Gigabyte GM-M8000X review

3 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Ghost
  3. 3. Gewichtig
  4. 4. Conclusie
  5. 5. Besproken producten
  6. 6. Reacties

Inleiding

Het Taiwanese Gigabyte kennen we beter van de moederborden en de videokaarten, maar is de laatste jaren ook actief op andere gebieden. Met smartphones zal het waarschijnlijk zo'n vaart niet lopen in Nederland, maar met randapparatuur zoals muizen en toetsenborden is het al wel een speler in ons kikkerlandje. De eerdere producten in dit segment die wij mochten testen konden ons al behagen en de nieuwe gaming muis M8000Xtreme maakt zeker kans om heelhuids door onze test heen te komen.


De M8000Xtreme en M8000 van Gigabyte

De nieuwe muis van Gigabyte lijkt veel op zijn kleinere broertje de M8000, maar heeft net iets meer functionaliteit. Het heeft nog steeds hetzelfde rechte design, met afdoende aandacht voor detail op de behuizing. De rubberen grip in de inhammen zorgt voor een goed houvast van de muis en de met de DPI schakelaar gekozen gevoeligheid wordt netjes aangeven met 4 leds aan de linker voorzijde. Ook de geribbelde rechtermuisknop is gebleven.

Ghost

Een van de verschillen met de voorganger is de Laser sensor in het nieuwe model. Cooler Master koos voor een nieuwere model een lagere resolutie, maar Gigabyte gooit er met nog eens 2000 DPI nog een schepje bovenop. De muis is voorzien van 6000 DPI en ook de snelheid is verhoogd van 30 naar 50G acceleratie.  Wanneer je deze waarde aan wilt passen in de meegeleverde Ghost software, heb je de mogelijkheid om dit voor de vier aanwezige stappen op de muis per profiel aan te passen. De horizontale en verticale richting zijn los instelbaar. Je kunt makkelijk tussen de vier waardes wisselen door middel van de DPI schakelaar op de muis.

Gigabyte M8000X
Het Ghost logo en de DPI schakelaar

Een verandering in het design is het oplichtende logo op de bovenkant van de muis. Het kleinere broertje is voorzien van het Gigabyte logo, maar dit model is met het Ghost logo meer in trend van de Gigabyte gaming lijn. Het logo 'ademt' in de kleur van het gekozen profiel, waarvoor vijf makkelijk te onderscheiden kleuren worden gebruikt. De vorige versie had maar drie profielen, deze muis heeft er vijf. Het is ook mogelijk om een van de 27 aanwezige kleuren te kiezen. In ieder profiel kunnen de vijf standaardknoppen van een eigen functie worden voorzien, waarbij ook het scrollwiel in iedere richting, horizontaal en verticaal, gebruikt kan worden. Het toewijzen gaat gemakkelijk door in de software de gewenste functie naar de juiste knop te slepen. Gigabyte noemt dit de ultra-user-friendly drag-and-drop functie, en het werkt inderdaad best. Het wisselen tussen profielen kan on-the-fly met een knop aan de rechtervoorzijde van de muis.

Gigabyte M8000X
Vanuit het linkervak kan je een functie naar een knop slepen.

Gewichtig

Alle software instellingen worden bewaard in het 32KB geheugen in de muis, zodat deze ook bruikbaar zijn op een computer zonder dat de software is geïnstalleerd. De M8000Xtreme heeft meer geheugen dan de voorganger, waardoor er meer macro’s opgeslagen kunnen worden en er ruimte is voor de twee extra profielen.

Op het eerste gezicht valt het al direct op dat het nieuwe model er veel stoerder uit ziet. Het is voorzien van een rubberachtige laag en het is zwart van kleur. Door het nieuwe materiaal voelt het ook lekkerder aan. Doordat de klik veel minder voelbaar is, voelen de knoppen meer solide en minder plastic aan dan het vorige model. Ook voel je door de ondiepe aanslag de primaire muisknoppen nauwelijks. Het scrollwiel beweegt minstens twee keer zo soepel en door het rubber werkt het altijd mee. De vier leds aan de linker zijde zijn een stuk feller, op de M8000 waren deze veel lastiger uitleesbaar.

Gigabyte M8000X
De DPI Leds zijn beter zichtbaar

De houvast is prima door het rubber en de duidelijke inhammen, waardoor de muis makkelijk op te tillen is. Wel voelt de M8000X een stuk smaller aan dan bijvoorbeeld de Steelseries Xai. De M8000X heeft geen moeite met snelle bewegingen en werkt op alle geteste oppervlakken zoals ons bureau, een plastic en een stoffen muismat. Wanneer de muis niet goed reageert op je muismat, dan is het mogelijk om de laser sensor te kalibreren, dan past de muis zich wanneer nodig aan. Dit voorkomt dat het niet goed werkt of hapert op bepaalde oppervlakken. Onderop de muis bevindt zich een vakje waarin extra gewichtjes geplaatst kunnen worden. Standaard heeft de muis een gewicht van 107 gram, dat te verzwaren is naar 145 gram in stappen van drie keer zes gram en één keer 20 gram.

Gigabyte M8000X
De extra gewichtjes

Conclusie

De nieuwe M8000Xtreme van Gigabyte heeft duidelijk een aantal upgrades gekregen tegenover de vorige versie. Het ligt prettiger in de hand en heeft nog meer mogelijkheden voor profielen. Ook geeft de muis een goed gevoel in de knoppen en ziet er fraai uit. Al met al is het een prima muis en een aanrader mocht je op zoek zijn naar een nieuw exemplaar. Vergeet echter niet om in de winkel zelf even te voelen of de muis lekker in de hand ligt. Andere muizen zoals de Steelseries Xai, Cooler Master Storm Inferno en Razer Mamba of Deathadder zijn ook het proberen waard; deze hebben alle een andere vorm en presteren allemaal goed. De gemiddelde prijs van net geen 60 euro is niet bijzonder laag; de M8000X is vijftien euro duurder dan zijn kleinere broertje, maar gezien de geboden extra’s is het aangeraden om toch voor de nieuwe versie te kiezen. 

Gigabyte M8000X
De Gigabyte M8000Xtreme


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gigabyte M8000X

Gigabyte M8000X

  • Laser
  • 6000 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*