10 Realtek 1073 mediaspelers vergelijkingstest

19 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Netwerkprestaties
 3. 3. AC Ryan Playon!HD
 4. 4. AC Ryan Playon!HD Mini
 5. 5. Apacer AL460
 6. 6. ASUS O!Play HDP-R1
 7. 7. ASUS O!Play Air HDP-R3
 8. 8. Eminent hdMedia RT EM7080
 9. 9. Iomega ScreenPlay Director 1 TB
 10. 10. Mede8er MED500X
 11. 11. RaidSonic IcyBox MP305A
 12. 12. Xtreamer
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Noot: dit artikel verscheen oorspronkelijk in Hardware.Info Magazine #1/2010. Sindsdien zijn er weer nieuwe firmware updates verschenen; weliswaar beïnvloeden deze de functionaliteit en prestaties wel, maar veel verandert ook niet (hardware, aansluitingen, basismogelijkheden). Ter aanvulling zijn, waar van toepassing, links naar nieuwe firmwares opgenomen en kort recente aanpassingen opgesomd.

Toen medio 2009 de eerste spelers met de nieuwe chip van Realtek verschenen, was het enthousiasme groot: alle functionaliteit van de bekende topmodellen met een Sigma chip, maar voor een veel lagere prijs. Kort daarna bleken deze spelers toch heel wat tekortkomingen te hebben. Nu zijn we geruime tijd verder, een goed moment om de balans op te maken.

Het grote verschil met het moment van introductie is natuurlijk dat de fabrikanten inmiddels meerdere maanden hebben gehad om middels firmware updates de functionaliteit van de spelers te verbeteren, dan wel op het oorspronkelijk beloofde niveau te brengen. Zoals bekend zijn deze upgrades door middel van firmware cruciaal voor mediaspelers. Was dat voorheen zo vanwege de toevoeging van ondersteuning voor extra bestandstypes, inmiddels gaat het vooral om een technisch correcte werking en verbeteringen aan de gebruikersinterface.

Audio perikelen

Alle hier besproken spelers voldoen aan de basiseis van een HD mediaspeler, namelijk 1080p weergave van met H.264 of VC-1 gecodeerde videobestanden. Daarmee houdt het wensenlijstje echter niet op. Eén van de belangrijkste zaken is de mogelijkheid zowel Dolby Digital als DTS geluidssporen te kunnen decoderen of in ieder geval naar een 2.0 signaal te kunnen downmixen en als PCM naar een televisie te kunnen sturen. Niet iedereen heeft immers een aparte A/V-receiver met ingebouwde decoders. Wie juist wel zo’n receiver heeft, wil deze voorzien van een volwaardige Dolby TrueHD of DTS-HD Master Audio bitstream: de HD audio formaten van Blu-ray. Om maar direct één teleurstelling te voorkomen: die functie ondersteunen de hier besproken modellen amper of niet. Een aantal merken schermt wel met 'HD audio ondersteuning' op het lijstje specs, maar dit betreft zonder uitzondering een doorgifte van de 'core stream' - en dat is bepaald niet hetzelfde.

Naast de juiste manier om geluid aan te leveren, moet ook het beeld in orde zijn. Dat betekent vooral, dat 1080p 24p films ook daadwerkelijk met 24 beelden per seconde worden afgespeeld, gelijk aan de oorspronkelijke frame rate van de bioscoopfilm. De eerste generatie Realtek spelers had daar flink moeite mee, en speelde veelal met zo’n 37 beelden per seconde af. Het prettigst is als de speler zelf de frame rate detecteert en het uitgestuurde signaal aanpast, maar in de praktijk moet je meestal in de instellingen aangeven dat met 24p wordt afgespeeld – alleen geldt dat dan vaak voor álle videobestanden. Dat is niet zo handig, want PAL opnames hebben 25 beelden per seconde en NTSC heeft 29,97 beelden per seconde. Een knop op de afstandsbediening om direct in het instellingenmenu terecht te komen zodat deze optie snel kan worden aan- en uitgezet is dan van belang.

Waar 24p weergave bij de hier besproken spelers meestal wel in orde is, geldt dat er verder nog het een en ander te verbeteren valt aan de beeldkwaliteit. Zo falen alle spelers falen op het onderdeel ruisonderdrukking van de HQV videokwaliteit test. Sommige modellen hebben een optie 'noise reduction' in het menu, maar het effect in onze HQV tests is miniem, om het vriendelijk te zeggen. Ook frame rate conversie (bijvoorbeeld 3:2 pulldown voor films) beheersen ze niet – opvallend, want de voorgangers 1262 en 1282 van Realtek kenden dit trucje wel. Qua deinterlacing doen de spelers het redelijk, wat prettig is voor wie DVD kopieën bekijkt – er is echter ook op dit vlak nog voldoende ruimte voor verbetering.

