Vergelijkingstest: 29 high-end voedingen

49 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Voorbeelden
 3. 3. Rails
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Akasa, Antec, BeQuiet
 6. 6. Chieftec, Corsair, Enermax
 7. 7. Fractal Design, Gigabyte, High Power
 8. 8. Maxcube, Nesteq, Nexus
 9. 9. Sapphire, Seasonic, Silverstone
 10. 10. XFX, Xilence, Zalman
 11. 11. Testresultaten: gemiddelde efficiëntie
 12. 12. Testresultaten: maximale stabiele belasting
 13. 13. Testresultaten: geluidsproductie
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

In Hardware.Info Magazine #2/2009 publiceerden we een uitgebreide vergelijkingstest van voedingen met een capaciteit tussen de 350 en 750 Watt. Zoals we destijds al geschreven heeft het gros van de in Nederland verkochte PC’s daar méér dan voldoende aan. Toch is er nog altijd het type PC-gebruiker dat nog liever drie dan twee high-end videokaarten in z’n systeem plaatst, er een sport van maakt om zoveel mogelijk harde schijven in een computer te schroeven en verder ook nog eens alle onderdelen zo ver mogelijk overklokt. Dan is zo’n voeding van 750 Watt ineens aan de karige kant en mag je investeren in een zwaarder exemplaar. Ja, zelfs exemplaren met een capaciteit van 1500 Watt kunnen in sommige situaties nut hebben. Enige tijd geleden hebben we de apparatuur om voedingen te testen in ons testlab flink uitgebreid, zodat we nu probleemloos exemplaren met dergelijk hoge capaciteiten aan de tand kunnen voelen. In deze test leggen we 29 exemplaren het vuur aan de schenen.

Wanneer 800 Watt en meer?

De belangrijkst vraag is natuurlijk wanneer je zo’n zware voeding eigenlijk nodig hebt. In het genoemde artikel deden we al uit de doeken hoe je dat relatief eenvoudig kunt berekenen. Stap één is het maximale stroomverbruik van alle componenten in je PC bij elkaar optellen. Voor processors en videokaarten zijn de zogenaamde TDP-waardes in de regel simpel terug te vinden: je vindt ze in de productdatabase op onze website en mocht je een exemplaar hebben dat je niet in onze lijsten terug vindt, dan brengt Googlen op de productnaam en "TDP" meestal direct het juiste antwoord. Voor het moederbord mag je verder een Watt of 30 à 40 rekenen, voor geheugenmodules 5 Watt per stuk en voor optische drives en harde schijven 10 Watt per stuk. Tel je alle getallen bij elkaar op, dan heb je het maximale stroomverbruik van je complete PC. Om daarna de juiste voeding te kiezen moet je er rekening mee houden dat een voeding in de regel op maximaal  70% van z’n maximale belasting het best werkt. Deel zodoende je berekende waarde door 0,7 en je hebt een mooie leidraad voor de capaciteit van de voeding die je het best kunt gaan gebruiken.

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is dat het stroomverbruik van componenten flink stijgt als je gaat overklokken. Het verbruik van een processor of videokaart stijgt lineair als je de klokfrequentie verhoogt. Ofwel: als je een processor die standaard op 3 GHz werkt instelt op 4,5 GHz, zal het stroomverbruik anderhalf keer zo hoog zijn. Het verbruik stijgt daarnaast kwadratisch met het verhogen van de het voltage. Als je de spanning van een CPU dus verhoogt van 1 naar 1,5 Volt, stijgt het stroomverbruik met een factor 1,5² = 2,25.

  Budget PC Basis PC Mid-range PC Luxe PC High-end PC Ultra High-end PC
 
Processor Budget CPU Dual-core Quad-core Quad-Core High-end quad-core CPU High-end quad-core CPU
Geheugen 2x DIMM 2x DIMM 2x DIMM 2x DIMM 3x DIMM 3x DIMM
Videokaart Geen VGA Simpele videokaart Mid-range High-end 2x High-end 3x High-end
Optical 1x Optical 1x Optical 1x Optical 1x Optical 2x Optical 2x Optical
Harddisk 1x HDD 1x HDD 2x HDD 2x HDD 2x HDD 3x HDD
 
Berekend verbruik 125 W 175 W 285 W 365 W 605 W 805 W
Verbruik / 0,7 179 W 250 W 407 W 521 W 864 W 1150 W
Aan te raden voeding 200-300 W 300-400 W 400-500 W 500-750 W 800-1000 W 1100-1400 W

Tabel uit onze vorige test: welke capaciteit voeding bij welke PC?

