11 TV-ontvangers voor de PC vergelijkingstest

25 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Kabel problematiek
 3. 3. Ontvangers (1)
 4. 4. Ontvangers (2)
 5. 5. Ontvangers (3)
 6. 6. Ontvangers (4)
 7. 7. Ontvangers (5) en Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Met het WK in volle gang en de Tour de France in het verschiet groeit de interesse om TV te bekijken op de computer: met zo’n handige ontvanger aangesloten op je laptop hoef je immers ook op de camping geen wedstrijd te missen. Maar ook thuis biedt TV kijken via de PC vele voordelen. Wij gingen aan de slag met 11 verschillende ontvangers voor Digitenne en/of digitale kabeltelevisie.

TV kijken kan in Nederland op een vijftal verschillende manieren. Allereerst ‘ouderwets’ analoog: vroeger was er nog een analoog TV-signaal in de ether, tegenwoordig alleen nog via de kabel. Daarnaast is er een drietal digitale manieren: via de kabel, via de ether en via de satelliet. De drie standaard hiervoor luisteren naar de naam DVB-C (Digital Video Broadcasting – Cable), DVB-T (Terrestrial) en DVB-S (Satellite). Tenslotte is er nog IPTV, een TV signaal via internet, wat als techniek langzaam met een opmars bezig is. De satelliet laten we in dit artikel buiten beschouwing. Voor IPTV zijn er, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, nog geen mogelijkheden om de beelden daadwerkelijk op je PC te bekijken.

Digitale TV via de kabel (DVB-C) wordt in Nederland door alle kabelleveranciers aangeboden, dus ondermeer via Ziggo, UPC en Caiway. Voor digitale TV via de ether (DVB-T) is er in Nederland één aanbieder, KPN met Digitenne, al wordt hetzelfde signaal door een aantal partijen ook onder eigen naam verkocht. Digitale kabeltelevisie is voornamelijk populair vanwege het grote zenderaanbod en de uitstekende kwaliteit. Via deze technologie zijn er inmiddels ook al de nodige HD-zenders beschikbaar, TV-kanalen met een veel hogere resolutie en daarmee scherper beeld. Digitenne (DVB-T) is in Nederland voornamelijk populair vanwege de scherpe prijsstelling van KPN en vanwege het feit dat het overal te gebruiken is: thuis maar ook buitenshuis. Dat de beeldkwaliteit van Digitenne, zeker op een groot scherm, in vergelijking met digitale kabeltelevisie bedroevend is, nemen veel mensen voor lief.


Overal het WK of de Tour de France volgen, het kan met je laptop en een goedkope DVB-T stick.

Uitzonderingspositie

De drie genoemde TV soorten – analoog, DVB-C en DVB-T – zijn alle op de PC te ontvangen, maar er zijn heel wat haken en ogen. Op het vlak van analoge TV zijn er de minste struikelblokken, maar aangezien de beeldkwaliteit flink achterblijft bij moderne digitale signalen, loopt niet iedereen er meer warm voor. Daar komt bij dat steeds meer kabelbedrijven hun aanbod aan analoge zenders stap voor stap aan het inperken zijn. Juist op de PC heeft een digitaal TV-signaal ook grote voordelen: binnen de computer is immers ook alles digitaal, zodat de beeldinformatie zonder verdere aanpassing verwerkt kan worden. Je kijkt dus één-op-één naar de kwaliteit zoals die wordt uitgezonden. Om die reden bestaat er tegenwoordig dus ook geen verschil in beeldkwaliteit meer tussen TV-ontvangers. Ook het opnemen van programma is eenvoudig met digitale TV: de informatie kan rechtstreeks op de harde schijf worden weggeschreven, zodat je opname exact de kwaliteit van de originele uitzending heeft. Maar… digitale TV kijken op de PC is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Om met DVB-T te beginnen. Nederland is het enige land in Europa, waar voor digitale televisie via de ether betaald moet worden. Wanneer je bij KPN een abonnement voor Digitenne afsluit krijg je een zogenaamde smartcard, die je in je ontvanger moet plaatsen. Geen probleem bij de officiële ontvangers die je op de TV moet aansluiten, maar 9 van 10 DVB-T ontvangers voor de PC hebben geen mogelijkheid om een smartcard te gebruiken, omdat dat nergens anders in Europa noodzakelijk is. Zonder smartcard blijft het kijkplezier beperkt tot vier zenders: Nederland 1, 2 en 3 en daarnaast één regionale zender. Prima wanneer je de ontvanger puur koopt om het WK voetbal of de Tour de France te volgen – dat komt immers op Nederland 1 – maar vervelend wanneer je graag een serie volgt op één van de commerciële zenders. Eén voordeel: wanneer je je DVB-T ontvanger mee neemt naar het buitenland op vakantie, kun je daar wél alle lokale zenders probleemloos ontvangen.