Maar goed, het zou onrealistisch zijn om in elk opzicht perfectie te eisen van deze spelers, want we hebben het over apparaten die al voor minder dan 80 euro in de winkel liggen. De duurste modellen kosten amper 150 euro. Vergeleken met de prijzen van HD mediaspelers een jaar geleden is dat ronduit goedkoop. Een belangrijk voordeel ten opzichte van die oudere generatie is een aanzienlijk sneller reagerend menu (de uitzonderingen daargelaten) en een grotere bestandscompatibiliteit.

De Apacer AL460 (bovenste menuafbeelding) heeft net als de RaidSonic IcyBox MP305A een interface, vergelijkbaar met de Crossbar van de Sony Playstation 3. Alle andere spelers hebben de ‘klassieke’ Realtek menuindeling, zij het elk met een andere draai eraan. Onder afgebeeld het menu van de Eminent EM7080.

Netwerkprestaties

Correcte beeld- en geluidsweergave zijn één ding, maar een soepele weergave vanaf een netwerk is een ander verhaal. Hoewel een 100 Mbit netwerk ruim voldoende bandbreedte biedt voor zelfs de grootste Blu-ray films, bleek in de praktijk dat de netwerkprestaties van de Realtek spelers kort na introductie vies tegenvielen. Aanvankelijk kon je zelfs amper HD films vanaf een netwerklocatie kijken met deze spelers. Een reeks firmware updates heeft die situatie gelukkig flink verbeterd, al kunnen nog altijd lang niet alle spelers alles afspelen vanaf een netwerk, zoals zal blijken. Dat is met name voor de ‘streamers’ ofwel apparaten zonder mogelijkheid een harde schijf in te bouwen, een domper. Bij modellen waarbij dat wel kan, kan je eventueel een film eerst naar de lokale schijf kopiëren: vrijwel alle besproken spelers hebben voldoende bestandsbeheermogelijkheden om vanaf de bank kopieeropdrachten te verwerken. Dat is in principe met een streamer ook mogelijk, zij het naar een externe USB harde schijf of geheugenstick, maar wie kiest voor een streamer zal het te doen zijn om een kleiner, energiezuiniger apparaat bij de televisie.

Op moment van schrijven zagen we bij 8 van de 10 geteste spelers problemen met het afspelen van BD ISO en M2TS bestanden via het netwerk: dit leverde een ‘bitstream error’ op – afspelen van dezelfde bestanden vanaf de interne harde schijf (waar beschikbaar) en USB opslagmedia werkte wel probleemloos. Aangezien dit probleem zich ook niet voordeed met BDMV Blu-ray folders, is de verwachting dan ook dat het hier een oplosbare, tijdelijk bug betreft, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
Noot: op moment van publicatie op deze site was dit probleem inderdaad bij een aantal spelers (gedeeltelijk) opgelost.

De test

Voor deze test namen we een groot aantal mediaspelers, die in de loop der tijd in het Hardware.Info Testlab arriveerden, onder de loep. Sommige apparaten zijn inmiddels alweer enige tijd te koop – aanvankelijk was het de bedoeling kort na ontvangst een review te publiceren, maar zoals gezegd bleken er altijd wel dusdanige problemen te zijn, dat we de aangekondigde firmware updates wilden afwachten. Helaas kwamen die pas na enige maanden op gang, maar toen regende het ook firmwares. Een klein aantal van de hier besproken spelers is eerder op Hardware.Info aan bod gekomen, de bespreking hier is dan ook een update en vergelijking met de andere modellen. Naar onze inschatting zullen er geen echt grote wijzigingen meer plaatsvinden; na een half jaar ontwikkeling valt er niet veel winst meer te behalen, en de echte verbetering zal dan ook in een volgende generatie spelers moeten zitten. Van meerdere fabrikanten horen we al lange tijd over een grote nieuwe firmware stap, die flink veel functionaliteit moet toevoegen, maar dat is al meer dan een half jaar het geval... Uiteraard lieten we alle spelers ons volledige testtraject doorlopen; de resultaten hiervan zijn te vinden in de tabel, te vinden achter de knop Specificaties vergelijken in productoverzicht onderaan dit artikel. In de review hier concentreren we ons op de unieke eigenschappen van elke speler en de voor- en nadelen van de diverse modellen.

