9 UPS-apparaten vergelijkingstest

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Overspanningsbeveiliging
 3. 3. De test
 4. 4. APC
 5. 5. Eminent
 6. 6. FSP
 7. 7. Sweex
 8. 8. Trust
 9. 9. Testresulaten
 10. 10. Testresultaten (belasting)
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

In Nederland mogen we ons gelukkig prijzen met een redelijk betrouwbaar elektriciteitsnet. Stroomuitval is dan ook vrij ongebruikelijk, maar je zult zien dat het precies gebeurt wanneer je net in een belangrijk document bezig bent dat nog niet was opgeslagen. Een UPS biedt dan uitkomst.

Uninterruptible Power Supply, waarvoor UPS de afkorting is, zouden we in het Nederlands kunnen vertalen als "Ononderbroken Spanningsvoorziening". Daarmee zegt de naam meteen wat een UPS doet: ervoor zorgen dat de PC van spanning voorzien blijft op het moment dat de stroom om welke reden dan ook uitvalt.

Een UPS biedt je bij stroomuitval voldoende tijd om je werk op te slaan en de PC netjes af te sluiten. UPS apparaten worden traditioneel vooral in bedrijfsmatige omgevingen gebruikt, maar ook daarbuiten kan een UPS goed van pas komen, bijvoorbeeld als je thuis werkt. Wij doken in de wereld die UPS heet en zochten uit waar de verschillen zitten en welk apparaat voor thuis het meest geschikt is.

Eminent UPS 1600VA Rack

Accu

Alle UPS apparaten beschikken over een ingebouwde batterij die ervoor moet zorgen dat de aangesloten apparatuur een aantal minuten kan blijven draaien als de stroom uitvalt. Hoe hoger de capaciteit van de gebruikte accu, hoe langer de tijd die er gewerkt kan worden.

Uiteraard leveren de gebruikte accu's geen 220 Volt wisselspanning, maar worden er bij kleinere UPS apparaten over het algemeen loodaccu's gebruikt die 12 Volt leveren en een capaciteit hebben van zo'n 8 Ah. Dat wil zeggen dat de accu gedurende één uur 8 Ampère kan leveren bij 12 Volt spanning. Als het gevraagde amperage hoger is, loopt de gebruikstijd uiteraard terug.

De accu is echter niet het enige wat van belang is voor de werking van de UPS. Om van de 12 Volt gelijkspanning die de accu levert een 220 Volt wisselspanning te maken beschikt een UPS over een transformator. De capaciteit van die transformator bepaalt voor een belangrijk deel hoeveel vermogen de UPS kan leveren. Vaak wordt het vermogen van een UPS echter aangegeven als Volt-Ampere, waarmee de maximale theoretische vermogensafgifte wordt weergegeven. De maximale belasting in Watt is vrijwel altijd een stuk lager, gemiddeld op zo'n 60% van de VA-rating. Dat heeft te maken heeft met de fase-aansnijding van computerapparatuur.

Overspanningsbeveiliging

UPS apparaten bieden naast noodstroomvoorziening nog een functie, namelijk beveiliging tegen overspanning. Hoewel de infrastructuur in Nederland vrij goed is, kan het altijd gebeuren dat bijvoorbeeld door blikseminslag een spanningspiek op het elektriciteitsnet ontstaat. Veel elektronische apparatuur kan hier niet tegen en zal, afhankelijk van de intensiteit en duur van de piek, beschadigd raken. Om dit te voorkomen, bevatten UPS'en vrijwel altijd ook een circuit dat dergelijke spanningpieken kan ondervangen, zij het gedurende een zeer korte tijd. Omdat spanningspieken niet alleen op het elektriciteitsnet maar ook bij telefoon- of netwerklijnen kunnen optreden, is vaak ook hiervoor een beveiliging ingebouwd. Hiervoor heeft de UPS dan een ingang die op het telefoonnet of het netwerk aangesloten wordt, en een beveiligde uitgang die naar de PC gaat. Niet alle UPS'en bieden beide aansluitingen en ook geldt dat niet alle UPS apparaten spanningsbeveiliging op de 220 Volt aansluitingen bieden.

