Intel H55 moederborden vergelijkingstest

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASRock H55DE3
 3. 3. ASRock H55M Pro
 4. 4. Gigabyte GA-H55M-UD2H
 5. 5. Intel DH55TC
 6. 6. MSI H55M-E33
 7. 7. Benchmarks
 8. 8. Stroomverbruik
 9. 9. Geluidskwaliteit
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Afgelopen weekend introduceerde Intel haar nieuwe Core i3/i5 'Clarkdale' processors, de eerste CPU's met geïntegreerde GPU. Klik hier om onze 31 pagina's tellende review terug te lezen. Hoewel de nieuwe Clarkdale CPU's gebruik maken van dezelfde Socket 1156 processorvoet als de bestaande Core i5/i7 'Lynnfield' processors, is er toch een nieuwe moederbord vereist. Om gebruik te kunnen maken van de in de processor geïntegreerde videokaart is immers een chipset met ondersteuning van de Flexible Display Interface (FDI) nodig. Voor consumenten heeft Intel er twee: de H55 en H57, beide broertjes van de populaire P55 chipset. Het verschil tussen beide is maar klein: de H57 biedt twee extra USB 2.0 poorten (14 in plaats van 12) en RAID-functionaliteit. Gezien het feit dat de producten op de budget/mid-range markt worden gericht, kun je je afvragen of veel mensen daar op zitten te wachten. Ergo: de H55 zal vermoedelijk populairder worden dan de H57.

Hoewel Intel pas voor eind van deze maand goede verkrijgbaarheid van de processors heeft toegezegd, is er inmiddels wel al een aardig aantal H55 borden beschikbaar. In dit artikel vergelijken we de zes eerste borden die ons testlab bereikten; twee van ASRock, één van Gigabyte, één van Intel één van MSI. Helaas was ASUS te laat met het insturen van haar borden, maar niet getreurd: over enige tijd kan je van ons een tweede H55/H57 roundup verwachten.

H55 chipset

In onderstaande afbeelding zie je het blokdiagram van de H55-chipset, waarmee de belangrijkste eigenschappen direct duidelijk worden. Zoals te zien in het schema is de processor verantwoordelijk voor de graphics, het aansturen van de geheugenmodules en het PCI-Express 2.0 x16 slot voor de optionele videokaart. De H55 chip biedt 12x USB 2.0, 6x PCI-Express x1, 6x SATA 300 (zonder RAID), High Definition Audio en kan de monitor aansturen via VGA, DVI, HDMI en/of DisplayPort.

Doelgroepen

De nieuwe processors en bijbehorende borden kennen eigenlijk twee doelgroepen. Allereerst zijn de chips en borden leuk voor wie een betaalbare instap-PC met integrated graphics wil samenstellen. Voor die doelgroep is basisfunctionaliteit voldoende; betaalbaar en degelijk zijn de belangrijkste eisen. De tweede doelgroep zijn mensen die een Media Center machine willen gaan samenstellen. De Clarkdale processors blinken echt uit met hun compromisloze ondersteuning voor HD-video en dat met een zeer laag energieverbruik. Een 'gouden combinatie' voor een HTPC, zou je kunnen zeggen. Bij alle borden in de test zullen we deze twee doelgroepen in het achterhoofd houden.

We hebben de borden getest in combinatie met een Intel Core i5 661 processor, 2 GB Corsair DDR3-1333 geheugen, een Cooler Master Real Power M850 voeding en een Western Digital Raptor 74 GB harddisk. De tests hebben we uitgevoerd onder Windows 7 Ultimate x64.

ASRock H55DE3

De H55DE3 is het enige volledige ATX moederbord in deze vergelijkingstest. Het is op zich niet vreemd dat de meeste fabrikanten zich primair richten op Micro ATX. Voor de twee doelgroepen die we in de inleiding schetsten - instap-PC's en Media Center machines - heb je de grote hoeveelheid uitbreidingssloten van een volledig ATX bord eigenlijk helemaal niet nodig.