AC Ryan Playon!HD

AC Ryan was de eerste met een Realtek 1073 speler en zoals wel vaker in dat soort situaties was dat zowel een voor- als een nadeel. Bij introductie ontbrak veel functionaliteit, zoals DTS downmixing, en was het menu verre van ‘af’. De beloofde updates bleven lang uit, maar eind 2009 zette het bedrijf een nieuw ontwikkelteam aan de slag en sindsdien kan deze op zich prima speler weer helemaal meekomen. De laatste bèta firmwares voegen ondersteuning voor Yet Another Movie Jukebox ofwel  YAMJ toe, waarmee films voorzien kunnen worden van een digitaal hoesje en informatie over acteurs, regisseur, etc. Het updaten hiervan is wat omslachtig, maar dat kan AC Ryan niet worden aangerekend, het betreft een soort plugin die ook voor andere mediaspelers beschikbaar is. Zelf installeren is echter niet eenvoudig en het is aardig dat AC Ryan het kant en klaar meelevert.

AC Ryan PlayOn!HD

Belangrijker is dat in firmware updates tal van zaken zijn opgelost, die anders een positieve beoordeling in de weg zouden staan. Zo werkt 24p weergave van Blu-ray films en rips uitstekend en zijn de netwerkprestaties inmiddels alleszins acceptabel. Alleen de hoogste bitrates (meer dan 25 mbps) vertonen nog haperingen. In de praktijk zullen de meeste mensen daar geen hinder van ondervinden, alleen wie volledige Blu-ray kopieën wil streamen, kan beter geen Realtek 1073 gebaseerde speler kiezen.

Ook het menu is inmiddels wat verfraaid, al blijft de Nederlandse vertaling nog onvolledig op een aantal plaatsen en heeft AC Ryan nog altijd de vervelende ‘druk op volgende’ bug niet opgelost, die een foutmelding vertoont wanneer je op de ‘volgende’ knop op de afstandsbediening drukt. Was de reactiesnelheid van de interface in de loop van het najaar 2009 tergend langzaam geworden, inmiddels reageert de speler weer razendsnel. De ronduit lompe afstandsbediening blijft een pijnpunt, deze is qua vorm en layout niet ideaal. Het beste dat we erover kunnen zeggen, is dat alle functies van de speler ermee bediend kunnen worden. Al met al is het goed te zien dat AC Ryan na een goede start en een erop volgende dip nu weer helemaal meedoet en de Playon!HD is dan ook een prima keuze voor wie een betaalbare mediaspeler met harddisk inbouwmogelijkheid zoekt.

AC Ryan PlayOn!HD

AC Ryan PlayOn!HD

Sinds de oorspronkelijke review, gebaseerd op een bèta firmware, is de officiële r3875 firmware verschenen en er is inmiddels een nieuwe bèta beschikbaar.
De nieuwste firmware voegt verbeterde ondersteuning voor plasmaschermen toe, maakt afspelen van muziek handiger, verbetert de navigatie van DVD's met een menu en je kan nu door foto's bladeren met miniatuurweergave.

AC Ryan heeft aangegeven te werken aan een update die o.a. ondersteuning brengt voor ftp server, http server, remote bediening vanaf een PC en het HFS+ bestandsysteem.

AC Ryan Playon!HD Mini

Wie zonder harddisk inbouw kan, kan kiezen voor de Playon!HD Mini, een compactere versie die alleen via het netwerk en USB-media kan afspelen, maar gemiddeld ook 40 euro minder kost: zo’n € 100 versus € 140 voor de grote broer. Een ventilator is afwezig in de Mini, wat voor een geruisloze werking zorgt. YAMJ moet beschikbaar zijn voor de Mini, wanneer deze voorziening 'af' is. Verder zijn er voornamelijk overeenkomsten met de grote Playon!HD. De afstandsbediening is identiek. Zoals gezegd is deze tamelijk lomp en de plaatsing van de knoppen wekt enige verwarring – zo zijn volume en vooruit/achteruit skippen en spoelen boven elkaar in plaats van naast elkaar geplaatst. Gelukkig zijn navigatie- en afspeelknoppen wel weer bij elkaar gepositioneerd, dus wie eenmaal gewend is aan de afstandsbediening, moet er prima mee overweg kunnen. Net als de Playon!HD kan de Mini vanaf een netwerklocatie prima streamen met bitrates tot zo’n 25 Mbit/s; bij hogere bitrates zien we toch nog enige haperingen in beeld en geluid.

