17 gaming muizen vergelijkingstest

59 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. CM Storm Sentinel Advance Gaming Mouse
 3. 3. Gigabyte GM-M8000
 4. 4. Nova Slider X 600
 5. 5. Razer Abyssus
 6. 6. Razer Copperhead
 7. 7. Razer Diamondback 3G
 8. 8. Razer Lachesis
 9. 9. Razer Imperator
 10. 10. Razer Mamba
 11. 11. Razer Naga
 12. 12. Razer Orochi
 13. 13. Roccat Kone
 14. 14. Roccat Kova
 15. 15. Saitek Cyborg mouse
 16. 16. Speedlink Kudos
 17. 17. Steelseries Kinzu
 18. 18. Steelseries XAI
 19. 19. Conclusie
 20. 20. Besproken producten
 21. 21. Reacties

Inleiding

Zelfs de goedkoopste muizen zijn tegenwoordig prima geschikt voor alledaags computer gebruik, maar de fanatieke gamer vereist meer snelheid, meer precisie en meer controle. Een gaming muis is een muis die brult in plaats van piept, en anno 2010 is er meer keus dan ooit. Hoog tijd voor een uitgebreide vergelijkingstest.

Voor deze test hebben we bij alle bekende fabrikanten van gaming muizen exemplaren aangevraagd. Sommige konden niet tijdig iets leveren; andere hadden geen nieuwe producten in het assortiment. Desalniettemin kregen we een overweldigende hoeveelheid exemplaren binnen in zowel bedrade als draadloze uitvoeringen. Vooral Razer timmert enorm aan de weg – had het merk oorspronkelijk slechts één model, de Boomslang, inmiddels heeft het een waar muizennest in het assortiment, al zou je afgaande op de naamgeving eerder aan een slangennest denken.

De muizen zijn alle onderworpen aan een uitgebreid testtraject, waarbij precisie, snelheid en instellingsmogelijkheden belangrijke factoren waren voor de uiteindelijke beoordeling. Wat wij niet kunnen beoordelen, is hoe goed een muis bij jouw hand past. Om die reden is het altijd verstandig in de winkel even diverse modellen te bekijken en te proberen.

CM Storm Sentinel Advance Gaming Mouse

Cooler Master kennen we natuurlijk vooral van behuizingen en voedingen, maar onder de naam CM Storm produceert het bedrijf steeds meer op gamers gerichte producten, waaronder ook de hier besproken muis. Als je wilt opvallen op een LAN party, is deze Sentinel Advance een goede start. Hij is voorzien van koplampen en heeft net als de Steelseries XAI een schermpje voor informatie. Dit schermpje bovenop de muis geeft niet alleen de snelheidwaardes en de geactiveerde profielen weer, maar heeft ook de mogelijkheid om je eigen logo weer te geven. Verwacht echter geen wonderen van de 32x32 pixels.

CM Storm Sentinel Advance

Standaard is deze muis aardig licht. Als je liever een zwaardere muis gebruikt, is het mogelijk om het gewicht te verhogen met de vijf meegeleverde gewichtjes van ieder 4,5 gram. Niet alleen de ‘koplampen’ geven licht, ook bovenop rondom het schermpje is de muis voorzien van licht. De kleur geeft aan welk profiel er op dat moment actief is. De kleuren zijn uitwisselbaar en er is voor de 5 profielen keus uit 7 verschillende kleuren. Om te wisselen tussen profielen kan je de knop op de muis gebruiken. De DPI-waardes zijn voor de horizontale en verticale as los instelbaar en te kiezen met twee knopjes op de muis. Ook is de optie tot macro’s en scripts niet weggelaten. Deze muis lijkt qua functies op de XAI van Steelseries maar is helaas alleen bruikbaar als je rechtshandig bent. Hierdoor een goede keus als je alle functies graag wil hebben en rechtshandig bent.

CM Storm Sentinel Advance

Gigabyte GM-M8000

Wat direct opvalt is het speciale uiterlijk van de GM-M8000. Het is een recht design, maar er is veel aandacht besteed aan details. Aan de zijkanten bevindt zich rubber materiaal in de inhammen voor een betere grip. Minder functioneel maar wel een leuk detail zijn de ribbels op de rechtermuisknop. De resolutie wordt mooi aan de zijkant van de muis weergegeven met 4 rode leds.