ASRock H55DE3

Het bord biedt twee PCI-Express x16 sloten, waarvan de tweede vier lanes bevat. Die kan uiteraard voor een tweede videokaart gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook voor een USB 3.0 / SATA600 uitbreidingskaart. Verder is er nog twee keer PCI-Express x1 en twee keer PCI. Op het bord vinden we slechts vier SATA-aansluitingen. De overige twee poorten die door de H55 chipset worden geboden, heeft men als eSATA uitgevoerd. Veel eSATA-poorten is natuurlijk altijd prettig, maar vier interne poorten kan voor sommige mensen ook snel een beperking zijn.

De twee eSATA poorten aan de achterzijde zijn powered, wat ideaal is. Voor de videokaart is er VGA, DVI en HDMI. Het moderne DisplayPort moeten we ontberen. De Gigabit netwerkpoort wordt aangestuurd door een Realtek RTL8111D chip, die we overigens op alle borden in deze test, behalve Intels eigen bord tegenkomen. 8-kanaals geluid wordt verzorgd door de VIA VT1718 chip, waar we heel kort over kunnen zijn: de geluidskwaliteit haalt het bij lange na niet bij de Realtek chips die ASRock gek genoeg wel op haar P55 borden gebruikte. Voor wie geluid via HDMI uitstuurt, maakt dat natuurlijk weinig uit.

ASRock H55DE3

Wat opvalt is dat op dit bord nog ouderwetse, kwalitatief wat mindere condensators worden gebruikt. Gek, want ASRock's Micro ATX bord is wel 100% voorzien van zogenaamde solid capacitors. De stroomvoorziening voor de processor is weinig efficiënt: zowel in idle als in gebruik is dit bord van alle geteste exemplaren het minst zuinig. De prestaties zijn daarentegen prima.

Met een gemiddelde prijs van € 97 is dit bord niet duurder dan de meeste Micro ATX borden. Dat gezegd hebbende, als je de extra uitbreidingssloten niet nodig hebt, koop je voor hetzelfde geld een beter Micro ATX bord.

ASRock H55M Pro

Je zou denken dat het goedkopere Micro ATX bord van ASRock, de H55M Pro, minder luxe is dan het hiervoor besproken ATX bord. In tegendeel: op dit bord vinden we een aantal features die we op het andere bord niet tegenkomen, waaronder firewire en gebruik van louter solid cap condensators. Voor de rest komen de specificaties grotendeels overeen. De BIOS is zelfs geheel identiek.

ASRock H55M Pro

Op het Micro ATX borden vinden twee keer PCI-Express x16 (waarvan één met vier lanes), PCI-Express x1 en PCI. Alle soorten uitbreidingskaarten zijn dus te gebruiken. Waar ASRock bij het ATX bord koos voor vier SATA-poorten, vinden we er bij dit bord vijf. Dat betekent één eSATA-poort aan de achterzijde. Als één van de eerste moederbordfabrikanten heeft ASRock parallel ATA officieel uitgezwaaid, we komen het op dit bord niet meer tegen.

Een aantal van de eigenaardigheden van het andere bord treffen we ook bij de H55M Pro aan. Allereerst is de kwaliteit van de gekozen VIA audiochip niet bepaald goed. En hoewel de prestaties opnieuw prima zijn, heeft ook dit bord een bovengemiddeld energieverbruik.

ASRock H55M Pro

Met het prijskaartje van gemiddeld 91 euro is het ASRock bord de één na goedkoopste. Het Intel bord is een euro goedkoper, maar bovenal een stuk zuiniger en het biedt een betere geluidskwaliteit. Dat maakt dat dit ASRock bord voornamelijk interessant is wanneer je goedkoop uit wil zijn en Firewire een minimumeis is.

Gigabyte GA-H55M-UD2H

Gigabyte stuurde ons het H55M-UD2H moederbord, met een gemiddeld prijskaartje van 108 euro de duurste van het stel, maar ook direct de meest luxe uitgevoerde. Op het bord vinden we twee PCI-Express x16 sloten, waarvan de tweede uiteraard slechts vier lanes heeft. Dit slot kan zodoende ook bij Gigabyte gebruikt worden voor zowel een tweede videokaart als - meer waarschijnlijk - een PCI-Express x4 uitbreidingskaart voor USB 3.0 en/of SATA600. Naast deze sloten biedt het bord twee keer PCI.