Voorbeelden

Een voorbeeld van wanneer je een voeding van 800 Watt of meer nodig zou kunnen hebben: laten we eens rekenen aan een systeem met Intel Core i7 processor, een Intel X58 moederbord met drie geheugenmodules, twee ATI Radeon HD 5870 videokaarten, twee harde schijven en een optische drive. In totaal komen we dan uit op 130 + 40 + 15 + (2 x 188) + (2 x 10) + 10 = 591 Watt. Delen we dit totaal door 0,7, dan komen we uit op een aanbevolen Wattage van 844 Watt. Een 850 Watt voeding is dus prima geschikt. Doordat je met ruime TDP-waardes rekent, is er al wat ruimte voor overklokken meegerekend. Ga je echter extreem overklokken, dan kun je al snel anderhalf keer meer voor de CPU en zo’n 25% meer voor de videokaarten rekenen. We komen dan uit op 750 Watt verbruik en dus een aanbevolen voeding van rond de 1071 Watt. De Kilowatt grens is gepasseerd!

Voor wie denkt dat een 1500 Watt voeding complete onzin is: reken eens aan een systeem met twee high-end processors (zoals een tijd geleden Intels Skulltrail platform), twee dual-GPU video kaarten (al snel zo’n 300 Watt per stuk), een flinke batterij aan harde schijven en dat alles ook nog eens overklokt…

Weer even terug met beide benen op de grond; voor een systeem met snelle quad-core processor, twee high-end videokaarten en twee of drie harde schijven raden we een voeding tussen de 800 en 1000 Watt aan. Voor een systeem met drie high-end videokaarten is een voeding van tussen de 1100 en 1250 Watt het overwegen waard.

Efficiëntie

We schreven al dat een voeding het best werkt op circa 70% van z’n maximale belasting. Dat heeft alles te maken met de efficiëntie van de voeding. We hebben het al meermaals behandeld: de efficiëntie is de verhouding tussen het vermogen dat de voeding levert aan de componenten binnen de PC en het vermogen dat de voeding uit het stopcontact trekt. Verbruiken de componenten binnen de PC op een gegeven moment in totaal bijvoorbeeld 736 Watt en haalt de voeding 879 Watt uit het stopcontact, dan functioneert de voeding 736 / 879 = 83,7% efficiënt.

Hoe efficiënter de voeding, hoe beter. De belangrijkste reden is natuurlijk dat je energie bespaart en dus een lagere rekening van het energiebedrijf kunt verwachten. Een andere reden is echter dat het niet nuttig gebruikte vermogen op een paar Watt na voor het laten draaien van de fan binnen de voeding, per definitie wordt omgezet in warmte. Als een voeding warmer wordt, zullen de componenten minder lang meegaan en moet de fan sneller draaien om de voeding op temperatuur te houden: meer herrie dus. We kunnen de redenering ook omdraaien: om een voeding efficiënter te maken, zal een fabrikant moeten investeren in betere componenten. We durven de stelling dus wel aan: hoe efficiënter de voeding, hoe hoger de kwaliteit en hoe lager de potentiële geluidsproductie.

Rails

Een belangrijk discussiepunt bij voedingen, juist bij hoge capaciteiten, is het aantal 12V rails, ofwel het aantal afzonderlijk 12V voedingscircuits. Vrijwel alle energieslurpende onderdelen van de PC, de processor en videokaarten in het bijzonder, maken alleen gebruik van de 12V bronspanning van de CPU. Door meerdere verschillende rails in een voeding te implementeren, kunnen deze onderdelen geen onderlinge storing veroorzaken, met een stabieler systeem tot gevolg. Althans, dat is de redenering van fabrikanten die voedingen hebben met veel rails, bijvoorbeeld 6 of soms zelfs 8. Er is echter wel wat op af te dingen. Juist overklokkers hebben in de regel liever voedingen met minder rails. De reden: je loopt dan niet meer tegen het probleem aan dat de maximum belasting van een enkele rail de bottleneck wordt bij het overklokken. Bij een enkele rail kan ieder apparaat binnen de PC in feite de volledige beschikbare power benutten.

Een ander voordeel van een enkele rail: voedingen volgens die opzet zijn in de regel makkelijker efficiënt te maken. In de test zien we dat ook direct terug bij de resultaten.

Anders dan anders

Er is een aantal zaken om op te letten wanneer je op zoek gaat naar een voeding in het kilowatt en hogere segment. Hou in eerste instantie rekening met hoeveel connectors je nodig hebt. Molex- en SATA-connectors zijn er over het algemeen genoeg, voldoende PCI-Express connectors kan nog wel eens een uitdaging zijn. In de tabel vind je terug hoeveel PEG-connectors de voedingen in totaal hebben. Dat loopt uiteen van vier stuks tot acht stuks. We houden tevens bij welke type PEG-connectors er aanwezig is (6-pin, 8-pin of gecombineerd).

Een andere zaak die aandacht vereist is dat zware voedingen in de regel fysiek nog wel eens wat langer zijn dan conventionele exemplaren. Een standaard 13-in-een-dozijn voeding is in de regel circa 16 centimeter diep. In onze test komen we exemplaren tot 22 centimeter tegen. Je moet dan echt vóór aanschaf controleren of dat in je kast past.

Ten slotte hebben voedingen van boven de 1000 Watt vaak een andere voedingsplug. De standaard driepolige stekker (C13 heet ‘ie in jargon) is immers slechts gevalideerd tot continu stromen van 10 Ampère, en dat is voor de Amerikaanse markt (110 Volt) ‘slechts’ 1100 Watt. Op de high-end voedingen vinden we zodoende een grotere C19-stekker, die is gevalideerd tot 16 Ampère.


