Welke componenten voor de meest zuinige home server?

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Atom of niet?
 3. 3. Doel
 4. 4. Keuzes, keuzes…
 5. 5. Chipset
 6. 6. Voeding
 7. 7. Harde schijf
 8. 8. Vergelijk met Acer
 9. 9. Windows Home Server zuinig maken
 10. 10. Conclusie
 11. 11. De tabel
 12. 37 reacties

Inleiding

Het stroomverbruik is één van de belangrijkste aspecten waarop je componenten selecteert bij het samenstellen van een home server. Wij laten zien hoe we met goedkope, standaard componenten tot een idle verbruik van slechts 33 Watt komen.

Aan de voordelen van een server in huis hebben we al meermaals aandacht besteed. Met zo’n server heb je de beschikking over een centrale opslagplek voor al je data. Wanneer je bijvoorbeeld je filmcollectie op je thuisserver zet, kun je er daarna vanaf alle PC’s in huis bij. Een server is ook handig om automatisch backups van al je systemen te maken. En aangezien de server in de regel toch altijd aan staat, is het ook nog eens een ideale downloadmachine.

Microsoft heeft met haar Windows Home Server software naar onze mening de ideale basis voor een thuisserver. Dit besturingssysteem maakt het installeren en beheren van de server kinderspel en blinkt vooral uit vanwege de ideale backup functionaliteit: zodra je de zogenaamde connector software een keer op alle PC’s in huis hebt geïnstalleerd, worden alle systemen vanaf dat moment dagelijks automatisch gebackupped. Je kunt daarna eenvoudig een per ongeluk verwijderd bestand terughalen uit een backup van bijvoorbeeld een dag of een week geleden en mocht de harde schijf van één van je PC’s crashen dan kun je met de Home Server Restore CD je systeem zelf helemaal terugbrengen naar de staat van één of meerdere dagen geleden. Juist omdat Windows Home Server is gebaseerd op Windows Server 2003 heb je direct ook het voordeel dat alle denkbare Windows software op de machine geïnstalleerd kan worden: torrent of nieuwsgroep downloadprogramma’s, home automation software, je kunt het zo gek niet bedenken of het kan een prima plek op de thuisserver krijgen.

Zuinig

Wie zelfs een thuisserver gaat samenstellen zal in de regel een aantal eisen hebben: de meest gehoorde wensen zijn voldoende harde schijf ruimte, niet al te duur en een lekker klein kastje. Performance is voor de meeste mensen niet van belang. Er is dan ook bijna geen processorkracht nodig om puur wat bestanden over het netwerk te verplaatsen. De belangrijkste wens is echter dat de thuisserver bovenal energiezuinig moet zijn.

Geen wonder; met de huidige energieprijzen mag je ruwweg rekenen dat een apparaat dat X Watt verbruikt, in een jaar tijd twee keer X aan euro’s kost. Net zoals een lamp van 60 Watt dus 120 euro aan stroom kost als je deze dag en nacht laat branden, geldt dat ook voor een thuisserver die 60 Watt verbruikt. En juist een thuisserver staat in principe 24 uur per dag aan!

Een normale desktop PC heeft al snel een idle verbruik van meer dan 100 Watt en is zodoende eigenlijk niet echt geschikt als home server. Oudere desktop systemen zijn in de regel nog minder zuinig dan moderne. Het veel gehoorde concept om "een oude computer maar in te zetten als thuisserver" klinkt in eerste instantie slim, maar een zuiniger configuratie heb je soms al in no-time terugverdiend. Met de in dit artikel behandelde componenten schroef je al voor minder dan € 250 – exclusief software wel te verstaan – een complete home server met 1 terabyte opslag in elkaar.

0
*