Welkom op het nieuwe Hardware.Info

281 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Hardware.Info 4.0
 2. 2. Menu en frontpage
 3. 3. Zoekbox
 4. 4. Productgroepen
 5. 5. Productpagina's
 6. 6. Productpagina's (vervolg)
 7. 7. Producten vergelijken
 8. 8. Nieuws en reviews
 9. 9. Hardware.Info TV
 10. 10. Advies
 11. 11. Prijsvergelijker
 12. 12. Community
 13. 13. Forum
 14. 14. Hardware.Info België
 15. 15. Wat missen we nog?
 16. 16. Reacties

Hardware.Info 4.0

Ruim een jaar is er aan gewerkt en vandaag is eindelijk het grote moment: met trots presenteren we een geheel nieuwe versie van Hardware.Info! De nieuwe site, die bij ons intern bekend staat als Hardware.Info 4.0, kenmerkt zich door een geheel nieuw ontwerp, de nodige nieuwe functionaliteit en bovenal een flink verbeterde gebruiksvriendelijkheid. In dit artikel laten we de belangrijkste vernieuwingen één voor één de revue passeren.

De vorige versie van Hardware.Info - versie 3.0 - dateert alweer uit 2006. Ook toen ging het ontwerp van de site geheel op de schop, maar de belangrijkste vernieuwing was dat HWI 3.0 werd gebouwd rond een productdatabase, met daarin specificaties en testresultaten van alle door ons geteste producten. De website zoals we die vandaag uit de lucht hebben gehaald is in de basis nog steeds gebaseerd op de code uit 2006, maar is de afgelopen jaren voorzien van talloze uitbreidingen. De prijsvergelijker, user systemen, shopervaringen, Hardware.Info TV, wensenlijsten, het zijn slechts enkele voorbeelden van de lange lijst niewe features die de Hardware.Info techniek crew de afgelopen vier jaar aan de site heeft toegevoegd. We mogen inmiddels wel stellen dat Hardware.Info, zelfs in internationaal opzicht, technologisch één van de meest vooruitstreven IT-sites is. Maar het toevoegen van bergen nieuwe functionaliteit aan de bestaande site had ook nadelen: de overzichtelijkheid werd er in de loop der jaren niet beter op. Een goed voorbeeld is het productgroepen menu aan de linkerkant van Hardware.Info 3.0: met de circa 30 initiële productgroepen werkte dat prima, maar nu we er 111 hebben was het bijna niet meer mogelijk om de juiste groep snel te vinden.

Begin vorig jaar zijn we onderzoek gestart naar de oude site, met de ontwikkeling van een nieuwe versie als uiteindelijk doel. Een aantal die-hard Hardware.Info gebruikers, maar juist ook een aantal mensen die de site nog niet (goed) kenden, kwamen naar het Hardware.Info HQ om daar met ons de bestaande site te beoordelen. Op basis van de vele feedback die we kregen, gingen de ontwerpers aan de slag met de eerste mockups van de site die we vandaag hebben geïntroduceerd. Een veel betere gebruiksvriendelijkheid was prioriteit nummer één voor de ontwerpers: bestaande functionaliteit moest eenvoudiger te vinden en ook makkelijker in gebruik zijn.

Maar ook het design van de site moest op de schop, met als doel een eigentijds en fris, nieuw design waar we weer de nodige jaren mee vooruit kunnen. Wel moest de Hardware.Info look & feel bewaard blijven, zodat onze vaste bezoekers zich thuis blijven voelen. In die missie zijn onze ontwerpers naar onze mening goed geslaagd!

Hoewel er zeker hier en daar nog wel wat HWI 3.0 code in de nieuwe site is terug te vinden, is de nieuwe site gebaseerd op een geheel nieuw door ons zelf ontwikkeld framework, waarbij we gebruik hebben gemaakt van state-of-the-art technologieën, zoals nieuwe sliders, sprites voor het sneller laden van plaatjes, een vernieuwd template-systeem, etc. etc. We zullen je niet lastig vallen met alle technische details: het belangrijkste is immers wat er voor jou als bezoeker van Hardware.Info is veranderd. En dat is zoals je op de volgende pagina's zal zien, heel wat! 


Vernieuwd maar toch vertrouwd: het oude en het nieuwe Hardware.Info logo onder elkaar.

Wie vandaag op onze nieuwe site uitkwam na het invoeren van de URL hardware.info in z'n browser, zal het direct zijn opgevallen: het design en lay-out van de site zijn radicaal anders van de vorige versie. De nadruk op de kleuren rood en blauw is gebleven, maar de nieuwe site oogt een stuk frisser en vriendelijker.

