Voorproef gaming muizentest: drie keer Razer

32 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Razer trio
  2. 2. Razer Copperhead
  3. 3. Razer Diamondback 3G
  4. 4. Besproken producten
  5. 5. Reacties

Razer trio

In Hardware.Info Magazine #1/2010 vind je een uitgebreide vergelijkingstest van 14 gaming muizen. Een aantal muizen kon niet in dat artikel worden meegenomen, maar uiteraard willen we ze je niet onthouden. Alle drie zijn van fabrikant Razer, die ooit met één tegendraadse gaming muis (de Boomslang) begon, en sindsdien een waar slangennest aan gaming muizen heeft gekweekt. In het blad bespreken we nog een heel aantal exemplaren van dit merk, vandaag krijg je op de site alvast een voorproefje.

Razer Abyssus
In tegenstelling tot de gangbare naamgeving van Razer's gaming muizen is de Abyssus niet direct tot een type slang te herleiden, tenzij we het hebben over Crotalus oreganus abyssus ofwel de Grand Canyon ratelslang. Misschien is het omdat dit het instapexemplaar van Razer betreft - hoe dan ook, Abyssus ofwel afgrond klinkt niet minder vervaarlijk dan de gebruikelijke aanduidingen van dit merk. Met dit apparaat help je binnen korte tijd iedereen de vergetelheid of welgezegd de abyss in - of iets in die trant.

Razer Abyssus
Razer Abyssus

De functies op de muis brengen deze terug naar de basis: twee knoppen en een scrollwiel. Wel heb je de optie om de waardes zoals de polling rate en de gevoeligheid in te stellen onderop de muis, met twee schuif schakelaars. De polling rate bepaalt het aantal berichten per seconde richting de computer, waarbij het duidelijk is dat de waarde 1000 hz boven 125 de eerste keus heeft. Softwarematig is de driver net wat minder uitgebreid dan die van de gemiddelde (duurdere) Razer, maar het beschikt wel gewoon over de optie om macro’s aan de knoppen toe te kennen en on-the-fly de gevoeligheid aan te passen. Op zich wat vreemd dat het op twee manieren mogelijk is om de DPI waardes aan te passen, maar door de combinatie van het scrollwiel en de schuifregelaar onderop kan je tijdens het gamen de waardes fijn afstellen. Eerst stel je de grove waarde 450, 1800 of 3500 DPI in en daarna, met stappen van 1 tot 20, kan je binnen deze waarde de juiste gevoeligheid afstellen met het scrollwiel.

Met de ronding op zijn rug en de blokvorm aan de voorkant heeft het een lekkere ligging in de handpalm en een vlakke ligging voor de vingers. Wel opvallend is dat er geen inhammen zijn voor de andere vingers. Aan de onderkant loopt de muis schuin af, waardoor deze makkelijk op te tillen is: handig voor wie graag met grote bewegingen games speelt. Als je een wat grotere hand hebt is het echter beter om op zoek te gaan naar een grotere muis, aan de achterkant komt je dan duidelijk wat lengte te kort. 

Met een gemiddelde prijs van zo'n 35 euro is dit geen slechte keus voor wie voor een beperkt bedrag een gaming muis pur sang wil hebben.

Razer Copperhead

De Copperhead is een oude bekende, deze oude strijdkameraad hebben we in een eerder artikel in 2007 al eens besproken. We nemen hem nu nog eens mee, omdat hij nog altijd verkrijgbaar is en het interessant is om te kijken hoe hij de tand des tijds heeft doorstaan - de techniek heeft sindsdien niet stilgestaan.

Razer Copperhead Tempest Blue
Razer Copperhead

De vorm van de Copperhead zal veel gamers wel bekend voorkomen. Een recht design met een puntige ronding aan de achterkant. De zijkanten lopen schuin af naar beneden, waardoor deze makkelijk optilbaar is. Dit zou als low sensitivity gamer een voordeel zijn - ware het niet dat de lift off distance erg groot is. Je moet de muis zeker 7-8 mm optillen om te voorkomen dat de sensor geen beweging meer registreert. Dat kan leiden tot onwillekeurige en ongewenste bewegingen in een spel.