AC Ryan Playon!HD Mini

Van DTS-HD MA kan de core stream worden weergegeven, ook DTS-ES wordt goed uitgestuurd - maar daar houdt het qua audio ook mee op, net als alle andere spelers in deze test is 'echte' HD audio niet mogelijk. Het weergaveprobleem van M2TS en BD ISO is potentieel vervelender – volgens AC Ryan ligt de oorzaak in de SDK van Realtek en kan een korter pad naar het bestand een oplossing bieden. Een blik op het drukbezochte forum van het merk laat zien dat lange bestandsnamen (of eigenlijk: netwerkpaden) vaker roet in het eten gooien, maar ook dat het de ene keer wel, de andere keer geen issue is - en dat er hard wordt gewerkt aan een structurele oplossing, die in een recente beta lijkt te zitten. Aangezien vrijwel alle spelers in dit testveld hiermee te maken hebben, rekenen we het AC Ryan niet aan, maar het is wel iets om aan te denken bij aanschaf van deze speler, die immers niet naar een interne schijf kan kopiëren (naar USB wel). Ook de Playon!HD Mini heeft de ‘volgende’ foutmelding bug bij indruken van de ‘vooruit’ toets.

AC Ryan Playon!HD Mini

Sinds de oorspronkelijke review, gebaseerd op een bèta firmware, is de officiële r3875 firmware verschenen en er is inmiddels een nieuwe bèta beschikbaar.
De nieuwste firmware voegt hetzelfde toe als bij de PlayonHD: verbeterde ondersteuning voor plasmaschermen, afspelen van muziek is handiger, de navigatie van DVD's met een menu is verbeterd en je kan nu door foto's bladeren met miniatuurweergave.

AC Ryan heeft aangegeven te werken aan een update die o.a. ondersteuning brengt voor ftp server, http server, remote bediening vanaf een PC en het HFS+ bestandsysteem.

Apacer AL460

De AL460 is een van Apacer’s eerste mediaspelers. Voordat het apparaat uit de doos komt, valt het al op door zijn prijsstelling: met een gemiddelde prijs van amper 90 euro is het de goedkoopste in de test. Pakken we de speler uit, dan zijn we wederom verrast, want het design oogt zeker niet goedkoop, sterker, het is een van de fraaiere modellen in de test. Helaas is het qua aansluitingen wel erg beperkt uitgevoerd, zo zijn voor analoge video verloopkabels vereist en ontbreekt een digitale audio-aansluiting: via HDMI of analoog is de keuze.

Apacer AL460 Full HD Media Player

Eenmaal aangezet zien we een fraai openingsmenu in de stijl die we ook kennen van de (op een Sigma chip gebaseerde) Western Digital spelers of de Eminent EM7075: een Crossbar achtige interface met horizontaal hoofdopties en verticaal submenu’s. De Apacer en de RaidSonic spelers zijn de enige in de test die deze opzet gebruiken. Verder oogt de interface wat ‘onaf’, met de bekende Realtek schuine strepen naast foldernamen en deels verkeerd terecht gekomen vertalingen van menu-opties. Qua bediening missen we een Go To of skipfunctie om snel door een bestand te lopen. De afstandsbediening is klein, maar ligt redelijk in de hand. De netwerksnelheid is beduidend sneller dan de eerste Realtek apparaten vertoonden, maar blijft toch nog achter bij de toppers. Ronduit ergerlijk is de ‘druk op volgende’ foutmelding wanneer je op de ‘volgende’ knop drukt op de afstandsbediening, een bug die we bij meer spelers zagen maar behoorlijk irritant is voor wie bijvoorbeeld in een lange playlist een bepaald nummer zoekt.

Apacer AL460 Full HD Media Player

Apacer heeft sinds de oorspronkelijke review nieuwe firmware uitgebracht. Deze voegt weinig toe sinds de versie die voor deze test werd gebruikt - alleen verbeterde toegang tot beveiligde netwerkshares lijkt een echt nieuwe feature. De focus lijkt verschoven naar de nieuwe AL670 speler, die er vrijwel hetzelfde uitziet, maar meer functies moet bieden.

ASUS O!Play HDP-R1

ASUS kwam vrijwel gelijktijdig met AC Ryan met een Realtek 1073 mediaspeler en de O!Play HDP-R1 is een flink verkoopsucces gebleken. Dat zal ten dele liggen aan de prettige prijs, met wat zoeken kun je deze speler voor zo’n 80 euro al aanschaffen en dat is weinig voor een apparaat met DTS 2.0 downmixing optie. De gemiddelde prijs bedraagt 97 euro.

Asus O!Play HDP-R1

Kenmerkend zijn de eSATA aansluiting en de wat vreemde, maar lekker inde hand liggende afstandsbediening, waarop helaas volumeknoppen ontbreken. De O!Play was altijd al snel met navigeren en dat is gebleven, het is een van de snelst reagerende spelers. Veel van de initiële Realtek problemen zijn verholpen: de firmware was op moment van testen bij 1.19 aangeland en 1.21 verscheen helaas na afsluiting van de test. De belangrijkste toevoeging van de laatste update betreft ondersteuning van een (zeer) groot aantal online radio en tv stations, iets wat daarvoor nog ontbrak en volgens een woordvoerder van ASUS nog niet perfect werkt. Het moge duidelijk zijn dat het ontwikkelteam van dit merk overuren draait, geen andere speler heeft zoveel updates gehad als de O!Play en dat is een positieve zaak voor dit type producten. Minder prettig is de afwezige ‘Go To’ functie, die in principe door alle Realtek spelers wordt ondersteund, maar wel een afstandsbediening met numerieke toetsen vereist.