Het eerste belangrijke verschil is de menubalk: waar de vorige site zowel een verticaal menu in een linker balk en een horizontaal menu bovenin had, is alle functionaliteit van de site nu overzichtelijk in één menu terug te vinden. De verschillende onderdelen van de site zijn onderverdeeld in een aantal hoofdgroepen: nieuws, reviews, advies, prijsvergelijker, magazine, tv, community en forum. Met de knop helemaal rechts in het hoofdmenu kun je navigeren naar de verschillende productgroepen. Aangezien dat eigenlijk de belangrijkste ingang is naar alle informatie op Hardware.Info, hebben we die knop opvallend rood gemaakt. De verschillende productgroepen - zoals gezegd 111 inmiddels! - zijn terug te vinden in overzichtelijke drop-down menu's. In de header vind je ook direct een groot zoekvak, waarover meer op de volgende pagina, en ondermeer links naar de mobiele versie van Hardware.Info. Wie is ingelogd, kan direct doorklikken naar bijvoorbeeld z'n privéberichten.


Het nieuwe menu inclusief een overzichtelijk lijst productgroepen.

Op de vernieuwde frontpage vind je in één oogopslag alle nieuwe content op de site. Bovenin links vind je een overzicht van de laatste nieuwsberichten, waarbij telkens de belangrijkste twee zijn uitgelicht. Rechtsboven staan de nieuwste reviews en PC Adviezen. De lekker grote afbeelding en de daarop geplaatste introductietekst geeft je direct een goed idee van wat je van het achterliggende artikel mag verwachten. In het overzicht staan de laatste 10 reviews opgesomd: voldoende om zelfs wanneer je een aantal dagen niet op Hardware.Info bent geweest, direct te zien wat je hebt gemist. Er onder een overzicht van de laatste afleveringen of losse items van Hardware.Info TV.

De tweede balk van de frontpage toont ondermeer recent door ons geteste producten en de meest populaire producten uit de prijsvergelijker. De blauwe banieren met daarin de tekst GETEST maken hier, maar ook op alle andere plekken in de nieuwe site, direct duidelijk of een product wel of niet in het Hardware.Info testlab onder handen is genomen. Rechts vind je de laatste vier productervaringen en laatste vier shopervaringen, zoals geschreven door de bezoekers van Hardware.Info.

De derde balk op de frontpage toont een overzicht van de laatste items uit het externe nieuws, de nieuwste user systemen en de poll. Helemaal onder op de frontpage zijn er tenslotte grote iconen om Hardware.Info te volgen via Facebook, Twitter, RSS of YouTube.

Zoekbox

Aan de nieuwe website is ruim een jaar gewerkt en één van de redenen waarom het relatief lang heeft geduurd, is dat we een aantal van de ideeën voor Hardware.Info 4.0 eigenlijk zó goed vonden, dat we ze in beperkte vorm de afgelopen maanden ook al op de vorige site introduceerden. Een goed voorbeeld daarvan is de zoekfunctie.

Hardware.Info zit barstensvol informatie: zo'n 100.000 producten, meer dan 16.000 nieuwsberichten, meer dan 1.400 reviews en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als al die informatie niet makkelijk terug te vinden is, is die in feite waardeloos. Een goede zoekfunctie is zodoende misschien wel het belangrijkste wat een site als Hardware.Info moet hebben! Het doel dat we ons stelden was niet eenvoudig: met Google als grote voorbeeld, wilden we een zoekfunctie die ruim binnen een seconde respons geeft én - belangrijker nog - de resultaten op een manier presenteert dat hetgene dat je zoekt liefst helemaal bovenaan staat. Het werd een proces van bijna eindeloos SQL-queries optimaliseren en andere slimme trucs bedenken, maar het is gelukt. Waar de nieuwe zoekfunctie op de vorige versie van Hardware.Info nog een beetje was weggestopt in een klein invoerveldje rechtsboven, is deze nu prominent aanwezig op iedere pagina. Zoek je een bepaalde review? Zoek je prijzen van een bepaald product in de prijsvergelijker? De zoekbox is op iedere pagina beschikbaar en het ideale vertrekpunt!

Zodra je gaat tikken, schuift de rest van de site naar onderen en verschijnt er een vak met resultaten, dat exact de grootte van je scherm heeft. Bovenin vind je direct de best bij je zoekopdracht passende producten, onderin vind je een op een slimme manier gesorteerd overzicht van redactionele content. Met de balk rechts kun je je zoekopdracht verder specificeren. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je alleen producten uit bepaalde groepen wilt zien, maar ook redactionele resultaten kun je filteren naar type en/of tijd. In de productoverzichten zie je tevens direct of het product getest is, de laagste prijs en het aantal shops in de prijsvergelijker die het product voeren.

