Test: 32 powerline adapters

47 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Turbo en AV
 3. 3. Advies en conclusie
 4. 4. Testresultaten: Één stroomgroep
 5. 5. Testresultaten: Twee stroomgroepen
 6. 6. Testresultaten: Twee stroomgroepen - Bad case
 7. 7. Testresultaten: Stroomverbruik - Actief
 8. 8. Testresultaten: Stroomverbruik - Idle
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Steeds meer apparaten in huis maken gebruik van internet, maar in de meeste huizen zijn er weinig tot geen netwerkaansluitingen. Wireless is een oplossing, maar netwerken via het stopcontact winnen aan populariteit.

We hebben al meermaals aandacht besteed aan netwerken via het stopcontact, ofwel powerline netwerken in jargon. Het concept is simpel: je neemt twee zogenaamde powerline adapters, de één steek je in de buurt van je router in het stopcontact, de ander in de buurt van het apparaat dat je op internet wil aansluiten. In beide gevallen gebruik je een normale UTP-netwerkkabel om de adapter te verbinden met de router en het apparaat dat een internetverbinding wenst. Zonder enige verdere installatie onstaat er nu een verbinding tussen beide: de powerline adapters zorgen ervoor dat al het netwerkverkeer via de stroomdraden in huis verloopt.

Powerline netwerken winnen aan populariteit. De reden is dat steeds meer apparaten in huis een internetverbinding gebruiken. Denk aan moderne TV’s, game consoles, Blu-ray-spelers, mediastreamers, en ga zo maar door. Juist in de woonkamer is er maar in weinig huizen standaard voorzien in een netwerkaansluiting. Een draadloos netwerk is voor de genoemde apparaten vaak geen optie: omdat de apparaten zelden een draadloze netwerkadapter aan boord hebben, maar vooral ook omdat draadloze verbindingen in de praktijk meestal te traag zijn om op een juiste manier (HD) video te streamen.

Sitecom LN-514 Homeplug 85Mbps kit
85 MBps kits als deze zijn niet geschikt voor het streamen van HD-video.

Één leverancier

Het aantal merken dat powerline adapters op de markt brengt is het afgelopen jaar flink gestegen. Iedereen lijkt een graantje van de groeiende markt te willen meepikken. In onze prijsvergelijker vinden we op het moment van schrijven ruim 120 verkrijgbare producten van tientallen merken. Er lijkt dus veel te kiezen. Maar schijn bedriegt…

Voor netwerken via het stopcontact bestaan er twee standaarden: HomePlug en UPA. De laatste begint langzaam uit te sterven; nog een handvol fabrikanten heeft UPA-producten, maar die worden inmiddels langzaam uitgefaseerd. Het is dus bijn 100% HomePlug wat de klok slaat! Er is echter slechts één fabrikant die chipsets voor HomePlug maakt, het Amerikaanse bedrijf Intellon. Alle tientallen fabrikanten maken dus gebruik van dezelfde chips, met als resultaat dat de prestaties vrijwel identiek zijn. Wij hebben de afgelopen tijd 32 sets van powerline adapters getest en konden maar één conclusie trekken: het is eenheidsworst ten top.

Turbo en AV

De HomePlug standaard kent op dit moment twee courante verschijningsvormen: Turbo en AV. Bij de eerste variant wordt gesproken over een doorvoersnelheid van 85 Megabit/s. In de praktijk haal je volgens onze tests rond de 23,5 Mb/s in een best case scenario (lees: twee adapters naast elkaar in het stopcontact) en een kleine 8 Mb/s in een een worst case scenario (twee groepen met ruim 100 meter stroomkabel er tussen). In een normale situatie mag je rekenen op rond de 10 Mb/s, en dan is het direct duidelijk: dat is bij lange na niet snel genoeg om zonder haperingen HD-video te streamen. Voor TV’s, Blu-ray-spelers en gameconsoles is HomePlug Turbo dus simpelweg te traag.

De HomePlug AV standaard belooft 200 Mb/s. In de praktijk meten we in het best case scenario scores van vlak boven de 60 Mb/s. Worst case komen we uit rond de 26 Mb/s en standaard tussen de 40 en 45 Mb/s. In de meeste gevallen snel genoeg voor het streamen van HD-video. Wel mogen we concluderen dat een bedraad netwerk, zowel 100 Mbit als Gigabit, duidelijk sneller is.

Devolo dLan 200 AVsmart+ Starter kit
Uniek: de dLAN 200 AVsmart+ adapters van Devolo hebben een display waarop je de kwaliteit van de verbinding kunt controleren.