Kabel problematiek

Wie digitale kabeltelevisie op zijn PC wil gaan bekijken, loopt eveneens potentieel tegen struikelblokken aan. Ook hier zijn de TV-zenders in de regel gecodeerd en dien je een smartcard van je kabelprovider te gebruiken om toch te kunnen kijken. UPC gebruikt een ander soort codering dan alle andere Nederlandse kabelproviders en voor de abonnees van UPC hebben we dan ook slecht nieuws: het digitale signaal bekijken op je PC is simpelweg niet mogelijk. Er zijn geen ontvanger die voor dit type codering geschikt zijn.

Bij Ziggo kan het wél, maar hier is altijd een smartcard nodig. Dat betekent dat je dus ofwel een ontvanger nodig hebt waar je zo’n abonneekaartje rechtstreeks in kunt schuiven, ofwel een ontvanger met een zogenaamd CI-slot(Common Interface), een aansluiting die verwant is aan het PC-Card slot van notebooks. Hier moet een zogenaamde Alphacrypt module in geschoven worden, waar op zijn beurt de Ziggo abonneekaart weer in past. Een nadeel: alleen die Alphacrypt module kost al ongeveer 100 euro…

Wie in Caiway gebied woont is het gelukkigst: bij deze kabelaanbieder staan de normale zenders (ook de HDTV varianten) zonder encryptie op de kabel en is het gebruik van een smartcard dus niet vereist. Alleen wie zenders uit pluspakketten wil gebruiken, moet dezelfde stappen nemen als bij Ziggo.

Media Center

De meest gebruiksvriendelijke software om op de PC TV te bekijken, is tegenwoordig op 9 van de 10 computers al voorgeïnstalleerd: Windows Media Center is onderdeel van Windows Vista Home Premium en Ultimate en van Windows 7 Home Premium, Professional en Ultimate. Media Center, vaak ook MCE genoemd, heeft wat men noemt een 10-feet interface, ofwel menu’s die geschikt zijn om vanaf grotere afstand, bijvoorbeeld vanaf de bank, met een afstandsbediening te besturen. Media Center biedt ondermeer een uitgebreide elektronische programmagids en een mogelijkheid om eenvoudig toekomstige uitzendingen op te nemen. Verder ondersteunt MCE timeshifting: tijdens het TV kijken wordt het programma op de achtergrond opgenomen, zodat je ondermeer kunt pauzeren (handig als de deurbel gaat) en terugspoelen. Ook het gebruiken van twee TV-ontvangers – om twee zenders tegelijkertijd op te nemen – is mogelijk. Sinds Windows 7 is Media Center ook prima geschikt voor HDTV.

Media Center biedt standaard ondersteuning voor analoge TV, voor DVB-T en DVB-S. Je ziet het al: digitale kabeltelevisie ontbreekt in dit rijtje, maar ook de ondersteuning voor DVB-T is niet helemaal compleet, aangezien alleen ‘gratis’ zenders ondersteund worden. Zelfs wanneer je een ontvanger hebt met smartcard, zal dat niet direct werken. Gelukkig is er, zoals we verderop zullen zien, een fabrikant die deze problematiek op een slimme manier heeft omzeild.

