Eindverslag Computex 2010: alle trends samengevat!

3 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Groter dan vorig jaar
  2. 2. Trends: 3D en tablets
  3. 3. Trends: eBook readers / Cloud Computing
  4. 4. USB 3.0
  5. 5. Branchevreemd
  6. 6. Design
  7. 7. Toekomst
  8. 8. Lijst Computex 2010 nieuwsberichten
  9. 9. Reacties

Groter dan vorig jaar

De Computex beurs voor dit jaar zit er weer op. Organisatie Taitra heeft op de laatste dag bekend gemaakt dat er naar schatiing 120.000 mensen de 30ste editie van de beurs bezocht hebben. Ruim 35.000 daarvan kwamen uit het buitenland. Zakelijk was de beurs volgens de organisators een groot succes: op de zogenaamde buyer’s nights, waar Taiwanese fabrikanten één-op-één worden gekoppeld aan potentiële internationale klanten, zou voor ruim 230 miljoen dollar omzet gedraaid zijn. Vorig jaar was dat nog zo’n 100 miljoen.

Dat Computex een kleine groei kon bewerkstelligen in het aantal stands en het aantal bezoekers is bewonderingswaardig. Bij de Europese evenknie – de CeBIT beurs in Hannover – is er al jaren een gestage daling van het aantal stands. Afgelopen editie was daar nog maar anderhalve beurshal gevuld met typische PC-fabrikanten. Dat staat in schril contrast met het aantal PC gerelateerde bedrijven dat op Computex haar producten laat zien.

De twee jaar geleden in gebruik genomen Nan-Gang beurshallen bleken opnieuw een uitkomst: fabrikanten konden met grotere stands beter nieuwe producten vertonen. Toch is er volgens de organisatie nog altijd ruimtegebrek. In 2013 zou er naast de bestaande Nan-Gang hallen een tweede beursgebouw in gebruik genomen kunnen worden. Meer bedrijven kunnen dan daar exposeren en dat is goed nieuws voor de bezoekers die nu nog geregeld moeten pendelen tussen Nan-Gang en de verschillende beurshallen rond de Taipei 101 toren, een trip die iedere keer toch zo’n 20 minuten kost.


De Nan-Gang hal tijdens Computex 2010

De organisatie gaf aan het begin van de week te kennen dat men een viertal trends verwachtte op deze  30e Computex editie: 3D-displays, tablet PC’s, eBook readers en producten voor cloud computing. Daar heeft men overduidelijk gelijk in gekregen: over dergelijk producten kon je deze week in Taiwan echt struikelen.

Fabrikanten van PC’s of notebooks hadden alle wel één of meerdere modellen met 3D-scherm aan boord. In de meeste gevallen werd gebruik gemaakt van nVidia’s 3D Vision technologie met shutterglasses. Zalman blijft één van de weinige bedrijven die inzet op de variant met gepolariseerde glazen, die als voordeel heeft dat er geen geknipper is, maar waarbij je wel de helft van de resolutie kwijtraakt. Op de beurs werd ook duidelijk dat het niet lang meer zal duren eer AMD geschikte drivers voor 3D-weergave aanbiedt. De technologie werd hier en daar al werkend gedemonstreerd en een afvaardiging van AMD wist ons te vertellen dat eigenaars van een Radeon HD 5000 er over niet al te lange tijd mee aan de slag kunnen.

Niettegenstaande het productaanbod, bleek dat de gigantische opmars van 3D-schermen en –notebooks voornamelijk te danken is aan het feit dat fabrikanten met z’n allen een nieuwe hype volgen. Geen van de fabrikanten die we hebben gesproken had overtuigend bewijs dat er daadwerkelijk een grote markt voor de 3D-producten bestaat. Zoals onze columnist al in het laatste Hardware.Info Magazine schreef, bewijst het recente verleden eerder het tegenovergestelde.


ECS probeerde, naar onze mening niet bijster succesvol, 3D zónder bril.

