XNotebooks Evolution XA15 review

4 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Zelf samenstellen
 2. 2. Full HD
 3. 3. Momentus XT
 4. 4. SLC-geheugen
 5. 5. Prestaties Seagate Momentus XT (HDTune)
 6. 6. Prestaties Seagate Momentus XT (PCMark Vantage)
 7. 7. Prestaties 3DMark
 8. 8. Prestaties processor
 9. 9. Prestaties harde schijf
 10. 10. Prestaties Accu
 11. 11. Conclusie
 12. 2 besproken producten
 13. 4 reacties

SLC-geheugen

Toch blijft het idee interessant en door de lagere prijzen voor geheugen is het mogelijk geworden om een behoorlijke buffer te integreren op een schijf zonder dat de prijs echt te spuigaten uitloopt. Het SLC-geheugen wordt als buffer gebruikt tussen de schijf en het systeem en is door jou als gebruiker niet los te benaderen. De firmware van de schijf kijkt welke zaken regelmatig worden gebruikt en maakt een inschatting wat het slimste is om op te slaan in de buffer. Dat zorgt er voor dat het gedrag soms wat onvoorspelbaar is. Soms start de notebook razendsnel op en soms duur het wat langer. Zeker als je notebook een relatief klein werkgeheugen heeft – Seagate gebruikt in haar filmpjes niet voor niets een computer met slechts 2 GB –  is het voordeel groot.

Seagate Momentus XT 500GB

Wil je superprestaties, kies dan vooral voor een SSD. De truc van Seagate kan zeker bij het raadplegen van veel dezelfde data leuke voordelen bieden. Maar als het om echte snelheid gaat, dan blijft een SSD de beste keuze. In een desktop is de keuze wellicht makkelijk, want daar heb je vaak meer dan voldoende ruimte: in een notebook is het minder makkelijk. De meeste draagbare notebooks bieden immers maar ruimte aan één harde schijf en dan is een SSD niet altijd de oplossing. Een kleine snelle SSD is vaak nog wel (enigszins) betaalbaar, maar als je 160 GB of meer nodig hebt, dan mag je de portemonee trekken en dan kan de Momentus XT een slimme keuze zijn.

Heb je de ruimte voor twee harde schijven, dan zou je twee Momentus XT’s in RAID 0 (striping) kunnen overwegen. Dat is zeker snel, maar wij zouden je dat nooit aanbevelen. De kans op dataverlies door vallen en stoten– zeker bij een notebook die nu eenmaal gemaakt is om te verplaatsen, is wat ons betreft dan simpelweg té groot. Aan de andere kant: echt duur is deze disk niet: € 130 gemiddeld, en dat is zeker als je per gigabyte gaat rekenen veel goedkoper dan een SSD, maar wel meer dan het dubbele van een 'gewone' Momentus 500 GB op 7200 toeren.


2 besproken producten

Vergelijk   Product Prijs
Seagate Momentus XT 500GB

Seagate Momentus XT 500GB

 • Harddisk
 • 0.5 TB
 • 7200 rpm
 • 8 GB
 • Serial ATA 300
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
XNotebooks Evolution XA15

XNotebooks Evolution XA15

 • 4 GB
 • 15.6 inch
 • 500 GB
 • 2.55 kg
Niet verkrijgbaar
0
*