Vanzelfsprekend leveren de verschillende fabrikanten ook allemaal eigen software mee, die qua gebruiksvriendelijkheid op z’n minst wisselend is.


Een heel gebruiksvriendelijk programma om TV te kijken is op de meeste PC's al voorgeïnstalleerd: Windows Media Center.

Test

Wij gingen aan de slag met, geheel in lijn met het WK, een elftal verschillende TV-ontvangers voor de PC. Negen worden aangesloten via USB, lekker makkelijk en ook direct geschikt voor notebooks. Twee ontvangers zijn uitgevoerd als PCI-kaart en zijn dus bedoeld om ingebouwd te worden. Een aantal zaken hoeven we bij de verschillende producten niet telkens te herhalen. Zo zijn alle DVB-T ontvangers geschikt om de vier niet gecodeerde zenders te bekijken via Windows Media Center. Verder zijn ook alle digitale DVB-C én DVB-T ontvangers geschikt voor HDTV zenders, met dien verstande dat dat bij DVB-T een theoretisch voordeel is. Digitenne heeft immers geen HDTV zenders en gaat dat naar onze verwachting ook niet krijgen. Een ander gegeven: wanneer er bij DVB-T ontvangers een antenne wordt meegeleverd, is het altijd een sprietantenne en in de meeste gevallen is de ontvangst niet goed genoeg voor gebruik binnenshuis. Ons testlab staat hemelsbreed nog geen twee kilometer van de dichtstbijzijnde Digitenne zendmast, maar binnen TV kijken gaat gepaard met heel wat storing. Lekker buiten zitten, met de huidige temperaturen geen straf, gaat prima.

Ontvangers (1)

Anysee E30 Combo Plus

De meest bijzondere TV-ontvanger zit direct aan het begin van de test. De Anysee E30TC Combo Plus is geschikt voor zowel DVB-T als DVB-C en heeft een ingebouwde sleuf voor smartcards. Als je een abonneekaartje hebt, kun je dus zowel bij Digitenne als bij digitale kabeltelevisie (behalve bij UPC) alle zenders ontvangen. Anysee heeft verder speciale software ontwikkeld, waardoor de ontvanger zich ten opzichte van het besturingssysteem voordoet als zijnde DVB-T zonder encryptie. Het resultaat: met de E30TC Combo Plus kun je ook alle zenders in Media Center bekijken, ook via digitale kabel televisie! Dat werkt volgens onze tests uitstekend: zowel bij Ziggo als Caiway worden alle zenders keurig binnen Media Center gevonden en afgespeeld. Het kastje dat via USB wordt aangesloten op de PC doet ook direct dienst als ontvanger voor de meegeleverde afstandbediening. Er is geen extra stroomadapter nodig; gebruik onderweg voor Digitenne gaat dus ook prima. Met de nieuwste (beta) drivers is zelfs het combineren van twee E30 ontvangers in Windows Media Center mogelijk.

Met een gemiddelde prijs van € 149 is de Anysee E30 Combo Plus de duurste ontvanger uit de test, maar het is ook de enige waarmee je zonder extra investering digitale kabeltelevisie kunt bekijken en het is de enige die gecodeerde kanalen in Media Center mogelijk maakt. Een uniek product dat we van harte kunnen aanraden. Klik hier voor een uitgebreide losse test van Anysee E30TC Combo Plus van eind vorig jaar. (Let op: destijds was twee tuners combineren nog niet mogelijk...)