Onze nieuwe voedingentestopstelling

Testprocedure

Om voedingen van 800 Watt en meer te kunnen testen, hebben we geïnvesteerd in een flinke uitbreiding van onze voedingen testopstelling. Via een speciaal aansluitingsbord verbinden we de voedingen met een zestal load generators. Twee relatief simpele exemplaren gebruiken we voor het belasten van de 3,3V en 5V lijnen. Daarnaast gebruiken we een viertal regelbare Statron 3229 loads om de verschillende 12V rails te belasten. Elke load kan ruim 400 Watt belasting genereren, zodat het voor ons geen probleem is om voedingen tot 1600 Watt te testen.

Wij testen alle voedingen met belastingen in stappen van 100 Watt tot aan de maximaal opgegeven belasting. Hierbij trekken we in alle gevallen gezamenlijk circa 50 Watt uit de 3,3V en 5V lijnen, de rest van de belasting komt voor rekening van de 12V rails. De reden voor deze verdeling is dat er binnen moderne PC’s vrijwel geen componenten zijn die een noemenswaardige belasting voor de 3,3V en 5V lijnen genereren.

Bij alle instellingen testen we of de voeding stabiel het vermogen kan blijven leveren en meten we met een Fluke multimeter direct de exacte voltages op de verschillende lijnen. Volgens de ATX-specificatie mogen deze maximaal 5% afwijken van de standaardwaardes. Met een extreem nauwkeurige Zes Zimmer LMG95 meten we bij alle instellingen het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Daarmee berekenen we uiteindelijk de efficiëntiewaardes.

Door de voedingen aan te sluiten op een volledig passief gekoeld mid-range systeem, kunnen we de geluidproductie bij een beperkte load meten. Hiervoor gebruiken we een decibel-meter op 10 centimeter afstand. Helaas hebben we geen mogelijkheid om de geluidproductie met een zware belasting te meten.

Deelnemers

Wij nodigden alle fabrikanten met voedingen van 850 Watt of meer op de Nederlandse markt om deel te nemen aan deze test. Het blijkt dat er in de markt voor zware voedingen vrijwel geen B- en C-merken bestaan, iets wat we bij onze test van eerder dit jaar wél zagen. Zodoende gingen we uiteindelijk aan de slag met een 29-tal voedingen. Een aantal bekende merken ontbreekt helaas in onze test. Zo kon Cooler Master helaas geen testexemplaren aanleveren, aangezien hun nieuwe reeks voedingen net niet op tijd in Europa zou arriveren. Ook OCZ kon niet op tijd over geschikte modellen beschikken. Modellen van beide fabrikanten zullen we binnenkort op onze website nabespreken. Fabrikanten FSP, Spire, Tagan en AOpen gaven aan niet aan de test te willen deelnemen.

Akasa, Antec, BeQuiet

Akasa
Van Akasa ontvingen we de Freedom Power 1000 Watt. Wij konden de voeding helaas niet vinden bij Nederlandse shops, zodat de prijs giswerk blijft. De voeding heeft een zestal 12V rails en moet hier in totaal 80A op kunnen leveren. Dat is heel mooi voor een 1000W PSU! De voeding is modulair opgebouwd. Onze tests tot en met 1000W doorloopt Akasa probleemloos. De gemiddelde efficiëntie die we meten is 84,01%. Een jaar of twee geleden zou dat perfect zijn, maar nu is Akasa in het eindklassement derde… van onderen wel te verstaan. De geluidsproductie is gemiddeld, maar niet beter dan dat. Zonder prijsinformatie is het lastig een eindoordeel te geven, maar alleen al op basis van de prestaties kunnen we concluderen dat er betere opties bestaan.

Akasa Freedom Power 1000W
De Akasa Freedom Power 1000W laat geen verpletterende indruk achter.

Antec
Van Antec ontvingen we twee voedingen, de CP-850 en de TruePower Quattro 1000W. Om met de eerste te beginnen: deze voeding heeft een apart, door Antec zelf ontwikkeld, formaat dat het CTX noemt. Zodoende is de voeding alleen geschikt voor de Antec Twelve Hundred, P183 en P193 behuizingen. De voeding is vooral een stuk hoger dan conventionele exemplaren. Dat geeft Antec de mogelijk om een ontwerp te maken dat uit twee PCB’s te staan en een directe luchtdoorvoer te creëren door aan de voorkant een 12cm fan te plaatsen die zonder hoek naar achteren kan blazen. Volgens Antec is de koeler op die manier veel effectiever, waardoor de voeding niet alleen stiller kan zijn, maar ook een langere levensduur heeft. Dat laatste is natuurlijk lastig te controleren, maar qua geluid heeft men gelijk: de CP-850 is de stilste uit deze test. De door Delta Electronics geproduceerde voeding doorloopt de tests tot 800W probleemloos en levert een gemiddelde efficiëntie van 85,37%, een gemiddelde score. Gemiddeld € 115 is een zeer scherp bedrag voor een goede 850 Watt voeding. Heb je toevallig één van de genoemde Antec kasten, dan is dit een prima keuze!