Om je zo snel mogelijk resultaten te tonen, doen we het zoeken naar producten op verschillende manieren: allereerst doen we een snelle zoekopdracht die in de regel in pak 'm beet 100 milliseconden resultaten produceert. Op de achtergrond graven we nog dieper en mochten er nog meer producten gevonden worden, dan worden die een fractie later nog toegevoegd. Op die manier kunnen we er ondermeer voor zorgen dat je toch producten vindt wanneer je bijvoorbeeld 'geforce gtx460' in plaats van 'geforce gtx 460' tikt.


De globale zoekfunctionaliteit zoals aanwezig op alle pagina's binnen het nieuwe Hardware.Info.

Het aspect van de nieuwe zoekfunctionaliteit waar we misschien nog wel het meest trots op zijn is dat deze semantisch werkt, geheel volgens de Web 3.0 gedachte. Dat betekent dat je producten niet alleen kunt vinden op basis van hun naam, maar ook op basis van hun eigenschappen. "Core i7 moederborden" levert je exact wat je zou verwachten: een lijst moederborden geschikt voor de Core i7. "23 inch HDMI monitor" werkt ook, net als "802.11n router".

Juist omdat de zoekfunctie werkt terwijl je tikt, kun je nu op Hardware.Info sneller producten vinden dan in welke andere Nederlandse prijsvergelijker dan ook.

Productgroepen

Eigenlijk is Hardware.Info een combinatie van twee verschillende soorten website: enerzijds een redactionele site met reviews en nieuws over computerhardware en consumentenelektronica, anderzijds een prijsvergelijker voor en productdatabase met deze soort producten. Dat maakt het ontwerpen van een hoofdpagina voor de verschillende productgroepen bijna een onmogelijke opgave: enerzijds tonen we graag onze laatste artikelen en nieuwsberichten over de betreffende producten, anderzijds moeten bezoekers ook direct de door hen gewenste producten kunnen zoeken. Dit dilemma was ook direct het grootste probleem van de vorige versie van Hardware.Info: er was een redactionele hoofdpagina voor alle productengroepen én een pagina om producten te zoeken. Ons onderzoek wees uit dat een klik van de één naar de ander voor vrijwel alle bezoekers teveel was gevraagd: het ontwerp van de vorige site maakte het onderscheid simpelweg niet duidelijk.

Dat is nu opgelost: voor iedere productgroep is er één hoofdpagina, met daarop in twee tabs enerzijds redactionele informatie en anderzijds producten. De redactionele tab staat standaard vooraan, maar de zoekbox om producten te vinden staat altijd pontificaal boven de tabs. Zodra je begint met zoeken, schakelt de pagina direct over. Hierdoor kan deze pagina de gewenste dubbelrol vervullen.


De nieuwe productgroep pagina bestaat uit twee tabs: review & nieuws en producten.

Voor het zoeken van producten hebben we een nieuwe interface bedacht. Bij de oude site stonden alle filtermogelijkheden in een lijstje bovenaan de pagina, met als resultaat dat bij veel opties het productoverzicht onherroepelijk uit het gezichtveld verdween. Een oplossing die we bij veel andere vergelijkers en online shops zien, namelijk alle filteropties in een kolom rechts op de pagina, beviel ons ook niet, aangezien het leidt tot veel scrollen en je al snel het overzicht verliest van alle zaken die je hebt ingesteld.

Uiteindelijk zien we uitgekomen op een 1-2-3 systeem: drie boxen bovenin de productgroeppagina, die je helpen de juiste producten te vinden. In de eerste box vind je alle aspecten waarop je kunt filteren. Hier staan altijd de opties merk en prijs; afhankelijk van de productgroep staan er verschillende andere eigenschappen. Wanneer je in de linker box een bepaalde eigenschap selecteert, kun je in de tweede box aangeven waar de door jou gezochte producten aan moeten voldoen. Bij veel specs is dat een kwestie van de gewenste eigenschappen aanvinken, bij specificaties die als getal zijn uit te drukken - bijvoorbeeld de schermdiagonaal van monitoren - gebruiken we sliders. In de derde box worden alle door jou ingestelde filters verzameld. Je ziet dus heel duidelijk in één oogopslag wat je allemaal hebt ingesteld en je kunt filters ook eenvoudig weer deselecteren, door er op te klikken. Onder de zoekbox kun je aangeven of je wil dat producten verkrijgbaar zijn (lees: beschikbaar bij minimaal één shop), op voorraad (lees: minimaal één shop claim voorraad te hebben) zijn en/of door Hardware.Info getest moeten zijn. Het vrije zoekveld biedt je de mogelijkheid om een extra zoekopdracht in te voeren, bijvoorbeeld de naam (of kleur) van het gewenste producten.

