Cooler Master Storm Inferno review

4 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Vorm en knoppen
  3. 3. 4000 dpi
  4. 4. Profielen
  5. 5. Conclusie
  6. 6. Besproken producten
  7. 7. Reacties

Inleiding

Cooler Master staat bekend om zijn extreme kasten en koeling voor systemen, maar heeft ook een CM Storm productlijn voor game-fanaten. Hiertoe behoren muismatten, kasten, koeling en tot nog toe twee gaming muizen. De CM Storm Sentinel Advance bespraken we al eerder, dit keer richten we ons op de CM Storm Inferno.

CM Storm Inferno
De Cooler Master Storm Inferno

Zijn voorganger, de CM Storm Sentinel Advance kon al meerdere gamers behagen, maar met een iets andere insteek qua functionaliteit dan de Inferno. Die muis is gefocust op controle over het spel met negen programmeerbare knoppen, de Sentinel heeft basis gaming knoppen en een vrij programmeerbaar display.

Twee functies

Het is duidelijk dat Cooler Master met dit product een ander soort gamer aanspreekt dan met zijn broer de Sentinel. Deze muis is compacter en heeft nog meer functionaliteit, doordat meer programmeerbare knoppen aanwezig zijn. Naast beide basisknoppen is een extra knop geplaatst aan de buitenzijde waarmee met één druk drie of meer schoten kunnen worden afgevuurd, of een macro mee kan worden uitgevoerd. De multiplier knop, aan de linkerzijde vóór de browse-knoppen, kan gebruikt worden om de acht standaardknoppen van een extra functie te voorzien, waardoor dus een tweede functionaliteit mogelijk wordt. Deze optie zijn wij nog niet eerder op een muis tegengekomen en maakt het gebruik van macro’s mogelijk zonder basisfuncties te verliezen.

Vorm en knoppen

Toen we de muis in handen kregen, werden we verrast door de symmetrische vorm. Er zijn namelijk niet veel muizen die comfort bieden voor linkshandige gamers. De Inferno komt erg in de buurt, maar heeft aan de linkerzijde een bollere inham en aan de rechter zijde zijn geen browse-knoppen terug te vinden voor de duim. Het muist voor linkshandigen beter dan de meeste rechtshandige muizen, maar fabrikanten zoals Razer en Steelseries hebben muizen die écht geschikt zijn voor linkshandige gebruikers.

CM Storm Inferno
De extra knoppen naast de basisknoppen

De muis ligt lekker in de hand, maar lijkt net iets te klein als je grotere handen hebt, dit komt door de ietwat korte achterzijde. Aan de zijkant is de muis voorzien van rubber voor een betere houvast, maar wordt al gauw wat gladder met warmer weer, waardoor de muis niet meer stevig vast te houden is.

Het scrollwiel is een opvaller aan deze muis. Het is veel breder dan bij de meeste muizen, waardoor het makkelijk te bedienen is. Het heeft wel weer het nadeel dat de linker- en rechtermuisknop iets smaller zijn. De muis reageert goed op snelle bewegingen en lijkt geen last te hebben van de minder snelle sensor ten opzichte van die waar zijn broertje mee is uitgerust.

4000 dpi

De twin laser sensor, zoals Cooler Master het noemt, bestaat uit twee sensoren, waardoor op de meeste oppervlakken altijd een beweging gedetecteerd kan worden. Het opvallende is echter dat zijn broertje ook een twin laser heeft, maar dat de Inferno met 4000 DPI een lagere resolutie heeft dan de Sentinel, die 5600 DPI heeft. De meeste fabrikanten verhogen de resolutie bij nieuwere producten, maar Cooler Master heeft gekozen om dit product 1600 dots minder te geven. Ook de acceleratie is met 115 inches per seconde twee keer zo laag als zijn grotere broer. In de praktijk blijken deze waarden voldoende te zijn, maar het is duidelijk dat deze muis het meer van de opties moet hebben en minder van de prestaties.