Gigabyte GM-M8000

Onder de kap huist een laser sensor, welke handmatig ingesteld kan worden van 400 tot 4000 DPI. In de software kan je vier DPI-voorkeuzes toewijzen aan de resolutieschuifknop midden op de muis. De resolutiewaardes voor horizontaal en verticaal kunnen zelfs apart van elkaar ingesteld worden in de meegeleverde Ghost software.

Macro’s kunnen in de software tot in de milliseconden aangepast worden en aan een knop toegewezen. Dit is erg handig voor games waar een langere wachttijd tussen commando’s nodig is. Wanneer een instelling is gemaakt, kan dit in één van de drie profielen opgeslagen worden. Tussen deze drie profielen kan gewisseld worden door middel van de knop aan de rechterzijkant. Een gekozen profiel is herkenbaar aan de kleur van het Gigabyte logo. Alle gemaakte instellingen worden bewaard in de muis en kunnen dus gebruikt worden op iedere computer.

In een rond doosje zijn extra gewichtjes meegeleverd. Deze kunnen gebruikt worden om de muis te verzwaren met 38 gram. Hiermee komt het totaal gewicht op 145 gram.

Gigabyte GM-M8000

Gigabyte GM-M8000

Nova Slider X 600

De Nova Slider valt direct op door de plaatsing van het USB-koord: aan de rechterzijde van de muis in plaats van aan de voorkant. Ook in andere opzichten is duidelijk te zien dat de Franse maker deze muis speciaal voor rechtshandig gebruik heeft ontworpen. Aan de rechterzijde bevinden zich twee inkepingen voor de pink en de ringvinger. Aan de andere zijde zitten de DPI-schakelaar en de browser knoppen verwerkt in een inkeping waar de duim kan rusten. Deze vorm zorgt voor een goed rustvlak voor de vingers, waarbij alleen de duim de muismat kan raken.

Nova Slider X600

De muis is voorzien van speciale keramische voetjes, welke volgens de fabrikant niet slijten. Mocht dit wel gebeuren, dan kan je gebruik maken van de levenslange garantie. In de software is het mogelijk om drie profielen te gebruiken. Ieder profiel heeft een eigen kleur en kan gekozen worden door middel van de toegewezen knop bovenop de muis. De kleuren komen terug op iedere hoek van de muis en bij het scroll-wiel. Dit geeft een duidelijke trend aan bij gaming muizen, er is tegenwoordig veel indicatie doormiddel van kleuren op de muis. Bij de schakelaar voor de precisie waarde van de muis bevinden zich 3 Led's welke aangeven welke stand ingeschakeld is. De standen kunnen ook zelf in de software ingesteld worden tussen 400 tot 3200 DPI. De software op zichzelf heeft de standaardfuncties en zelfs 5 kleuren voor de profielen. Naast deze functies moet je echter verder geen extra’s verwachten zoals macro’s: deze zitten er gewoonweg niet in.

Nova Slider X600

Razer Abyssus

In tegenstelling tot de gangbare naamgeving van Razer's gaming muizen is de Abyssus niet direct tot een type slang te herleiden, tenzij we het hebben over Crotalus oreganus abyssus ofwel de Grand Canyon ratelslang. Misschien is het omdat dit het instapexemplaar van Razer betreft - hoe dan ook, Abyssus ofwel afgrond klinkt niet minder vervaarlijk dan de gebruikelijke aanduidingen van dit merk. Met dit apparaat help je binnen korte tijd iedereen de vergetelheid of welgezegd de abyss in - of iets in die trant.

Razer Abyssus

De functies op de muis brengen deze terug naar de basis: twee knoppen en een scrollwiel. Wel heb je de optie om de waardes zoals de polling rate en de gevoeligheid in te stellen onderop de muis, met twee schuif schakelaars. De polling rate bepaalt het aantal berichten per seconde richting de computer, waarbij het duidelijk is dat de waarde 1000 hz boven 125 de eerste keus heeft. Softwarematig is de driver net wat minder uitgebreid dan die van de gemiddelde (duurdere) Razer, maar het beschikt wel gewoon over de optie om macro’s aan de knoppen toe te kennen en on-the-fly de gevoeligheid aan te passen. Op zich wat vreemd dat het op twee manieren mogelijk is om de DPI waardes aan te passen, maar door de combinatie van het scrollwiel en de schuifregelaar onderop kan je tijdens het gamen de waardes fijn afstellen. Eerst stel je de grove waarde 450, 1800 of 3500 DPI in en daarna, met stappen van 1 tot 20, kan je binnen deze waarde de juiste gevoeligheid afstellen met het scrollwiel.

