13 PC speakersets vergelijkingstest

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 2.0: Creative GigaWorks T20 / T20W II
 3. 3. 2.0: Hercules XPS 2.0 40
 4. 4. 2.0: Logitech Z320
 5. 5. 2.0: Logitech Z520
 6. 6. 2.0: Bose MusicMonitor
 7. 7. 2.0: Harman Kardon GLA-55
 8. 8. 2.1: Creative Inspire T3130
 9. 9. 2.1: JBL Creature III
 10. 10. 2.1: Logitech Z323
 11. 11. 2.1: Logitech Z523
 12. 12. 5.1: Creative Inspire T6160
 13. 13. 5.1: Teufel Concept E 200
 14. 14. 5.1: Teufel Concept E 400
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

Speakers bij de computer zijn inmiddels zo standaard, dat het soms lijkt alsof zelfs de fabrikanten ervan ze geen bijzondere aandacht waard vinden. Er gebeurt in ieder geval niet veel qua vernieuwing in deze productgroep. Toch komen er ook interessante producten op de markt, en Hardware.Info zou Hardware.Info niet zijn als het niet uitgebreid aandacht besteedde aan deze 'stembanden' van de computer.

Voor deze test nodigden we een groot aantal fabrikanten uit om sets op te sturen. De nadruk lag op 2.0 en 2.1 sets, maar ook 5.1 modellen waren welkom. Uiteindelijk bleef de teller staan op dertien sets, die zeer uiteenlopen qua prijs. Op drie na betreft het alle stereomodellen; zoals we al eerder constateerden, is surround-geluid vooralsnog 'uit'. Dat heeft denkelijk alles te maken met de draden wirwar die deze sets met zich meebrengen, maar ergens is het toch jammer. Met name de liefhebber die graag games speelt en/of films kijkt via de computer, heeft steeds minder keuze wanneer hij geïnteresseerd is in een goede surround set. Gelukkig zijn er nieuwe spelers op komst, ook nu marktleiders Logitech en Creative hun high end modellen uitfaseren, zonder nieuwe modellen te introduceren. In dit artikel besteden we aandacht aan twee sets van de Duitse fabrikant Teufel, die zeker de moeite waard zijn.

Wel of geen sub?

Zoals gezegd ligt de nadruk echter op 2.0 en 2.1 sets: modellen zonder en met een subwoofer. Welke van deze twee opties voor jou het meest geschikt is, hangt af van het doeleinde. Voor games en films zouden we altijd een subwoofer aanraden: deze maken veel gebruik van het LFE (low frequency effects) kanaal en een explosie klinkt nu eenmaal beter als die ook de onderste registers van het frequentiespectrum bereikt. Voor muziek ligt de zaak genuanceerder. In de eerste plaats is een bijna onoverkomelijk euvel bij 2.1 sets voor de PC, dat er een 'gat' in het frequentiespectrum ontstaat: hoge tonen en het bovenste deel van de middentonen gaan doorgaans prima via de satellietspeakers en de bas komt uit de subwoofer, maar een deel van de middentonen is meestal ronduit zwak. Sommige merken passen hier een mouw aan door de subwoofer ook de lage middentonen voor de rekening te laten nemen. Dat levert een gebalanceerder geluidsbeeld op, maar heeft ook tot gevolg dat de subwoofer feitelijk een woofer wordt, die meer werk te doen krijgt dan alleen de laagste frequenties weergeven. Dat gaat altijd ten koste van de kwaliteit van de bas, die minder accuraat wordt: de conus moet immers veel meer bewegen en multitasking is geen discipline die je bij subwoofers aantreft. Het is mogelijk om met één woofer méér te doen, maar dat vereist technische trucs die meer geld kosten, dan het budget voor een PC speakerset toelaat.

Sets die de sub louter aan de lage tonen laten werken en hoog en midden via de satellieten afhandelen, zijn audiotechnisch gezien beter: ze klinken minder 'rommelig' - maar de keerzijde is voornoemd gat in het frequentiespectrum. Wie dus vooral muziek wil luisteren, kan beter eerst het oor te luisteren leggen bij 2.0 sets, die als het goed is een gebalanceerder geluidsbeeld bieden, ook al zullen de lage registers in vergelijking met een satelliet/sub set achterblijven.

Welke set?