CM Storm Inferno
De twee knoppen aan de bovenzijde

Met twee knoppen aan de bovenzijde zijn vijf aanpasbare standen te selecteren voor de te gebruiken resolutie. Deze standen kunnen ook on-the-fly gewijzigd worden door drie seconden één van beide knoppen in te houden en daarna aan het scrollwiel te draaien. Dit is vergelijkbaar met functionaliteit zoals geboden door Razer, maar bij dat merk kan niet direct het profiel worden aangepast. Ook de Steelseries Xai heeft een optie als deze, maar bij die muis werkt het omslachtiger doordat het scherm aan de onderzijde vereist is om een instelling te wijzigen.

Profielen

Met gebruik van de software kan de muis geheel naar eigen wens aangepast worden. Alle profielen worden opgeslagen in het interne geheugen van de muis, waardoor deze ook gebruikt kunnen worden op een computer zonder de Inferno software. Profielen kunnen gewisseld worden met een druk op de zeshoekige knop bovenop de muis. Er bestaan vier profielen, waarvan één standaard en niet gewijzigd kan worden. Dit zijn wij niet gewend van gaming muizen. De hoeveelheid profielen ligt een stuk lager dan wij gemiddeld terug zien bij muizen waarbij deze in software worden beheerd. Sommige exemplaren hebben zelfs een oneindig aantal profielen tot hun beschikking. Ook ontbreekt de optie om automatisch een profiel te laden bij het starten van een spel.  Natuurlijk is een ‘oneindig’ aantal profielen vrij nutteloos, maar meer dan vier zou prettig geweest zijn.

CM Storm Inferno

In ieder profiel zijn meerdere mogelijkheden om de muis zo persoonlijk mogelijk te maken. Alle vijf de DPI waardes kunnen horizontaal en verticaal afzonderlijk gewijzigd worden. Dit kan handig zijn als je het gevoel hebt dat de muis niet optimaal reageert in een bepaalde richting.

Alle negen programmeerbare toetsen kunnen naar eigen wens aangepast worden voor macro’s en scripts; standaardopties kunnen verwisseld worden en standaardtoepassingen kunnen geopend worden via een muisknop. De macro’s werken net als bij ieder product en kunnen gebruikt worden om toetscombinaties onder één knop te huisvesten. Scripts zijn uitgebreider, hiermee kunnen zelfs applicaties gestart worden tijdens het uitvoeren van een macro.

Gebruik

De Inferno maakt gebruik van lichteffecten om aan te geven in welk modus het zich bevindt. De stand van de resolutie is uit te lezen met vijf leds aan de linker-bovenzijde en de profielknop krijgt de kleuren, groen, blauw, geel of geen kleur wanneer een bepaald profiel is gekozen. Het licht in het logo en aan de voorzijde van de muis kan ‘ademen’, waarmee het licht langzaam dimt en weer aangaat; het kan ook volledig uitgeschakeld worden. Door de dim/oplichtfrequentie in ieder profiel anders in te stellen wordt nog duidelijker, naast de kleur van de profielknop, welke gekozen is.

Conclusie

We hebben bij Hardware.Info al heel wat noemens- of zelfs begerenswaardige muizen besproken en wat ons betreft past de Inferno zeker in het rijtje , naast de Razer Deathadder/Mamba en de Steelseries Xai. Zeker omdat het al te krijgen is voor €49,- in onze prijsvergelijker. De functionaliteit van deze muis is goed uitgewerkt als het gaat om macro’s en het heeft ook een goede plaatsing van de extra knoppen naast de basisknoppen. Ook de multiplier key waarmee de acht standaard knoppen voorzien kunnen worden van een tweede functionaliteit spreekt ons erg aan. Het aanpassen van de gevoeligheid van de muis is ook intuïtief gedaan met de 5 standaardwaardes per profiel en de mogelijkheid om deze waardes per direct met het scrollwiel aan te passen, zonder tussenkomst van de software. Het enige echte minpunt is het beperkte aantal beschikbare profielen, maar het zijn er voldoende om voor de meeste gangbare game genres een geschikt profiel samen te stellen, afgestemd op je eigen voorkeuren.

De CM Storm Inferno krijgt van ons een Gold Award vanwege zijn unieke mogelijkheden en goed doordachte layout, al geldt zoals bij alle muizen: probeer ‘m even uit in de winkel om te kijken of de vorm ook jouw hand past – de Inferno is wat aan de korte kant.

Cooler Master Storm Inferno

CM Storm Inferno


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award CM Storm Inferno

CM Storm Inferno

  • Laser
  • 4000 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*