Connectie met de PC

Alle UPS apparaten kunnen aan de PC gekoppeld worden. Middels meegeleverde software is vervolgens de status van de UPS uit te lezen, wat een aardig extraatje is. De dataverbinding met de PC is echter voornamelijk bedoeld om bij spanningsuitval automatisch de openstaande bestanden op te slaan en de PC na een bepaalde tijd netjes af te sluiten. Dit voorkomt dat wanneer de batterij leeg raakt, de PC alsnog plotsklaps uitvalt. Vrijwel alle geteste apparaten worden middels de PC verbonden via USB, de twee UPS'en van Eminent bieden echter alleen een seriële aansluiting. Voor thuisgebruik is dat niet meer van deze tijd, steeds meer PC's zijn immers niet meer voorzien van een dergelijke aansluiting. In serveromgevingen is het een kleiner nadeel, en de rackmount uitvoering alleen al geeft aan dat de modellen van Eminent daarvoor bestemd zijn.

APC Back-UPS RS 550VA
De meeste UPS'en maken gebruik van IEC 320 C13 euro-aansluitingen.

Netaansluiting

Ook op het gebied netaansluitingen zijn er verschillen. Alleen de EP850 van FSP maakt gebruik van normale stekkerdozen met randaarde (type CEE 7) terwijl andere zijn uitgevoerd met zogenaamde IEC 320 C13 euro-aansluitingen. Dat is de omgekeerde versie van de kleine driepolige aansluiting die je op bijvoorbeeld de PC-voeding terugvindt. Vroeger werd deze ook op AT-voedingen gebruikt om de monitor vanaf de PC door te lussen. Het voordeel van dit type aansluiting is dat deze lekker compact is, het nadeel is echter dat er sinds het verdwijnen van de AT-voeding vrijwel geen gebruik meer van gemaakt wordt. Heeft je bijvoorbeeld een monitor met een vast snoer met Eurostekker, of een ander apparaat met een adapter, dan wordt het lastig om deze op een UPS met alleen IEC 320 C13 aansluitingen aan te sluiten. Bovendien geldt bij alle UPS'en met IEC 320 C13 aansluitingen die we in deze test tegenkomen dat er minder snoeren meegeleverd worden dan er aansluitingen op het apparaat zijn. Wil je meer apparaten aansluiten, dan moet je dus zelf op zoek naar extra snoeren, of naar een speciaal verloopsnoer dat uitkomt in een normaal stekkerblok met randaardecontacten.

De test

Wij hebben de UPS'en uiteraard aan een praktijktest onderworpen. Na ze eerst gedurende twee dagen aan netspanning te hebben gehangen, hebben we alle apparaten op een PC met een normaal energieverbruik aangesloten. Hiervoor hebben we gekozen voor een bescheiden Core 2 Duo PC met een 19 inch LCD monitor, de samen 195 Watt gebruiken bij het weergeven van de Windows desktop. Vervolgens hebben we de UPS'en middels een seriële poort of USB-verbinding op de PC aangesloten en de bijbehorende software geïnstalleerd. Tussen de PC en de monitor enerzijds en de UPS anderzijds plaatsten we bovendien een multifunctionele stoomverbruiksmeter, waarmee we onder andere het afgegeven voltage konden aflezen. Hierna hebben we de stekker uit de UPS getrokken en gemeten hoe lang de PC bleef werken voordat deze door de UPS werd afgesloten. In alle gevallen hebben we hierbij de standaardinstellingen van de UPS-software gebruikt. De resterende capaciteit van de UPS is daarbij dus afhankelijk van de software.

Als extra test hebben we alle modellen ook nog een keer getest door een 100 Watt lamp – een belasting met ideale fase-aansnijding – op de UPS aan te sluiten en deze te laten branden totdat de UPS 'echt' uitviel. Hiermee kunnen we precies meten hoeveel energie er daadwerkelijk uit het apparaat te halen is. Daarnaast hebben we ook gemeten welk voltage de UPS levert, zowel bij normaal beschikbare netspanning als wanneer de UPS zelf voor de spanningstoevoer zorgt.

Als laatste hebben we gekeken wat het eigen verbruik van de testdeelnemers is. Bij een volledige opgeladen accu hebben we gemeten wat het opgenomen vermogen van de apparaten is. Omdat in alle gevallen een spanning op de omvormers en het laadmechanisme blijft staan, is het verbruik van sommige UPS apparaten aanzienlijk. Omdat een UPS in de regel 24 uur per dag aan staat, kan je er vanuit gaan dat elke Watt op jaarbasis zo'n twee euro aan elektriciteitskosten betekent.

