Vijf HTPC behuizingen vergelijkingstest

41 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Intern
 3. 3. Antec Fusion Remote Black
 4. 4. Antec Fusion remote (vervolg)
 5. 5. Chieftec HM-02
 6. 6. Chieftec HM-02 (vervolg)
 7. 7. Lian Li PC-C37 Muse
 8. 8. Lian Li PC-C37 (vervolg)
 9. 9. SilverStone Grandia GD04B
 10. 10. SilverStone Grandia GD04 (vervolg)
 11. 11. Zalman HD503
 12. 12. Zalman HD503 (vervolg)
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Wie een alles-in-één oplossing wil om TV te kijken, op te nemen en mediabestanden af te spelen van diverse bronnen, kan niet om een Home Theater PC ofwel HTPC heen. Of je nu Windows Media Center of een van de alternatieve pakketten (MythTV, MediaPortal of XBMC bijvoorbeeld) gebruikt, het komt neer op een computer in de huiskamer. Zelfs de fraaiste tower behuizing valt daar al snel uit de toon. Gelukkig leveren heel wat fabrikanten tegenwoordig HTPC behuizingen die zich in de meeste interieurs thuis zullen voelen. Hardware.Info bespreekt vijf exemplaren, van Antec, Chieftec, Lian Li, SilverStone en Zalman.

Doorgaans wordt een HTPC in de woonkamer geplaatst waar deze (prominent) in het zicht staat. Design en een stille werking zijn belangrijke factoren, waar de behuizing een positieve bijdrage aan moet leveren. Ook mogen de behuizingen niet te groot zijn, ze moeten immers makkelijk in de huiskamer te plaatsen zijn en vaak nog het liefst in een kast. Om die reden is de breedte van mediacenterkasten in de regel gelijk aan die van high-end audioapparaatuur en dat vergemakkelijkt de integratie in de woonkamer. Als gevolg van de specifieke eisen zijn dit type behuizingen doorgaans wat duurder dan een doorsnee tower, maar daar krijg je dus als het goed is ook wat voor terug.

Scherm en software

Veelal kiezen fabrikanten ervoor om de voorkant, die tenslotte het meest in het zicht staat, te voorzien van een luxe uitgevoerd frontje, vaak van aluminium. Geregeld is hier ook een schermpje, bijvoorbeeld VFD of LCD, op geplaatst. Handig, want zo kun je ook zonder de TV aan te zetten belangrijke afspeelinformatie aflezen. Hoewel niet onmisbaar, is het wel een belangrijk item voor een mediacenter computer. Desondanks hebben Lian Li en Silverstone ervoor gekozen deze weg te laten bij de PC-C37 respectievelijk de Grandia GD04. Het weglaten hiervan zorgt uiteraard wel voor een lagere prijs. Ook het wel of niet meeleveren van een afstandsbediening is een keuze die je als fabrikant moet maken. De iMon software wordt door ontwikkelaar Soundgraph op de markt gezet en is veruit het populairst om in één klap display-aansturing en afstandsbediening te verzorgen. Antec verkoopt deze software en bijbehorende hardware ook als eigen product, in de vorm van het Antec multimedia station elite. Deze zou je kunnen gebruiken in combinatie met een behuizing zonder ingebouwd display en afstandsbediening, al moet je er dan rekening mee houden dat dit ten koste gaat van een 5,25 inch ruimte - waarvan niet alle kasten er meer dan één hebben.


Intern

HTPC behuizingen zijn klein van opzet. Zeker in de hoogte zijn ze beperkt. Dat kan het inbouwen van een systeem en kabelmanagement lastig maken. Om ook over het inbouwgemak wat te kunnen zeggen, hebben wij in elke behuizing een volledig systeem gebouwd. Niet dat er doorgaans veel gesleuteld wordt aan een dergelijke systemen, toch is het prettig om te weten of er bijvoorbeeld snel een extra harde schijf of wat extra geheugen geplaatst kan worden. Ruimte voor kabelmanagement is meestal beperkt of geheel afwezig; niet zo vreemd, want daarvoor zou fors méér hoogte vereist zijn. Het systeem dat wij inbouwen bestaat uit een micro-atx moederbord, een modulaire voeding, één 3,5 inch harde schijf en één optische drive. De processorkoeler is een standaard Intel koeler. Hiervan weten wij zeker dat deze past, dat is bij een enkele kast namelijk een probleem.