Verschillen

De prestaties van de verschillende HomePlug AV komen zoals gezegd bijna naadloos overeen. In onze online productdatabase kun je naar hartelust grafieken tekenen van de benchmark resultaten om dat met eigen ogen te zien. Maar als de prestaties eigenlijk weinig tot niet verschillen, waar kun je dan je keuze op baseren?

Allereerst natuurlijk de prijs: voor een set van twee 200 Mbps adapters kun je al terecht vanaf zo’n 60 euro, maar er zijn ook fabrikanten die gemakkelijk het dubbele vragen. Wees geen dief van je portemonnee en kies een goedkope!

Een tweede verschil is het stroomverbruik. Een tijdje geleden heeft Intellon een nieuwe revisie van haar HomePlug AV chipset uitgebracht – modenummer INT6400 – met stroombesparende features. Dat kan schelen: het idle stroomverbruik van de door ons geteste HomePlug AV adapters varieert van 2,3 tot 6,5 Watt. De meeste exemplaren scoren net onder de 4 Watt. Wanneer je kiest voor de meest zuinige set (de Devolo dLAN AVsmart+) bespaar je met twee adapters dus een Watt of 3, wat neerkomt op 6 euro per jaar. Dat geeft overigens ook direct aan dat je vermoedelijk beter op de prijs dan op het verbruik kunt letten.

Dan is er nog een aantal andere zaken waar je op kunt letten: steeds meer adapters bieden de mogelijkheid om in de adapter ook weer een stroomstekker te plaatsen. Op die manier gaat er geen stopcontact verloren, handig! Wanneer je liever geen kastje hebt dat in het stopcontact steekt, kun je bij ondermeer ASUS, Linksys en Zyxel kiezen voor losse kastjes die je met een standaard stroomkabel aansluit. Tenslotte heeft de genoemde Devolo dLAN AVsmart+ kit LCD-displays waarop je de kwaliteit van de verbinding kunt aflezen. Een leuke extra, maar je betaalt er flink voor.

De handigste extra feature is een geïntegreerde switch in de adapters. Ideaal wanneer je internet naar de woonkamer wilt brengen om daar meerdere apparaten (TV én gameconsole bijvoorbeeld) wil aansluiten. Er zijn dan twee opties, de Netgear Home Theater Internet Connection kit en de Linksys PL300 Powerline AV Adapter kit. Van die twee is de laatste de goedkoopste.

Linksys PowerLine Turbo Ethernet Adapter kit
Handig voor in de woonkamer: de Linksys PowerLine Tubo Ethernet Adapter kit heeft een ingebouwde switch.

Advies en conclusie

Als je op zoek bent naar een Powerline AV set, dan kun je gebruik maken van onze vernieuwde product advisor, klik hier. Deze berekent op basis van al onze testresultaten een algemene prestatiescore. Op basis van up-to-date prijzen worden tevens een prijs/prestatiescore berekend.

Op het moment van schrijven scoort de MSI ePower 200AV kit II zowel de hoogste prestatie- als de hoogste prijs/prestatie-score, wanneer we zowel de doorvoersnelheid als het stroomverbruik meenemen in de berekening. Deze set van twee adapters kost gemiddeld 66 euro, daar kun je je geen buil aan vallen. Alleen de Zyxel PLA-402v2 en vrijwel onverkrijgbare D-Link DHP-301 zijn als we het stroomverbruik uit de berekening halen nog een fractie sneller dan de MSI, maar gemiddeld ook 40 respectievelijk 60 euro duurder. Dat lijkt ons een uitgemaakte zaak.

MSI ePower 200AV kit II
MSI's ePower 200AV kit II biedt de beste prijs/prestatieverhouding.

Conclusie

Een powerline netwerk is een ideale manier om een moderne TV, Blu-ray speler of game console op je thuisnetwerk aan te sluiten. Uit onze tests blijkt dat er tussen de verschillende HomePlug AV sets maar weinig prestatieverschil zit, omdat ze allemaal van dezelfde chips gebruik maken. Op dit moment koop je met de MSI ePower 200AV kit II de set met de hoogste prestaties én de beste prijs/prestatieverhouding. Je betaalt er gemiddeld zo’n 66 euro voor. Wil je graag een geïntegreerde switch, dan is de PL300 Powerline AV Adapter kit van Linksys de ideale keuze.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht hieronder voor een uitgebreide vergelijkingstabel.


MSI ePower 200AV kit II

Testresultaten: Één stroomgroep

In onderstaande grafiek zie je de behaalde data doorvoersnelheid wanneer we beide adapters op één groep aansluiten.