Anysee E30 Combo Plus

ASUS MyCinema PS3-100

De ASUS MyCinema PS3-100 is één van de twee PCI-kaarten in deze test en is een zogenoemde 3-in-1 ontvanger, ofwel ondersteuning voor zowel analoge televisie als DVB-S en DVB-T (zonder smartcard). De kaart is geschikt voor Media Center, maar ASUS levert daarnaast Cyberlink PowerCinema mee, een programma dat eigenlijk nog het meest lijkt op een slap aftreksel van Media Center met veel minder functionaliteit. Dit is tevens de enige software in de test die niet Nederlandstalig is. De DVB-S functionaliteit komt niet echt tot z’n recht, aangezien je in Nederland ook bij deze vorm van digitale TV voor alle Nederlandse zenders een smartcard nodig hebt. Ergo: je kunt alleen buitenlandse zenders bekijken. Voor wie genoegen neemt met analoge TV werkt de kaart verder prima, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er dan goedkopere oplossingen beschikbaar zijn.

Asus MyCinema-PS3-100

Ontvangers (2)

ASUS US2-400

De ASUS US2-400 is een hybride USB-stick met ondersteuning voor analoge TV en DVB-T, opnieuw zonder antenne. Toch is deze combinatie niet gek: je kunt thuis kijken naar analoge zenders en onderweg naar de niet gecodeerde publieke zenders. De US2-400 stick is wel wat groter dan de meeste andere ontvanger, maar biedt een interessante extra feature: de ontvanger doet ook direct dienst als 4 GB USB-geheugenstick. Volgens ASUS handig om direct  video-opnames op te slaan. De ontvanger heeft ook een composiet en S-Video video-ingang, om bijvoorbeeld het beeld van een analoge videocamera op te nemen. De kaart is geschikt voor Media Center, maar voor wie dat niet heeft levert ASUS Arcsoft TotalMedia mee, een aardige maar opnieuw niet bijster uitgebreide kloon. Met een gemiddelde prijs van 67 euro is ASUS een euro of vijf duurder dan de hybride stick van PCTV, waarbij we moeten aanmerken dat we van de software van PCTV iets meer gecharmeerd zijn. De US2-400 zou zodoende dus niet onze eerste keuze zijn.

Asus US2-400

Conceptronic CTVDIGRCU en DTVDIGDUAL

Cryptische namen is men bij Conceptronic sterk in: de CTVDIGRCU is een USB-stick DVB-T ontvanger en de DTVDIGDUAL is een vergelijkbaar product, maar dan met twee tuners aan boord. Waar men bij Conceptronic ook sterk in is zijn scherpe prijzen: beide ontvanger kosten gemiddeld 29 respectievelijk 36 euro. Van de door de fabrikant aan ons beloofde spectaculaire WK-aanbiedingen, waarmee de prijzen nóg lager zouden worden, zien we vooralsnog online weinig terug. Maar goed, met de genoemde prijzen is Conceptronic al (één van) de goedkoopste en drie tientjes is geen gekke investering om onderweg of op de camping voetbal te kunnen kijken. Beide sticks doen prima waarvoor ze bedoeld zijn, zij het dat er geen mogelijkheid is om een smartcard te gebruiken. Dat maakt dat de DTVDIGDUAL ook eigenlijk voor de Nederlandse markt niet heel erg nuttig is; of je zou vaak moeten hebben dat er juist op Nederland 1 en 2 tegelijkertijd programma’s zijn die je graag wil zien. De sticks worden geleverd met Arcsoft TotalMedia, maar wij zouden ze gewoon in Media Center gebruiken, wat prima werkt. De superplatte meegeleverde afstandbediening is niet heel prettig in gebruik, maar wel makkelijk bij een laptop mee te nemen. Sterkste punt blijft de prijs: voor 29 euro voetbal kijken waar je ook bent is niet gek.