Antec CP-850 850W
De Antec CP-850 maakt gebruik van de afwijkende CTX form-factor en is daardoor erg stil en goedkoop.

De TruePower Quattro 1000W is al een oudje; bijna twee jaar geleden testten we deze 1000W voeding ook al eens.  De voeding levert maximaal 70 Ampère op de 12V lijnen en valt zodoende in onze tests door de mand. Bij 800W belasting gaat alles nog goed, maar bij 900W (waarvan 850W op de 12V lijnen) houdt de voeding ermee op. De 8 cm fan zorgt ervoor dat de voeding ook nog eens bijzonder luidruchtig is. Deze TruePower Quattro kun je inmiddels beter links laten liggen.

Antec TruePower Quattro 1000W
De TruePower Quattro 1000W valt tegen, maar is dan ook niet zo nieuw meer.

Te laat voor deze test ontvingen we de gloednieuwe Antec TruePower Quattro 1200W, welke een geheel nieuw ontwerp heeft. De testresultaten hiervan zullen binnenkort op Hardware.Info besproken worden.

Be Quiet
De Duitse fabrikant Be Quiet gooide in onze test tot 750W hoge ogen met haar voedingen. Zij combineerden scherpe prijzen met uitstekende efficiëntie en – hoe kan het ook anders – een lage geluidsproductie. Voor deze test kregen we drie voedingen uit de Dark Power Pro reeks: 850W, 1000W en 1200W. Alle drie de voedingen hebben zes 12V rails die elk begrensd zijn op 20A. De totale maximumstroom op de gecombineerde 12V lijnen is bij de drie voedingen respectievelijk 68, 75 en 85 Ampère. Modulair zijn ze alle drie, de 850W heeft vier PEG-connectors, de 1000W en 1200W hebben er zes. De 850W voeding haalt het keurig tot 800W in onze test, de 1000W tot 1000W, maar bij de 1200W loopt het fout: in onze test kunnen we de voeding niet hoger belasten dan 800W. Navraag bij Be Quiet leert ons dat het bij deze voeding verplicht is om de 3,3V en 5V lijnen met minimaal 150W te belasten om zo hoog te komen. Mooi verhaal, maar in een moderne high-end PC is dat niet zo makkelijk. De gemiddelde efficiëntie ligt bij de drie voegen telkens rond de 84,5%; goed maar in dit segment niet bijzonder. De 850W kunnen we nog lekker ‘Quiet’ noemen, bij de 1000W en 1200W valt dat een beetje tegen. Tenslotte zijn de prijzen ook nog een relatief hoog. Helaas kunnen we niet anders dan concluderen dat het high-end voedingen van Be Quiet toch wat minder bijzonder zijn dan de exemplaren met lagere capaciteiten.

Be quiet! Dark Power Pro 1200W
Met slechts een beperkte belasting op 3.3V en 5V weet de Be Quiet Dark Power Pro 1200W z’n beloofde capaciteit niet waar te maken.

Chieftec, Corsair, Enermax

Chieftec
Van Chieftec gingen we allereerst aan de slag met de A135 850W. Eerder al testten we de 750W variant uit deze serie, een voeding die over de gehele linie prima scoorde. De serie is modulair uitgevoerd en de 850W biedt maximaal 62,5 Ampère verdeeld over vier 12V rails. Opvallend is dat de voeding relatief licht is: 1,75 kg. De resultaten zijn beneden gemiddeld te noemen: een efficiëntie van 84,7% en een geluidsniveau van 47 dB op 10 centimeter afstand. De test kent betere 850W voedingen voor een vergelijkbaar bedrag. De Super 1200W biedt maximaal 90A op vier 12V rails. De combinatie van een 14cm fan met een 8cm exemplaar zorgt voor voldoende airflow. De 1200W test doorstaat de voeding helaas niet, op 1100W gaat alles wel nog goed. Een gemiddelde efficiëntie van 85,02% is prima, maar niet bijzonder in vergelijking met de rest. De geluidsproductie is opnieuw beneden gemiddeld. Een prima voeding, maar wederom geen uitblinker.

Chieftec Super 1200W
Chieftec levert een prima 1200W voeding, maar geen uitblinker.