We hebben zoals gezegd dertien speakersets getest. Deze lopen fors uiteen qua prijs en een één op één vergelijking is dan ook niet zonder meer mogelijk. Eerder is het interessant aan te geven wat nu de meerwaarde is van meer geld uitgeven - als die er is, want niet alle duurdere sets zijn per se beter dan de goedkopere. Om het overzichtelijk te houden, is dit artikel in drie delen verdeeld: 2.0 sets, 2.1 sets en 5.1 sets. Welke voor jou ideaal is, hangt naast je budget af van het doeleinde en indien dat voornamelijk muziek is, van je muzieksmaak. Aangezien het beluisteren van muziek voor de meeste lezers het voornaamste gebruiksdoel zal zijn, lag daar bij de test de nadruk op. Wie hecht aan prestaties in films en games, dient in de tabel bij dit artikel vooral te kijken naar de scores daarvoor - en in de tekst naar opmerkingen met betrekking tot weergave van lage tonen.

We hebben getest door de sets op gelijk volume in te stellen met behulp van een decibelmeter en te beluisteren met een groot aantal verschillende muziekgenres. Belangrijke punten waren detaillering (zijn de afzonderlijke stemmen en instrumenten te onderscheiden), plaatsing en ruimtelijkheid: wordt een mooi stereobeeld gecreëerd of niet. Daarbij is aandacht besteedt aan welke mate het frequentiespectrum in zijn geheel wordt weergegeven en of er vervorming optreedt bij hogere volumes.

Wat we nadrukkelijk níet willen doen, is de speakers bespreken zoals dat doorgaans in HiFi en audiopublicaties gebeurt, met veel jargon en lastig te duiden termen. Zonder hierover een oordeel uit te willen spreken, is ons streven met dit artikel louter een impressie te geven van zaken die opvallen aan de sets, die iedereen kan horen en begrijpen. Geluidskwaliteit en klankkleur zijn in ieder geval ten dele een kwestie van persoonlijke smaak, om welke reden we altijd zouden adviseren te proberen een speakerset waar je echt veel naar gaat luisteren en hoge eisen aan stelt, in een geschikte omgeving voor aanschaf te beluisteren.

2.0: Creative GigaWorks T20 / T20W II

Creative was een jaar of twee terug een van de eerste fabrikanten die inzag dat niet iedereen een subwoofer en bijbehorende kabels bij het bureau kwijt wil. De GigaWorks T20 en T40 sets waren specifiek op de muziekliefhebber gerichte modellen, die ook een behoorlijke bas konden produceren zonder aparte sub. Voor deze editie legden we ons oor te luisteren bij de T20 versie II, in een bijzondere uitvoering: de T20W. Dit is een draadloze versie, die met behulp van een aparte zender zonder kabels muziek kan afspelen vanaf een notebook of PC. Voor dit artikel richten we ons louter op de geluidskwaliteit: de T20W II verschilt afgezien van de draadloze ontvanger niet van de T20 II. Het moet gezegd worden, deze set valt zeker niet tegen - hij valt wel snel om: de speakers lijken wat topzwaar en zijn weinig stabiel.

Voor een set zonder subwoofer is de basweergave zonder meer goed, een R'n'B nummer klinkt overtuigend met een stevige baslijn en goed gedefinieerd midden. De coherentie in het hoge register is wat minder, maar een aanpassing van de treble maakt veel goed. Hij is voorzien van bass en treble knoppen en die komen goed van pas om de zwakkere kanten van de set te compenseren. Afhankelijk van de muzieksoort is het een goed idee ofwel de bas ofwel de hoge tonen iets te versterken.  De set kan minder goed overweg met oudere en kwalitatief mindere opnames, de gebreken in de bron overheersen dan: je oude albums van The Who komen beter tot hun recht op een andere set. Wie voornamelijk mainstream pop en verwante genres beluistert, zal zeker niet teleurgesteld worden. De T20 II is online al verkrijgbaar voor een kleine 60 euro, de gemiddelde prijs ligt rond de 70 euro. De draadloze uitvoering had inmiddels al verkrijgbaar moeten zijn, maar is dat nog steeds niet. Creative meldde ons een adviesprijs van 129 euro: aansluitgemak heeft een forse meerprijs.

Creative GigaWorks T20W Series II
De Gigaworks T20 II van Creative moeten ook in een draadloze variant te koop komen.