Conceptronic USB 2.0 Digital TV Receiver

Ontvangers (3)

Hauppauge WinTV-HVR-1100

In de tijd toen er nog geen digitale TV was, was Hauppauge de populairste leverancier van analoge TV-kaarten. Dergelijke producten heeft het van oorsprong Amerikaanse merk nog steeds in het assortiment en worden in Nederland vanwege de problematiek rond digitale TV nog steeds prima verkocht. De WinTV-HVR-1100 is een PCI-kaart met ondersteuning voor analoge TV en voor DVB-T (zonder smartcard). Hauppauge gebruikt dezelfde ontvanger chip als ASUS – de NXP SAA7131E – en zodoende is de beeldkwaliteit bij analoge TV vrijwel identiek. Ook deze kaart biedt de mogelijkheid om analoge videobronnen aan te sluiten. De afstandsbediening van Hauppauge ligt lekker in de hand en werkt prima. Waar de software van dit merk vroeger een drama was, werkt versie 7 van het WinTV pakket redelijk goed. Ook hier hebben we echter een voorkeur voor Media Center. De kaart kost gemiddeld 60 euro. Prima keuze voor wie nog analoge TV wil kijken en graag een interne kaart heeft, maar voor de meesten zal analoog inmiddels een afgesloten hoofdstuk zijn.

Hauppauge WinTV-HVR-1100

PCTV Systems PCTV 340e Hybrid Pro Stick

Hauppauge heeft enige tijd geleden de TV-ontvanger tak van het bedrijf Pinnacle overgenomen. De PCTV lijn producten wordt sindsdien verkocht onder de merknaam PCTV Systems. De 340e Hybrid Pro Stick is een USB-stick met ondersteuning voor zowel analoge TV als DVB-T (zonder smartcard). Groot voordeel is de meegeleverde TVCenter Pro software: super gebruiksvriendelijk, waardoor iedereen er snel mee aan de slag kan. Media Center wordt ook ondersteund. Verder bundelt men Videospin (software om eenvoudig TV-opnames te bewerken, bijvoorbeeld reclames eruit knippen) en DistanTV (software om de TV-ontvanger via internet te benaderen). Ook deze hybride stick biedt analoge ingangen om bijvoorbeeld een videocamera aan te sluiten. De afstandsbediening is superklein en daarmee handig om bij een laptop mee te nemen. De gemiddelde prijs van 65 euro is zeker niet gek voor dit product. PCTV liet ons weten dat deze ontvanger tijdens het WK voor 50 euro verkrijgbaar gaat zijn en bij de goedkoopste shops is dat inderdaad het geval.

PCTV Systems PCTV 340e Hybrid Pro Stick

Ontvangers (4)

PCTV Systems PCTV 73e NanoStick

PCTV’s instap ontvanger is de PCTV 73e NanoStick en lekker kleine USB DVB-T ontvanger. Ook hier een product dat puur geschikt is voor de publieke zenders. De gemiddelde prijs van 41 euro is dan wat hoger dan bij Conceptronic en TerraTec, de zeer gebruiksvriendelijke TVCenter software maakt veel goed. Maar… een afstandsbediening moeten we missen en dat is wel jammer.  Verder doet ook deze stick exact wat ‘ie moet doen en wordt DVB-T prima weergegeven. Tijdens het WK zou je deze ontvanger voor zo’n 30 euro moeten kunnen aanschaffen, zo beloofde PCTV ons vooraf, en ook dat maakt men bij de goedkoopste shops waar.

PCTV Systems PCTV 73e NanoStick

TerraTec Cingergy T Stick RC

Eén van de grootste spelers in de markt voor TV-ontvangers voor de PC is tegenwoordig het Duitse TerraTec. Ook zij hebben met het oog op het WK een goedkope DVB-T ontvanger om op de camping of onderweg geen wedstrijd te hoeven missen. De Cinergy T Stick RC is de zoveelste DVB-T stick, maar de software van TerraTec is prima: én zeer gebruiksvriendelijk én ook lekker veel instellingsmogelijkheden voor gevorderde gebruikers. De software heeft zowel een normale interface als een 10-feet­ modus.  Net als Conceptronic heeft TerraTec een zeer platte afstandsbediening, bedoeld om makkelijk mee te nemen. Qua eigen software zijn we over TerraTec het meest enthousiast en verder doet deze ontvanger wat  ‘ie moet doen. De gemiddelde prijs van 35 euro wordt in aanloop naar het WK volgens TerraTec nog een stuk lager. Laagste prijs is onze prijsvergelijker is 31 euro op dit moment.