De montage van harde schijven wisselt sterk per behuizing. De meest voorkomende manieren van montage die bij standaard atx behuizingen te zien is, komen wij ook bij HTPC-behuizingen tegen. Het bekende railsysteem, sledes en ouderwetse schroeven worden ook in deze kastjes toegepast. Zo bevat de Zalman wel een soort van railsysteem, maar hierbij moeten nog wel duimschroeven vastgemaakt worden.

Qua koeling lopen deze modellen ook fors uiteen, maar algemeen kan gesteld worden dat een hevige airflow bij dit type kast geen prioriteit heeft.

Aanschaftips

Uiteraard publiceert Hardware.Info maandelijks een PC Advies voor Media Center PC's. Hieronder kort nog een aantal aanschaftips. De keuze voor het juiste moederbord is belangrijk. Aanschaf van een luxer moederbord geeft je vaak de mogelijkheid om de draaisnelheid van de CPU- en systeemventilatoren aan te passen aan de temperatuur en dat is een prettige optie. Ook zijn er verschillende keuzes te maken op grafisch gebied. Mocht je kiezen voor een losse videokaart, dan is een model met passieve koeling een slimme keuze. Voor de meeste mensen zal een moederbord met geïntegreerde grafische chip een betere keuze zijn. Zeker met de komst van de Intel Clarkdale Core i5 processoren in combinatie met een H55 moederbord heb je een uitstekende basis voor een stil en betaalbaar systeem, dat weinig warmte produceert en dus weinig koeling behoeft.

Antec Fusion Remote Black

De Antec Fusion serie is al langere tijd leverancier van populaire behuizingen in deze klasse. Binnen deze serie bestaan er meerdere modellen met de toevoeging Remote. Zo is er de Fusion Remote, Remote Black, Micro Fusion Remote 350 (met 350W voeding) en de Remote Max. Elk van deze modellen heeft het typische Fusion ontwerp als basis met hier en daar aanpassingen. Zo is bijvoorbeeld de Remote Max luxe met meer inbouwruimte en airflow, ten koste van de hoogte al blijft het het bekende Fusion uiterlijk behouden. Wij bespreken nu echter de Remote Black. Zonder de toevoeging Black gaat het om exact dezelfde kast maar dan in het zilver. Onderdeel van de Remote (Black) is de iMon software met bijbehorende afstandsbediening.

Antec Fusion Remote Black

Hoewel je kan twisten over de absentie van klepjes voor de twee usb en audio aansluitingen, zullen de meeste mensen kunnen leven met de voorzijde van de Fusion, welke een tamelijk strak, sober uiterlijk heeft dat prima past bij high end audiocomponenten. Buiten de aansluitingen treffen we een stevige draaiknop en een display op de aluminium voorkant. De voorzijde is verder ook het enige aluminium aan de kast. Buiten de pootjes en de voorkant is de behuizing verder van staal. Ook de achterste pootjes zijn van simpel wit plastic, in plaats van zoals de voorste pootjes van stevig rubber. Ofschoon dit niet de meest elegante oplossing is, maakt het in de praktijk niet veel uit: de achterpootjes zijn natuurlijk in de regel niet te zien.