Gigabyte H55M-UD2H

Van de zes Serial ATA 300 poorten die de H55 chipset biedt, zijn er vijf intern uitgevoerd en één als eSATA. Deze laatste poort is powered, ofwel geschikt voor eSATA apparaten zonder losse voedingen. Aan de achterzijde vinden we zo'n beetje alle connectors waar je maar op kunt hopen. Voor het beeld biedt Gigabyte alle denkbare smaken aan: VGA, DVI, HDMI én het moderne DisplayPort. Geluid kan natuurlijk via HDMI, maar er is ook een 7.1-kanaals analoge uitgang én een optische S/PDIF-uitgang. Deze laatste uitgangen staan alle in verbinding met een als vanouds prima presterende Realtek ALC889 audiochip. Tenslotte ontbreekt ook FireWire niet.

Gigabyte H55M-UD2H

Op het bord zelf vinden we verder nog Dual BIOS. De fases van de CPU-stroomvoorziening maken gebruik van Gigabytes Dynamic Energy Saver 2 technologie, wat betekent dat fases naar behoefte automatisch in- en uitgeschakeld worden. Dat maakt het bord in idle modus érg zuinig, maar in gebruik zijn de borden van MSI en Intel nóg een heel stuk zuiniger te noemen. Het bord valt verder in de Ultra Durable 3 Classic reeks van Gigabyte: dat betekent dat de PCB is voorzien van een extra dikke laag koper om - volgens Gigabyte althans - een optimalere koeling van alle componenten te bewerkstelligen. Onderdeel van Ultra Durable 3 is uiteraard ook de aanwezigheid van kwalitatief goede, Japanse solid cap condensators. De Smart6 technologie biedt enkele leuke softwarematige gimmicks, maar naar onze mening niet iets wat dit bord extra interessant maakt.

De prestaties tenslotte zijn prima te noemen en ook qua overklokmogelijkheden - voor zover je dat überhaupt op een H55 bord zou willen doen - is er weinig te klagen. Met én Firewire én DisplayPort is dit bord zoals gezegd de meest luxe uitgeruste van het stel.

Intel DH55TC

De Intel DH55TC is het bord dat we afgelopen zondag gebruikten voor onze initiële test van de nieuwe Core i3 en i5 processors. Het is niet helemaal des Intels, maar met een gemiddelde prijs van € 90 is het bord nipt de goedkoopste uit de test. De uitrusting is dan ook vrij basic. Naast een PCI-Express x16 slot voor een optionele videokaart vinden we op het bord twee keer PCI-Express x1 en één keer PCI. De zes SATA300 aansluitingen van de H55 chipset zijn alle intern uitgevoerd, eSATA moeten we dus helaas missen. Voor audio heeft Intel gekozen voor de Realtek ALC888, op zich een prima keuze, maar niet zo goed als de ALC889 die Gigabyte en MSI gebruiken.

Intel DH55TC

Aan de achterzijde vinden we op zich ook geen aansluiting te veel. Voor de videokaart is er VGA, DVI en HDMI. Verder is er zes keer USB 2.0, Gigabit LAN en 5.1-kanaals analoge audio. Naast de genoemde ontbrekende eSATA poort, missen we ook Firewire en digitale audio-uitgangen.

Overklokmogelijkheden zijn er vrijwel in z'n geheel niet. Qua prestaties is Intel hekkensluiter. Het sterke punt is echter het stroomverbruik: het DH55TC bord is duidelijk de zuinigste in de test, zij het dat Intel op dit vlak de hete adem van MSI in de nek voelt.

Intel DH55TC

De DH55TC is een prima, stabiel no-nonsense bord, maar wie al slechts twee euro meer uitgeeft, kan een wat completer model kiezen.

MSI H55M-E33

De H55M-E33 is één van de instapmodellen in MSI's nieuwe H55 reeks. Het bord kost gemiddeld 92 euro, hetzelfde prijsniveau als de Micro ATX borden van ASRock en Intel. Ook dit bord is qua functionaliteit relatief beperkt. Qua uitbreidingssloten is er gekozen voor één keer PCI-Express x16, twee keer PCI-Express x1 en één keer PCI. De mogelijkheid om naast een losse videokaart ook nog een PCI-Express x4 uitbreidingskaart voor USB 3.0 en/of Serial ATA 600 te plaatsen heb je hier dus net als bij Intel en ASRock helaas niet. Net als Intel heeft MSI ervoor gekozen om alle SATA-poorten intern uit te voeren, geen eSATA dus.