Het verkoopsucces van de Apple iPad heeft de Taiwanese hardwarefabrikanten duidelijk wakker geschud. Op de beurs waren voldoende tablet PC’s te zien, waarvan het merendeel overigens niet het vermelden waard is. ASUS’ aankondiging van de Eee Pad was nog wel de meest serieuze ‘aanval’ op Apple.

Wat niet iedere fabrikant zich echter lijkt te realiseren is dat er voor een succesvolle tablet PC een drietal zaken op orde moeten zijn: hardware, software en content. Hardware is natuurlijk de specialiteit van Taiwanese bedrijven, al moeten we toch ook eerlijk bekennen dat we geen enkele tablet hebben gezien die qua design, dikte en gewicht in de buurt komt van Apples iPad. Software is een grotere uitdaging: de meesten zijn het er wel over eens dat Windows niet bepaald het meest geschikte besturingssysteem voor tablet PC’s is. Android lijkt nog de meeste kans te hebben om een echt alternatief te zijn voor iPhone OS: geen wonder dat veel fabrikanten juist daar op inzetten. Content blijft het grootste probleem: Apple heeft inmiddels een bijna niet meer in te halen voorsprong qua applicaties en eenvoudig beschikbare muziek, films en elektronische boeken. De meeste getoonde tablet PC’s bleken bij navraag pas ergens in 2011 daadwerkelijk beschikbaar te komen. Hoe de markt voor dit nieuwe type computers er volgend jaar uit gaat zien is nu dus nog maar moeilijk te voorspellen.


De ASUS Eee Pad, de mooiste op Computex getoonde tablet PC.

Dan de eBook readers, ook hiervan vonden we er veel op de beursvloer. Fabrikanten als Acer, ASUS en ECS gaan alle op termijn met apparaten op de markt komen, in de meeste gevallen gebaseerd op e-Ink technologie. De hardware zal opnieuw het probleeem niet zijn: apparaten als de Acer LumiRead zagen er goed en degelijk uit en bleken lekker dun en licht. Maar voor de Taiwanese fabrikanten is er wel een andere uitdaging: opnieuw de content. Op dit moment heeft de Amazone Kindle eBook reader een wereldwijd marktaandeel van ruim 60%. De reden: juist met dit apparaat zijn heel eenvoudig nieuwe elektronische boeken aan te schaffen. In Nederland is Sony een samenwerking aan gegaan met Bol.com en tijdens Computex werd bekend dat Samsung gaat samenwerken met Selexyz. Voor de Acers van deze wereld blijven er steeds minder opties over. eBook readers zonder directe link met een boekverkoper zijn tot nu toe nog niet bepaald succesvol gebleken, maar wellicht dat dat in de toekomst kan veranderen.


eBook readers, er werden er heel wat getoond op de beurs.

Cloud computing is echt een modeterm in Taiwan. Netbooks en smartphones, we kennen ze al jaren, maar ze worden nu als cloud computing apparaten aangeprezen, omdat ze primair geschikt zijn voor het uitvoeren van online applicaties. De gezamenlijke Taiwanese fabrikanten blijven een extreem hoog aandeel hebben in de wereldwijde markt voor notebooks en netbooks. Ook deze Computex waren er teveel nieuwe modellen om op te noemen.

Aan de serverkant van de hele cloud computing trend zijn Taiwanese fabrikanten eigenlijk niet zo sterk. De serverbouwers die Taiwan rijk is – zoals SuperMicro en Tyan – moeten het meer hebben van hun OEM-business dan van eigen merk producten. Voor fabrikanten als ASUS, MSI en Gigabyte is de serverbusiness wel een financiëel aantrekkelijke, maar in absolute aantallen zeker geen heel belangrijke bedrijfstak.


Vroeger heette dit nog een netbook. Tegenwoordig is het een "cloud computing device".

