Test: Western Digital SiliconEdge Blue 256GB

19 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Techniek
 3. 3. Benchmarks: HD Tune
 4. 4. Benchmarks: HD Tune Random Access
 5. 5. Benchmarks: PCMark Vantage
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Als fabrikant van conventionele harde schijven kom je er niet onder uit: steeds meer PC's en notebooks worden uitgerust met SSD's en wil je je zaken voor de komende (tientallen) jaren gezond houden, dan zul je dus ook langzaam de overstap moeten maken. In maart 2009 voegde Western Digital de daad bij het woord en investeerde 65 miljoen dollar in de overname van het bedrijf Silicon Systems, een SSD-fabrikant die zich tot dan toe voornamelijk richtte op de markt voor embedded systemen en servers. Western Digital heeft er een klein jaar voor uitgetrokken om het bedrijf volledig in te lijven en nu zijn de eerste SSD's van de harde schijvenfabrikant beschikbaar. Maar ook al voor die tijd was Western Digital met SSD's bezig en had het ook al flink wat kennis in huis. Alleen bracht men nooit producten op de markt.

De Western Digital SiliconEdge Blue, zoals de eerste reeks SSD's heet, is gericht op desktop en notebook PC's. De disks zijn verkrijgbaar in drie capaciteiten: 64 GB, 128 GB en 256 GB. Qua prijs zet Western Digital relatief hoog in: voor de 64 GB variant betaal je al gemiddeld € 235, voor de 256 GB versie mag je circa € 879 op tafel leggen.

Of de SiliconEdge Blue het waard is? Wij gingen aan de slag met het model van 256 GB om dat uit te vinden...

Western Digital SiliconEdge Blue 256GB

Techniek

De SiliconEdge Blue is net als de meeste SSD's uitgevoerd in de 2.5" form factor en maakt gebruik van de Serial ATA 300 interface. Western Digital belooft leessnelheden tot en met 270 MB/s en schrijfsnelheden tot en met 170 MB/s. De TRIM functionaliteit zoals aanwezig in Windows 7 wordt ondersteund.

Schroeven we de SSD open, dan vinden we MLC NAND-flashchips van Samsung. De controller chip heeft een Western Digital logo, maar blijkt (overigens onbevestigd door WD) een JMicron JMF612 te zijn. De fabrikant liet ons weten dat de firmware van de controller deels door WD zelf ontwikkeld is. Naast de controllerchip vinden we een 64 MB DDR2-800 geheugenchip van ESMT die dienst doel als cache. In het door ons geteste 256 GB exemplaar zitten 32 flash chips, waarbij er telkens twee op elkaar gestapeld zijn.

Western Digital SiliconEdge Blue 256GB

Western Digital SiliconEdge Blue 256GB

Omdat Western Digital geen open kaart wenst te spelen over de gebruikte controller, is er verder weinig bekend over de interne werking van de SSD. Tijd dus om te bekijken of WD het qua prestaties haalt bij haar nieuwe concurrenten.

Benchmarks: HD Tune

We hebben de SiliconEdge Blue getest op een systeem met Intel Pentium Dual-Core E2140 processor en moederbord met ICH9R south bridge met AHCI ingeschakeld. We hebben de tests uitgevoerd onder Windows 7 x86.

Allereerst kijken we naar lees- en schrijf-benchmarks van HD Tune. Bij deze test wordt de volledige capaciteit van de SSD van begin tot eind uitgelezen c.q. beschreven. Daarnaast wordt in deze test de gemiddelde toegangstijd bepaald.

In de leestest komen we op gemiddeld 194,3 MB/s, wat minder dan gangbaar. De toegangstijd is volgens HD Tune 0,2 ms.

Bij de schrijftest geeft HD Tune een gemiddelde score van 75,7 MB/s, opnieuw duidelijk beneden de waardes die we eerder bij andere SSD's maten. De gemiddelde toegangstijd bij schrijven is helemaal opvallend hoog.

Benchmarks: HD Tune Random Access

Een betere maat voor de prestaties in de praktijk zijn de Random access tests van HD Tune. Hierbij leest of schrijft het benchmarkprogramma bestanden van vier groottes (512 bytes, 4 kB, 64 kB en 1 MB) op willekeurige plekken. We krijgen als score zowel het aantal van deze bewerkingen per seconde als de daaruit voortvloeiende gemiddelde doorvoersnelheid. In de vergelijkingstabel vind je alle resultaten, op deze pagina richten we ons op de groottes 4 kB en 1 MB.

4 kB tests

De leestest met 4 kB bestanden geeft een mooie indicatie voor workloads waarbij zo snel mogelijk vele kleine bestanden moeten worden ingelezen. Het opstarten van Windows of bijvoorbeeld het laden van levels binnen een spel zijn daarvan mooie voorbeeelden. Met 4462 operaties per seconde eindigt WD op dit vlak onderaan in de grafieken.

Bij het schrijven van kleine 4 kB bestandjes zien we opnieuw prestaties waar WD niet bepaald trots op kan zijn. 1508 operaties per seconde is meer dan een normale harde schijf, maar een fractie van wat andere SSD's doen.

1 MB tests

Het zo snel mogelijk lezen of schrijven van willekeurige 1 MB bestanden is een andere tak van sport. Met lezen doet WD 201 operaties per seconde, wat 'gemiddeld' te noemen is voor moderne SSD's.

Bij het wegschrijven van 1 MB bestanden op willekeurige plekken, zakt Western Digital weer duidelijk weg naar de onderste helft van de grafiek met slechts 62 operaties per seconde.

Benchmarks: PCMark Vantage

De belangrijkste vraag blijft natuurlijk hoe SSD's in de praktijk presteren. De beste benchmark daarvoor is en blijft de HDD test van PCMark Vantage. Deze test simuleert de hardeschijf toegang van echte programma's en geeft een maat voor de prestaties van de drive in verschillende scenarios. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik. We komen uit op 23354 punten, een gemiddelde score. In onderstaande grafieken zie je de scores per onderdeel.

Conclusie

Met de SiliconEdge Blue zet Western Digital haar eerste stappen in de wereld van SSD's. Kijken we naar de prestaties, dan kan deze SSD echter nog niet overtuigen. Populaire SSD's als de Intel X25-M Postville blijken over de gehele linie duidelijk sneller. Nu al moeten we de prestaties van WD als duidelijk beneden gemiddeld bestempelen. Als je bedenkt dat er een nóg snellere generatie SSD's met SandForce controllers aan zit te komen, dan vallen de prestaties eigenlijk helemaal tegen.

Hoewel de prijzen van Western Digital zeker niet exorbitant hoog te noemen zijn, zijn de disks wel degelijk duurder dan gemiddeld.

Prestaties lager dan gemiddeld, prijs hoger dan gemiddeld, onze conclusie moge duidelijk zijn: bij deze eerste generatie moet je voor je SSD's nog even niet bij Western Digital zijn. Maar wie weet wat de toekomst brengt.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Western Digital SiliconEdge Blue 64GB

Western Digital SiliconEdge Blue 64GB

 • SSD
 • 64 GB
 • Serial ATA 300
 • 250 MB/s
 • 170 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Western Digital SiliconEdge Blue 128GB

Western Digital SiliconEdge Blue 128GB

 • SSD
 • 128 GB
 • Serial ATA 300
 • 250 MB/s
 • 170 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Western Digital SiliconEdge Blue 256GB

Western Digital SiliconEdge Blue 256GB

 • SSD
 • 256 GB
 • Serial ATA 300
 • 250 MB/s
 • 170 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*