Corsair
Een jaar of twee geleden had Corsair nog nooit een voeding verkocht en inmiddels is het één van de meest populaire merken in Nederland. Deze positie heeft men geclaimd door continu met technisch uitstekende producten op de markt te komen. Ook deze keer: de TX850W en TX950W zijn prima voedingen die op ontwerp van Corsair geproduceerd worden door ChannelWell. Hoewel de naam doet vermoeden dat het directe broertjes zijn, is dat niet direct het geval: de 850W is immers modulair, de 950W is dat niet. Beide voedingen werken met één 12V rail, ideaal voor overklokkers. De maximale belasting is 70A bij de 850W en 78A bij de 950W. Beide voedingen hebben zes PEG-connectors. De resultaten zijn prima: de 800W resp. 900W tests worden probleemloos doorlopen., Met gemiddeld 88,99% is de TX850W de meest efficiënte voeding uit de test. De TX950W hoeft zich met 88,26% ook niet te schamen. De 850W is helaas wel wat luidruchtiger dan gemiddeld, de 950W is op dit vlak gemiddeld. Desalniettemin laten beide voedingen een zeer solide indruk achter, al is het maar omdat de prijzen van gemiddeld 120 en 134 euro lekker scherp zijn.

Corsair TX950
Corsair produceert zeer degelijke en efficiënte voedingen. De TX950W is helaas niet modulair.

Enermax
Enermax stuurde ons de Revolution 85+ 1050W. De ruwe behuizing met rode en witte opdruk zorgt ervoor dat de voeding er stoer uitziet. De techniek is ook prima: de modulaire voeding heeft zes 12V rails met een maximale belasting van 87A. De 1000W test wordt glansrijk doorstaan. Met een gemiddelde efficiëntie van 88,42% staat Enermax in de top 3. Met 600W belasting haalt de voeding net geen 90%. De geluidsproductie is lager dan gemiddeld. Qua kabels en connectors missen we niks. Gemiddeld 282 euro vinden we echter wel érg gortig voor een 1050W voeding. Voor dik 100 euro minder kun je bij andere fabrikanten ook terecht.

Enermax Revolution 85+ 1050W
Prima resultaten en een nog beter uiterlijk, maar de Enermax Revolution 85+ is wel laaiend duur.

Fractal Design, Gigabyte, High Power

Fractal Design
Fractal Design is een nieuw merk dat in Nederland sinds kort beschikbaar is via importeur Space Promotions. Wij bekeken twee voedingen uit de Newton R2 reeks, een 800W en 1000W. Ook dit zijn moderne voedingen waarbij het volledige beschikbare 12V vermogen uit één rail komt, net als bij Corsair. Voor de 800W is er 60A, voor de 1000W is er 75A. De beloofde Wattages worden keurig waargemaakt en een gemiddelde efficiëntie van 85,5% en 85,3% is gemiddeld te noemen in deze test. Het geluid is lekker laag. De prijzen van 132 en 181 euro zijn prima, voor een nieuwkomer wellicht toch net te hoog om wat marktaandeel van de rest af te snoepen.

Fractal Design Newton R2 1000W
Fractal Design zal haar prijzen nog iets moeten verlagen om een plek in de overvolle voedingenmarkt te kunnen veroveren.

Gigabyte
Ook de Gigabyte Odin Pro 1200W is een oudje, dat we zo’n anderhalf jaar geleden ook al eens voor een test toegestuurd kregen. Deze modulaire voeding biedt maximaal 99 Ampère op vier 12V rails. 6 PEG-connectors is voor de meeste mensen genoeg, al heeft menig 1200W voeding er acht. De tests tot en met 1200W belasting worden probleemloos doorlopen. Opvallend is het verbruik van 2W als er geen belasting is maar de voeding wel aan staat. Dat vinden we toch echt wat teveel van het goede. De gemiddelde efficiëntie van 84,32% is in vergelijking met de rest van het testveld duidelijk beneden gemiddeld. De geluidsproductie is bovengemiddeld. Op dit moment wordt de voeding door geen enkele Nederlandse online shop in onze prijsvergelijker gevoerd.

Gigabyte Odin Pro 1200W
De Gigabyte Odin Pro 1200W is al een oudje en dat zien we ook aan de testresulaten.

High Power
High Power, een submerk van fabrikant Sirtec, neemt deel aan deze test met de Absolute Power 850W. Ook deze voeding maakt z’n beloftes waar: de 800W belasting test doorstaat de voeding zonder een krimp te geven. We meten een gemiddelde efficiëntie van 84,32 procent: prima, maar in vergelijking met de rest van het testveld niet bepaald geweldig. De voeding is ook net wat luidruchtiger dan gemiddeld. Helaas is de voeding bij de bij onze prijsvergelijker aangesloten shops op het moment van schrijven niet verkrijgbaar. Een uitblinker is High Power sowieso niet.

High Power Absolute Power 1000W
High Power weet ons niet te overtuigen met haar voedingen.

Maxcube, Nesteq, Nexus

Maxcube
De goedkoopste voeding in deze test komt van het relatief onbekende merk Maxcube. Slechts 88 euro betaal je voor 850 Watt power. Deslaniettemin is de voeding modulair. Kan het wat zijn met deze lage prijs? Het moet gezegd, de 800W test wordt probleemloos doorlopen. In de efficiëntie test scoort Maxcube echter het laagste resultaat: gemiddeld 82,33%. Bij 80W belasting zakt hij zelfs tot 78,1%, wat betekent dat een 80Plus certificering er voor deze voeding niet in zou zitten. De geluidsproductie is ook nog eens erg hoog. Wij zouden liever wat meer investeren voor een beter exemplaar.