USB 3.0

Naast de door de organisatie genoemde trends, waren er gelukkig ook nog voldoende andere, misschien wat minder hippe, tendensen op de beursvloer. Om er eens één te noemen: USB 3.0. Vrijwel alle nieuwe moederborden die werden getoond hadden wel USB 3.0 poorten aan boord. Waar twee poorten tot nu toe gebruikelijk was, zagen we ondermeer bij ASRock ook al de eerste borden met vier aansluitingen. Ook bij veel van de op Computex getoonde nieuwe notebooks behoort USB 3.0 tot de basisuitrusting. Fabrikant NEC doet nog steeds goede zaken: al maanden zijn zij de enige die een geschikte controllerchip kunnen leveren. Maar er zijn kapers op de kust: VIA toonde een 4-poorts USB 3.0 controller die spoedig voor moederbord- en notebookfabrikanten beschikbaar moet komen.


De eerste USB 3.0 HUB, gebaseerd op een nieuwe chip van VIA.

Veel fabrikanten van computerbehuizingen zijn bezig om hun bestaande en/of nieuwe modellen te voorzien van frontpanel aansluitingen voor de nieuwe interface. Aangezien er echter nog steeds geen standaard bestaat voor een interne USB 3.0 connector, is men in alle gevallen verplicht tot het naar de achterkant van de kast leiden van een kabel. Qua apparaten werden er veel externe USB 3.0 harddisk behuizingen getoond, die tot veel hogere snelheden dan exemplaren met versie 2.0 van de standaard in staat zouden moeten zijn. Ook de eerste USB 3.0 SSD’s werden gedemonstreerd, ondermeer door OCZ en A-Data. Buffalo toonde de eerste USB 3.0 HUB, gebaseerd op een chip van het Taiwanese VIA.

Wat andere apparaattypes betreft blijft het vooralsnog rustig aan het USB 3.0 front. Wie hoopt spoedig al een Full HD USB 3.0 webcam te kunnen aanschaffen heeft pech: we zijn ze op de beurs niet tegengekomen. Een zoektocht naar andere USB 3.0 apparaten leverde ook nog weinig op.


Er bestaat nog geen standaard voor een interne USB 3.0 connector. Om toch front panel connectors te krijgen, bedacht ondermeer ASRock een eigen oplossing.

Branchevreemd

Een andere trend blijkt dat steeds meer fabrikanten voor hen branchevreemde producten op de markt brengen in de hoop er in de toekomst financieel er beter voor te staan. Vooral het verkopen van voedingen – een product waar tradioneel relatief veel marge op gemaakt kan worden – blijkt populair. Waar geheugenfabrikant Geil op CeBIT al bekend maakte met een lijn voedingen op de markt te komen, maakt concurrent A-Data nu dezelfde stappen. Wie gaat tellen komt op CeBIT minimaal 100 merken die voedingen verkopen tegen. De consolidatieslag waar we in deze markt al jaren op wachten lijkt nog ver weg.

Merken die het traditioneel juist van producten als voedingen, CPU-koelers en kasten moeten hebben, blijken ook juist graag wat verder te kijken. Thermaltake begon vorig jaar al met een lijn gaming producten (toetsenborden, muizen) en lijkt daar inmiddels bijna méér focus op te hebben dan op de oude productlijnen. Antec gaat het bestaande aanbod van voedingen en kasten uitbreiden met CPU-koelers en, via een nieuwe dochteronderneming, speakersets. Bij Arctic Cooling lijkt men helemaal de knop te hebben omgezet: géén nieuwe producten in de bestaande productengroepen als casefans en koelers, maar wel ineens muizen, toetsenborden, headsets, universele stroomadapters, batterijen en zelfs radiografisch bestuurbare auto’s! Het spreekwoord 'schoenmaker, blijf bij je leest' kent kennelijk geen Chinese vertaling. En laat duidelijk zijn: dit zijn enkel voorbeelden!

Fabrikanten die een dergelijke strategie eerder inzetten, blijken er trouwens weer langzaam van terug te komen. Zo heeft OCZ onder financiële druk zo’n beetje alle andere productgroepen buiten geheugenmodules en SSD’s eruit gegooid, om weer opnieuw een goede focus te krijgen.

Helaas betekent het uitbreiden van het assortiment voor veel fabrikanten dat men op de markt komt met enorme 13-in-een-dozijn producten. Excuses aan alle fabrikanten die we wellicht hebben beledigd door niet bepaald enthousiast te worden over de zoveelste notebookkoeler. Toetsenborden, muizen en USB HUB’s zijn er wat ons betreft ook wel al van voldoende merken…


Voedingen van ondermeer A-Data. Zitten we er wel op te wachten?