APC

APC, een bekend UPS-merk dat zowel apparaten voor de zakelijke als privé-gebruiker levert, stuurde twee UPS'en in voor onze test. De RS 550VA en RS 1200VA kunnen respectievelijk 330W en 720 Watt leveren. Beide apparaten zijn voorzien van een duidelijk LCD display waarop ingangspanning, uitgangspanning, belasting, batterijstatus en de resterende werktijd op de accu getoond kan worden. De RS 550VA en RS 1200VA worden via USB op de PC aangesloten en bieden overspanningbeveiliging op zowel de elektriciteit- als de ingebouwde RJ-45 netwerkaansluitingen.

De meegeleverde PowerCute Personal Edition software is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Nadeel is dat de software de PC al uitschakelt wanneer er nog vijf minuten resterende accuwerktijd beschikbaar is. Bij de rundown test met de PC en monitor komt met name de RS 500VA er dan ook niet heel best uit: na iets meer dan één minuut schakelt de software de PC al uit. De RS 1200VA doet het een stuk beter met ruim 18 minuten. Beide apparaten scoren sowieso uitstekend qua geleverde spanning en bij meting van de totale capaciteit komt de RS 1200VA met bijna 149 Watt-uur als één na beste uit de test. Beide apparaten blinken écht uit op het vlak van energieverbruik, want met een kleine 6 Watt zijn ze met afstand de zuinigste uit de test. Daar tegenover staat wel een flink prijskaartje. Vooral de RS 1200VA is met een gemiddelde prijs van 285 euro ruim duurder dan andere apparaten met een vergelijkbare capaciteit.

APC Back-UPS RS 550VA
APC RS 550VA

APC Back-UPS RS 1200VA LCD
APC RS1200VA

Eminent

Van Eminent ontvingen wij twee UPS apparaten in een behuizing geschikt voor montage in een 19 inch serverrack. Hoewel deze form factor aangeeft dat de apparaten bedoeld zijn voor zakelijk gebruik, zijn ze met 163 en 254 euro nog wel betaalbaar voor de particulier. De EM3986 en EM3988 bieden respectievelijk 1000VA en 1600VA – ofwel 600Watt en 950Watt – als maximale belasting. De UPS'en zijn voorzien van een display waarop ingang- en uitgangspanning, procentuele belasting en accustatus af te lezen is. Overspanningbeveilinging is alleen beschikbaar op de ingebouwde telefoonaansluitingen. Qua aansluiting met de PC zijn beide apparaten helaas niet helemaal bij de tijd, er is namelijk alleen een seriële aansluiting beschikbaar.

Ook de meegeleverde UPSilon 2000 software stemt ons niet vrolijk. Niet alleen lijkt deze rechtstreeks uit het Windows 3.1 tijdperk te komen, ook het tijdig afsluiten van de PC blijkt met de standaardinstellingen niet te lukken. Pas na uitgebreid experimenteren krijgen we dit voor elkaar. Opvallend is verder dat de EM3986 bij beschikbare netspanning slechts 204 Volt op de uitgangen levert, ruim minder dan de gewenst 220 tot 240 Volt. De werktijd op accu is bij beide apparaten wel prima. De EM3988 weet zelfs de hoogste totale capaciteit te laten noteren, maar daar staat tegenover dat het eigen opgenomen vermogen van ruim 27 Watt ook het hoogste is van alle geteste apparaten. De beperkingen op het gebied van aansluitmogelijkheden en software zijn zodanig dat wij beide apparaten niet aanraden.

Eminent UPS 1000VA Rack
Eminent EM3986

Eminent UPS 1000VA Rack
Eminent EM3988

FSP

FSP, vooral bekend van haar voedingen, heeft sinds enige tijd ook een aantal UPS apparaten in het assortiment. De door ons geteste EP850 kan maximaal 480 Watt leveren en heeft twee normale netuitgangen met randaarde, waarop direct een PC en monitor aangesloten kunnen worden. Het apparaat wordt via USB op de PC aangesloten. FSP levert de EP850 met de browser-gebaseerde 'Viewpower' software die zeer gebruiksvriendelijk en uitgebreid is. Qua prestaties valt op dat ook deze UPS bij beschikbare netspanning slechts 203 Volt op de uitgangen levert. De rundown tijd voor de PC en monitor is ruim vijf en een halve minuut, wat niet overhoudt maar voldoende is om al je documenten en de PC netjes af te sluiten.

