Vijf HTPC behuizingen vergelijkingstest

41 reacties
9 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Intern
 3. 3. Antec Fusion Remote Black
 4. 4. Antec Fusion remote (vervolg)
 5. 5. Chieftec HM-02
 6. 6. Chieftec HM-02 (vervolg)
 7. 7. Lian Li PC-C37 Muse
 8. 8. Lian Li PC-C37 (vervolg)
 9. 9. SilverStone Grandia GD04B
 10. 10. SilverStone Grandia GD04 (vervolg)
 11. 11. Zalman HD503
 12. 12. Zalman HD503 (vervolg)
 13. 13. Conclusie
 14. 9 besproken producten
 15. 41 reacties

Inleiding

Wie een alles-in-één oplossing wil om TV te kijken, op te nemen en mediabestanden af te spelen van diverse bronnen, kan niet om een Home Theater PC ofwel HTPC heen. Of je nu Windows Media Center of een van de alternatieve pakketten (MythTV, MediaPortal of XBMC bijvoorbeeld) gebruikt, het komt neer op een computer in de huiskamer. Zelfs de fraaiste tower behuizing valt daar al snel uit de toon. Gelukkig leveren heel wat fabrikanten tegenwoordig HTPC behuizingen die zich in de meeste interieurs thuis zullen voelen. Hardware.Info bespreekt vijf exemplaren, van Antec, Chieftec, Lian Li, SilverStone en Zalman.

Doorgaans wordt een HTPC in de woonkamer geplaatst waar deze (prominent) in het zicht staat. Design en een stille werking zijn belangrijke factoren, waar de behuizing een positieve bijdrage aan moet leveren. Ook mogen de behuizingen niet te groot zijn, ze moeten immers makkelijk in de huiskamer te plaatsen zijn en vaak nog het liefst in een kast. Om die reden is de breedte van mediacenterkasten in de regel gelijk aan die van high-end audioapparaatuur en dat vergemakkelijkt de integratie in de woonkamer. Als gevolg van de specifieke eisen zijn dit type behuizingen doorgaans wat duurder dan een doorsnee tower, maar daar krijg je dus als het goed is ook wat voor terug.

Scherm en software

Veelal kiezen fabrikanten ervoor om de voorkant, die tenslotte het meest in het zicht staat, te voorzien van een luxe uitgevoerd frontje, vaak van aluminium. Geregeld is hier ook een schermpje, bijvoorbeeld VFD of LCD, op geplaatst. Handig, want zo kun je ook zonder de TV aan te zetten belangrijke afspeelinformatie aflezen. Hoewel niet onmisbaar, is het wel een belangrijk item voor een mediacenter computer. Desondanks hebben Lian Li en Silverstone ervoor gekozen deze weg te laten bij de PC-C37 respectievelijk de Grandia GD04. Het weglaten hiervan zorgt uiteraard wel voor een lagere prijs. Ook het wel of niet meeleveren van een afstandsbediening is een keuze die je als fabrikant moet maken. De iMon software wordt door ontwikkelaar Soundgraph op de markt gezet en is veruit het populairst om in één klap display-aansturing en afstandsbediening te verzorgen. Antec verkoopt deze software en bijbehorende hardware ook als eigen product, in de vorm van het Antec multimedia station elite. Deze zou je kunnen gebruiken in combinatie met een behuizing zonder ingebouwd display en afstandsbediening, al moet je er dan rekening mee houden dat dit ten koste gaat van een 5,25 inch ruimte - waarvan niet alle kasten er meer dan één hebben.9 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Antec Fusion Remote Black

Antec Fusion Remote Black

 • 2 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Antec Fusion Remote Silver

Antec Fusion Remote Silver

 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Chieftec Hi-Fi HM-02 Black

Chieftec Hi-Fi HM-02 Black

 • 2 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Chieftec Hi-Fi HM-02 Silver

Chieftec Hi-Fi HM-02 Silver

 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Lian Li PC-C37 Black

Lian Li PC-C37 Black

 • 2 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Lian Li PC-C37 Silver

Lian Li PC-C37 Silver

 • 0 W
Niet verkrijgbaar
SilverStone Grandia GD04B

SilverStone Grandia GD04B

 • 3 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
SilverStone Grandia GD04S

SilverStone Grandia GD04S

 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Silver Award Zalman HD503

Zalman HD503

 • 2 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
0