Met de ronding op zijn rug en de blokvorm aan de voorkant heeft het een lekkere ligging in de handpalm en een vlakke ligging voor de vingers. Wel opvallend is dat er geen inhammen zijn voor de andere vingers. Aan de onderkant loopt de muis schuin af, waardoor deze makkelijk op te tillen is: handig voor wie graag met grote bewegingen games speelt. Als je een wat grotere hand hebt is het echter beter om op zoek te gaan naar een grotere muis, aan de achterkant komt je dan duidelijk wat lengte te kort. 

Met een gemiddelde prijs van zo'n 35 euro is dit geen slechte keus voor wie voor een beperkt bedrag een gaming muis pur sang wil hebben.

Razer Abyssus

Razer Copperhead

De Copperhead is een oude bekende, deze oude strijdkameraad hebben we in een eerder artikel in 2007 al eens besproken. We nemen hem nu nog eens mee, omdat hij nog altijd verkrijgbaar is en het interessant is om te kijken hoe hij de tand des tijds heeft doorstaan - de techniek heeft sindsdien niet stilgestaan.

De vorm van de Copperhead zal veel gamers wel bekend voorkomen. Een recht design met een puntige ronding aan de achterkant. De zijkanten lopen schuin af naar beneden, waardoor deze makkelijk optilbaar is. Dit zou als low sensitivity gamer een voordeel zijn - ware het niet dat de lift off distance erg groot is. Je moet de muis zeker 7-8 mm optillen om te voorkomen dat de sensor geen beweging meer registreert. Dat kan leiden tot onwillekeurige en ongewenste bewegingen in een spel.

Razer Copperhead Tempest Blue

Qua knoppen is deze muis redelijk uitgerust. Zowel op de linker- als de rechterzijde bevinden zich twee 'browse' knoppen. Links werken deze zoals altijd in een browser: om tussen pagina’s of folders te wisselen. Aan de rechterzijde dienen ze om de gevoeligheid van de muis in vier waardes te wisselen tussen 400, 800, 1600 en 2000 DPI. Fijn is dat er ook de mogelijkheid is om gebruik te maken van on-the-fly sensitivity. Hiermee kan je met het scrollwiel op een schaal van 1 tot 20 de gevoeligheid ook instellen.

In tegenstelling tot de Abyssus beschikt de Copperhead wel over een profielknop. Deze kan gebruikt worden om tussen de vier aanwezige profielen te wisselen. Binnen ieder profiel kunnen de knoppen, polling rate en een standaard DPI ingesteld worden. Deze profielen worden in de muis opgeslagen, waardoor deze meegenomen kan worden naar iedere willekeurige computer en zonder driver bruikbaar is. Voor on-the-fly sensitivity is wel een driver nodig. De Copperhead is een goede keus voor zowel links- als rechtshandigen: de muis is volledig symmetrisch. Hij is dankzij de hoge afstand vanaf het bureaublad waarop de sensor nog werkt echter niet de beste keuze voor low sensitivity gamers. Voor wie de voorkeur geeft aan een hoge gevoeligheid om te gamen met kleine bewegingen, is deze muis voor ruim 50 euro geen slechte keus.

Razer Copperhead Tempest Blue

Razer Diamondback 3G

Qua prijs bevindt de Razer Diamondback 3G zich tussen de Abyssus en de Copperhead, gemiddeld kost hij zo'n 45 euro. De Diamondback is een oudgediende, maar hij is enige tijd geleden wel in een nieuwe editie verschenen, met de nieuwe 3G sensor. De vorm van deze muis komt overeen met zijn broertje de Copperhead. Echter de browse knoppen, ook bij deze muis aan beide zijdes aanwezig, zijn net iets anders geplaatst. Hierdoor is het gebruik wat minder prettig, doordat de browse knoppen verwerkt zijn in de rand waaraan de muis opgetild kan worden. Hierdoor is de houvast instabiel als je deze indrukt.