Overigens worden al je instellingen verwerkt in de URL van de pagina. Heb je een juiste selectie gemaakt, dan kun je de pagina bookmarken of de URL via e-mail naar bekenden doorsturen. Je komt dan altijd weer terug op de pagina met dezelfde filters ingesteld.

Het productoverzicht onderin wordt real-time aangepast, ofwel terwijl je de filters zet. Van alle producten zie je een afbeelding, de belangrijkste specificaties, het aantal shops dat het product verkoopt en de gemiddelde en laagste prijs. De GETEST banieren maken opnieuw duidelijk of een product wel of niet door de redactie van Hardware.Info getest is. De pagina biedt verder de mogelijkheid om meerdere producten aan te vinken en dan via de knoppen Specificaties vergelijken en Teken grafieken respectievelijk een vergelijkingstabel dan wel grafieken van onze testresulaten op te roepen.

Productpagina's

Vanaf de voorpagina, vanuit de zoekbox, vanaf de productgroeppagina's: er zijn 1001 manieren om binnen Hardware.Info terecht te komen op de speciale pagina's die we van ieder product hebben. Ook deze productpagina's hebben we in de nieuwe site flink op de schop genomen. De pagina is onderverdeeld in zeven tabbladen: overzicht, specificaties, testresultaten, reviews, gebruikers, overklok en prijzen. Boven de tab vind je de telkens direct de belangrijkste informatie: de productnaam, de belangrijkste specificaties, een foto'tje, het aantal winkels dat het product voert en de laagste en gemiddelde prijs.

De nieuwe overzichtstab geeft je in één oogopslag alle essentiële informatie over een product. Zo vind je hier productfoto's, de vier belangrijkste specificaties, een aantal prijzen, een overzicht van de Hardware.Info reviews, de gemiddelde beoordeling van de productervaringen van de Hardware.Info bezoekers en wanneer beschikbaar ook al direct een klein grafiekje waarin we het product in een populaire benchmark vergelijken met twee andere populaire producten uit dezelfde productgroep. Vanuit alle onderdelen op de overzichtstab kun je doorklikken naar de achterliggende tabbladen met meer informatie over het product.


De productpagina's openen met de overzichtstab met daarop de belangrijkste informatie.

Op de specificaties tab vind je alle eigenschappen van het betreffende product. Nieuw is dat de verschillende specificaties per categorie in en uit te klappen zijn, zodat de pagina een stuk overzichtelijker blijft. Met de knopjes helemaal rechts in de specificatietabel kun je eenvoudig op zoek naar andere producten met een identieke eigenschap. Je wordt dan doorgelinkt naar de op de vorige pagina beschreven productgroeppagina. Nieuw is ook dat we bij specificaties extra uitleg kunnen tonen door middel van vraagteken icoontjes. De komende tijd zullen we bij veel specificaties extra uitleg gaan plaatsen.

Waar bij de vorige versie van Hardware.Info de specificaties en onze testresulaten nog onder elkaar in één tabel stonden, zijn ze nu opgesplitst naar twee losse tabbladen. Dat biedt als voordeel dat direct duidelijk is welke gegevens gebaseerd zijn op onze objectieve tests, uitgevoerd in ons lab in Voorburg. Achter alle testgegevens vind je een grafiek icoontje. Een klik daarop is voldoende om een grafiek te krijgen waarin je de prestaties van het product kunt vergelijken met alle andere producten die we op exact identieke wijze hebben getest.


De Hardware.Info testresultaten staan nu overzichtelijk bij elkaar op een los tabblad.

Ook de tab reviews heeft een makeover gekregen. Op overzichtelijk wijze vind je hier een overzicht van alle Hardware.Info artikelen, TV-items en nieuwsberichten waarin het betreffende product wordt besproken. Op de tab reviews vind je tevens links naar reviews op andere sites. Zelfs wanneer we het product dus niet zelf hebben getest, kunnen we je op die manier toch van extra informatie voorzien.


Op het tabblad Reviews vind je alles wat wij en andere sites over het product hebben geschreven.