De O!Play blijft een interessante keuze voor wie een budget streamer zoekt - zoals hieronder te lezen, blijft Asus werken aan verbetering van de speler. Wil je ook eSATA, dan kun je voor deze prijs niet om de O!Play heen.

Asus O!Play HDP-R1

Op dit moment is ASUS al bij firmware versie 1.29 aangeland, teken dat het bedrijf nog altijd doorontwikkeld aan de inmiddels meer dan een jaar oude speler: zo zien we het graag. De nieuwe versie claimt ondersteuning toe te voegen voor het downmien van Dolby TrueHD - we zeggen nadrukkelijk 'claimt' omdat Realtek tot dusver Dolby TrueHD geheel niet ondersteunt en naar verluidt daar ook geen haast mee maakt. We zullen deze firmware zeker uitproberen in een toekomstige test. Daarnaast moet ook Dolby Digital Plus worden ondersteund - wat waarschijnlijker is, meer spelers bieden dit (al is het nut beperkt). Eerdere updates sinds 1.19 bevatten vooral meer mogelijkheden op het gebied van internet tv en radio - meer dan 20.000 radiostations en 5000 tv stations/video sites zijn voorgeprogrammeerd, evenals Flickr en Picasa toegang. Met versie 1.21 werd de ondersteuning voor BD ISO verbeterd.

ASUS O!Play Air HDP-R3

De O!Play Air ofwel HDP-R3 kwam enige maanden na de oorspronkelijke O!Play op de markt. Het apparaat is uiterlijk identiek en verschilt intern slechts op twee punten: de aanwezigheid van een kaartlezer (inclusief, zeldzaam, ondersteuning voor CompactFlash) en een geïntegreerde draadloze netwerkadapter.

Asus O!Play Air HDP-R3

Met een gemiddelde prijs van 135 euro is de R3 wel fors duurder dan de voorganger – gezien de extra’s is het nog net te verantwoorden, maar als je geen draadloze netwerkaansluiting nodig hebt (en we zouden die niet snel aanraden voor Full HD streaming) kan je voor dit geld ook een apparaat met harddisk inbouwmogelijkheid, bedieningsknoppen op de speler zelf, uitgebreidere functies en afstandsbediening aanschaffen.

Dat laatste gezegd hebbende, de afstandsbediening van de R3 oogt weliswaar identiek aan die van de R1, maar schijn bedriegt: ASUS heeft de knoppen een beetje door elkaar gegooid en plaats gevonden voor volumeknoppen, wat de R3 afstandsbediening meteen een stuk nuttiger maakt. In tegenstelling tot de R1 heeft de nieuwere speler geen last van de bug die weergave van BD ISO en M2TS via het netwerk verhindert.

Asus O!Play Air HDP-R3

We testten de HDP-R3 met firmware 1.06, maar inmiddels zit ASUS bij 1.17: ook aan de R3 wordt hard gewerkt. De wijzigingen zijn hetzelfde als bij de R1, met toevoeging van ondersteuning voor een draadloze headset van Asus, de HS-1000W.

Eminent hdMedia RT EM7080

De gemiddeld 134 euro kostende Eminent EM7080 lijkt veel op de eerder besproken EM7071, maar is toch anders. De overeenkomst is dat in beide op elkaar lijkende behuizingen een harde schijf kan worden ingebouwd, maar verder zijn de apparaten voornamelijk verschillend. Zo is de EM7071 een NMT met (aangepaste) Syabas firmware, draaiend op een Sigma 8635 processor; de EM7080 is net als de andere spelers in deze test voorzien van een Realtek RTD1073DD chip. Op de voorzijde treffen we naast twee USB aansluitingen een heuse eSATA connector: alleen de ASUS O!Play modellen bieden dit ook.

Eminent EM7080 hdMedia Stream

Eminent heeft aandacht besteed aan het hoofdmenu en ook de onderliggende menu’s zijn netjes vertaald, op een enkel restant zien we geen Engelse termen in de Nederlandstalige interface. Helaas zijn de schuine strepen naast foldernamen nog aanwezig, maar Eminent vertelt ons dat dit in een toekomstige firmware update wordt opgelost – de prioriteit lag op goede netwerkprestaties en bestandscompatibiliteit. Die zijn dan ook in orde, de EM7080 kan zich meten met de top van het testveld.