Testresultaten: Twee stroomgroepen

In onderstaande grafiek zie je de behaalde data doorvoersnelheid wanneer we beide adapters op twee verschillende stroomgroepen aansluiten.

Testresultaten: Twee stroomgroepen - Bad case

In onderstaande grafiek zie je de behaalde data doorvoersnelheid wanneer we beide adapters op twee verschillende stroomgroepen aansluiten in een ongunstig scenario: tussen beide adapters zit ruim 100 meter kabel, meer dan in een normaal huis zal voorkomen.

Testresultaten: Stroomverbruik - Actief

In onderstaande grafiek zie je het stroomverbruik van de adapters wanneer in gebruik.

Testresultaten: Stroomverbruik - Idle

In onderstaande grafiek zie je het stroomverbruik van de adapters wanneer niet in gebruik.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

AirLive 200Mbps Powerline Ethernet Adapter kit

AirLive 200Mbps Powerline Ethernet Adapter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Alecto Ethernet Network kit 200Mbps

Alecto Ethernet Network kit 200Mbps

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Asus Powerline Adapter 200Mbps

Asus Powerline Adapter 200Mbps

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Belkin Powerline 85Mbps Starter kit

Belkin Powerline 85Mbps Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT5500
 • 85 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Belkin Powerline AV Adapter 200Mbps Duo Pack

Belkin Powerline AV Adapter 200Mbps Duo Pack

 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Black Base EA-201 Homeplug Turbo 200Mbps Twin Pack

Black Base EA-201 Homeplug Turbo 200Mbps Twin Pack

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Conceptronic 1-2-3 Powerplug 200Mbps Network Starter Pack

Conceptronic 1-2-3 Powerplug 200Mbps Network Starter Pack

 • DS2 DSS9010
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
D-Link Powerline 200M HD Ethernet Adapter kit

D-Link Powerline 200M HD Ethernet Adapter kit

 • Kit van twee adapters
 • DS2 DSS9010
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
D-Link Powerline Starter kit

D-Link Powerline Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT5500
 • 85 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan 85 HSplus StarterKit

Devolo dLan 85 HSplus StarterKit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT5500
 • 85 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan 200 AVeasy Starter kit

Devolo dLan 200 AVeasy Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan 200 AVplus Starter kit

Devolo dLan 200 AVplus Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan 200 AVsmart+ Starter kit

Devolo dLan 200 AVsmart+ Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan Highspeed Ethernet II Starter kit 1379

Devolo dLan Highspeed Ethernet II Starter kit 1379

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT5500
 • 85 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Eminent xLine 85Mbps Powerline LAN starterkit

Eminent xLine 85Mbps Powerline LAN starterkit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT5500
 • 85 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Eminent xLine Pro 200Mbps Starter kit

Eminent xLine Pro 200Mbps Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Hercules ePlug 85Mbps Duo

Hercules ePlug 85Mbps Duo

 • Intellon INT5500
 • 85 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Hercules ePlug 200Mbps Duo

Hercules ePlug 200Mbps Duo

 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
König HomePlug Set 85Mbps

König HomePlug Set 85Mbps

 • Intellon INT5500
 • 85 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
König Homeplug Set 200Mbps

König Homeplug Set 200Mbps

 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Linksys Powerline AV Adapter kit

Linksys Powerline AV Adapter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Linksys PowerLine Turbo Ethernet Adapter kit

Linksys PowerLine Turbo Ethernet Adapter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT5500
 • 85 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Silver Award MSI ePower 200AV kit II

MSI ePower 200AV kit II

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Netgear Home Theater Internet Connection kit

Netgear Home Theater Internet Connection kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Netgear Powerline HD Ethernet Adapter kit

Netgear Powerline HD Ethernet Adapter kit

 • Kit van twee adapters
 • DS2 DSS9010
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Sitecom LN-514 Homeplug 85Mbps kit

Sitecom LN-514 Homeplug 85Mbps kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT5500
 • 85 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Sitecom LN-515 HomePlug kit 200Mbps

Sitecom LN-515 HomePlug kit 200Mbps

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Sweex Powerline Ethernet Adapter 85Mbps new

Sweex Powerline Ethernet Adapter 85Mbps new

 • Intellon INT5500
 • 85 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Sweex Powerline Ethernet Adapter 200Mbps Twinpack

Sweex Powerline Ethernet Adapter 200Mbps Twinpack

 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
ZyXEL PLA-400 v2 Starter kit

ZyXEL PLA-400 v2 Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
ZyXEL PLA-401v3 Twin kit

ZyXEL PLA-401v3 Twin kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
ZyXEL PLA-402 v2 Starter kit

ZyXEL PLA-402 v2 Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
0
*