Razer Diamondback 3G Frost Blue

Naast deze buttons bevat deze muis alleen nog een linker en rechter muisknop en een scrollwiel. Helaas mist dus een profiel switch onderop de muis, die op de Copperhead wel aanwezig is. De sensor in deze muis is een upgrade op de eerdere versie van de Diamondback. De 3G technologie is te vinden in meer muizen van Razer, zoals de Deathadder en de Orochi. Deze sensor gaat goed om met snelle bewegingen door de hoge tracking snelheid, uitgedrukt in 60-120 inches per seconde. 1800 DPI lijkt weinig voor een gaming muis, maar de kans is groot dat je tijdens het gamen niet veel meer gebruikt dan 1600 DPI. En als low sensitivity gamer heb je ook flink profijt van deze sensor, vanwege de lage lift off distance van niet veel meer dan 2 mm. De software is gelijk aan die van de Abyssus, waarbij de enige toevoeging de instelbare browse knoppen zijn. Naast on-the-fly sensitivity heeft deze muis echter geen optie om met de browse knoppen de DPI waarde te veranderen. Hierdoor is de gevoeligheid minder precies in te stellen, helaas. De Diamondback 3G is een goede muis voor links- en rechtshandigen, voor low of high sensitivity gamers en ook als een high end desktop muis. Wie hecht aan goed geplaatste browse knoppen, kan wellicht beter naar een ander model kijken.

Razer Diamondback 3G Frost Blue

Razer Lachesis

Of de Lachesis zijn naam nu aan een machtige Griekse godin te danken heeft of aan een gevaarlijke slang,  een dodelijk wapen in de hand van de ervaren FPS gamer is deze muis in ieder geval. Het heeft de grip van een van zijn broertjes, de Copperhead, met bredere primaire knoppen aan de voorkant. In het midden bevinden zich ook twee knoppen om de DPI-waarde in vijf standen te kunnen wijzigen.

Razer Lachesis Banshee Blue

Wat direct opvalt aan de driver van deze muis is de layout. Deze heeft nog niet het nieuwe uiterlijk van de andere muizen in deze test. Dit komt waarschijnlijk omdat deze muis een al wat ouder exemplaar is. Maar het blijft een muis die zeker nog steeds kan concurreren met de andere exemplaren in het testveld. Dit komt vooral door de nog altijd uitgebreide functies in de driver en zijn aparte vorm in gebruik. Mede door deze platte en brede vorm aan de voorkant is het afhankelijk van je persoonlijke voorkeur of deze muis je bevalt. Als je veel muist met een lage resolutie en hierdoor ook vaak je muis optilt, is de Lachesis net als de Copperhead een goede keus door de prettige houvast. Ook werkt de sensor alleen wanneer de muis zich heel dichtbij het bureaublad bevindt, wat de low sensitivity gamer die frequent de muis optilt zal aanspreken. Onderop de muis bevindt zich een profielschakelaar waarmee vijf verschillende profielen geselecteerd kunnen worden. De Lachesis is een uitstekende muis, maar vanwege de vorm moet je hem echt eerst even proberen voor je hem aanschaft.

Razer Lachesis Banshee Blue

Razer Imperator

Dat het handig is om een muis aan te passen aan je hand, heeft ook Razer bedacht, zo blijkt uit de Razer Imperator. Het maakt de muis geschikt voor zowel grote als kleine handen. Met een schuif onderop de muis kan je de browser knoppen naar voor of naar achter halen voor de ideale positie van de duim. Qua functies lijkt het de Imperator nog wel het meest op de Lachesis. Op het midden van de muis bevinden zich twee knoppen om de gevoeligheid aan te passen en onderop is het mogelijk om met een knop van profiel te wijzigen. De vorm gaat meer richting de Mamba, maar is iets kleiner uitgevallen. Hierdoor is het een prima maat tussen de Orochi en de Mamba in.

Razer Imperator

Profielen kunnen bij deze muis gewisseld worden met de knop onderop de muis, iets wat ook kan met de hier besproken Lachesis en Copperhead van Razer. Het is wel mogelijk profielen aan knoppen toe te wijzen bij de Mamba, maar dat gaat dan ten koste van beschikbare knoppen. In het Synapse geheugen van de muis worden echter alle instellingen opgeslagen – feitelijk gaat het wisselen van profielen hiermee automatisch. Over het algemeen is dit een fijne muis om mee te werken; de aanpassing van de positie van de browser knoppen is een handige vinding. Het optillen van de muis gaat met gemak, belangrijk wanneer je een lage sensor resolutie gebruikt. Een prima gaming muis zonder veel poespas.