Productpagina's (vervolg)

Het tabblad gebruikers op de productpagina toont alle informatie die de Hardware.Info lezers over het product aan de website hebben toegevoegd. Allereerst is er een overzicht van alle productervaringen, de nieuw naam voor wat we op de vorige versie van Hardware.Info nog user reviews noemden. Daarnaast vind je op dit tabblad een overzicht van alle user systemen waar het betreffende product in gebruikt is. Op die manier heb je een mooi overzicht van hoe andere Hardware.Info lezers het product gebruiken.

Het tabblad Overklok is er alleen bij processors, videokaarten en geheugenmodules, maar is dan wel erg handig. Op basis van de gegevens uit de user systemen kun je hier zien hoe ver de verschillende gebruikers erin zijn geslaagd het product te overklokken. Een grafiek toont de resultaten ook visueel en onderaan de pagina vind je zelfs de benchmarkresultaten van de verschillende overklokkers.


Bij processors, videokaarten en geheugenmodules een mooi overzicht van de overklokresultaten van Hardware.Info lezers.

Last-but-not-least is er natuurlijk het tabblad Prijzen, waarop je kunt zien bij welke online shops het product verkrijgbaar is. Meer dan 250 Nederlandse online shops zijn inmiddels bij de Hardware.Info Prijsvergelijker aangesloten en als enige prijsvergelijker in Nederland updaten we zowel de prijzen als de voorraadindicatie meer dan twaalf keer per dag. De vorige versie van de site bood al de mogelijkheid om exact te kiezen of je het product thuisgestuurd wil krijgen of wil ophalen en hoe je het product wil betalen. Op basis van die gegevens wordt een kloppende totaalprijs berekend.Nieuw is dat wanneer je met je muis op de totaalprijs gaat staan, je nu ook kunt zien hoe deze is opgebouwd.

Net als bij de vorige versie van Hardware.Info vind je in het overzicht de bemiddelde beoordeling die de gebruikers van Hardware.Info aan de shop hebben gegeven. Ook de voorraadstatus is direct zichtbaar. Als enige prijsvergelijker in Nederland bieden wij shops de mogelijkheid om hun prijzen geheel gratis in onze overzichten op te nemen, met als doel om jou als bezoeker altijd een zo volledig mogelijk overzicht te kunnen geven. Om de prijzen van shops met gratis vermelding te zien, moet je wel net als vroeger op de knop 'Toon alle shops' onderaan het prijsoverzicht klikken. Op die plek vind je ook direct grafieken van het prijsverloop van het product.


Het prijsoverzicht bij producten is een stuk overzichtelijker gemaakt.


Deze nieuwe pop-ups tonen hoe een totaalprijs is opgebouwd.

Producten vergelijken

Op de productgroep- en productpagina's had je ze vast al in de rechterbalk gespot: de verschillende blokjes met extra informatie die we 'gadgets' noemen. Iedere pagina heeft z'n eigen gadgets: zo vind je bij een nieuwsbericht bijvoorbeeld gadgets met de best gelezen nieuwsberichten van de afgelopen tijd. Juist op de productpagina's is er een aantal gadgets die het gebruik een stuk eenvoudiger maken. Zo is er een gadget die in feite één grote knop is om het product toe te voegen aan je persoonlijke vergelijkingstabel. Dat is nieuw: voor alle gebruikers - ook niet ingelogd! - houden we bij welke producten je aan het vergelijken bent. Verlaat je je vergelijkingstabel, ga je naar een ander product en klik je daar weer op de vergelijken knop, dan wordt het tweede product aan je bestaande tabel toegevoegd. Op die manier kun je kinderlijk eenvoudig verschillende producten met elkaar vergelijken. Voeg je producten uit verschillende groepen toe aan je persoonlijke vergelijkingstabel, dan verschijnen deze producten in meerdere tabbladen. Eenmaal binnen de tabel kun je ook eenvoudig producten in extra kolommen toevoegen.

Voor niet ingelogde gebruikers wordt de inhoud van je persoonlijke vergelijkingstabellen onthouden zolang je op Hardware.Info aan het surfen bent. Voor ingelogde gebruikers houden we de inhoud vast in onze database. Wanneer je de volgende keer terug komt naar de site, is je tabel dus nog intact! Uiteraard is het mogelijk om met één druk op de knop alle producten uit je persoonlijke tabellen te verwijderen.

Maar de productpagina heeft meer handige gadgets om producten te vergelijken. Zo is er een gadget die altijd de laatste negen door jou bezochte producten toont. Hierdoor kun je niet alleen weer snel terugklikken naar een product dat je zoëven aan het bekijken was, maar door de producten aan te vinken kun je ook eenvoudig een aantal van je recent bekeken producten toevoegen aan je tabel.