2.0: Hercules XPS 2.0 40

De goedkoopste set in deze test is de Hercules XP 2.0 40, een 2.0 systeem dat opvalt door de bijzonder ranke speakers. Ze misstaan zeker niet naast een design PC of gewoon een kleine nettop, maar de vraag is of ze ook nog goed klinken. Natuurlijk verwachten we voor gemiddeld nog geen 25 euro geen kamervullend geluid en zelfs op maximaal volume zijn deze speakers niet oorverdovend; het positieve nieuws is dat de set niet vervormt wanneer je 'm helemaal opendraait. In deze prijsklasse is de geluidskwaliteit redelijk, maar eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de verschillen in deze klasse ook niet enorm zijn.

Tenzij je voornamelijk naar muziek met weinig tot geen lage tonen luistert - zeg vioolconcerten - dan zijn de beperkingen van dit speakerontwerp én de prijsklasse duidelijk hoorbaar. Detaillering in het midden is ondermaats en lage tonen zijn zo goed als afwezig. We hebben het al vaker geschreven: uiteindelijk zijn speakers geen producten die voor een extreem laag bedrag geproduceerd kunnen worden zonder in te boeten aan kwaliteit. Ofwel door materiaalkeuze en constructie, ofwel door slimme elektronica moeten de belangrijkste hoorbare delen van het frequentiespectrum de luisteraar bereiken - bij toepassing van kleine drivers in een lichte behuizing kan je geen wonderen verwachten. Kortom, aardig voor incidenteel luisteren of achtergrondmuziek van internetradio, maar meer ook niet.

Hercules XPS 2.0 40
De Hercules XPS 2.0 40 zien er fraai uit, maar je kan beter iets meer uitgeven voor krachtiger speakers.

2.0: Logitech Z320

Logitech heeft inmiddels ook ontdekt dat er een markt is voor 2.0 speakersets en waar het voorheen alleen instapmodellen in deze klasse had, treffen we daar nu ook wat duurdere exemplaren, al is de hier besproken Z320 nog alleszins betaalbaar met een gemiddelde prijs van ruim 40 euro. Opvallend bij deze en alle hier besproken sets van dit merk is de plaatsing van een speaker conus aan de achterzijde van de behuizingen. Logitech noemt dit '360 graden geluid' en claimt dat het effect is dat je, waar je ook staat ten opzichte van de speakers, overal even helder geluid hoort. Voordat we daarop in gaan, moeten we wijzen op één praktische implicatie van dit design: je kan deze speakers beter niet dichtbij een muur zetten, want het weerkaatste geluid van de achterste conus zal je oren dan een fractie later bereiken dan dat van de vooruit werkende conus, met een raar echo effect tot gevolg. Dat is puur natuurkunde. Vrijstaande plaatsing is dus het devies.

Het moet gezegd worden, de Z320 klinkt zeker helder, het hoog is een sterk punt van deze set, met een goede detaillering. Het midden is aanzienlijk meer diffuus en liefhebbers van genres met een stevige bas moeten de Z320 gewoon links laten liggen: het lage register ligt buiten bereik van deze set. Hoewel de Z320 ontegenzeggelijk beter klinkt dan de hiervoor besproken Hercules XPS, is het prijsverschil naar onze mening niet gerechtvaardigd: er zijn betere sets te koop voor dit budget, ook van Logitech zelf.

Logitech Z320
De Logitech Z320 speakers zijn aardige instappers, maar niet meer dan dat.

2.0: Logitech Z520

De grote broer van de Z320 heet Z520 en deze set is meteen fors duurder: de adviesprijs bedraagt liefst 99 euro en de straatprijs is ook een nog altijd stevige 75 euro; met wat zoeken is hij voor rond de 65 te vinden. Waar de Z320 alleen een hoofdtelefoonaansluiting heeft op één satelliet, heeft deze duurdere versie ook een extra ingang voor bijvoorbeeld een mp3-speler: handig. Deze set is tot beduidend meer in staat dan de Z320, maar opvallend is dat het geproduceerde geluid ronduit hol klinkt.