Design

Een andere duidelijke trend: de Taiwanese fabrikanten blijken zich er inmiddels echt wel van bewust dat producten niet alleen technisch perfect en liefst zeer betaalbaar moeten zijn, maar het liefst ook nog een beetje aantrekkelijk vormgegeven. Eindelijk zouden we bijna zeggen.

De door Taiwanese fabrikanten zelf ontworpen notebooks worden steeds mooier en kunnen zich steeds beter meten met de kunststukjes die ondermeer Dell en Apple op de markt brengen. Acer, ASUS, en MSI, ze hadden allemaal wel een aantal notebooks die we zondermeer als aantrekkelijk kunnen beschouwen.

Ook het aantal afzichtelijke PC behuizingen was dit jaar gelukkig veel minder dan vorig jaar. Taiwanese ontwerpers houden traditioneel van veel kleuren, knipperende lichtjes en bovenal flink glimmende oppervlakken. Gelukkig weet men echter steeds beter in te spelen op de smaak van Europeanen en Amerikanen, voor veel fabrikanten toch de belangrijkste markt. Uitzonderingen zijn er, maar over het algemeen mogen we toch wel stellen dat de behuizingen, monitoren, moederborden en andere producten van dit jaar er toch wel iets beter uitzien dan voorgaande jaren.


Zelfs LED-koning Enermax beperkt tegenwoordig het aantal knipperende lampjes en glimmende oppervlakten.

Geluid

De populariteit van desktop PC’s is tanende, de markt voor laptops is en blijft booming. Taiwanese fabrikanten zijn hier zoals geschreven sterk in: is het niet onder eigen merk, dan wel als OEM-leverancier. Het wordt echter steeds lastiger om je als fabrikant te onderscheiden van je concurrenten op dit vlak. Een duidelijke trend die we dit jaar zien, is dat verschillende fabrikanten proberen om juist het audio gedeelte van notebooks flink te verbeteren. ASUS is een samenwerking aangegaan met Bang & Olufsen en gebruikt hun IcePower technologie om de speakers in hun notebooks beter te laten klinken. MSI gaat voor de speakers in hun luxere notebooks samenwerken met high-end speakerfabrikant DynAudio. En hoewel er altijd verschillen blijven bestaan moeten we zeggen: op dit vlak worden er grote stappen gemaakt. Andere notebookfabrikanten werken niet direct samen met een high-end audiofabrikant, maar maken ook steeds meer werk van beter geluid.

Overigens komen we aandacht voor geluid overigens niet alleen tegen bij notebooks. Te pas en te onpas worden er ineens THX-logo’s op producten geplakt, variërend van mini-PC’s tot speakersets. Opvallend is dat veel van die THX-producten in alle eerlijkheid helemaal niet zo goed klinken. Wat ons betreft toch een duidelijke inflatie van de waarde van dit ooit zo befaamde keurmerk.

Toekomst

Met veel van de fabrikanten hebben we ook uitgebreid hun blik op de nabije toekomst besproken. Waar iedereen 2010 erg optimistisch begon, is men inmiddels een stuk voorzichtiger. Nieuwe economische problemen in de wereld zorgen ervoor dat consumenten de laatste maanden weer wat minder geneigd zijn te investeren in nieuwe IT-producten, buiten enkele verkoopsuccessen als de Apple iPad.