Razer Imperator

Razer Mamba

Draadloos is een oplossing waar veel gamers liever niet aan beginnen. Als je midden in een spel zit en de accu is op, dan kan je niet verder en opladen zit je ook niet op te wachten.  De Mamba is zowel draadloos als bedraad bruikbaar, waardoor dit probleem zich niet meer kan voordoen. Het laadstation en daarmee de ontvanger is standaard voorzien van een USB- aansluiting. Laden kan op dit station, maar mocht de batterij opraken, dan kan je de kabel overzetten naar de muis. Hierdoor is deze direct weer bruikbaar en wordt bovendien tegelijk opgeladen.

Razer Mamba

De Mamba is voorzien van Razer Synapse, waardoor alle instellingen in de muis opgeslagen worden, zelfs wanneer deze draadloos wordt gebruikt. Hierdoor kunnen de instellingen op iedere computer gebruikt worden zonder de driver te installeren. De waardes voor de gevoeligheid van de muis zijn te wijzigen met twee kleine knopjes op de linkerkant van de muis vooraan. Bijzonder hieraan is dat er maar liefst vijf waardes mogelijk zijn in plaats van de gebruikelijke drie. Mocht je er minder willen gebruiken, dan is dit terug te brengen tot twee. De gewoonlijke Razer profielen en macro’s zijn ook aanwezig in de driver. Als je op zoek bent naar een goede draadloze oplossing zonder problemen met een lege accu dan ben je bij deze muis aan het goede adres.

Razer Mamba

Razer Mamba

Razer Naga

Razer heeft speciaal voor MMO’s als World of Warcraft deze muis ontworpen. Dit zie je ook terug in de extra functies van de muis. Het bijzondere zit hem in de 12 extra cijfertoetsen. Deze kunnen gebruikt worden om functies in een spel aan te sturen waarbij snelle wisseling vereist is. Voor bijvoorbeeld het ‘casten’ van ‘spells’ of het uitvoeren van verschillende aanvallen in een willekeurige roleplaying game. Hierbij maken de twaalf toetsen gebruik van de functies van de cijfertoetsen of het numerieke gedeelte van het toetsenbord. Het wisselen tussen deze twee opties kan met een schuif onderop de muis.

Razer Naga

Wanneer je geavanceerd gebruik wil maken van de muis, dan is dit mogelijk in spellen als World of Warcraft of Warhammer online. Hiervoor heeft Razer addons uitgegeven, waarmee je los van de cijfertoetsen spreuken en aanvallen kan toewijzen aan de extra toetsen op de muis. In de driver zijn ook alle andere standaardfuncties terug te vinden zoals DPI, macro’s en normale profielen. Met deze muis kom je niet gauw knoppen tekort. Helaas is er standaard geen resolutieschakelaar aanwezig, deze kan je wel toewijzen aan twee cijfers in het numerieke gedeelte. Door het groot aantal buttons aan de linkerzijde tilt deze muis niet lekker en is hierdoor minder geschikt als FPS muis voor low sensitivity gamers. De Razer Naga is echter een hele mooie optie voor fervente RPG spelers.

Razer Naga

Razer Orochi

Het is voor het eerst dat we een notebook muis met zoveel gaming opties tegenkomen als deze draadloze Orochi van Razer. In een Japanse legende staat de naam Orochi voor een draak, maar dit is zeker geen draak van een muis! Het uiterlijk is gewaagd, met een spits ontwerp. De Mamba heeft er duidelijk een klein broertje bij. Qua opties komen deze muizen erg bij elkaar in de buurt, maar er zijn wel wat kleine verschillen. Wederom is er de mogelijkheid met een draad door te gamen wanneer de batterij leeg is. Een verschil met de Mamba is de afwezigheid van een docking station. Een led in het midden van de muis geeft gelukkig de batterijstatus aan.

Razer Orochi Gaming Mouse

Wanneer de driver wordt geladen, is het direct duidelijk hoe serieus Razer deze muis neemt. De software is voorzien van alle gewenste opties waarbij zelfs weer 5 DPI-standen mogelijk zijn. Alle instellingen die worden gemaakt, worden direct in de muis geladen. Hierbij kan gewoon gebruik gemaakt worden van de Bluetooth verbinding. Met de kabel aangesloten gaat de overdracht echter wel iets sneller. In gebruik is de muis aan de kleine kant en de ligging zal niet voor iedereen comfortabel zijn. Hierdoor is het voor mobiel gebruik een mooie optie, maar voor langdurig thuis is zijn grote broer een betere keus.