Antec Fusion Remote Black

Antec Fusion remote (vervolg)

De interne ruimte is opgedeeld in compartimenten: goed voor het afvoeren van warmte, maar beperkend voor de ruimte en lastig bij het inbouwen en aansluiten. Denk aan de frontaansluitingen: de plek waar je die kabels op het moederbord moet aansluiten ligt direct tegen de wand van het moederbordcompartiment. Dat maakt het erg lastig deze kabels aan te sluiten wanneer het moederbord al in de kast zit - en het plaatsen met allerlei kabeltjes eraan is evenmin ideaal. Ook gaat het lastig worden met kabelmanagement als je een losse videokaart en geluidskaart wilt gebruiken. Een insteekkaart kan maximaal zo'n 21 cm lang zijn en dat beperkt de keuze enigszins - wie ook wil gamen op z'n mediacenter kan in ieder geval een 5970 wel vergeten. Een geluidskaart gebruiken kan (afhankelijk van het moederbord lay-out) eveneens een uitdaging zijn. Je zult creatief om moeten gaan met de kabels, die flink in de weg kunnen zitten. Echt ruimte voor kabelmanagement is er dan ook niet. Echter, voor de harde schijven is dit weer een heel stuk makkelijker. Vanuit de harde schijven kunnen de stroomkabels direct via een handig kabelgat naar de voeding geleid worden. In de harddiskkooi is er plaats voor twee schijven. Het monteren is enigszins omslachtig; een schroevendraaier is onmisbaar. De schijven moeten officieel vanaf zowel de boven- als onderkant vastgeschroefd worden. Om de onderkant vast te maken zul je de kast moeten omdraaien, niet het toppunt van gebruiksvriendelijkheid. Gelukkig kan je ook prima van de kast gebruik maken zonder de onderste schroeven vast te maken. Wij hebben beide manieren geprobeerd en het geproduceerde geluid was even laag. Sowieso is de kast stil. Er zijn standaard twee 12 cm outtake fans ingebouwd, die opvallend weinig geluid produceren. Erg prettig, aangezien je wel een goede airflow wilt maar zo min mogelijk geluidsproductie. De airflow wordt overigens positief beinvloed door de compartimenten. De warmte van de voeding en harde schijven komt niet of nauwelijks in het hoofdgedeelte terecht.

De Remote Black lijkt de ideale behuizing. Voorzien van een luxe frontje, ingebouwde IR ontvanger, stil en voorzien van een redelijke airflow. De harde schijven worden helaas niet actief gekoeld. Ook heeft de indeling in compartimenten zowel voor- als nadelen. Inbouwen kan lastig zijn, net als kabelmanagement. Is dat allemaal een reden om 35 euro meer neer te leggen voor de Zalman of evenveel besparen en de SilverStone te kopen? Om de laatste vraag eerst te beantwoorden: de Remote Black is juist zo interessant vanwege de prijs, voor dit geld is hij erg compleet. Meer uitgeven dan maar? De Zalman is beter, maar de meerprijs is wel erg hoog.

Chieftec HM-02

Chieftec kennen we voornamelijk van weinig in het oog springende, oerdegelijke behuizingen. Onze verrassing was dan ook groot toen het merk een reeks mediacenter kasten introduceerden die er in ieder geval op papier heel fraai uitzagen. Wij kregen de HM-02 opgestuurd en gingen ermee aan de slag. Wat direct opvalt is het gewicht, met 5,6 kg is dit een lichte behuizing te noemen. Dit is onder andere bewerkstelligd door de HM-02 geheel van aluminium te maken.