Ook deze speler heeft last van de bug met M2TS en BD ISO weergave vanaf een netwerklocatie, terwijl BDMV folders wel prima worden afgespeeld. Opvallend is dat de optie om ofwel af te spelen, ofwel zo’n folder te openen niet wordt gegeven: het afspelen van het grootste bestand in de folder start automatisch. De interne navigatie tijdens het afspelen is uitstekend, zowel springen naar titels, hoofdstukken als een bepaalde tijd werkt probleemloos. De netwerkprestaties zijn in lijn met de top van het veld, alleen de hoogste bitrates van volledige Blu-ray rips leveren haperingen op, net als bitrate pieken bij hele complexe scènes. Bijzonder aan de EM7080 is de ingebouwde Usenet client; het apparaat kan dus zowel via Usenet als via Bittorrent zelfstandig downloaden. Ook de online voorzieningen zijn in orde: in tegenstelling tot veel andere apparaten heeft de EM7080 YouTube ondersteuning. Met name de zoekfunctie ziet er wat rudimentair uit, maar het werkt wél. 

Ook Eminent is hard blijven werken aan ontwikkelen en bug fixen. Zo is sinds de laatste firmware (4.11) de mogelijkheid toegevoegd om YouTube ook te bezoeken, zonder dat een harde schijf is ingebouwd. Ook is een afbeelding als voorvertoning van een folder mogelijk. Omdat Eminent een Nederlands bedrijf is, is er relatief veel aandacht voor specifiek Nederlandse vragen - zo is het bij deze speler mogelijk Nederlands als standaardondertitel voor DVD's te selecteren. Op het community forum van de fabrikant kan je direct met ontwikkelaars praten en verzoeken voor functionaliteit indienen.

Iomega ScreenPlay Director 1 TB

Iomega heeft inmiddels een aardige hoeveelheid mediaspelers uitgebracht. De ScreenPlay Director is de nieuwste en wijkt fors af van de andere hier besproken modellen qua menu en mogelijkheden. Positief is de aanwezigheid van drie USB aansluitingen.

Iomega ScreenPlay Director 1TB

Het menu valt eveneens in positieve zin op: het is goed zichtbaar dat Iomega een eigen ontwikkelteam met flinke ervaring in gebruikersinterfaces heeft en het menu is dan ook erg fraai, zij het dat het erg langzaam reageert op de afstandsbediening.

Helaas zijn er verder voornamelijk kritiekpunten. Zo kregen wij met geen enkel testbestand 1080p weergave aan de praat, de speler bleef steken op 1080i – getuige de handleiding is 1080p 24p weergave in ieder geval mogelijk, maar zoals gezegd, wij kregen het niet voor elkaar. In het contact met Iomega hierover legde men de oorzaak bij de gebruikte testbestanden, maar aangezien de andere 9 testdeelnemers hier geen enkel probleem mee hadeen, lijkt ons dat onwaarschijlijk. Ook is dit de enige speler in het testveld waarbij HDCP encryptie geactiveerd is – voor apparaten waar de facto louter minder legale content op wordt gespeeld een vreemde keuze. Vanuit Iomega beredeneerd is het logisch, want deze speler ondersteunt als enige weergave van met DRM beveiligde DivX bestanden – waarvoor HDCP een vereiste is. Zeker voor de Europese markt vragen we ons sterk af of dit voor iemand een voordeel zal zijn dat opweegt tegen de genoemde minpunten. 

Dan zijn er nog de onhandige afstandsbediening met dubbel uitgevoerde navigatieknoppen en afwijkende symbolen voor standaardfuncties,  de slechte netwerkprestaties die al bij zo’n 20 Mbit/s niet meer voldoen en het feit dat de speler geen DTS ondersteunt, zelfs niet als bitstream – en alle audio altijd converteert naar PCM. Al met al kunnen we deze speler niet aanraden, zelfs niet voor de relatief gunstige gemiddelde prijs van 187 euro inclusief 1 TB harde schijf.

Inmiddels is het mogelijk om met de Director 1080p 24p bestanden af te spelen - hiervoor moet de instelling 1080i worden gekozen en automatische frame rate selectie. 1080p 50/60Hz is nog altijd niet beschikbaar. Verder is voor het downloaden van firmwares registratie vereist. De laatste firmwares moeten torrent ondersteuning toevoegen, netwerkprestaties verbeteren, ondersteuning voor miniaturen en MKV-bestanden verbeteren en meer ondertitel mogelijkheden bieden.