Een andere interessante gadget is de Vergelijkbare producten gadget. Hij stond al geruime tijd in de planning, maar op basis van wat we elders zagen op dit vlak, wilden we het toch wat beter aanpakken. Om die reden is deze functie uitgesteld zodat we de gebruikte methode eens goed tegen het licht konden houden. Met een speciaal algoritme berekenen we nu welke andere producten in onze database het meest overeenkomen met het product dat je op dit moment bekijkt. Op die manier krijg je automatisch interessante alternatieven te zien, die nauwkeuriger aansluiten op het product waar je op dat moment naar kijkt, dan waar dan ook.

Nieuws en reviews

Nieuws en reviews: het is waar we Hardware.Info in 1998 mee zijn begonnen en nog steeds is het één van de belangrijkste peilers van de site. Iedere dag geven we je het laatste nieuws op het gebied van computerhardware en consumentelektronica en ons streven is om ook minstens één artikel per dag te publiceren. Geen wonder dat we ook de presentatie van geschreven content bij het nieuwe Hardware.Info flink hebben verbeterd. Dat begint al bij de overzichten van nieuwsberichten en reviews: ze zijn veel overzichtelijker dan voorheen en bieden je direct het eerste stuk van de inleiding. Nieuw is ondermeer de mogelijkheid om nieuwstips te sturen naar de Hardware.Info redactie, via een handig pop-up scherm dat je oproept via de Tip de redactie link in het Quicklinks venster.

Onze ontwerpers hebben er alles aan gedaan om nieuwsberichten en reviews 'lekker' te laten lezen. Aan zaken als regelafstand maar ook een stukje witruimte links van de tekst is extra aandacht besteedt. Bij nieuwsberichten kun je eenvoudig doorklikken naar het volgende en vorige bericht. Bij reviews is er vanaf nu een veel overzichtelijkere inhoudsopgave onder de artikeltekst. In beide gevallen is er een gadget waarmee je het betreffende bericht direct kunt delen op Facebook, Twitter, Hyves en NuJij. Een andere gadget toont, indien van toepassing, de producten die in het nieuwsbericht of in de review worden besproken.

Ook de reacties op nieuws en reviews hebben een nieuw uiterlijk gekregen, waardoor ze prettiger te lezen zijn en wat minder ruimte innemen.


Veel aandacht voor de leesbaarheid van nieuws en reviews


Een gadget toont de producten die besproken worden in een review

Hardware.Info TV

Zo'n drieëneenhalf jaar geleden startten we met Hardware.Info TV en sindsdien hebben we nog geen week gemist. De uitzendingen worden iedere week door een trouwe schare bezoekers bekeken en ook ondermeer de podcast van Hardware.Info TV is erg populair. Geen wonder dat ook TV bij de nieuwe site een verbetering heeft gekregen. Een veel gehoord verzoek was om onze uitzendingen, die we al sinds het begin in HD-kwaliteit opnemen, ook daadwerkelijk in HD-kwaliteit te gaan streamen. Tot nu toe boden we alleen een BitTorrent download, maar dat was - begrijpelijk - voor veel mensen te omslachtig. Op de nieuwe site bieden we bij de meeste videos een embedded YouTube player, waarmee de afleveringen in 720p HD-kwaliteit te bekijken zijn. Wanneer je klikt op de fullscreen knop wordt direct de verbeterde kwaliteit van de video's zichtbaar.

Net als bij nieuws en reviews vind je de in de rechterbalk ondermeer gadgets met de in de aflevering besproken producten, maar ook links om de TV uitzending te delen via Facebook, Twitter, Hyves en NuJij.

Advies

Het kopje advies is een combinatie van verschillende zaken. Intact blijven onze maandelijkse PC Adviezen, waarbij we voorbeeldconfiguraties maken van PC's die geschikt zijn voor diverse gebruiksmodellen. De pagina's om PC Adviezen te bekijken zijn wel een stuk overzichtelijker geworden en op veler verzoek hebben we onderaan de systeempagina een overzichtelijk overzichtje gemaakt met alle gebruikte componenten. Ook onze Werktmet7.nl Windows 7 compatibiliteitsdatabase maakt z'n rentree onder het kopje advies.