Chieftec Hi-Fi HM-02 Black

Chieftec heeft evenwel veel aandacht besteed aan het voorkomen van trillingen. Zo komt de voeding op rubberen pootjes te staan en is de harddiskkooi maar met vier kleine schroeven aan de behuizing vastgemaakt en van binnen deels bekleed met schuimrubber. De montage van harde schijven is ook anders dan normaal. Eerst zul je vier duimschroeven op de schijf moeten aanbrengen, vervolgens open je de harddiskkooi en plaats je de harde schijf met de schroeven in de daarvoor bestemde gaten. Daarna sluit je de kooi weer en de harde schijf is vastgeklemd. Het resultaat is echter wel een stille behuizing. De geluiden die een 7200 rpm harde schijf produceert worden zodanig gedempt dat er met een dichte behuizing niets van te horen is. Hoewel dit niet in een geluidsdichte kamer gemeten is, zijn wij ervan overtuigd dat een standaard harde schijf niet te horen is. De harddiskkooi biedt plaats voor drie 3,5 inch harde schijven. Mocht je liever het kleinere formaat gebruiken, dan is er standaard al plaats voor één 2,5 inch schijf. Met andere opslagmedia kan de HM-02 ook overweg. Achter een klepje aan de voorkant zijn er twee usb en een enkele firewire aansluiting aangebracht. Om snel foto's van een digitale camera te laten zien op de televisie komt de ingebouwde '56-in-1' kaartlezer goed van pas.

Chieftec Hi-Fi HM-02 Black

Chieftec HM-02 (vervolg)

De interne ruimte is groot te noemen en dat maakt het inbouwen van een systeem in de Chieftec HM-02 zeer eenvoudig. Alles is eenvoudig te bereiken en er is voldoende ruimte voor kabelmanagement. Hoewel de Antec Fusion Remote nagenoeg dezelfde afmetingen heeft, is een systeem inbouwen in de HM-02 een stuk eenvoudiger. De gehele kast moet gekoeld worden door twee zestig mm outtake fans. Standaard is er geen intake fan beschikbaar, al zou je eventueel een outtake fan kunnen omdraaien. De airflow is dus niet het sterkste punt van deze Chieftec. De harde schijven worden niet direct gekoeld door een ventilator. Dat kan mogelijk een probleem zijn als de harde schijven zoveel warmte produceren dat zij zonder actieve koeling te warm worden. Teveel warmte is niet bevorderlijk voor de levensduur van de schijven. Voordelen zijn er ook: de geluidsproductie is minimaal en er zal niet snel stof in de behuizing komen. Er wordt immers geen lucht naar binnen gezogen. Het kan echter beter, onder andere Antec en Zalman tonen aan dat een betere airflow te combineren is met stilte.

Evenals de meeste andere kasten uit deze test is de Chieftec voorzien van een LCD. Ook hier is gebruik gemaakt van de iMon afstandsbediening en de bijbehorende software. Als je goed kijkt naar de afwerking van het display, dan is te zien dat deze in de buitenkant verzonken is in plaats van één geheel te zijn met de voorkant.

De gemiddelde prijs van de HM-02 is 208 euro. Een flink bedrag, toch krijg je daar een aantal interessante mogelijkheden en gemak voor terug. Een luxe voorkant, een laag gewicht (mede de oorzaak van de prijs). Maar bovenal een kast die erg prettig in gebruik is. Er zijn ook nadelen: de kast is aan de binnenkant niet overal even goed afgewerkt en om de bovenplaat te verwijderen is een schroevendraaier benodigd. Hoewel geen van deze zaken erg zwaar weegt, zal je evenwel goed moeten nadenken of je bijna 70 euro meer wilt uitgeven aan de Chieftec dan wat je gemiddeld voor de Antec Fusion Remote kwijt bent. Het 175 euro kostende exemplaar van Zalman vinden we van de twee prijziger kasten een betere optie voor wie wat meer wil uitgeven voor meer luxe.

Lian Li PC-C37 Muse

Lian Li is bij Hardware.Info bezoekers sinds jaar en dag een populair merk. De PC-C37 Muse is (net als alle andere exemplaren) geheel in het zwart. Al bij het uitpakken van de doos valt op dat het een uiterst lichtgewicht behuizing is. Het totaalgewicht bedraagt slechts 2,8 kg. Dat is mede bereikt door de kast volledig van aluminium te maken, maar ook door een stuk van de hoogte af te halen. Waar de andere modellen rond de 15 cm hoog zijn, is de PC-C37 net geen 11 cm hoog. Hiermee past deze kast op plaatsen waar de andere exemplaren te groot zouden blijken. Jammer is dat de afscherming van het optisch station aan de voorzijde niet geheel symmetrisch is: hij lijkt uit het lood te hangen.