Razer Orochi Gaming Mouse

Roccat Kone

De Kone is een van de muizen van fabrikant Roccat. De Kone oogt en voelt stevig en is voorzien van de gewilde opties. Net als de Cooler Master Storm is ook deze muis voorzien van licht dat met een kleur aangeeft welk profiel is gekozen. Maar het kan met dit knaagdier nog bonter. Alle kleuren van de regenboog kunnen toegewezen worden aan één van de vier lichtpunten, waardoor je mooie kleurencombinaties kan maken.  Maar een echt mooie gaming optie is de tracking control unit. Hiermee kan je de muis voor iedere ondergrond optimaliseren. Hierdoor worden schokken en zelfs een bij ons onbeweegbare cursor opgelost. En als je de voorkeur geeft aan een zwaardere muis, kan je het gewicht met gewichtjes van 5 tot 20 gram verhogen. Helaas ontbreekt een profielschakelaar op de muis zelf, maar de software kan automatisch wisselen tussen profielen.

Roccat Kone

Het is mogelijk knoppen als profielschakelaar in te stellen, maar dat gaat ten koste van de horizontale scroll-mogelijkheid. Aan de bovenkant van de muis tussen de primaire knoppen bevinden zich twee knoppen om de gevoeligheid van de muis aan te passen. Roccat maakt geen gebruik van de gebruikelijke drie waardes en geeft de optie tot maar liefst zes. Deze zijn per profiel terug te brengen tot één. Macro’s en dergelijke zijn ook niet weggelaten om deze muis zo compleet mogelijk te maken. Als je het niet erg vindt profielen te selecteren met de horizontale scroll-functie is dit ook werkelijk een complete muis en een goede keus.

Roccat Kone

Roccat Kova

Als eenvoud is geboden, zit je bij de Kova aan het juiste adres. Er is geen driver meegeleverd en deze is ook niet verkrijgbaar. Alle instellingen zitten voorgebakken in de muis en zijn niet te wijzigen. Waardes en instellingen wisselen kan je door middel van de vier knoppen aan de zijkanten van de muis. Door combinaties te maken tussen twee knoppen kan je wisselen tussen 400, 800, 1600 en 3200 DPI of kan je de instellingen van het licht veranderen. Dat laatste is voornamelijk een gimmick. Wanneer je wisselt van DPI-waarde knipperen de leds in een bepaalde kleur om de gevoeligheid aan te geven.

Roccat Kova

Het is mogelijk voor linkshandige gebruikers om de functies van de knoppen te wijzigen. Normaal doet het besturingssysteem dit alleen voor de linker en rechter muisknop maar bij de Kova is het mogelijk om de functies op de browser knoppen ook om te wisselen. Dit omdat één kant geen functie heeft in Windows en alleen benut word voor het wijzigen van instellingen. Het gebruik is in het begin misschien wat omslachtig maar wel overzichtelijk, alles kam via de muis. Als je echter meer functionaliteit zoekt zoals macro’s en profielen dan is deze muis een minder goede keus.

Roccat Kova

Saitek Cyborg mouse

De fabrikant Saitek heeft nu wel een heel bijzonder exemplaar gaming muis. Niet alleen de vorm en de bediening zijn speciaal, de naam “Cyborg” wordt ook duidelijk door één bepaalde functie. Dit knaagdier is in de lengte op de millimeter nauwkeurig verstelbaar, waardoor het ieder type hand moet passen. Volgens de fabrikant komen hierdoor mens en machine een stuk dichter bij elkaar. Het achterste gedeelte schuift met een druk op de knop naar binnen en naar buiten en is instelbaar in de software. Door het schuifmechanisme zit er wel wat speling op de achterkant van de muis, maar dit heeft geen effect op het gebruik van de muis. Aan de linkerzijde bevinden zich onder andere de browser knoppen, een hat switch en een extra knop. De vier knoppen verwerkt in de hat switch kan je net als de rest naar eigen keus een functie geven in de software, waarbij zelfs diagonale commando’s mogelijk zijn. Doordat de browser knoppen in een horizontale hoek van negentig graden zijn geplaatst, schuift de muis bij het indrukken hiervan naar voren. Dit komt doordat er eigenlijk te weinig houvast is aan de zijkant van de muis.

Saitek Cyborg

De muis maakt gebruik van profielen, welke je kunt laden in de software. Binnen elk profiel heb je de mogelijkheid om te wisselen tussen drie modi met een schakelaar op de muis. Een losse DPI-schakelaar is helaas niet aanwezig, waardoor je moet wisselen van profielmodus om de gevoeligheid aan te passen. Onderop de muis bevindt zich een schakelaar met 3 standen, waarmee het mogelijk is om de weerstand van het scroll-wiel aan te passen. De plaatsing van de browser knoppen is een minpunt, maar de hat switch en het aanpassen van de muisgrootte leveren toch een positief eindoordeel op.