Mede8er MED500X

De Mede8er ontvingen we van importeur DivXPlayer.nl, volgens wie deze speler een interessant alternatief was voor de Playon!HD. En dat is het zeker; er zijn veel overeenkomsten, maar qua verschillen valt er genoeg te kiezen. Waar de Playon!HD YAMJ ondersteuning biedt, heeft de MED500X bedieningsknoppen op het apparaat, een USB verlengkabel met houder voor bijvoorbeeld een USB stick en een draagtasje.

Mede8er MED500X

Het menu oogt net wat beter afgewerkt en overzichtelijker dan bij veel andere Realtek spelers en het reageert razendsnel. Aardig is de weergave van folder.jpg bestanden, wanneer aanwezig. Surroundtracks die niet in Dolby Digital of DTS formaat zijn opgeslagen, worden als meerkanaals PCM uitgestuurd, wat prettig is bij bijvoorbeeld WMV HD films. Het zijn deze en andere kleine details, middels regelmatige firmware updates ter beschikking gesteld, die vertrouwen wekken en de speler tot een aangename ervaring maken – hij is net wat gepolijster dan veel concurrenten.

De afstandsbediening is vrijwel identiek aan die van de AC Ryan modellen, met alle voor- en nadelen vandien. De speler wordt eveneens zeer compleet geleverd, ook met een HDMI-kabel. Gezien de gemiddelde prijs van 159 euro is het lastig de Mede8er zonder meer aan te raden boven de Playon!HD of de Eminent EM7080; aan de andere kant voelt deze speler ontegenzeggelijk het meest ‘af’ en het uitblijven van bugs en afspeelproblemen is zeker wat waard.

In de updates sinds deze review werd geschreven heeft Mede8er een groot aantal vernieuwingen doorgevoerd, inclusief een geheel vernieuwde interface. Een van de belangrijkste verbeteringen moet het streamen van volledige BD kopieën van een netwerklocatie zijn - we zullen wanneer mogelijk de veranderingen nog wat uitgebreider bespreken in een toekomstige review. Firmware updates zijn beschikbaar vanaf het gebruikersforum van Mede8er.

RaidSonic IcyBox MP305A

Kort na introductie van de Realtek 1073 processor kwam ook RaidSonic, bekend van vele externe harddisk behuizingen en opslagproducten, met een hierop gebaseerde mediaspeler. De MP305A is een fraai metalen doosje, dat groot genoeg is om een harde schijf in te bouwen – ware het niet, dat dit niet kan.

RaidSonic Icy Box MP305A

Ook in andere opzichten valt de MP305A door de mand; zo is er maar één USB aansluiting: er zitten gaten in de behuizing voor een tweede, maar hierachter bevindt zich slechts grijs metaal. Er zijn amper firmware updates voor deze speler uitgekomen en qua netwerkprestaties is het dan ook de hekkensluiter: HD films zijn amper via het netwerk af te spelen. Ook de interface oogt onverzorgd – het als Crossbar gestileerde menu is door Apacer fraaier uitgevoerd. BD ISO wordt geheel niet afgespeeld; in veel opzichten bevindt deze speler zich nog op het niveau van de vroege modellen van najaar 2009 – zoals we al vaker schreven, firmware is bepalend voor mediaspelers en het is duidelijk dat RaidSonic het doet met de updates vanuit Realtek. De miniatuur afstandsbediening voelt ronduit goedkoop aan en heeft geen ‘Go To’ functie. Helaas is deze speler alleen uiterlijk fraai; met een gemiddelde prijs van 105 euro is het hoe dan ook geen aanrader.

RaidSonic Icy Box MP305A

RaidSonic heeft ook nieuwe firmwares uitgebracht sinds de oorspronkelijke test - afgaande op het changelog zijn het kleine veranderingen. Kijkend naar het serienummer werkt RaidSonic op basis van de Realtek SDK, zonder zelf grote wijzigingen aan te brengen - dat zorgt er dan ook voor, dat het eindoordeel over deze speler hetzelfde blijft.

Xtreamer

De Xtreamer werd kort na de Playon!HD geïntroduceerd voor een wel heel interessante prijs van 99 euro – in de praktijk kwam daar nog 20 euro bij voor verzendkosten. Inmiddels wordt de speler ook via de reguliere kanalen verkocht voor een gemiddelde prijs van ruim 110 euro. Dat is nog altijd scherp, want je kan er een 2,5 inch harde schijf in inbouwen.

