Drie nieuwe SandForce SSD's review

16 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Other World Computing en RunCore
 3. 3. Benchmarks: HD Tune
 4. 4. Benchmarks: HD Tune Random Access
 5. 5. Benchmarks: PCMark Vantage
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Begin mei testten we een drietal SSD's gebaseerd op de nieuwe SandForce controller. Onze conlusie was zeer positief: de nieuwe chipontwikkelaar bleek in staat te zijn om ondermeer Intel in de benchmarks van de eerste plek te stoten. Wie op dit moment een zo snel mogelijke SSD voor in z'n PC zoekt, komt eigenlijk automatisch bij de SandForce gebaseerde exemplaren uit. Een nadeel bleek echter de prijs per Gigabyte: voor de destijds voor ons geteste OCZ Vertex 2 100GB werd op het moment van schrijven gemiddeld € 389 gevraagd, ofwel gemiddeld € 3,89 per Gigabyte. Inmiddels is dat wel gezakt naar € 3,59, maar het blijft veel. Zeker als je bedenkt dat je bij Intel voor een X25-M 160GB Postville gemiddeld € 2,77 per Gigabyte betaalt. SandForce heeft echter een list bedacht om de prijs per Gigabyte te verbeteren, welke is toegepast bij de OCZ Vertex 2 Extended, die we in dit artikel onder handen nemen. Daarnaast bekijken we een SandForce SF-1200 SSD van Other World Computing en een SF-1500 exemplaar van RunCore.

OCZ Vertex 2 Extended 60 GB

Wanneer je de prijs per Gigabyte van een SSD wil verlagen kun je twee dingen doen: voor de hand ligt om simpelweg de prijs van de SSD verlagen, maar de andere optie is natuurlijk het aantal Gigabytes verhogen. Dat klinkt gek, maar is het niet. In een SSD zit altijd meer capaciteit aan flash geheugenchips dan je zou verwachten. Deze overprovisionering is er om een aantal redenen. Alleereerst als voorzorg voor wanneer er een gedeelte van het geheugen minder betrouwbaar wordt, maar bovenal om als buffer te gebruiken bij schrijfacties. In een artikel van oktober vorig jaar legden we al eens uit dat een SSD data per 'pagina' van 4 kB kan lezen, maar data wegschrijven alleen in 'blokken' van 512 kB kan doen. Zelfs wanneer er maar een paar bytes op de SSD worden gezet, dient een heel blok opnieuw beschreven te worden. Staat er al data in een gedeelte van het blok, dan moet die eerst uitgelezen worden en daarna samen met de nieuwe data teruggeschreven. Je kunt je voorstellen dat wanneer een de nodige Gigabytes aan niet direct gebruikte opslag is, dat dit ongunstige scenario niet vaak voorkomt. Zeker wanneer een SSD op de achtergrond constant bezig is met het hergroepperen van data.

De SandForce SSD's stonden bekend om hun hoge mate van overprovisionering. In de exemplaren van 50, 100 en 200 GB zat fysiek 64, 128 en 256 GB aan flashgeheugen. SandForce heeft haar controller algoritmes nu echter zo getuned dat men met een verwaarloosbare invloed op de prestaties op dezelfde SSD's respectievelijk 60, 120 en 240 GB opslagcapaciteit kan aanbieden. Eén van de trucs die men ondermeer gebruikt is real-time compressie van alle data die op de SSD wordt gezet.

Voor bestaande eigenaren van OCZ Vertex 2 SSD's is er een nieuwe firmware beschikbaar, die helaas maar begrijpelijk alle bestaande data van de SSD wist. Voor nieuwe kopers heeft OCZ de Vertex 2's opnieuw uitgebracht als de Vertex 2 Extended, nu dus met 60, 120 en 240 GB capaciteit. Wij bekeken voor deze test de 60 GB versie, die voor deze test beschikbaar werd gesteld door Thiando.nl.

Voor de 60 GB vraagt men gemiddeld € 188, ofwel € 3,14 per Gigabyte. De grotere versies zijn wat voordeliger: de 120 GB uitvoering kost gemiddeld € 359, ofwel € 2,99 per Gigabyte. Daarmee kruipt OCZ akelig dicht bij de prijs per Gigabyte van de Intel X25-M.