Lian Li PC-C37 Black

Hoewel het inbouwen van een systeem in deze behuizing er vrij eenvoudig uitziet, is het iets lastiger dan je zou denken. Eén harde schijf moet bevestigd worden aan een dunne metalen strip in het midden van de behuizing, die hier voor dat doel en enige versteviging geplaatst lijkt te zijn. Dat is niet ideaal met het oog op wegwerken van kabels. Je kan natuurlijk maar één drive plaatsen, onder het optische station - de tweede locatie is aanzienlijk minder praktisch en verhindert mogelijk zelfs het gebruik van een losse videokaart. Dit was in ieder geval zo bij ons testmoederbord: iets om op te letten voor wie voor deze kast kiest. De geringe hoogte van de behuizing heeft uiteraard ook als consequentie dat je enkel low-profile insteekkaarten kan gebruiken.

Lian Li PC-C37 Black

Lian Li PC-C37 (vervolg)

De harde schijf installatie is het lastigst van alles. Je zult zelf de rubberen ringetjes aan de slede moeten aanbrengen. Meest tijdrovend is echter het vastschroeven van de slede aan de behuizing en metalen strip. De installatie van een optische drive is daarentegen eenvoudiger: de duimschroef losdraaien en de kooi kan eruit genomen worden. Veelal zijn voorgeïnstalleerde case fans voorzien van een molex aansluiting, Lian Li doet het net even anders met deze behuizing: de twee fans hebben óók een 3-pins aansluiting voor directe aansluiting op het moederbord, met alle voordelen vandien. Deze twee fans zijn 60 mm ventilatoren. Deze grootte kan zowel een voordeel als nadeel zijn. De fans zijn stil genoeg om niet te horen, de luchtverplaatsing is echter gering. Dat kan mogelijk voor een hogere temperatuur in de kast zorgen. Belangrijk om dus onderdelen te gebruiken die niet overmatig veel warmte produceren. Ook daarom kan een Intel Core i5 6xx processor interessant zijn. Mocht je toch losse kaarten willen plaatsen, dan is het goed om te weten dat er zowel grafische kaarten als geluidskaarten in low-profile uitvoering beschikbaar zijn. Zo is er bijvoorbeeld een low profile Asus Xonar te koop.

Lian Li PC-C37 Black

Met een gemiddelde prijs van 114 euro is deze behuizing niet bijzonder duur, zeker niet als we met het merk rekening houden: Lian Li staat niet bekend om z'n lage prijzen. De PC-C37 is twintig euro duurder dan de Silverstone GD04, en bijna twintig euro goedkoper dan de Antec Fusion. Is de PC-C37 geschikter dan de Silverstone? Wij zijn van mening van wel, zo lang de beperking in hoogte je niet deert. De belangrijkere vraag is echter, doe je er niet beter aan om die kleine 25 euro meer aan de Antec uit te geven? Wederom luidt wat ons betreft het antwoord bevestigend: het verschil in afwerking, gebruiksgemak en features is aanzienlijk groter dan de meerprijs: een beetje extra investeren levert je, kortom, heel wat op.

SilverStone Grandia GD04B

De Grandia GD04B is een kast met twee gezichten. Enerzijds onopvallend door zijn sobere uiterlijk, anderzijds kan dat juist weer het sterke punt zijn. Niet iedereen wilt immers dat de HTPC een van de meest opvallende objecten in de woonkamer is. De SilverStone heeft geen luxe uitziend frontje. Zo zijn er enkel (niet gemaskeerde) usb en audio aansluitingen te bekennen. Ook vinden wij aan de voorkant nog drie functieknoppen. De behuizing oogt vanaf de buitenkant vrij simpel dus.