Maxcube Blitz 850W
Eenvoudige conclusie: de voeding van Maxcube kun je beter links laten liggen.

Nesteq
Via importeur Essers Electronics ontvingen we de Xstrike 850W van Nesteq. Deze voeding heeft zes rails, wat uitzonderlijk is voor een 850W model. De maximale stroom van de zes gezamenlijke rails is echter 58A en dat is in vergelijking met de concurrentie niet bijster veel. We zien dan ook dat Nesteq haar beloftes niet waar kan maken: na de test met 700 Watt belasting houdt het op. De efficiëntie is verder beneden gemiddeld en het geluid bovengemiddeld. Het moge duidelijk zijn: ook deze voeding laat geen spetterende indruk achter.

Nesteq Xstrike 850W
Ook de Nesteq Xstrike mag in het rijtje hekkensluiters.

Nexus
De Nexus RX-1K is een modulaire voeding van 1000 Watt met een enkele 12V rail, die maximaal 75A kan leveren. Vier PEG-connectors is wat ons betreft net even aan de zuinige kant, maar voor de rest is er qua uitrusting weinig te klagen. De resulaten van de Nexus voeding zijn prima: gemiddeld 85,87% efficiënt hoeft men zich niet voor te schamen en 38 dB op 10 centimeter onder load is ook prima. Gemiddeld € 143 is scherp voor een kilowatt voeding. Geen echte uitblinker, maar een prima keuze.

De RX-8500 komt qua naamgeving uit dezelfde serie, maar deze 850W voeding maakt gebruik van vier 12V rails in plaats van één en biedt maximaal 63A. Ook deze voeding maakt de beloftes prima waar en is zelfs nog iets stiller. De efficiëntie is met gemiddeld 84,36% echter wat lager. Ook deze voeding is lekker scherp geprijsd (gemiddeld 118 euro) waardoor het een prima keuze is!

Nexus RX-1K Modular 1000W
De Nexus RX-1K is een prima preseterende en scherp geprijsde 1000W voeding.

Sapphire, Seasonic, Silverstone

Sapphire
Voedingen van Sapphire?! Jawel, ze bestaan en ze zijn nog goed ook! We ontvingen de Pure 950W en 1250W, twee voedingen die recentelijk op de markt zijn gekomen. Beide modulaire voedingen hebben zes 12V rails die elk 30A kunnen leveren. De maximale gezamenlijke belasting van de 12V rails is beperkt tot 79A respectievelijk 104A. Beide voedingen hebben zes PEG-connectors, genoeg om drie high-end videokaarten aan te verbinden. De gemiddelde efficiëntie is zeer goed: 87,52% voor de 1250W en zelfs 88,44% voor de 950W. Helaas stopt de feestvreugde als we de geluidsmeter inschakelen: 48 dB op 10 centimeter afstand is niet bepaald geweldig. Een ander nadeel: in beide gevallen een verbruik van circa 2 Watt zonder belasting. Dat is niet erg netjes. De Sapphire voedingen hebben sterke en zwakkere kanten; hoe dan ook een mooie start van deze fabrikant.

Sapphire PurePSU 950W
Jawel, ook Sapphire heeft tegenwoordig voedingen. Het geluid is bovengemiddeld, voor de rest prima resultaten.

Seasonic
Het aantal fabrikanten dat daadwerkelijk voedingen produceert is zeer beperkt. Groten namen zijn ondermeer Delta, Fortron, AC Bell en ChannelWell. De fabrikant die bij velen bekend staat als (een van) de beste is Seasonic. Veel bekende A-merken kopen hun voedingen in bij Seasonic, maar de fabrikant verkoopt ook producten onder eigen merk. De M12D 850W is een modulaire voeding die werkt met twee 12V rails van 40A die samen maximaal 70A kunnen leveren. De tests tot en met 800W worden glansrijk doorlopen. In alle gevallen blijven de voltages opvallend dicht bij de standaard waarde. De gemiddelde efficiëntie van 87,84% is zeer goed en met een geluidsproductie van 35,2 dB is Seasonic de één na stilste. Al met al is dit beste 850W voeding uit de test. Je moet wel even goed opletten waar je de voeding koopt: de prijzen lopen uiteen van 149 euro tot ruim 200 euro! Het gemiddelde bedrag van 173 euro is prima.

Seasonic M12D 850W
De Seasonic M12D 850W mag zich testwinnaar noemen.