Aanvankelijk konden we de ruimtelijkheid waarderen, die kennelijk het gevolg  is van de excentrieke plaatsing van een extra conus aan de achterzijde van de speakers, maar naarmate onze luistersessie vorderde, konden we niet anders dan constateren dat het uiteindelijke effect onnatuurlijk klinkt. Bij het ene genre valt het meer op dan het andere; R'n'B klinkt nog redelijk, evenals mainstream pop en klassiek, maar wanneer een strakke bas vereist is, of de muziek wat complexer wordt, valt de Z520 door de mand. Zeker voor de vraagprijs stelt de set teleur - het verschil met de Z320 is duidelijk, maar zeker geen 35 euro waard. Kijken we naar de T20 II van Creative, dan is die voor een iets lager bedrag duidelijk de betere keus.

Logitech Z520
De Logitech Z520 klinkt aanmerkelijk beter dan de kleinere broer, maar het prijskaartje is dan ook fors.

2.0: Bose MusicMonitor

Een stel miniatuurspeakers voor maar liefst 399 euro, het zal even de wenkbrauwen doen rijzen. Inderdaad, om het slechte nieuws direct uit de weg te hebben, deze set van Bose is niet goedkoop. Ze wordt dan ook niet door Bose als PC luidsprekerset gepositioneerd en moet eerder gezien worden als een compact alternatief voor studio monitors, of voor een complete stereo-installatie: muziekspeler aansluiten en een kleinere kamer wordt voorzien van geluid. En wat voor geluid, want deze bescheiden speakers, die overigens een fors gewicht hebben voor hun formaat, vallen geenszins tegen.

De metalen constructie straalt degelijkheid uit en wanneer we de eerste tonen van Madness’ Baggy Trousers al horen, is duidelijk dat we hier ondanks de beperkte afmetingen met een set van HiFi allure te maken hebben. De detaillering is uitstekend, het geluidsbeeld is ruimtelijk. De hoge tonen klinken kristalhelder en ook het midden is uitstekend vertegenwoordigd. Een pompende bas is niet te verwachten met behuizingen van dit formaat, de natuur laat zich nu eenmaal niet foppen - maar het laag is wél duidelijk aanwezig en hoorbaar. Zolang je geen vloertrillende lage tonen wenst, zijn zelfs genres als house en hiphop nog uitstekend te genieten. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door een ingenieus speakerontwerp waarbij de lage tonen via een poortconstructie ten gehore worden gebracht.

De grote vraag voor velen zal zijn: "hoeveel beter is zo'n prijzige set nu dan een die er een fractie van kost". Het antwoord is "veel beter", maar niet iedereen stelt dezelfde hoge eisen. Muziekliefhebbers met een flinke collectie ongecomprimeerde muziek zullen direct de meerwaarde horen en waarderen, maar wie alleen geïnteresseerd is in het beluisteren van achtergrondmuziek en minder hecht aan accurate weergave, zal niet uit deze set halen wat erin zit. Kortom, dit zijn speakers voor wie hoge eisen stelt aan zijn muziek, maar geen grote boxen in huis wil halen.

Bose Computer MusicMonitor Black
De Bose MusicMonitor speakers leveren fenomenaal geluid voor hun omvang.

2.0: Harman Kardon GLA-55

De laatste 2.0 set in dit overzicht is meteen de duurste; met een adviesprijs van 799 euro zijn de GLA-55 ofwel Glass speakers van Harman Kardon alleen weggelegd voor wie bereid is serieus geld neer te leggen voor compromisloos geluid. En compromisloos is het, want ondanks de afwezigheid van een subwoofer produceert deze set een superstrakke, gecontroleerde bas die ook de meest veeleisende genres tot zijn recht laat komen. Uiteraard is dat niet het enige criterium van een goede geluidsweergave, en de GLA-55 laat dan ook het gehele frequentiespectrum kraakhelder klinken.

De speakerbehuizingen zijn opgetrokken uit een speciaal acrylglas, vervaardigd met een speciaal voor deze speakers ontwikkeld productieproces. Ze ogen dan ook als twee uit kristal gehouwen blokken, met onderin de speakers een 2x55 Watt versterker. Twee tiptoetsen op de rechtersatelliet zorgen voor de volumeregeling en er kan slechts één bron worden aangesloten - minimalisme pur sang. Als de GLA-55 één verwijt gemaakt kan worden, is dat de set weinig vergevend is: gebreken in de bron komen genadeloos aan het licht en waar sommige speakers een relatief warme klank hebben, klinken deze bij tijd en wijlen eerder koel. De precisie en controle zijn echter ongeëvenaard - het mag duidelijk zijn dat deze set samen met een goede bron ook prima als huiskamer stereo-installatie dienst kan doen en het eigenlijk zonde is om hem alleen in combinatie met een PC te benutten. Dit is ook de enige 2.0 set die voor games een overtuigend geluid produceert - de bas zal weliswaar de vloer niet doen trillen, maar we durven de stelling wel aan dat je met de GLA-55 de vijand eerder zal horen en beter zal lokaliseren dan met een doorsnee headset. Gezien de prijs is dit echter alleen een te verantwoorden uitgave voor wie bovenal heel veel van muziek houdt en geen detail wil missen van zijn of haar favoriete nummers.