De meerdere luchtgaten die te zien zijn aan de zijkanten doen vermoeden dat de airflow hier een stuk uitgebreider is dan bij veel andere kasten. Dat blijkt ook uit de liefst drie 12 cm fans die al geïnstalleerd zijn. Hiermee is de GD04 de kast met de beste koeling; gelukkig zijn alle geïnstalleerde fans voorzien van een stoffilter, wat ook alleen bij SilverStone het geval is. Deze behuizing is eigenlijk een open geheel. Hoewel de verschillende componenten wel enigszins gescheiden zijn, is het feitelijk nog een open kast. Warmte kan dus ook nog getransporteerd worden. De fans zijn echter goed in staat een adequate airflow te creëren. Op vrijwel elke plek is er duidelijk een luchtstroom te voelen. Ook de warme lucht van de harde schijven wordt deels afgevoerd. Er kunnen maximaal drie harde schijven geplaatst worden, waarvan twee direct boven elkaar. De onderste schijf kan prima zijn warmte kwijt aan de ventilator. Dat gaat echter niet op voor de bovenste schijf. Die zit volledig weggestopt. Een echte oplossing om deze van koele lucht te  voorzien is er niet. Het beste is wellicht nog wel vermijden drie schijven te gebruiken, want echt prettig is het niet om een schijf zonder koeling te gebruiken. De bevestigingspunten voor de schijven zijn van rubber voorzien. Ondanks de uitgebreide koeling is de behuizing goed in staat dit geluid te isoleren. Ook als alle fans en één harde schijf aanstaan is het geproduceerde geluid laag, te laag om er last  van te hebben. Overigens zijn de fans voorzien van 3 pins kabels, maar is er een molex converter meegeleverd.

SilverStone Grandia GD04B

SilverStone Grandia GD04B

Volgens SilverStone kunnen er insteekkaarten gebruikt worden met een maximale lengte van net geen 28 cm. Dat kan, mits de peg connectoren aan de lange zijde geplaatst zijn. Is dat niet zo, dan is een kaart van maximaal 25 cm een realistischer lengte. Er is overigens plaats voor vier insteekkaarten, minder dan wat de andere modellen bieden. Dit zal voor weinigen echter een gemis zijn, aangezien er tegenwoordig toch al veel aansluitingen standaard op het moederbord zitten. 

SilverStone Grandia GD04 (vervolg)

Het inbouwen van een systeem is vrij snel en gemakkelijk gedaan. Hoewel je flink aan de slag moet met een schroevendraaier, is alles goed te bereiken mits je alles losschroeft wat in de weg kan zitten. Ook kabelmanagement is makkelijk en snel gedaan. Er is daar voldoende ruimte voor. Het inbouwen van een optische drive is iets lastiger. Je zult het frontje van de optische drive moeten verwijderen, anders blijft er een lelijk open gat over. Het door SilverStone meegeleverde bijpassende frontje moet je met dubbelzijdig tape vastmaken. Het juist positioneren van dit frontje kost ook even wat tijd. Een nadeel van de installatie van een optische drive is de beperking in ruimte voor een CPU-koeler. De optische drive snoept ruimte af van de maximale hoogte die een CPU-koeler mag hebben, in dit geval een hoogte van maximaal 10 cm. Dit kan dus mogelijk een probleem zijn als er voor een alternatieve koeler gekozen wordt.


Onder de optische drive (hier inderdaad op z'n kop gemonteerd) blijft weinig ruimte over voor de CPU cooler.

De SilverStone Grandia GD04B is de kleinste van dit testveld. De diepte is zeker 10 cm korter dan de andere behuizingen uit dit testveld. Dat zorgt er mede voor dat het gewicht maar 5,35 kg bedraagt. Een mogelijk nadeel kan zijn dat er enkel micro-atx moederborden in passen, maar feitelijk geldt dat voor alle hier besproken modellen met uitzondering van het exemplaar van Zalman. De gemiddelde prijs van net geen 94 euro, maakt dit model de goedkoopste van deze vijf. Dat is aantrekkelijk voor wie het niet erg vind een luxe voorkant, display en afstandsbediening te moeten missen. Ook de kleinere afmetingen en daarmee de beperking tot micro-atx moederborden moet je kunnen accepteren. In essentie is de GD04B een goede behuizing, echter niet luxe. Een prima keus voor wie een echte no-nonsense behuizing zoekt. De Antec Fusion Remote is te koop voor een gemiddelde meerprijs van bijna 50 euro, dat is flink, maar je krijgt er ontegenzeggelijk een completere behuizing voor terug.

