Fractal Design Array review

19 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Array
 3. 3. Intern
 4. 4. Toepassingen
 5. 5. Conclusie
 6. 2 besproken producten
 7. 19 reacties

Intern

Fractal Design heeft geen ruimte over gelaten voor een optische schijf, ook een slim drive inbouwen is niet mogelijk. Voor installatie van een besturingsysteem zal je dus je toevlucht moeten nemen tot het installeren vanaf een USB stick of USB optische drive. De reden dat er geen optisch station geïnstalleerd kan worden is volgens het bedrijf om meer ruimte te creëren voor harde schijven. Zo zijn er maar liefst zes 3,5" schijven te plaatsen.

De Array mag dus wel groter zijn, de ruimte is nuttig te benutten. Zeker voor wie hier zijn toekomstige NAS, Home server of eventueel HTPC in ziet. Doorgaans zijn voor deze toepassingen een optisch station toch minder van belang. Harde schijven zijn des te meer. Schijven zijn enkel te verwijderen of te plaatsen als de gehele kooi eruit genomen wordt, dat betekent dus ook alle kabeltjes los maken en later weer aansluiten. Dat kost wat tijd, want de Array zal geen prijs winnen voor gebruiksvriendelijkheid.

De ontwerpers hebben rekening gehouden met de opkomende populariteit van 2,5" schijven en SSD's in het bijzonder. Zo is de harde schijf kooi al voorzien van gaten op de bodem om daar een 2,5" schijf te monteren. Gelukkig kan de schijf zodanig gemonteerd worden dat je geen3,5 inch posities kwijt raakt. De schijf is aan de buitenkant van de kooi te bevestigen. We vragen ons wel af of het op rie manier wel zo makkelijk is de schijven aan te sluiten op de SATA stroomconnectors. De kabel is immers uit een stuk en je hebt een haakse connector nodig. De harde schijven worden ingeklemd tussen vrij dikke rubberen ringen. Deze ringen zijn niet aanwezig voor de 2,5" positie. Vermoedelijk is dat ook de reden dat Fractal Design enkel praat over het plaatsen van een SSD en niet over een traditionele 2,5" schijf.

Fractal Design Array Mini ITX 300W

Er is één PCI bracket beschikbaar, wat het plaatsen van een losse geluidskaart mogelijk maakt. Uiteraard is een losse videokaart ook mogelijk, houd er rekening mee dat de ruimte hiervoor beperkt is. Hooguit 15 cm lang kan een eventuele videokaart zijn. Standaard is de Array voorzien van een 300 Watt voeding. Zoals vrijwel elke andere small form factor voeding is ook deze niet modulair. In totaal zijn er zeven SATA en één molex aansluitingen beschikbaar. Geen PEG connector voor een videokaart dus. Opvallend is dat er geen handleiding aanwezig is, al verwachten wij niet dat dit voor de gemiddelde Hardware.Info bezoeker een probleem zal opleveren. Helaas is er voor diegenen die er toch graag een gebruiken niet een digitale versie van de website te downloaden.

Fractal Design Array Mini ITX 300W


2 besproken producten

Vergelijk   Product Prijs
Fractal Design Array Mini ITX 300W

Fractal Design Array Mini ITX 300W

 • SFF
 • Mini ITX
 • Zwart
 • 1 fans
 • 300 W
Niet verkrijgbaar
Fractal Design Silent Fan 140mm

Fractal Design Silent Fan 140mm

 • 140 mm
 • 600 rpm
Niet verkrijgbaar
0
*