (bijna) niet voor elkaar te krijgen, maar gelukkig is er inmiddels een relatief simpele oplossing in de vorm van de Vista/7 Media Center Decoder Utility (MCDU). Binnen deze tool kun je simpelweg de geprefereerde codec selecteren en kun je zodoende de Microsoft DTV-DVD Video Decoder inwisselen voor ffdshow. De WMF-decoder wordt ondermeer door een registry patch én het stiekem hernoemen van de bestanden onbruikbaar gemaakt. Vanaf dat moment wordt de codec van jouw keuze overal binnen Media Player en Media Center gebruikt, ook voor live TV.


Wil je ook in Media Center niet meer gebruik maken van Microsofts eigen decoders? Gebruik dan de Vista/7 Media Center Decoder Utility.

Conclusie

Windows 7 biedt eindelijk standaard ondersteuning voor de gehele MPEG4-standaard. Dat betekent dat veel meer soorten mediabestanden direct kunnen worden afgespeeld. Daarnaast zijn de binnen Windows 7 geïntegreerde codecs ook direct voorzien van videokaart acceleratie. Toch kun je nog niet alle soorten bestanden direct afspelen; zeker ondersteuning voor de MKV-container en DTS-audio is een gemis. Dat is met de installatie van twee tools echter snel opgelost. Wie vrijwel alle soorten video wil afspelen, inclusief ondertitels, kan het best aan de slag met het Shark007 codecpack.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Windows 7 Home Premium 32-bit EN OEM

Microsoft Windows 7 Home Premium 32-bit EN OEM

 • Windows 7
 • OEM
 • Engels
 • 32-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Home Premium 32-bit NL OEM

Microsoft Windows 7 Home Premium 32-bit NL OEM

 • Windows 7
 • OEM
 • Nederlands
 • 32-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit EN OEM

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit EN OEM

 • Windows 7
 • OEM
 • Engels
 • 64-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit NL OEM

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit NL OEM

 • Windows 7
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Home Premium N NL Full Version

Microsoft Windows 7 Home Premium N NL Full Version

 • Windows 7
 • Volledige versie
 • Nederlands
 • 32/64-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Professional 32-bit EN OEM

Microsoft Windows 7 Professional 32-bit EN OEM

 • Windows 7
 • OEM
 • Engels
 • 32-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Professional 32-bit NL OEM

Microsoft Windows 7 Professional 32-bit NL OEM

 • Windows 7
 • OEM
 • Nederlands
 • 32-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Professional 64-bit EN OEM

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit EN OEM

 • Windows 7
 • OEM
 • Engels
 • 64-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Professional 64-bit NL OEM

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit NL OEM

 • Windows 7
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Professional N EN Full Version

Microsoft Windows 7 Professional N EN Full Version

 • Windows 7
 • Volledige versie
 • Engels
 • 32/64-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Professional N NL Full Version

Microsoft Windows 7 Professional N NL Full Version

 • Windows 7
 • Volledige versie
 • Nederlands
 • 32/64-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Ultimate 32-bit EN OEM

Microsoft Windows 7 Ultimate 32-bit EN OEM

 • Windows 7
 • OEM
 • Engels
 • 32-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Ultimate 32-bit NL OEM

Microsoft Windows 7 Ultimate 32-bit NL OEM

 • Windows 7
 • OEM
 • Nederlands
 • 32-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit EN OEM

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit EN OEM

 • Windows 7
 • OEM
 • Engels
 • 64-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit NL OEM

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit NL OEM

 • Windows 7
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit
Niet verkrijgbaar
Microsoft Windows 7 Ultimate N NL Full Version

Microsoft Windows 7 Ultimate N NL Full Version

 • Windows 7
 • Volledige versie
 • Nederlands
 • 32/64-bit
Niet verkrijgbaar
0
*