TerraTec Cinergy T Stick RC

Ontvangers (5) en Conclusie

TerraTec H5 en H7

Tenslotte nog twee unieke producten van TerraTec, de H5 en H7. Beide USB-ontvanger zijn geschikt voor zowel DVB-T als DVB-C. De H5 is USB-stick formaat en biedt zodoende geen ondersteuning voor smartcards. Maar… met een gemiddelde prijs van 98 euro is het voor bewoners van Caiway gebied wel de goedkoopste manier om digitale kabeltelevisie op de computer te bekijken! De H7 is een wat groter extern kastje, waarin een zogenaamde CAM-module moet worden geplaatst. Voor Digitenne heb je een Conax CAM nodig (kost circa € 45) en voor Ziggo een Alphacrypt CAM (kost circa € 105). Dán kun je wel alle gecodeerde zenders bekijken en dat werkt volgens onze test uitstekend. De TerraTec software is zoals gezegd gebruiksvriendelijk en uitgebreid tegelijk. Media Center ondersteuning is er echter helaas niet. De gemiddelde prijs van de H7 (142 euro) is wel relatief hoog als je de extra investering van CAM’s meerekent. Dat maakt de Anysee ontvanger direct een stuk interessanter.

TerraTec H5
TerraTec H5

TerraTec H7
TerraTec H7

Conclusie

Wie tijdens het WK of de Tour de France onderweg of op de camping geen wedstrijd of rit wil missen, kan eigenlijk het best op zoek naar een zo goedkoop mogelijke DVB-T ontvanger. Conceptronic heeft met de CTVDIGRCU de scherpste deal. Wie geen Media Center wil of kan gebruiken, kan echter voor een paar euro meer de PCTV Systems 73e of TerraTec Cinergy T stick overwegen, vanwege de betere eigen software. Wil je meer kijken dan de vier gratis kanalen van Digitenne, dan is de keuze beperkt. Wie niet in zit over de matige beeldkwaliteit kan kiezen voor een analoge oplossing, de Hauppauge WinTV-HVR-1100 zouden wij als interne oplossing prefereren, de PCTV 340e als USB-product. De Anysee E30 Combo Plus is echter onze favoriet: DVB-T én DVB-C, direct ondersteuning voor smartcards én geschikt voor Media Center. De ideale ontvanger voor bijna iedereen, behalve voor abonnees van UPC.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht hieronder voor een uitgebreide vergelijkingstabel. Op alle productpagina's vind je ondermeer extra foto's.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Anysee E30 Combo Plus

Anysee E30 Combo Plus

 • USB
 • DVB-C / DVB-T
Niet verkrijgbaar
Asus MyCinema-PS3-100

Asus MyCinema-PS3-100

 • Intern
 • PCI
 • DVB-S / DVB-T
Niet verkrijgbaar
Asus US2-400

Asus US2-400

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
Conceptronic USB 2.0 Digital TV Receiver

Conceptronic USB 2.0 Digital TV Receiver

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
Conceptronic USB 2.0 Dual Tunner DVB-T Receiver

Conceptronic USB 2.0 Dual Tunner DVB-T Receiver

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
Hauppauge WinTV-HVR-1100

Hauppauge WinTV-HVR-1100

 • Intern
 • PCI
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
PCTV Systems PCTV 73e NanoStick

PCTV Systems PCTV 73e NanoStick

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
PCTV Systems PCTV 340e Hybrid Pro Stick

PCTV Systems PCTV 340e Hybrid Pro Stick

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
TerraTec Cinergy T Stick RC

TerraTec Cinergy T Stick RC

 • Extern
 • USB
 • DVB-T
Niet verkrijgbaar
TerraTec H5

TerraTec H5

 • Extern
 • USB
 • DVB-C / DVB-T
Niet verkrijgbaar
Gold Award TerraTec H7

TerraTec H7

 • Extern
 • USB
 • DVB-C / DVB-T
Niet verkrijgbaar
0
*