Harman Kardon GLA-55
Beter stereogeluid dan de Harman Kardon’s GLA-55 ofwel Glass speakers zal je niet snel vinden.

2.1: Creative Inspire T3130

De veranderde verhoudingen in speakerland zijn ook zichtbaar in het aantal 2.1 speakers dat we ontvingen voor deze test: vier exemplaren slechts. Gelukkig is oudgediende Creative nog wel in dit segment actief - het bedrijf lijkt af en toe wat te zwalken qua focus - en de recent geïntroduceerde T3130 speakers werden aangeleverd voor deze test. Deze opvolger van de T3200 heeft een gemiddelde straatprijs van 41 euro en dat is heel scherp geprijsd voor de prestaties. De T3130 heeft een bedrade afstandsbediening en wanneer je de set niet gebruikt, moet je 'm hiermee ook echt uitzetten: ook wanneer geen muziek wordt afgespeeld trekt hij namelijk 10 Watt uit het stopcontact. Er zit een 'echte' aan/uitschakelaar op de subwoofer, maar die zal bij de meeste mensen zo geplaatst worden, dat je daar niet makkelijk bij kan. Los van dit kritiekpunt zijn we verder zeer te spreken over deze telg van Creative.

Hoge tonen zijn helder en uitstekend gedefinieerd en de bas is gecontroleerd en punchy. Bij hogere volumes (ca. meer dan 66% van het maximum) gaat die controle verloren - het geluid wordt overstuurd en de bas gaat bonken. Maar voor je dat niveau bereikt, staan vermoedelijk de buren al voor de deur. Houd je het volume binnen de perken, dan kunnen we een prettig, ruimtelijk geluidsbeeld noteren waarbij de plaatsing van de instrumenten opvallend accuraat is en het geluid, zeker voor een 2.1 set, opmerkelijk coherent is. Het zwakke punt zijn onvermijdelijk de middentonen - de satellietjes zijn zeer capabel, maar ze hebben hun grenzen. Desalniettemin is het alleszins te doen en voor wie zowel games speelt, films kijkt als vaak muziek luistert is de T3130 een uitstekende all-round set met een heel prettige prijs.

Creative Inspire T3130
De Creative Inspire T3130 levert voor een heel bescheiden bedrag een prima geluid.

2.1: JBL Creature III

We moeten toegeven dat we sceptisch waren toen we de JBL Creature III uit de doos haalden. Net als de voorganger is deze set ronduit exotisch vormgegeven, en bovendien geheel uit plastic dat niet bijzonder fraai aanvoelt geconstrueerd. De satellietjes zijn minuscuul en wegen praktisch niets - het was even speuren voor we de volumeknopjes op een van de twee ontdekten. Eenmaal aangesloten werden we prettig verrast door wat deze set vermag. Niet alleen klinken hoge tonen helder, de bas is stevig en het midden wordt bijna magischerwijs nog heel behoorlijk weergegeven. Het is duidelijk dat er heel wat audiotechnische knowhow in deze set is gestopt, wat niet verbaast gezien de positie van JBL als gerenommeerd speakerfabrikant.

De bas moet niet te hard worden afgesteld, want hij gaat snel overheersen, maar wie de verleiding weerstaat om 'm helemaal open te draaien wordt beloond met een aangenaam klinkende set, die net zo makkelijk house als rap speelt. Alleen oudere nummers en materiaal waar de nadruk op de middenhoge registers ligt, worden minder fraai gereproduceerd. Desalniettemin zijn we onder de indruk van deze set, die laat zien dat design een goed geluid niet in de weg hoeft te staan. De Creature III is op moment van schrijven nog maar beperkt verkrijgbaar met een prijs rond de 87 euro, zo'n 20 euro meer dan de voorganger. In die prijs zijn duidelijk ontwerp en constructie een factor, en we moeten dan ook benadrukken dat de aanzienlijk goedkopere Creative T3130 bij hetzelfde volume vrijwel net zo goed klinkt. Alleen bij hogere volumes en/of voor wie valt voor het design heeft de set van JBL de voorkeur.