Qua knoppen is deze muis redelijk uitgerust. Zowel op de linker- als de rechterzijde bevinden zich twee 'browse' knoppen. Links werken deze zoals altijd in een browser: om tussen pagina’s of folders te wisselen. Aan de rechterzijde dienen ze om de gevoeligheid van de muis in vier waardes te wisselen tussen 400, 800, 1600 en 2000 DPI. Fijn is dat er ook de mogelijkheid is om gebruik te maken van on-the-fly sensitivity. Hiermee kan je met het scrollwiel op een schaal van 1 tot 20 de gevoeligheid ook instellen.

In tegenstelling tot de Abyssus beschikt de Copperhead wel over een profielknop. Deze kan gebruikt worden om tussen de vier aanwezige profielen te wisselen. Binnen ieder profiel kunnen de knoppen, polling rate en een standaard DPI ingesteld worden. Deze profielen worden in de muis opgeslagen, waardoor deze meegenomen kan worden naar iedere willekeurige computer en zonder driver bruikbaar is. Voor on-the-fly sensitivity is wel een driver nodig. De Copperhead is een goede keus voor zowel links- als rechtshandigen: de muis is volledig symmetrisch. Hij is dankzij de hoge afstand vanaf het bureaublad waarop de sensor nog werkt echter niet de beste keuze voor low sensitivity gamers. Voor wie de voorkeur geeft aan een hoge gevoeligheid om te gamen met kleine bewegingen, is deze muis voor ruim 50 euro geen slechte keus.

Razer Diamondback 3G

De laatste muis die we hier bespreken van Razer is de Diamondback. Qua prijs bevindt deze zich tussen de Abyssus en de Copperhead, gemiddeld kost hij zo'n 45 euro. Ook de Diamondback is een oudgediende, maar hij is enige tijd geleden wel in een nieuwe editie verschenen, met de nieuwe 3G sensor. De vorm van deze muis komt overeen met zijn broertje de Copperhead. Echter de browse knoppen, ook bij deze muis aan beide zijdes aanwezig, zijn net iets anders geplaatst. Hierdoor is het gebruik wat minder prettig, doordat de browse knoppen verwerkt zijn in de rand waaraan de muis opgetild kan worden. Hierdoor is de houvast instabiel als je deze indrukt.

Razer Diamondback 3G Frost Blue
Razer Diamondback 3G

Naast deze buttons bevat deze muis alleen nog een linker en rechter muisknop en een scrollwiel. Helaas mist dus een profiel switch onderop de muis, die op de Copperhead wel aanwezig is. De sensor in deze muis is een upgrade op de eerdere versie van de Diamondback. De 3G technologie is te vinden in meer muizen van Razer, zoals de Deathadder en de Orochi. Deze sensor gaat goed om met snelle bewegingen door de hoge tracking snelheid, uitgedrukt in 60-120 inches per seconde. 1800 DPI lijkt weinig voor een gaming muis, maar de kans is groot dat je tijdens het gamen niet veel meer gebruikt dan 1600 DPI. En als low sensitivity gamer heb je ook flink profijt van deze sensor, vanwege de lage lift off distance van niet veel meer dan 2 mm. De software is gelijk aan die van de Abyssus, waarbij de enige toevoeging de instelbare browse knoppen zijn. Naast on-the-fly sensitivity heeft deze muis echter geen optie om met de browse knoppen de DPI waarde te veranderen. Hierdoor is de gevoeligheid minder precies in te stellen, helaas. De Diamondback 3G is een goede muis voor links- en rechtshandigen, voor low of high sensitivity gamers en ook als een high end desktop muis. Wie hecht aan goed geplaatste browse knoppen, kan wellicht beter naar een ander model kijken.

De volledige specificaties van de besproken producten vind je bij de aan dit artikel gekoppelde producten. Vanaf 12 maart ligt Hardware.Info Magazine #1/2010 in de winkel, met daarin nog een groot aantal andere gaming muizen, waaronder de Razer Mamba, Orochi, Imperator en Lachesis.

Met dank aan Quest Control voor het ter beschikking stellen van de testproducten.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Razer Abyssus

Razer Abyssus

  • 3500 dpi
Niet verkrijgbaar
Razer Copperhead Tempest Blue

Razer Copperhead Tempest Blue

  • Laser
  • 2000 dpi
Niet verkrijgbaar
Razer Diamondback 3G Frost Blue

Razer Diamondback 3G Frost Blue

  • 1800 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*