SilverStone
SilverStone stuurde ons een 850W voeding uit de Olympia reeks en een Strider met een vermogen van niet minder dan 1500W. Die laatste is echt een beest van een voeding: 3,3 kilo schoon aan de haak en 22 centimeters in de lengte. De voeding heeft een recordaantal van acht 12V rails die in totaal 110A moeten kunnen leveren. En jawel; als we onze load generators flink opvoeren, weet de voeding inderdaad keurig de beloofde 1500W stabiel te leveren, zelfs wanneer we 1450W daarvan uit de 12V rails trekken, iets wat de voeding volgens de specs niet eens zou moeten kunnen! De gemiddelde efficiëntie van 87,27% is prima. Het geluidsniveau van 43,6 dB is gezien het vermogen nog prima. De prijs van 346 euro is natuurlijk wel extreem; deze voeding koop je alleen als je het vermogen echt nodig hebt. Een kritische noot: een constant verbruik van 3,6 Watt als er geen belasting is, zou niet mogen kunnen.
De Olympia is een 850W voeding volgens het single-rail principe. Het is één van de weinig voedingen in deze test die niet modulair is: jammer. De gemiddelde efficiëntie van 84,76% is vanwege de uitstekende resulaten van de overige voedingen in de test duidelijk beneden gemiddeld. Het geluidsniveau is prima. Op de Olympia is eigenlijk weinig aan te merken, maar de test kent betere keuzes.

SilverStone Strider Modular 1500W
SilverStone levert voedingen tot aan 1500W, indrukwekkend!

XFX, Xilence, Zalman

XFX
Sapphire is niet de enige videokaartenfabrikant die een stap zet in de markt voor voedingen, ook XFX is er mee begonnen. Hun Black Edition 850W viel direct bij aankondiging al op: de knalgroene fan en het bijzondere uiterlijk zorgen ervoor dat deze voeding gezien mag worden. Gelukkig hoeft XFX het niet alleen van de looks te hebben; de voeding zet prima resulaten neer. De enkele 12V rail van 70A doet het prima in onze tests tot 800W. Een gemiddelde efficiëntie van 87,15% is uitstekend en ook op de geluidsproductie is weinig aan te merken. Met gemiddeld 166 euro is XFX wat duurder dan gemiddeld, maar dat mag wat ons betreft de pret niet drukken. Het is technisch niet de beste 850W voeding uit de test, maar zeker ééntje die je mag overwegen.

XFX Pro Series 850W XXX Edition
XFX’ eerste voiding ziet er niet alleen mooi uit, maar presteert ook nog eens prima!

Xilence
En als we het dan toch over een apart uiterlijk hebben: de 1000W voeding uit de XQ reeks van Xilence is geheel wit! Ook deze voeding is modulair en de zes 12V rails produceren bij elkaar 76A. Vier PEG-connectors is voor 100W net even te karig. De resulaten zijn helaas beneden gemiddeld: we meten een gemiddelde efficiëntie van 84,9% en een geluidsproductie van 44,4 dB op 10 centimeter. Niets om je voor te schamen, maar andere fabrikanten bewijzen dat het beter kan.

Xilence XQ 1000W
De XQ 1000W van Xilence is helemaal wit. De prestatie zijn beneden gemiddeld.

Zalman
Ook van Zalman ontvingen we opnieuw twee oude bekenden, de ZM850-HP en ZM1000-HP. Beide voedingen zijn met 21 centimeter opvallend diep – zeker voor 850W is dat bijzonder. Beide voedingen hebben zes 12V rails, de maximale amperages zijn 64A en 80A. De maximale vermogens worden door beide voedingen behaald, zoals het hoort. De gemiddelde efificiëntie ligt in beide gevallen rond de 85,5%, net beter dan gemiddeld dus. Dankzij de heatpipe koeling zijn beide Zalman voedingen ook net wat stiller dan gemiddeld. Een punt van zorg is het verbruik van bijna 3 Watt als er geen belasting is. Zelfs als je de knop aan de achterzijde omzet, blijft de voeding meer dan 1 Watt verbruiken. Dat maakt dat deze voedingen niet meer geschikt voor de nieuwe Europese wetgeving rond het stroomverbruik van PC’s die volgend jaar van kracht komt. Kun je daar niet wakker van liggen, dan zijn deze Zalman voedingen prima.

Zalman ZM850-HP 850W
Prima voedingen bij Zalman, maar ze zijn wel relatief lang.

Testresultaten: gemiddelde efficiëntie

Testresultaten: maximale stabiele belasting

Testresultaten: geluidsproductie

Conclusie

In de markt voor voedingen van 850 Watt en meer bestaan vrijwel geen B- en C-merken. Dat zien we ook terug in de resultaten: zelfs de slechtste voeding uit de test is gemiddeld ruim 82% efficiënt. Het aantal voedingen dat z’n beloftes qua capaciteit niet waarmaakt is op één hand te tellen. Op een enkele uitzondering na, doe je met geen van de geteste voedingen een slechte koop. Een geruststellende gedachte.

Er is echter natuurlijk altijd goed, beter en best. In het segment beneden de 1000 Watt, wat ons betreft geschikt voor een snelle PC met twee high-end videokaarten, komt de Seasonic M12D 850W als beste uit de bus. Let er wel op waar je de voeding koopt: de prijzen lopen fors uiteen. Eervolle vermeldingen zijn er voor de Antec CP-850, een ideale en scherp geprijsde keuze als je een kast hebt waar hij in past, en de XFX Black Edition 850W, die prima resulaten combineert met bijzondere looks. Vind je 850W net niet voldoende, kijk dan eens naar de Corsair TX950W. Een scherp geprijsde voeding met prima efficiëntie die alleen nog ietsje stiller had mogen zijn.