JBL Creature III Black
De JBL Creature III set ziet er opmerkelijk uit en, niet onbelangrijk, klinkt ook prima.

2.1: Logitech Z323

Het 360 graden ontwerp is ook aanwezig in de 2.1 Z323 van Logitech: ook bij deze satellieten bevindt zich een conus aan de achterzijde van de satellieten. De set is verder tamelijk minimalistisch, alle kabels zijn bevestigd aan hetzij de subwoofer, hetzij de satellieten. De gemiddelde prijs van zo'n 49 euro geeft aan dat er concessies gedaan moeten zijn ten opzichte van de subwoofer-loze broer Z320, die immers maar een tientje minder kost.

Dat is ook het geval, er is duidelijk sprake van een trade-off: meer laag, maar ten koste van hoog en midden. Dat maakt de Z323 geschikter voor games en films, net als voor muziekgenres met veel bas - maar voor all-round muziekluisteren ligt het wat genuanceerder. Toch zijn we geneigd uiteindelijk van de twee de voorkeur te geven aan de Z323. Echter, heel enthousiast worden we niet van de set. Hoewel hij duidelijk ruimtelijker klinkt dan voorganger X-230, is ook hier het holle geluid aanwezig dat we bij de andere familieleden constateren. Hiermee is de set wat ons betreft voor muziek minder geschikt - voor games en films is het gebrek minder storend.

Logitech Z323
De 360 graden speakers van de Logitech Z323 zorgen voor een ruimtelijk, maar helaas ook wat hol geluid.

2.1: Logitech Z523

Ook de Z323 heeft een meer uit de kluiten gewassen familielid, in de vorm van de Z523. Deze heeft dezelfde adviesprijs als de subwooferloze Z520, wat wederom doet vermoeden dat ergens een concessie gedaan moet zijn. In het geval van de Z523 is dat in de afwezigheid van een aparte tweeter in de satellieten. Net als bij de variant zonder subwoofer is een aparte AUX-ingang op een satelliet aanwezig; bovendien zitten er twee lijningangen op de subwoofer, een met tulpconnectors en een met een 3,5 mm jack. Ook treffen we op de rechtersatelliet een regelknop voor de bas, wat prettiger is dan dit op de subwoofer te moeten bijstellen.

De subwoofer is aanmerkelijk groter dan die van de Z323 en de bas is dan ook aanzienlijk overtuigender. Hij is krachtiger dan zowel de Z323 als de T3130 van Creative en met name bij hoge volumes laat de Z523 zien dat de extra investering loont. Mede hierdoor zouden we de voorkeur geven aan de duurdere set voor games en films. Voor muziek is de keus minder makkelijk gemaakt, bij lagere - lees: gangbare, normale - volumes klinkt de set van Creative aanmerkelijk beter. Bij veel van onze testnummers constateren we een vreemd soort 'onderwatergeluid', de Z523 neigt ernaar omfloerst te klinken. Detail gaat verloren en de kritische luisteraar zal zich gaan ergeren aan de resulterende rommeligheid in het geluidsbeeld. Desalniettemin is de Z523 een prima allround 2.1 set, die voor de meeste kopers zal bieden wat ze zoeken: stevige bas voor games en films en een redelijke weergave van muziek.

Logitech Z523 Black
De Logitech Z523 is een behoorlijke 2.1 set die ook in het wit leverbaar is.

5.1: Creative Inspire T6160

De 5.1 tegenhanger van Creative's T3130 heet T6160 en verschilt feitelijk maar op één punt: er worden drie extra satellieten meegeleverd. De satellieten zijn alle identiek en worden met zwarte tulpstekkers aangesloten; enerzijds handig, want het maakt niet uit welke je waar aansluit, anderzijds moet je goed opletten bij de plaatsing - het kan zo maar gebeuren dat je de center linksachter aansluit, bijvoorbeeld. Markering van de aansluitingen zou dan ook onze voorkeur hebben.