MSI H55M-E33

Aan de achterzijde vinden we VGA, DVI en HDMI. Verder 6x USB 2.0, Gigabit LAN en 7.1-kanaals audio. DisplayPort, eSATA, FireWire en digital audio uitgangen moet je dus missen bij dit budget bord. Waar niet op is bezuinigd is de audiochip: de Realtek ALC889 produceert als vanouds een uitstekende geluidskwaliteit.

Een leuke extra is de Easy OC Switch, waarmee je door omzetten van de dipswitch de baseclock 10%, 15% of 20% kunt overklokken zonder in de BIOS te gaan. Handig voor de mens die liever niet z'n vingers brandt aan de vele opties van moderne BIOS'en.

MSI H55M-E33

De DrMOS chips die we kennen van de CPU stroomvoorziening van de meeste duurdere MSI borden, komen we op de H55M-E33 niet tegen. Toch is het bord lekker zuinig; het verschil met Intel is zeer beperkt. Qua prestaties is MSI een prima middenmoter.

Voor wie een zo goedkoop mogelijk no-nonsense H55 bord zoekt, vinden wij de MSI een interessantere keuze dan de ASRock H55M Pro.

Benchmarks

We hebben de moederborden getest in combinatie met een Intel Core i5 661 processor, 2 GB Corsair DDR3-1333 geheugen, een Western Digital Raptor 74 GB harddisk en een Cooler Master Real Power M850 voeding. De benchmarks zijn uitgevoerd onder Windows 7 x64.

Stroomverbruik

Naast de prestaties hebben we ook het stroomverbruik gemeten, zowel idle als het maximum verbruik tijdens 3DMark Vantage en Cinebench 10.

Geluidskwaliteit

Tenslotte de belangrijkste resultaten van de Rightmark Audio Analyser geluidskwaliteit test. In alle grafieken staan de best presterende product bovenaan.

Conclusie

Terug naar onze twee doelgroepen: mensen die een goedkoop instap PC'tje willen bouwen en mensen die juist voor het Clarkdale/H55 platform kiezen voor een Media Center machine.

Eigenlijk is voor beide groepen het MSI H55M-E33 bord al een prima keuze. Het bord hoort tot de 'goedkope drie', wat betekent dat de uitrusting beperkt is. Maar heel eerlijk; zolang er maar een HDMI aansluiting en een handvol SATA-poorten op zit, is het voor beide doelgroepen in feite prima. De prestaties van het bord zijn prima, het energieverbruik lekker laag, de geluidskwaliteit subliem en het bord maakt een zeer solide indruk. Een prima keuze! Hou wel rekening met een belangrijk nadeel van de goedkope H55 borden; doordat er geen tweede PCI-Express x16 slot is, kun je niet én een losse videokaart én een optionele USB 3.0 en/of Serial ATA 600 uitbreidingskaart plaatsen.

Wil je wat meer luxe, dan komt de Gigabyte H55M-UD2H in beeld. Dit bord biedt alles wat het MSI bord biedt, maar daarnaast ook Firewire, DisplayPort, eSATA en PCI-Express x4 slot. Eigenlijk laat dit bord niets meer te wensen over.

Op dit moment zijn deze twee borden favoriet. De uiteindelijke conclusie maken we op wanneer we binnenkort wat meer H55 en H57 borden hebben getest.

Klik op de knop Specificaties Vergelijken in onderstaand productoverzicht voor een uitgebreide vergelijkingstabel. Op de detailpagina's van alle moederborden vind je daarnaast een ruime selectie BIOS screenshots.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

ASRock H55DE3

ASRock H55DE3

 • ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
ASRock H55M Pro

ASRock H55M Pro

 • Micro ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Gigabyte H55M-UD2H

Gigabyte H55M-UD2H

 • Micro ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Intel DH55TC

Intel DH55TC

 • Micro ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
MSI H55M-E33

MSI H55M-E33

 • Micro ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
0
*