Nieuw is de garantiewijzer op Hardware.Info, die is opgesteld door ICTWaarborg, de branchevereniging voor ICT-bedrijven, op basis van Nederlandse wetgeving. In de garantiewijzer kun je door het beantwoorden van een aantal vragen achterhalen of je wel of niet van een (online) shop mag verwachten dat deze kosteloos een product repareert of vervangt. Aangezien de garantiewijzer is opgesteld op basis van Nederlandse wetgeving, geldt deze in feite voor alle winkels. Shops die bij ICTWaarborg zijn aangesloten - in onze prijsvergelijker met een logo'tje te herkennen - zullen de garantiewijzer onvoorwaardelijk volgen.

Helaas kunnen we voor Belgische bezoekers (nog) geen garantiewijzer aanbieden.


Eindelijk duidelijkheid over garantiezaken dankzij de nieuwe Garantiewijzer

Prijsvergelijker

De term was al een aantal keer gevallen: de Hardware.Info Prijsvergelijker is één van de belangrijke peilers van de nieuwe Hardware.Info site. Inmiddels zijn er meer dan 250 aangesloten shops, gaan we richting de 100.000 gecategoriseerde producten en hebben we meer dan 3.500.000 prijslinks in onze database. Dankzij verregaande database optimalisaties kunnen we alle prijzen ruim 12 keer per dag verversen. Op die manier vind je bij Hardware.Info altijd de meest courante informatie!

De belangrijkste ingang voor de prijsvergelijker is natuurlijk de op pagina drie besproken globale zoekbox, waar al direct terwijl je tikt resultaten uit tevoorschijn komen. Toch hebben we ook een nieuwe prijsvergelijker hoofdpagina gemaakt. Hier vind je nog eens een duidelijk overzicht van alle productgroepen, maar vind je ook de vandaag meest in prijs gedaalde producten en tevens de meest populaire producten en de nieuwste producten in de prijsvergelijker. Je kunt ook direct doorklikken naar de pagina met een overzicht van de 100 meest populaire producten van dit moment.


De nieuwe prijsvergelijker hoofdpagina

Het shopoverzicht biedt nog steeds een overzichtelijke lijst van alle bij Hardware.Info aangesloten winkels, inclusief hun gemiddelde beoordeling en prijspeil. Geheel nieuw is de shoppagina wanneer je de doorklikt op één van de winkels. We hebben alle informatie, zoals de shopervaringen, verzend-/betaalinformatie en de afhaalpunten overzichtelijk in tabbladen gezet. Nieuw is dat je op de shoppagina's een grafiek van het prijspeil van de winkels kunt krijgen. Zo kun je in het voorbeeld zien dat Informatique.nl tot maart 2009 wat duurder dan gemiddeld is, maar tegenwoordig juist wat goedkoper dan gemiddeld.


Op de nieuwe shoppagina's is alle informatie overzichtelijk in tabs gezet


Nieuw: grafieken van het prijspeil van shops

De verbeterde wensenlijsten zijn een ander voorbeeld van functionaliteit die we voor Hardware.Info 4.0 hadden bedacht, maar die we zo handig vonden dat we e.e.a. bijna een jaar geleden al op Hardware.Info 3.0 implementeerden. We waren we de eerste Nederlandse prijsvergelijker waar je meerdere wensenlijsten kon aanmaken, wensenlijsten kan kopiëren of samenvoegen, wensenlijsten kan exporteren, en zo verder. Vanzelfsprekend is de wensenlijsten functionaliteit ook weer beschikbaar in de nieuwe site. Wat ook is gebleven is de unieke functionaliteit om bij een select aantal online shops een combinatie van verschillende producten met één muisklik naar het winkelmandje aldaar over te hevelen.


Community

Ook de diverse community functionaliteit die we in Hardware.Info 3.0 hadden ontwikkeld, heeft zijn weg naar 4.0 gevonden. Onder het menukopje Community vind je ondermeer overzichten van alle user systemen, benchmark resultaten, statistieken van de user systemen, maar bijvoorbeeld ook de productervaringen. De meeste community functionaliteit heeft voornamelijk een facelift gekregen, maar sommige zaken zijn toch ook echt wel wat makkelijker geworden. Zo is het aanmaken van een user systeem veel eenvoudiger geworden: je hoeft niet meer te scrollen door ellelange pulldown menu's om de door jouw gebruikte componenten te vinden. Begin gewoon met tikken en vanuit uitklap overzichtjes kun je snel de juiste componenten selecteren. Een kind kan de was doen!