Saitek Cyborg

In de vertaling van de naam schuilen de woorden bekendheid en waardering en dat maakt al duidelijk dat dit het paradepaardje is van Speedlink. De Kudos is dan ook voorzien van de meest voorkomende opties voor een gaming muis zoals gewichtjes, profielen, een DPI-schakelaar en indicatoren van de gekozen instellingen. De vormgeving is niet de meest in het oog springende uit de test, maar heeft wel alle functies op een handige plek verwerkt. Er is ook gedacht aan rubber voor grip op de zijkanten en extra controle van het scroll-wiel.

Speedlink Kudos Gaming Mouse

De software is overzichtelijk en voorzien van de nodige opties. Ieder profiel kan van een eigen kleur voorzien worden, zodat je met een kleurenled op de muis uit kan lezen welke gekozen is. De gevoeligheidinstellingen worden ook weergegeven op de muis, waarbij de horizontale en verticale as afzonderlijk in de driver instelbaar zijn. Helaas gaat dit met wat onhandige stappen van 90 DPI in plaats van 100 DPI. Ondersteuning voor macro's is uitgebreid aanwezig voor muis en toetsenbord, inclusief in milliseconden instelbare pauzes tussen de opdrachten. Iets meer gebruikersvrijheid in de driver zou mooi zijn geweest, maar qua functies en gebruik is dit een prima muis.

Speedlink Kudos Gaming Mouse

Steelseries Kinzu

De Kinzu is een van de twee muizen die Steelseries voor deze test aanleverde. Deze fabrikant heeft kijk op functionaliteit en eenvoud in één jasje. Net als de grote broer Xai ziet de Kinzu er simpel uit zonder veel poespas, maar één knop kan meerdere functies ontsluiten. De Kinzu is voorzien van weinig meer dan een linker en rechter muisknop en een scroll-wiel. Op het midden van de muis is een schakelaar aanwezig welke kan wisselen tussen twee DPI-waardes en tussen drie profielen door het langer dan 2 seconden ingedrukt te houden. Door naar de optische sensor te kijken kan je na één, twee of drie keer knipperen zien welk profiel is geselecteerd.

SteelSeries Kinzu Optical Mouse

In de driver zijn deze profielen aan te passen, waarbij ieder profiel de mogelijkheid heeft tot de keuzes links of rechtshandig, twee resolutie waardes en Windows instellingen zoals versnelling en scroll-snelheid. Zoals waarschijnlijk al is opgevallen, is deze muis ook bruikbaar voor linkshandig gebruik, iets wat met lang niet alle exemplaren in deze test mogelijk is. De eenvoud gaat ondanks de slimme ideeën bij dit muisje toch enigszins ten koste van functionaliteit. Zo missen we browser knoppen. Deze muis is iets kleiner dan het gemiddelde en dus goed bruikbaar voor wie minder grote handen heeft. Wil je meer functionaliteit op de muis dan het wijzigen van DPI-waardes, dan is een andere model toch een betere keus.

SteelSeries Kinzu Optical Mouse

Steelseries XAI

Het tweede model van Steelseries in deze test is de XAI,  een speciale naam voor een muis met bijzondere eigenschappen. Het is voorzien van een handige weergave voor ingestelde waardes en extra informatie. Onderop de muis bevindt zich een schermpje, dat ook gebruikt kan worden om waardes voor snelheid en knoppen in te stellen. Deze interface kan bediend worden met het scroll-wiel. De vorm van de muis is symmetrisch en daardoor bruikbaar voor zowel links- en rechtshandige gebruikers. Dit is geen gekke keus van de fabrikant, veel gaming muizen zijn immers alleen voor rechtshandigen geschikt.

SteelSeries Xai Laser Mouse

Wat we wel bij andere merken ook zien, is het interne geheugen van de muis. Er staan standaard 5 profielen opgeslagen, welke je met de interface onderop de muis of in de driver aan kan passen naar eigen voorkeur. De gevoeligheid van de muis word door de fabrikant uitgedrukt als 5001 CPI. De industriestandaard voor deze specificatie is DPI en kan daardoor verwarring opleveren. In dit geval worden de termen uitwisselbaar gebruikt, dit is feitelijk een 5000 DPI muis. Steelseries heeft nog meer verwerkt in de muis, zoals exactaim en freemove welke je kan gebruiken om de muis nog meer naar eigen voorkeur in te stellen. We zijn zeker onder de indruk van de mogelijkheden van deze muis, een echte aanrader.