Zalman HD503

De HD503 behuizing die Zalman ons opstuurde kent ook een broertje, de HD501. Het verschil tussen deze twee is de afwezigheid van een schermpje in het geval van de HD501. Wie de HD503 bekijkt valt direct op dat de voorkant in vier asymmetrische vakken verdeeld is. De hierdoor ontstane look doet denken aan bepaalde minder bekende, prijzige high end audiomerken. Er zijn ook twee klepjes aan de voorkant te bekennen. Stevige klepjes zijn het zeker, al duurt het opvallend lang voordat deze volledig opengeklapt zijn. Dat gaat zo traag dat het bij frequent gebruik tot irritatie zal leiden.

Zalman HD503

De trend die het uiterlijk van de HD503 gezet heeft wordt intern ook voortgezet. Alle kabels zijn netjes vastgebonden, zelfs de 3-pin kabeltjes van de ventilatoren zijn met een net plakkertje afgewerkt. Ook de ruimtelijke indeling is prettig. Het is een heel overzichtelijke kast waar je met groot gemak een systeem in plaatst. Ook de positionering van de harddiskkooi is prettig. Vanwege de vele interne ruimte en de gemakkelijke positionering van diverse onderdelen is het een eenvoudig om een systeem in te bouwen. Er is zelfs zoveel ruimte dat een volledig atx moederbord erin past. Ook is er plaats voor maximaal drie 3,5-inch schijven. De schijven zelf worden met middels duimschroeven aan een handvat vastgemaakt, om deze vervolgens in de kooi te laten zakken. Van alle modellen heeft de Zalman de snelste en makkelijkste manier om een harde schijf vast te maken. Mocht je alsnog meer plaats voor een harde schijf nodig hebben, dan kan je de hot swap bay gebruiken. De toegang zit verborgen achter een klepje aan de voorkant. Opvallend is dat de breedte van de slede waar de schijf in gelegd wordt aanpasbaar is. Deze hot swap bay is ook in een kooi geplaatst. Binnen deze kooi is er ook ruimte voor een optische drive. Om deze te kunnen plaatsen moet deze kooi eerst losgehaald worden. Dat is prima te doen, maar een tikje omslachtig is het wel.

Zalman HD503

Zalman HD503 (vervolg)

Een nadeel is dat er geen echte ruimte is voor kabelmanagement. Toch is hier een oplossing voor. Mocht je niet de maximale hoeveelheid harde schijven in de kooi plaatsen dan is die ruimte te gebruiken om kabels weg te werken. De indeling van de kast is overigens zo dat loshangende kabels de airflow niet veel beïnvloeden. De koeling bestaat uit tweemaal 8 cm ventilatoren die standaard de warme lucht afvoeren. Zalman heeft voor maximaal vier fans een primitieve maar wel effectieve fancontroller aangebracht. De fans worden aangesloten op de 3-pins connectoren, vervolgens zal je deze door middel van een molex stekker de ventilatoren van stroom moeten voorzien. De fancontroller heeft twee standen; low en high. De fans maken in de eerste stand weinig lawaai. Je hebt echter geen achtergondgeluid nodig om de fans niet te horen, op low speed zijn ze nagenoeg onhoorbaar. Op high speed is er echter geen ontkomen meer aan, de fans zijn zeer luidruchtig en zullen duidelijk op de achtergrond te horen zijn. Kortom, de fancontroller gewoon op low houden. De koeling van deze kast is gericht op het afvoeren van warme lucht in plaats van het aanvoeren van koele lucht. De twee fans zijn vlakbij de cpu koeler geplaatst maar hebben zodoende vrijwel geen effect op de harde schijven. Deze zitten ver weg van de uitgaande luchtstroom. Om die reden is er een luchtrooster geplaatst bij de harde schijven. Gebruik maken van een schijf die niet al teveel warmte genereert is dus een goede keuze. Eenzelfde constructie zien we op de plaats van de voeding. Zodoende kan elk type voeding gebruikt worden. Het maakt dus niet uit waar de fan geplaatst is.