FSP EP850
FSP EP850

Sweex

Sweex leverde ons een drietal UPS apparaten aan, geschikt voor belastingen van 360, 600 en 900 Watt en prijzen uiteenlopend van 61 tot 127 euro. Alle drie de apparaten bieden overspanningbeveiling op zowel netwerk als elektriciteitsaansluitingen. De UPS650VA die 360 Watt kan leveren is niet voorzien van een display, de UPS100VA en UPS1500VA zijn dat wel. Alle drie de apparaten maken gebruik van dezelfde Viewpower software die we ook bij FSP tegenkwamen en worden via USB met de PC gekoppeld. Wederom valt op dat ook deze UPS'en slechts een krappe 203 Volt leveren bij beschikbare netspanning, wat gewoon te weinig is. De rundown tijd komt uit respectievelijk op net geen vier, zeventien en vijfentwintig minuten, terwijl het opgenomen vermogen 12, 18 en bijna 28 Watt bedraagt.

Sweex Intelligent UPS 650VA
Sweex UPS650VA

Sweex Intelligent UPS 1000VA
Sweex UPS1000VA

Sweex Intelligent UPS 1500VA
Sweex UPS1500VA

Trust

De laatste UPS uit de test is afkomstig van Trust. De '1300VA' kan volgens opgave maximaal 600 Watt leveren. Het apparaat is niet voorzien van een display, maar moet het doen met een rijtje LEDs dat naar onze mening niet echt duidelijk aangeeft wat de status van de accu's is. De UPS biedt overspanningbeveiling op zowel netwerk- als elektriciteitsaansluitingen en wordt via USB op de PC aangesloten. Trust's UPS weet wél netjes 240 Volt door te sturen bij beschikbare netspanning, prima dus. Tijdens de rundown test weet de 1300VA onze PC en monitor bijna 9 minuten in de lucht te houden, wat niet lang is voor een UPS met een dergelijke rating. De meegeleverde Winpower software is uitgebreid, maar blinkt niet uit in gebruiksvriendelijkheid.

Trust UPS PW-4130M 1300VA
Trust 1300VA

Testresulaten

Testresultaten (belasting)

195W PC + Monitor

100W gloeilamp

Conclusie

Kijken we alleen naar de prestaties, dan komt er één UPS met kop en schouders als beste uit de test: de RS 1200VA van APC. Met een prima rundown tijd, hoge capaciteit, goed spanningsniveau en laag eigen verbruik klopt deze de concurrentie op vrijwel alle punten. Goed voor een Hardware.Info Gold Award. Enig nadeel van dit apparaat is de prijs, want met 285 euro is het tevens de duurste UPS uit de test. Een voordeliger keus is de UPS1500VA van Sweex. Nadeel van dit apparaat – en vele andere uit de test – is dat deze bij beschikbare netspanning slechts 203 Volt spanning levert, iets waar niet alle apparatuur even blij mee zal zijn, al zullen de geschakelde voedingen van PC apparatuur er over het algemeen niet door van de wijs raken. Voordeel van dit apparaat is echter de prima rundown tijd in combinatie met de lage prijs van slechts 127 euro. Wil je voor een beperkt bedrag klaar zijn wél correcte netspanning hebben en een redelijke rundowntijd van zo'n negen minuten? Dan is de 1300VA van Trust een goede keuze en verdiend winnaar van een Hardware.Info Bronze Award.

Klik hier voor een uitgebreide vergelijkingstabel inclusief alle specificaties en testresultaten.


APC RS1200VA


Trust 1300VA


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

APC Back-UPS RS 550VA

APC Back-UPS RS 550VA

 • 550 VA

139,90 €

5 winkels
Gold Award APC Back-UPS RS 1200VA LCD

APC Back-UPS RS 1200VA LCD

 • 1200 VA
Niet verkrijgbaar
Eminent UPS 1000VA Rack

Eminent UPS 1000VA Rack

 • 1000 VA
Niet verkrijgbaar
Eminent UPS 1600VA Rack

Eminent UPS 1600VA Rack

 • 1600 VA
Niet verkrijgbaar
FSP EP850

FSP EP850

 • 850 VA
Niet verkrijgbaar
Sweex Intelligent UPS 650VA

Sweex Intelligent UPS 650VA

 • 650 VA
Niet verkrijgbaar
Sweex Intelligent UPS 1000VA

Sweex Intelligent UPS 1000VA

 • 1000 VA
Niet verkrijgbaar
Sweex Intelligent UPS 1500VA

Sweex Intelligent UPS 1500VA

 • 1500 VA
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Trust UPS PW-4130M 1300VA

Trust UPS PW-4130M 1300VA

 • 1300 VA
Niet verkrijgbaar
0
*