SteelSeries Xai Laser Mouse

Conclusie

De ingezonden muizen vertonen duidelijke verschillen qua ontwerp en functionaliteit. Bijvoorbeeld de in lengte verstelbare Cyborg Mouse van Saitek, of de Steelseries XAI met interface onderop de muis. Ook zijn twee muizen van Razer zowel draadloos als bedraad bruikbaar. Over het algemeen is iedere gaming muis voorzien van een DPI schakelaar en maakt gebruik van lichteffecten en kleuren om aan te geven welk profiel is gekozen.

Wil je meer dan deze ‘standaardopties’, dan moet je meer uitgeven. Als je op zoek bent naar een goede allrounder en budget geen beperking vormt, dan is de Razer Mamba een uitstekende keus vanwege zijn draadloze en bedrade mogelijkheden en lekkere ligging in de hand. Zijn kleinere broertje, de Orochi, is een zeer goede keus als je onderweg met de laptop graag draadloos een spelletje speelt, maar is minder prettig in gebruik voor langere game sessies. Desalniettemin een Silver Award voor deze unieke mobiele gaming muis.

Schappelijk geprijsde muizen met leuke opties voor de echte liefhebber zijn de Saitek Cyborg en de Cooler Master Sentinel Advance, welke beide een Hardware.Info Bronze Award krijgen. Onze eerste keus gaat uiteindelijk toch uit naar de Steelseries XAI, net als de Razer Mamba goed voor een Gold Award. De XAI is voorzien van alle mogelijke opties, heeft een mooi simpel uiterlijk met een handige gebruikers interface op de muis zelf en is bruikbaar voor links en rechtshandige gebruikers.


Razer Mamba
SteelSeries Xai


Razer Orochi


CM Storm Sentinal Advance
Saitek Cyborg

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht onderaan deze pagina voor een uitgebreide vergelijkingstabel.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Bronze Award CM Storm Sentinel Advance

CM Storm Sentinel Advance

 • Laser
 • 5600 dpi
Niet verkrijgbaar
Gigabyte GM-M8000

Gigabyte GM-M8000

 • Laser
 • 4000 dpi
Niet verkrijgbaar
Nova Slider X600

Nova Slider X600

 • Laser
 • 3200 dpi
Niet verkrijgbaar
Razer Abyssus

Razer Abyssus

 • 3500 dpi
Niet verkrijgbaar
Razer Copperhead Tempest Blue

Razer Copperhead Tempest Blue

 • Laser
 • 2000 dpi
Niet verkrijgbaar
Razer Diamondback 3G Frost Blue

Razer Diamondback 3G Frost Blue

 • 1800 dpi
Niet verkrijgbaar
Razer Imperator

Razer Imperator

 • Laser
 • 5600 dpi
Niet verkrijgbaar
Razer Lachesis Banshee Blue

Razer Lachesis Banshee Blue

 • Laser
 • 4000 dpi
Niet verkrijgbaar
Gold Award Razer Mamba

Razer Mamba

 • Laser
 • 5600 dpi
Niet verkrijgbaar
Razer Naga

Razer Naga

 • Laser
 • 5600 dpi
Niet verkrijgbaar
Silver Award Razer Orochi Gaming Mouse

Razer Orochi Gaming Mouse

 • Draadloos
 • Laser
 • 4000 dpi
Niet verkrijgbaar
Roccat Kone

Roccat Kone

 • Laser
 • 3200 dpi
Niet verkrijgbaar
Roccat Kova

Roccat Kova

 • 3200 dpi
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Saitek Cyborg

Saitek Cyborg

 • Laser
 • 3200 dpi
Niet verkrijgbaar
Speedlink Kudos Gaming Mouse

Speedlink Kudos Gaming Mouse

 • Laser
 • 5600 dpi
Niet verkrijgbaar
SteelSeries Kinzu Optical Mouse

SteelSeries Kinzu Optical Mouse

 • 3200 dpi
Niet verkrijgbaar
Gold Award SteelSeries Xai Laser Mouse

SteelSeries Xai Laser Mouse

 • Laser
 • 5001 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*