OCZ Vertex 2 Extended 60GB
Hardwarematig is de OCZ Vertex 2 Extended identiek aan z'n voorloper. De firmware zorgt voor 20% meer capaciteit.

Other World Computing en RunCore

Via SSD Distribution ontvingen we nog een tweetal andere SandForce SSD's. De Other World Computing Mercury Extreme Pro RE is net als de eerder geteste Mercury Extreme gebaseerd op de SF-1200 controller. SandForce's nieuwe firmware om meer capaciteit te bieden is bij OWC klaarblijkelijk nog niet gearriveerd: het exemplaar dat we testten bied zodoende 100 in plaats van de gehoopt 120 GB capaciteit. Volgens OWC is deze SSD speciaal geoptimaliseerd voor RAID-configuraties, vandaar de toevoeging RE aan de naam. De technische onderbouwing van deze optimalisatie ontbreekt echter volledig, zodat het ons niet helemaal duidelijk is wat het verschil is met de eerdere variant. Overigens blijven we voor thuisgebruik het in RAID zetten van SSD's überhaupt afraden, aangezien je de TRIM-functionaliteit dan mist. Alleen bij server toepassingen is RAID vanwege redundantie een must.

De Mercury Extreme Pro RE 100 GB kost gemiddeld € 403, wat bij de capaciteit van 100 GB natuurlijk neerkomt op € 4,03 per Gigabyte. De vraag is of de prestaties dit flinke prijsverschil kunnen compenseren.

Other World Computing Mercury Extreme Pro RE 100GB
Other World Computing Mercury Extreme Pro RE 100 GB

Tenslotte gingen we aan de slag met de Kylin II 100 GB van RunCore. Deze SSD maakt gebruik van de SF-1500 controller, de luxere versie die bedoeld is voor enterprise gebruik. Deze 100 GB Serial ATA maakt echter net als de andere door ons geteste SandForce SSD's gebruik van MLC geheugenchips. Niet belangrijk, en zeker niet voor server gebruik, maar het metalen kastje van de RunCore SSD ziet er érg aantrekkelijk uit. De prijs is met bijna 1000 euro ronduit pittig.

RunCore Kylin II 100GB
RunCore Kylin II 100GB

Benchmarks: HD Tune

We hebben de drie SandForce SSD's getest op een systeem met Intel Pentium Dual-Core E2140 processor en moederbord met ICH9R south bridge met AHCI ingeschakeld. De tests zijn uitgevoerd onder Windows 7 x86.

Allereerst kijken we naar lees- en schrijf-benchmarks van HD Tune. Bij deze test wordt de volledige capaciteit van de SSD van begin tot eind uitgelezen c.q. beschreven. Daarnaast wordt in deze test de gemiddelde toegangstijd bepaald.

In de leestest komen we op gemiddeld tussen de 213 en 215 megabyte per seconde, vergelijkbaar met andere SandForce SSD's. De toegangstijd is wat het hoort te zijn: 0,1 ms.

Bij de schrijftest geeft HD Tune een gemiddelde score van circa 200 MB/s voor de drie SSD's, opnieuw wat we zouden verwachten op basis van de controller.

Benchmarks: HD Tune Random Access

Een betere maat voor de prestaties in de praktijk zijn de Random access tests van HD Tune. Hierbij leest of schrijft het benchmarkprogramma bestanden van vier groottes (512 bytes, 4 kB, 64 kB en 1 MB) op willekeurige plekken. We krijgen als score zowel het aantal van deze bewerkingen per seconde als de daaruit voortvloeiende gemiddelde doorvoersnelheid. In de vergelijkingstabel vind je alle resultaten, op deze pagina richten we ons op de groottes 4 kB en 1 MB.

4 kB tests

De leestest met 4 kB bestanden geeft een mooie indicatie voor workloads waarbij zo snel mogelijk vele kleine bestanden moeten worden ingelezen. Het opstarten van Windows of bijvoorbeeld het laden van levels binnen een spel zijn daarvan mooie voorbeeelden. De twee 100 GB SSD's scoren in lijn met eerder geteste SandForce SSD's met deze capaciteit. Bij de OCZ zien we wat we eigenlijk al wisten: doordat in een SSD met lagere capaciteit minder chips zitten, kan de controller minder taken parallel uitvoeren. Het resultaat: lagere scores. Maar wél duidelijk sneller dan de eerder geteste 50 GB SandForce SSD, de OWC Mercury 50 GB.