Qua muziek levert de T6160 hetzelfde beeld op als de T3130: heldere hoge tonen, een strakke, gecontroleerde bas en een wat minder midden, dat desalniettemin beter is dan veel andere 2.1 sets. De subwoofer heeft iets meer vermogen (20 vs 15 Watt) en ook de satellieten krijgen er een Watt bij (6 Watt RMS per satelliet in plaats van 5 Watt), waardoor de set beter overweg kan met hogere volumes - heel veel verschilt het echter niet in de praktijk. Voor wie graag games speelt of films kijkt op de PC is dit een prima keuze met een aantrekkelijke prijs: de T6160 is al voor 60 euro in de Hardware.Info Prijsvergelijker te vinden en gemiddeld betaal je net iets meer dan 70 euro. Dat ligt in de lijn van voorganger T6100, welke ook positief beoordeeld werd in een eerdere review. Baanbrekend is het allemaal niet, maar voor een gedegen en betaalbare 5.1 set kun je nog altijd prima terecht bij Creative. Wie méér wil qua geluid, en meer kan besteden, doet er goed aan even verder te lezen.

Creative Inspire T6160
Wie een budget 5.1 oplossing zoekt, kan het slechter treffen dan de Creative Inspire T6160.

5.1: Teufel Concept E 200

De Duitse fabrikant Teufel is al meer dan 30 jaar actief in de thuismarkt, met een beproefd direct sales concept: de producten van dit merk zijn alleen rechtstreeks bij Teufel te bestellen. Dat betekent dat het merk geen kosten hoeft te maken voor een distributienetwerk en retailers, wat in theorie als gevolg heeft dat je als koper meer waar voor je geld krijgt. Theorie is leuk, maar nu de praktijk.

De Concept E 200 is een van de populairste 5.1 sets van Teufel, aldus de fabrikant, en we waren dan ook zeer benieuwd. De set arriveert in een flinke doos, waarin we naast een forse subwoofer vijf kleine satellieten, stands en bevestigingsmateriaal vinden. Kabels moeten apart worden aangeschaft – Teufel biedt diverse mogelijkheden met redelijke prijzen,  maar het is ronduit jammer dat niet tenminste de goedkoopste optie (20 meter voor zo’n 10 euro) is meegeleverd. Wie niet oplet bij het bestellen ontvangt zo een set waar direct uit de doos niets mee gedaan kan worden. De sub is voorzien van een ‘ouderwetse’ klasse A versterker en voorzien van een heatsink, dat ook warm wordt wanneer de set alleen aan staat: geen overbodige luxe dus. Op de sub treffen we een standby/aan schakelaar, volume en basregeling.

De 200 Watt bass reflex subwoofer klinkt indrukwekkend, de satellieten stellen bij muziek enigszins teleur. De enkele 80 mm conus heeft een behoorlijke weergave van middentonen, maar het hoog schiet gewoon tekort, niettegenstaande Teufel’s claim dat ‘het volledige frequentiespectrum wordt weergegeven’. Met een prijs van 219 euro levert deze set veel vermogen voor een relatief laag bedrag, al moet je daar dus nog een meerprijs voor bekabeling bij rekenen. De 25 cm subwoofer conus is zeker in staat om lage tonen te produceren die je niet alleen hoort, maar ook voelt. Voor films en games absoluut een meerwaarde, voor muziek kan je beter een andere set kiezen.

Teufel Concept E 200
Stevig geluid voor films en games: de Teufel Concept E 200 is een interessant alternatief voor de traditionele keuzes.

5.1: Teufel Concept E 400

De E 400 is de grote uitvoering van de hiervoor besproken set van Teufel. De subwoofer is een maat groter en de satellieten zijn ook forser, mede dankzij de extra tweeter die is ingebouwd. Een apart kapje om één satelliet horizontaal als center te plaatsen is meegeleverd, maar ook hier ontbreken kabels – jammer voor een pakket dat toch 329 euro moet opbrengen. Hoewel fors duurder dan de E 200 haal je met deze set naar onze mening wel een stuk betere installatie in huis.