"Mijn.Hardware.Info is dood, leve de profiel pagina's!"  Uit ons onderzoek bleek dat de Mijn.Hardware.Info pagina's van de vorige site niet bepaald handig in gebruik waren. Voor ons voldoende reden om voor dit siteonderdeel terug te gaan naar de tekentafel en opnieuw te beginnen. Het resultaat zijn de profielpagina's, waar je op komt door waar dan ook in de site (vooralsnog niet op het forum) op een gebruikersnaam te klikken. Op de profielpagina van iemand vind je ondermeer een lijst van zijn of haar forumvrienden, de laatste forum berichten, de user systemen, de productervaringen, de shopervaringen, de wensenlijsten en zijn of haar Hardware.Info fotoalbums. Vanaf je eigen profielpagina, te vinden in het community menu, je ook direct je bestaande systemen, productervaringen, vriendenlijsten, avatar, en zo verder bewerken.

Forum

Tenslotte het forum, het enige gedeelte van de Hardware.Info site dat niet door onze programmeurs zelf ontwikkeld is. We maken nog steeds gebruik van de vBulletin software, maar nu wel - geheel toevallig - van de nieuwe versie 4.0. Dat betekent dat het forum qua werking hier en daar wat anders is. De indeling van het forum is echter gelijk gebleven met de vorige site en ook de vorige week ingevoerde nieuwe forumregels en rechtenstructuur blijven van kracht in Hardware.Info 4.0.

Hardware.Info België

Goed nieuws voor onze bezoekers uit België: Hardware.Info was altijd al opgedeeld in een Nederland en Belgisch gedeelte, maar met de komst van Hardware.Info 4.0 gaan we de Belgische markt nóg serieuzer nemen. Zodra je klikt op de Belgische vlag rechtsboven op alle pagina's, schakel je over naar de Belgische versie van Hardware.Info, met daarop ondermeer prijzen van Belgische in plaats van Nederlandse online shops. Om de werking van de site in België te verbeteren, hebben we vanaf nu naast onze servers bij Nxs in Amsterdam ook een virtuele server in België.

Om het onderscheid tussen de twee versies duidelijker te maken hebben we de URL-structuur van de website ook op de schop genomen. We gebruiken niet langer /nl-NL/... of /nl-BE/..., maar vanaf nu en . Geen nood als je dat er niet bijtikt, wanneer je gewoon naar http://hardware.info of gaat, selecteren we ofwel de instelling van je laatste bezoek, of controleren we de geografische locatie van je IP-adres.

Bij de vorige versie van Hardware.Info wilde het nog wel eens voorkomen dat je als Nederlandse bezoeker per ongeluk op de Belgische website terecht kwam en vice versa. De reden was 9 van de 10 keer een link naar de andere site in een nieuwsbericht of op het forum. De nieuwe site bevat een paar trucjes om te voorkomen dat dat kan gebeuren. Mocht je toch, al dan niet per ongeluk, overschakelen naar de Hardware.Info versie die niet overeen komt met de geografische locatie van je IP-adres, dan krijg je daar een duidelijke, doch vriendelijke melding van.


Een waarschuwing voor Nederlanders die per ongeluk op Hardware.Info België komen en vice versa.

Wat missen we nog?

Dat was Hardware.Info 4.0 in een vogelvlucht, maar de die-hard Hardware.Info bezoeker zal een aantal zaken gemist hebben. Twee functie van de vorige site kunnen we nog niet aanbieden in de niueuwe versie. Enerzijds de casemod database, anderzijds de Hardware.Info Product Advisors. Voor wat betreft de casemods kunnen we de toezegging doen dat die functionaliteit over enkele weken weer in ere hersteld gaat worden. Uiteraard is alle ingevoerde informatie bewaard en deze zal in een nieuw jasje in de nieuwe site weer beschikbaar komen. Voor wat betreft de product advisors: er wordt as we speak hard gewerkt aan een nieuwe, veel betere versie. Helaas was deze voor de lancering van de nieuwe website nog niet gereed, maar we beloven je dat het nieuwe productadvies het wachten waard zal zijn!

De toekomst

Met de introductie van de nieuwe Hardware.Info website komt een eind aan het meest complexe development project dat we ooit bij Hardware.Info hebben gedaan. Wij zien het echter liever als een begin- dan als een eindpunt! Net als wat we hebben gedaan bij Hardware.Info 3.0, gaat onze techniek crew de komende weken, maanden en jaren aan de slag om weer veel nieuwe functionaliteit aan de site toe te voegen. Onze lijst met ideeën is bijna oneindig lang en uiteraard horen we ook altijd graag wat jullie, de trouwe bezoekers van de site, nog graag verbeterd zien. We zijn er in ieder geval van overtuigd dat we met de nieuwe site een belangrijke stap hebben gemaakt om Hardware.Info weer future proof voor de komende jaren te maken.

We zijn benieuwd naar jullie reacties!

0
*