Xtreamer Mediaplayer

De luidruchtige fan was een nadeel bij introductie; inmiddels zou deze vervangen moeten zijn door een stiller exemplaar, al konden we dat op basis van de modellen die we in het lab hebben gehad niet bevestigen. Bovendien zijn de instelmogelijkheden in de firmware uitgebreid en kan je zelfs een eigen snelheid definiëren. De firmware is ook in andere opzichten fors verbeterd. Xtreamer heeft de 24p weergave aangepakt en dit werkt nu uitstekend. Daarnaast zijn in de laatste 2.2 firmware versie van moment van schrijven tal van zaken beschikbaar gemaakt die nog ontbraken, van een vereenvoudigde weergave van Blu-ray menu’s tot meerkanaals uitsturen van AAC, Ogg, FLAC, WMA en WAV – in sommige andere spelers heet deze optie ‘multichannel LPCM’ maar het komt erop neer dat je altijd van surround audio verzekerd bent wanneer zo’n spoor aanwezig is.

Het menu behoort altijd nog tot de meest overzichtelijke. De netwerkprestaties zijn nipt de beste van het testveld – het scheelt echter weinig met de rest van de top en volledige 40+ Mbit/s bestanden ook met de Xtreamer nog altijd niet haperingloos worden gestreamed. Samen met de ASUS O!Play Air heeft de Xtreamer op moment van schrijven als enige geheel geen problemen met het afspelen van BD ISO’s en M2TS bestanden vanaf het netwerk. De Xtreamer blijft een interessante keuze, maar de luidruchtige fan blijft een minpunt - en deze is noodzakelijk, wanneer je een harddisk inbouwt en de fan uitlaat (of langzaam laat draaien, wat ook mogelijk is), crasht de speler onherroepelijk.

Xtreamer Mediaplayer

De laatste firmware wijzigingen van Xtreamer vind je hier.

Conclusie

Voordat we overgaan tot de conclusie, denk er aan dat de spelers met een Sigma 8655 chip een zeer goed alternatief zijn voor de hier besproken modellen, zeker wanneer een streamer (dus zonder eigen opslag) de voorkeur heeft. Deze bieden betere netwerkprestaties én ondersteuning voor 5.1  HD audio bitstream doorgifte aan een externe decoder. Maar goed, het gaat hier over Realtek spelers: 10 modellen met dezelfde chip, welke moet je nu hebben?

Dat is niet eenvoudig, want AC Ryan, ASUS, Eminent, Mede8er en Xtreamer hebben alle zeer capabele apparaten, die elkaar weinig ontlopen en allemaal wel iets bieden, wat de ander niet heeft. Wil je geen harde schijf inbouwen, dan is de keuze tussen de ASUS O!Play R1 en de AC Ryan Playon!HD Mini. Deze liggen qua prijs zeer dicht bij elkaar en ook de prestaties komen nagenoeg overeen. Toch vinden we de Playon!HD Mini nipt beter, met name door de vollediger afstandsbediening en de betere afwerking van het menu. De modellen met schijfinbouwmogelijkheid liggen zo mogelijk nog dichter op elkaar; of je nu kiest voor de Playon!HD (YAMJ interface), de EM7080 (Usenet downloaden en YouTube) of de Mede8er (goede menu afwerking, accessoires), aan alle drie heb je een goede koop. De Playon!HD kreeg al eerder een Bronze Award, ook de EM7080 en Mede8er ontvangen deze nu.

In Hardware.Info Magazine #4/2010 zullen we nog een aantal Realtek gebaseerde spelers bespreken, die sinds dit artikel zijn verschenen. Daarnaast gaan we dieper in op de situatie rondom HD audio en kijken we naar wat de diverse modellen op dit vlak bieden - in dat kader zullen we een aantal van de beste exemplaren uit deze test als referentie meenemen en kijken naar recente wijzigingen. Houdt de geteste producten op de site in de gaten als je een preview wilt.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht hieronder voor een uitgebreide vergelijkingstabel.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Bronze Award AC Ryan PlayOn!HD

AC Ryan PlayOn!HD

 • 0 GB
 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
Bronze Award AC Ryan Playon!HD Mini

AC Ryan Playon!HD Mini

 • 820 GB
 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
Apacer AL460 Full HD Media Player

Apacer AL460 Full HD Media Player

 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
Asus O!Play Air HDP-R3

Asus O!Play Air HDP-R3

 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
Asus O!Play HDP-R1

Asus O!Play HDP-R1

 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Eminent EM7080 hdMedia Stream

Eminent EM7080 hdMedia Stream

 • 820 GB
 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
Iomega ScreenPlay Director 1TB

Iomega ScreenPlay Director 1TB

 • Interne harde schijf
 • 1000 GB
 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Mede8er MED500X

Mede8er MED500X

 • 0 GB
 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
RaidSonic Icy Box MP305A

RaidSonic Icy Box MP305A

 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
Silver Award Xtreamer Mediaplayer

Xtreamer Mediaplayer

 • 0 GB
 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
0
*