Gemiddeld kost de HD503 zo'n 175 euro. Daarmee is deze zowel flink duurder dan de Antec maar ook beduidend goedkoper dan de Chieftec HM-02. De Zalman is duidelijk beter afgewerkt en op een aantal punten beter uitgewerkt dan de Antec. Zo is de hot swap bay een uniek verkooppunt. Of je bereid bent hier gemiddeld 35 euro meer voor te betalen, hangt ook af van je persoonlijke voorkeur. Wil je graag veel flexibiliteit hebben, staat het uiterlijk van de Zalman je aan en past het in de beoogde kamer dan is het wat ons betreft de meerprijs zeker waard.

Conclusie

Al lange tijd is de Antec Fusion favoriet voor wie een HTPC-behuizing aanschaft. De concurrentie heeft echter flink zijn best gedaan om dit te doen veranderen. Chieftec probeert dit met een zeer luxe uitziende kast en gebruik te maken van een kaartlezer. Helaas is de afwerking niet overal even goed. Grootste nadeel blijft de prijs, was deze gemiddeld 40 euro goedkoper geweest dan was het een sterke concurrent van de Zalman en Antec behuizing. De Silverstone is het goedkoopst, laat je echter hier niet door verleiden. De kast schiet zeker tekort ten opzichte van bijvoorbeeld de 50 euro duurdere Antec. Dit is een fikse meerprijs, wil je daar niet aan dan is de Lian Li een goede optie. Mits je kan leven met de geringe hoogte en het verlies aan flexibiliteit. Blijft over de Zalman, de grootste verrassing uit deze test. De prijs buiten beschouwing gelaten is dit de behuizing waar je de komende jaren mee vooruit kan. Het gebruiksgemak is groot en de afwerking goed. Het nadeel blijft de gemiddelde prijs van 180 euro. Echter, soms zijn er investeringen die het geld waard zijn. De Zalman HD503 is zo'n investering. Een Silver Award is wat ons betreft op zijn plaats. Dit geldt eveneens voor de Antec Fusion die bijzonder compleet is voor een heel schappelijk bedrag.

Antec Fusion Remote Black
Zalman HD503

Met dank aan Caseking.de voor het ter beschikking stellen van de Lian Li PC-C37 en Space Promotion voor het ter beschikking stellen van de Zalman HD503.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Antec Fusion Remote Black

Antec Fusion Remote Black

 • HTPC
 • Mini ITX
 • Zwart
 • 2 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Antec Fusion Remote Silver

Antec Fusion Remote Silver

 • HTPC
 • Zilver
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Chieftec Hi-Fi HM-02 Black

Chieftec Hi-Fi HM-02 Black

 • HTPC
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Chieftec Hi-Fi HM-02 Silver

Chieftec Hi-Fi HM-02 Silver

 • HTPC
 • ATX
 • Zilver
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Lian Li PC-C37 Black

Lian Li PC-C37 Black

 • HTPC
 • Micro ATX
 • Zwart
 • 2 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Lian Li PC-C37 Silver

Lian Li PC-C37 Silver

 • HTPC
 • Zilver
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
SilverStone Grandia GD04B

SilverStone Grandia GD04B

 • HTPC
 • Zwart
 • 3 fans
 • 0 W

128,00 €

1 winkel
SilverStone Grandia GD04S

SilverStone Grandia GD04S

 • HTPC
 • Micro ATX
 • Zilver
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Silver Award Zalman HD503

Zalman HD503

 • HTPC
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
0
*