Microsoft Arc Touch Mouse review

Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Plat
 3. 3. Touch
 4. 4. Bluetrack
 5. 5. Gebruik
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Met de Arc Mouse had Microsoft al langer een inklapbare muis met een speciale vorm op de markt en onlangs, na veel speculatie, heeft het bedrijf nog een bijzondere muis geïntroduceerd met een nieuwe naam, de Arc Touch Mouse.

Microsoft Arc Touch Mouse
De Microsoft Arc Touch Mouse

Doordat er langzaam meerdere details uitlekten over de nieuwe touch muis van Microsoft was er al langere tijd speculatie over de mogelijkheden van deze muis. Er werd gedacht aan multitouch, waarmee gemakkelijk Windows 7 bediend kon worden  en het werd vergeleken met nieuwe producten van Apple zoals de Magic Trackpad en Magic Mouse. Toen wij het ontvingen waren we dan ook erg benieuwd naar de functionaliteit van deze muis.

Plat

Op het eerste gezicht is het een vreemde eend in de bijt, de Arc Touch Mouse is volledig plat en ligt volstrekt niet lekker in de hand. Maar in deze stand kan er ook niet mee gemuisd worden: het is puur voor vervoer. De muis kan in gebogen vorm geklapt worden en dan ligt hij gelijk een stuk beter in de hand. Het vlak klappen is handig om de muis makkelijk en compact mee te nemen. Hoe dit in en uitklappen werkt kunnen wij niet met zekerheid zeggen, maar het werkt waarschijnlijk met een mechanisme dat in elkaar klikt, waardoor het in zijn gebogen vorm blijft.

Vanwege deze constructie heeft de muis geen zijkanten waartegen je duim en pink kunnen steunen, deze zijn zelfs onder de muis te positioneren. Er is hierdoor minder houvast dan met een traditionele muis, waardoor je minder controle hebt over je muisbewegingen.

Microsoft Arc Touch Mouse
De muis in- en uitgeklapt

Touch

De Arc Touch gedraagt zich net als een normale muis, maar heeft een speciale bediening van de scroll mogelijkheid in programma’s. Het scrollwiel is vervangen door een touch gedeelte waarmee gewoon gescrold kan worden en een middelste muisklik kan je activeren door er dubbel op te tappen. Als je eenmalig tapt aan de boven- of onderzijde van het touchgedeelte worden de functies page up en page down aangesproken en als je er heel snel overheen veegt scroll je sneller door de pagina’s. Hier houdt de werking van het touchgedeelte van deze muis eigenlijk alweer op. Er is geen mogelijkheid tot zijwaarts scrollen en het ondersteunt al helemaal geen multitouch bediening.

Volgens de designer van Microsoft wordt er gebruik gemaakt van een optisch motortje in de muis dat voor het geluid en het gevoel van een normaal scrollwiel zorgt tijdens het gebruik van het touch gedeelte. Het werkt goed en het gevoel dat het geeft draagt zeker bij aan het gebruik.

Microsoft Arc Touch Mouse
Het touch gedeelte op de muis

Een gemis naast multitouch en geen zijwaartse scroll is de afwezigheid van bladerknoppen. Op veel muizen zijn deze knoppen te vinden; ze kunnen gebruikt worden om in een browser of in de explorer van een besturingssysteem tussen folders en pagina’s te wisselen die reeds eerder bezocht zijn. Omdat het een mobiele muis is waar de nadruk op compactheid en draagbaarheid ligt is het gemis te begrijpen, maar toch is het jammer om dit te missen op een muis die 70 euro moet kosten, we verwachten toch net iets meer functionaliteit.

Bluetrack

Zeker een toevoeging aan deze mobiele muis is de Bluetrack technologie van Microsoft. Deze muissensor maakt detectie op de meest lastige oppervlakken mogelijk, zoals een bank en bijvoorbeeld een tafeltje in het openbaar vervoer. Op een glimmend zwart oppervlak heeft het moeite met detectie, maar het scoort daarmee al veel beter dan andere muizen, een lasersensor op meerdere muizen detecteert helemaal geen beweging. Om de muis van stroom te voorzien wordt gebruik gemaakt van twee triple A batterijen, deze worden geplaatst in het vakje onderop de muis, vlak naast de Bluetrack sensor aan de voorzijde.

Microsoft Arc Touch Mouse
Het batterijvakje en de Bluetrack Sensor aan de onderzijde

De ontvanger is bijzonder klein, waardoor het makkelijk in een notebook of netbook gestoken kan worden, zonder dat dit in de weg zit. Als de muis los meegenomen moet worden, dan kan je de receiver onder de muis plaatsen waarna het vastklemt aan de magneet verwerkt in de muis.

Microsoft Arc Touch Mouse
De Nano receiver klemt aan de onderzijde met een magneet

Gebruik

Als je de computer verlaat of snel naar de volgende trein moet, dan klap je de muis in door het een duwtje te geven van bovenaf, waarna het makkelijk plat opgeborgen kan worden. Als je het daarna weer nodig hebt, knijp je beide uiteinden naar elkaar, waardoor het weer in zijn bolling klapt. Door op deze manier de muis op te bergen vergeet je nooit meer om het uit te schakelen, wat op den duur zeker batterijen bespaart.

Microsoft Arc Touch Mouse
De onderzijde van de muis

Er is meer mogelijk met het scroll gedeelte dan op menig muis en de Arc Touch Mouse heeft opties waar je even aan moet wennen, maar welke zeker handig zijn. In de software kan je aan de knoppen op de muis een eigen gewenste functie toewijzen en je kan de optische motor in de muis uitschakelen, zodat de muis niet meer tikt en geen geluid maakt. Je kan de middelste muisklik een andere functie geven, maar de page up/ page down functie is helaas niet te wijzigen.

Conclusie

De Microsoft Arc Touch Mouse is een innovatief product met voordelen, maar ook nadelen. Het heeft een handig scrollwiel met meer mogelijkheden dan een normale muis te bieden heeft. Ook is het makkelijk plat op te bergen en het in- en uitklapmechanisme is ingenieus. Een nadeel is het houvast van de muis, er zijn geen zijkanten waartegen je duim en wijsvinger kunnen leunen, waardoor je minder controle hebt over je muisbewegingen. Ook missen we de bladerknoppen tijdens het internetten en het doorzoeken van mappen op de computer. Door deze nadelen zouden we het niet vervangen voor onze desktop muis, maar voor onderweg is het goed bruikbaar.

Al met al zien we de Arc Touch Mouse niet als eerste keus voor wie mobiel wil muizen, daarvoor is het iets teveel 'form over function'. Toch is het een bruikbaar product en wie hecht aan een exclusieve look of bijzondere stijl, kan deze muis best in overweging nemen. Zoals bij alle muizen geldt: wanneer deze in de winkels ligt, kan je het beste even uitproberen hoe hij in de hand bevalt, voor je tot aanschaf overgaat.  

Microsoft Arc Touch Mouse


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Arc Touch Mouse

Microsoft Arc Touch Mouse

 • Draadloos
 • Laser
 • 1000 dpi

50,04 €

9 winkels
0