Vooral over de Europese markt markt maken de fabrikanten zich grote zorgen, aangezien hardware voor ons in een mum van tijd een stuk duurder is geworden of gaat worden. Enerzijds heeft dat te maken met het feit dat het afgelopen tijd de loonkosten in China flink zijn gestegen, mede onder invloed van de negatieve publiciteit over de zelfmoorden bij ondermeer de fabrieken van Foxconn. In sommige gevallen zijn de lonen in vergelijking met een jaar geleden bijna verdubbeld. Dat betekent voor veel hardware al snel een stijging van zo’n 10% van de de kostprijs. Maar vooral ook de flink gezakte koers van de Euro is nadelig voor wie een computer gaat kopen, aangezien vrijwel alle hardware wordt verhandeld in dollars. De koersschommeling heeft inmiddels al voor een stijging van zo’n 15% van de kostprijs voor Europese importeurs gezorgd. Al met al kost een PC die een paar maanden geleden nog € 499 kostte, inmiddels € 599. De gestegen prijzen dragen niet bepaald bij aan een stijging van de verkoopaantallen. Hoewel geen van de door ons gesproken fabrikanten echt bang is voor een nieuwe crisis, is men over het algemeen over de rest van het jaar toch uiterst voorzichting.

Geruchten

Hoewel Computex traditioneel een flink stroom geruchten oplevert, was het dit jaar op dit vlak rustig. Er was slechts één zaak die in de wandelgangen flink besproken werd: de overstap van een (groot) gedeelte van het moederborden ontwerpteam van EVGA naar vermoedelijk Sapphire. In een interview dat we hadden met het management van EVGA Europa werd ons op het hart gedrukt dat we ons geen zorgen hoeven te maken, aangezien het product managent en hoofd ontwerper Peter ‘Shamino’ Tan nog steeds op EVGA’s loonlijst staan. EVGA zal in de toekomst absoluut nieuwe borden blijven uitbrengen, werd ons verzekerd. Dat de vertrokken ontwerpers de overstap naar Sapphire hebben gemaakt kregen we niet 100% bevestigd, maar alles wijst er wel op. Dat betekent potentieel goed nieuws voor de toekomstige producten van dit merk.


De ontwikkeling van nieuwe EVGA moederborden zou gewaarborgd zijn volgens het management.

Volgend jaar

Computex 2010 was weer een interessante beurs. Ondanks het uitblijven van echt indrukwekkende grote aankondigingen, was er toch voldoende ‘kleiner’ nieuws, zoals de Hardware.Info nieuwspagina’s de afgelopen dagen wel hebben aangetoond. Volgend jaar is Computex opnieuw in de eerste week van juni. De organisatie is vastbesloten het evenement volgend jaar opnieuw groter en mooier te maken. We zijn benieuwd!

Lijst Computex 2010 nieuwsberichten

Hieronder vind je de volledige lijst nieuwsberichten die we over Computex 2010 gepubliceerd hebben.