Van de kilowatt voedingen laat de Nexus RX-1K de beste indruk achter, al is het geen uitblinker. De voedingen met een nóg hogere capaciteit hebben alle hun mindere kanten. 1200W en meer koop je alleen als je het écht nodig hebt. De Sapphire Pure 1250W is dan de beste keuze.


Seasonic M12D 850W


Nexus RX-1K Modular 1000W


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Akasa Freedom Power 1000W

Akasa Freedom Power 1000W

 • 1000 W
 • Modulair
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
Antec CP-850 850W

Antec CP-850 850W

 • 850 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 64 A
Niet verkrijgbaar
Antec TruePower Quattro 1000W

Antec TruePower Quattro 1000W

 • 1000 W
 • 81 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 70 A
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Dark Power Pro 1000W

Be quiet! Dark Power Pro 1000W

 • 1000 W
 • Modulair
 • 75 A
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Dark Power Pro 1200W

Be quiet! Dark Power Pro 1200W

 • 1200 W
 • 88 %
 • Modulair
 • 85 A
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Dark Power Pro P7 850W

Be quiet! Dark Power Pro P7 850W

 • 850 W
 • 93 %
 • Modulair
 • 68 A
Niet verkrijgbaar
Chieftec A135 850W

Chieftec A135 850W

 • 850 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 62.5 A
Niet verkrijgbaar
Chieftec Super 1200W

Chieftec Super 1200W

 • 1200 W
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 90 A
Niet verkrijgbaar
Corsair HX850

Corsair HX850

 • 850 W
 • 90 %
 • 80 Plus Silver
 • Modulair
 • 70 A
Niet verkrijgbaar
Corsair TX950

Corsair TX950

 • 950 W
 • 81 %
 • 80 Plus Bronze
 • 78 A
Niet verkrijgbaar
Enermax Revolution 85+ 1050W

Enermax Revolution 85+ 1050W

 • 1050 W
 • 91 %
 • 80 Plus Silver
 • Modulair
 • 87 A
Niet verkrijgbaar
Fractal Design Newton R2 1000W

Fractal Design Newton R2 1000W

 • 1000 W
 • 80 %
 • Modulair
 • 75 A
Niet verkrijgbaar
Gigabyte Odin Pro 1200W

Gigabyte Odin Pro 1200W

 • 1200 W
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 99 A
Niet verkrijgbaar
High Power Absolute Power 850W

High Power Absolute Power 850W

 • 850 W
 • Modulair
 • 62.5 A
Niet verkrijgbaar
High Power Absolute Power 1000W

High Power Absolute Power 1000W

 • 1000 W
 • Modulair
Niet verkrijgbaar
Maxcube Blitz 850W

Maxcube Blitz 850W

 • 850 W
 • Modulair
 • 70 A
Niet verkrijgbaar
Nesteq Xstrike 850W

Nesteq Xstrike 850W

 • 850 W
 • Modulair
 • 58 A
Niet verkrijgbaar
Silver Award Nexus RX-1K Modular 1000W

Nexus RX-1K Modular 1000W

 • 1000 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 75 A
Niet verkrijgbaar
Nexus RX-8500 v1 850W

Nexus RX-8500 v1 850W

 • 850 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 63 A
Niet verkrijgbaar
Sapphire PurePSU 950W

Sapphire PurePSU 950W

 • 950 W
 • 85 %
 • 80 Plus Silver
 • Modulair
 • 79 A
Niet verkrijgbaar
Sapphire PurePSU 1250W

Sapphire PurePSU 1250W

 • 1250 W
 • 88 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 104 A
Niet verkrijgbaar
Gold Award Seasonic M12D 850W

Seasonic M12D 850W

 • 850 W
 • 80 %
 • 80 Plus Silver
 • Modulair
 • 70 A
Niet verkrijgbaar
SilverStone Olympia 850W

SilverStone Olympia 850W

 • 850 W
 • 80 %
 • 70 A
Niet verkrijgbaar
SilverStone Strider Modular 1500W

SilverStone Strider Modular 1500W

 • 1500 W
 • 88 %
 • 80 Plus Silver
 • Modulair
 • 110 A
Niet verkrijgbaar
Thermaltake Toughpower XT Cable Management 850W

Thermaltake Toughpower XT Cable Management 850W

 • 850 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 62 A
Niet verkrijgbaar
Bronze Award XFX Pro Series 850W XXX Edition

XFX Pro Series 850W XXX Edition

 • 850 W
 • 85 %
 • 80 Plus Silver
 • Modulair
 • 70 A
Niet verkrijgbaar
Xilence XQ 1000W

Xilence XQ 1000W

 • 1000 W
 • 85 %
 • Modulair
 • 76 A
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM850-HP 850W

Zalman ZM850-HP 850W

 • 850 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 64 A
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM1000-HP 1000W

Zalman ZM1000-HP 1000W

 • 1000 W
 • 86 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
0
*