Hoewel de hoge tonen nog altijd niet zo helder zijn als van veel andere hier besproken speakers, is de balans duidelijk beter en het verschil in helderheid is deels op het conto van de vrij uitgesproken, warme klankkleur te schrijven. De 5 x 60 Watt voor de satellieten en 325 Wat voor de 30 cm subwoofer produceren een ijzersterk, gecontroleerd geluidsbeeld. Ook op lagere volumes is dat gebalanceerd, zij het met voornoemde nadruk op de midden- en lage tonen. Draai je de volumeknop open, dan hoor je waarom je voor een set van dik 300 euro kiest in plaats van 70 of 80 euro: pure kracht en geen enkele vervorming. Deze set is groot genoeg om een feestje mee te geven of de politie aan de deur te krijgen, afhankelijk van je woonomstandigheden. Zowel de E200 als de E400 zijn ook leverbaar in een ‘Digital’ uitvoering: inclusief kabels en een externe Dolby Digital/DTS decoder met extra inputs. De meerprijs is dan 140 respectievelijk 120 euro, maar dan haal je wel een meer dan volwaardig alternatief voor Logitech’s populaire Z5500 set in huis, die weliswaar voor aanzienlijk minder geld te koop is, maar ook minder veelzijdig is.

Teufel Concept E 400
Het kost wat, maar dan heb je ook 635 Watt: de Teufel Concept E 400 behoort tot de top van de 5.1 PC speaker sets.

Conclusie

Welke set moet je nu kopen? Dat hangt allereerst natuurlijk van je budget af. Voor de muziekliefhebber die geen games en hooguit een enkele film gaat spelen, is de Creative T20 II een zeer fraaie 2.0 set met een aangenaam, gebalanceerd geluid en een heel redelijke prijs. Deze belonen we dan ook met een Hardware.Info Silver Award. Staan games en films nadrukkelijker op de planning, dan is Creative’s T3130 set de betere keus: je levert in op weergave van de middentonen, maar krijgt er een stevige, gecontroleerde bas voor terug; Creative haalt een tweede, Bronze Award binnen voor de uitstekende prijs/prestatieverhouding van deze set. JBL’s Creature III konden we ook waarderen en levert hogere volumes voor een redelijke meerprijs ten opzichte van de T3130. Muziekliefhebbers pur sang met een groter budget doen er goed aan dieper in de buidel te tasten; de Bose MusicMonitor speakers zijn niet goedkoop, maar in hun formaat onovertroffen: goed voor een Hardware.Info Gold Award. De Harman Kardon GLA-55 is nog een stap beter, maar ook bijna twee keer zo duur: voor weinigen betaalbaar, maar wie het zich kan veroorloven, kan luisteren in de wetenschap dat hij geen detail van de muziek zal missen.

Voor de echte games en film liefhebbers is de keuze op basis van deze test duidelijk: de T6160 voldoet prima om een mooie surround ervaring dichtbij de PC te creëren. Wil je kamervullend geluid, dan kun je niet om meer Watts heen. Teufel’s E 200 is dan een goede keus, maar wij geven veruit de voorkeur aan de grotere en duurdere E 400, die de meerprijs meer dan waard is.


Bose MusicMonitor
Harman Kardon GLA-55


Creative Gigaworks T20 Series II


Creative Inspire T3130

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht onderaan deze pagina voor een uitgebreide vergelijkingstabel inclusief onze beoordelingen.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Bose Computer MusicMonitor Black

Bose Computer MusicMonitor Black

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Silver Award Creative GigaWorks T20 Series II

Creative GigaWorks T20 Series II

 • 2 kanalen

69,99 €

2 winkels
Silver Award Creative GigaWorks T20W Series II

Creative GigaWorks T20W Series II

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Creative Inspire T3130

Creative Inspire T3130

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Creative Inspire T6160

Creative Inspire T6160

 • Subwoofer
 • 5 kanalen
Niet verkrijgbaar
Gold Award Harman Kardon GLA-55

Harman Kardon GLA-55

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Hercules XPS 2.0 40

Hercules XPS 2.0 40

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
JBL Creature III Black

JBL Creature III Black

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Logitech Z320

Logitech Z320

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Logitech Z323

Logitech Z323

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Logitech Z520

Logitech Z520

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Logitech Z523 Black

Logitech Z523 Black

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Teufel Concept E 200

Teufel Concept E 200

 • Subwoofer
 • 5 kanalen
Niet verkrijgbaar
Teufel Concept E 400

Teufel Concept E 400

 • Subwoofer
 • 5 kanalen
Niet verkrijgbaar
0
*