Dinsdag 08-06-2010
15:10 [Computex10] Drie P67 moederborden bij ECS
13:45 [Computex10] Level 10 Mini bij Thermaltake
12:24 [Computex10] MSI toont Micro-ATX H67MA-GD65
11:05 [Computex10] LG-Hitachi HyDrive krijgt vervolg
09:35 [Computex10] 'Vapor' Fermi kaarten van Inno3D en Galaxy
08:10 [Computex10] CPU-koelers en meer bij Scythe
Maandag 07-06-2010
17:20 [Computex10] MSI headset en 3D-bril in één
16:00 [Computex10] Meer koelers van Thermalright
14:50 [Computex10] Galaxy GTX 480 met PhysX GPU
11:55 [Computex10] Gigabyte P67-UD9 moederbord op de foto gezet
10:35 [Computex10] ASUS brengt Sabertooth X58 bord naar TUF-lijn
09:10 [Computex10] HIS legt HD 5570 nogmaals het zwijgen op
07:50 [Computex10] Ook 80 Plus Gold voedingen van Thermaltake
Zondag 06-06-2010
15:23 [Computex10] Kingston HyperX 2544 MHz DDR3
zaterdag 05-06-2010
14:15 [Computex10] Bijzondere ASUS gamingnotebooks
12:35 [Computex10] EVGA komt met USB3 en SATA3
11:15 [Computex10] Plextor PlexMedia en Blu-ray drive
09:55 [Computex10] Kast en PSU voor EVGA SR-2
07:15 [Computex10] Antec komt met CPU-koelers
vrijdag 04-06-2010
17:58 [Computex10] EVGA: meer focus op Europa
14:15 [Computex10] Noctua toont prototypes en nieuwe koelers
13:40 [Computex10] Nieuwe EVGA videokaarten
12:30 [Computex10] Complete 14'' notebook van Gigabyte
11:50 [Computex10] Zalman koeler voor GTX 470/480
11:35 [Computex10] ASUS concept moederbord met onboard GPU
10:25 [Computex10] Nieuwe Zalman CPU-koelers
09:55 [Computex10] OCZ Revo SSD met PCI-Express
09:00 [Computex10] Gigabyte: overklokken via netwerk
08:05 [Computex10] Passieve 900W voeding van Gigabyte
donderdag 03-06-2010
16:36 [Computex10] Moederbordteam verlaat EVGA?
16:13 [Computex10] Moederbordfabrikanten hebben het moeilijk
15:45 [Computex10] Meer USB 3.0 chips van VIA
14:25 [Computex10] ASUS RC Bluetooth ook voor iPhone
13:55 [Computex10] ASUS bouwt mini-ITX bord met 880G chipset
12:25 [Computex10] SilverStone toont Fortress FT03
11:10 [Computex10] Enermax mikt op 80 Plus Platinum
10:05 [Computex10] Derde Raven kast van SilverStone
09:30 [Computex10] ECS klaar voor ErP/EuP 2013
woensdag 02-06-2010
18:45 [Computex10] Gigabyte werkt aan alternatieve GTX 470
17:45 [Computex10] Mega-behuizing bij SilverStone
16:50 [Computex10] Inwin: 2x HD 5970 in M-ATX kast
16:20 [Computex10] Thortech voeding meet efficiëntie
16:00 [Computex10] Enermax toont SpireRex kast
15:30 [Computex10] ECS 3D all-in-one PC zonder bril
15:05 [Computex10] Dual-Fermi kaart van Galaxy
14:55 [Computex10] Nieuwe Intel Atom ontwikkelingen
14:50 [Computex10] Ion 2 ook aanwezig bij Jetway
14:05 [Computex10] Ook MSI met complete systemen
13:20 [Computex10] Front USB 3.0 bij ASRock
12:45 [Computex10] MSI Lightning binnenkort ook met 2GB GDDR5
11:55 [Computex10] Corsair bouwt AirFlow Pro geheugenkoeler
11:20 [Computex10] Cooler Master Elite 370 mid-tower behuizing
10:40 [Computex10] Twee nieuwe ASRock HTPC'tjes
09:35 [Computex10] Seasonic vernieuwt X-serie van voedingen
dinsdag 01-06-2010
19:57 [Computex10] Nieuwe Cooler Master CPU-koelers
16:55 [Computex10] Nieuwe Acer netbooks
14:25 [Computex10] Externe GUS videokaart van MSI
13:40 [Computex10] Nieuwe voedingen van Corsair
12:30 [Computex10] Betaalbare Hydra borden bij MSI
12:25 [Computex10] Nieuwe MSI videokaarten
12:05 [Computex10] USB3 en SATA6 op MSI borden
11:40 [Computex10] Radeon HD 5770 Eyefinity4 van Sapphire
11:25 [Computex10] Corsair lanceert Graphite 600T behuizing
10:25 [Computex10] LumiRead L600 e-reader van Acer
09:45 [Computex10] A-Data begint met voedingen
09:19 [Computex10] ereader met touchscreen bij ASUS
08:40 [Computex10] Diverse PhotoFast SATA600 SSD's
07:55 [Computex10] Zotac GeForce GTX 470/480 AMP!
07:20 [Computex10] 3D HTPC op de ASRock stand
02:13 [Computex10] ASUS toont gaming PC
maandag 31-05-2010
11:09 [Computex10] Twee tablets bij ASUS
09:50 [Computex10] Hybride SSD en optische drive van LG-Hitachi
09:20 [Computex10] Ook P67/H67 borden bij Biostar
08:08 [Computex10] Computex viert 30ste verjaardag
07:50 [Computex10] MSI toont twee tablets
07:26 [Computex10] Eerste Sandy-Bridge moederborden
zondag 30-05-2010
12:35 [Computex10] Gigabyte toont Aivia toetsenbord en muis
0
*