Bij het schrijven van kleine 4 kB bestandjes zien we opnieuw prestaties in lijn met eerder geteste SandForce SSD's.

1 MB tests

Het zo snel mogelijk lezen of schrijven van willekeurige 1 MB bestanden is een andere tak van sport. Met scores rond de 250 operaties per seconde, eindigen de drie SSD's alle in de top van de grafiek!

Bij het wegschrijven van 1 MB bestanden op willekeurige plekken, laat de SandForce controller zich opnieuw van z'n beste kant zien. Wel is de kleinere OCZ opnieuw een tikkie trager.

Benchmarks: PCMark Vantage

De belangrijkste vraag blijft natuurlijk hoe SSD's in de praktijk presteren. De beste benchmark daarvoor is en blijft de HDD test van PCMark Vantage. Deze test simuleert de hardeschijf toegang van echte programma's en geeft een maat voor de prestaties van de drive in verschillende scenarios. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een maat voor de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. Wie op zoek is naar een SSD of harde schijf kan het best naar deze PCMark scores kijken om een idee te krijgen hoe de disk daadwerkelijk zal gaan presteren in een echt systeem.

Kijken we naar de totaal score, dan mogen we een aantal conclusies trekken. Allereerst blijken OWC's onbekende RAID-optimalisaties geen effecte te hebben op normale, stand alone prestaties. Daarnaast blijkt ook de SF-1500 controller van de RunCore bij desktop gebruik niet voor duidelijk betere prestaties te zorgen. De OCZ Vertex 2 Extended 60 GB heeft een totaal score die iets lager is dan de eerder geteste OWC Mercury 50 GB. We mogen voorzichtig concluderen dat de 20% capaciteitsvergroting in de praktijk dus een beperkte invloed op de prestaties heeft.

De overige grafieken maken het verhaal compleet.

Conclusie

Met de Vertex 2 Extended serie zorgt OCZ ervoor dat de SandForce SSD's per gigabyte een stuk vriendelijker geprijsd zijn. We mogen voorzichtig concluderen dat er een lichte daling van de prestaties is, maar aangezien we geen één-op-één vergelijk met een eerdere Vertex 2 konden maken, moeten we een slag om de arm houden. Zeker met de 120 GB variant komt OCZ akelig dicht in de buurt van de prijs per GB van Intel en maakt men zodoende de keuze voor een Vertex 2 nog voor de hand liggender. Hoewel een flinke extra investering, zouden we je wel aanraden om voor de 120 GB in plaats van de door ons geteste 60 GB versie te gaan. Opnieuw blijkt dat de prestaties van SandForce SSD's - net als bij de meeste andere exemplaren - duidelijk afhankelijk is van de capaciteit.

De Other World Computing Mercury Pro RE en RunCore Kylin II zijn beide meer gerichte op zakelijk gebruik. De ene vanwege schimmige RAID-optimalisaties, de andere vanwege de SF-1500 controller. Omdat we slechts één exemplaar hadden, konden we niet vaststellen of er inderdaad RAID optimalisaties aanwezig zijn. Maar nogmaals: wegens het wegvallen van TRIM raden we je überhaupt niet aan om je SSD's in RAID te plaatsen. De SF-1500 controller blijkt in ieder geval bij consumentenapplicaties niet voor een prestatiewinst te kunnen zorgen.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht hieronder voor een uitgebreide vergelijkingstabel.

OCZ Vertex 2 Extended 60GB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

OCZ Vertex 2 Extended 60GB

OCZ Vertex 2 Extended 60GB

 • SSD
 • 60 GB
 • Serial ATA 300
 • SandForce SF-1200
 • 285 MB/s
 • 275 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Other World Computing Mercury Extreme Pro RE 100GB

Other World Computing Mercury Extreme Pro RE 100GB

 • SSD
 • 100 GB
 • Serial ATA 300
 • SandForce SF-1200
 • 285 MB/s
 • 275 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
RunCore Kylin II 100GB

RunCore Kylin II 100GB

 • SSD
 • 100 GB
 • Serial ATA 300
 • SandForce SF-1500
 • 280 MB/s
 • 270 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*