Samsung Spinpoint F4 EcoGreen 2TB review

49 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. HD Tune Read
 3. 3. HD Tune Write
 4. 4. PCMark Vantage HDD-test
 5. 5. PCMark Vantage HDD-test (vervolg)
 6. 6. Energieverbruik
 7. 7. Geluidsproductie
 8. 8. Conclusie
 9. 1 besproken product
 10. 49 reacties

Inleiding

Sinds begin september is er in onze prijsvergelijker ineens de Samsung Spinpoint F4 EcoGreen 2 TB harde schijf te vinden. De Spinpoint serie mag zich afgelopen jaren de meest populaire schijvenreeks op Hardware.Info noemen en geen wonder dus dat de nieuwe F4-schijf, ogenschijnlijk de opvolger van de F3 EcoGreen, direct veel vragen opwierp. Informatique kon ons gelukkig voorzien van een sample, zodat we de nieuwe schijf ons volledig parcours van harddisk benchmarks hebben kunnen laten doorlopen.

De belangrijkste vernieuwing bij de Spinpoint F4 EcoGreen is dat de schijf gebruik maakt van platters met een capaciteit van 667 GB. Op die manier kan Samsung dus als eerste een 2 TB schijf maken met slechts drie platters en dat biedt een flink prijsvoordeel. Geen wonder dat de Spinpoint F4 EcoGreen duidelijk de goedkoopste 2 TB schijf van dit moment is. Gemiddeld betaal je er zo'n € 97 euro voor. De F3-reeks maakt gebruik van platters van 500 GB en daarbij zijn dus vier platters nodig om een 2 TB schijf te maken. 

Samsung Spinpoint F4 EcoGreen 2TB
Samsung Spinpoint F4 EcoGreen 2 TB

De nieuwe F4 schijf valt binnen de EcoGreen reeks en dat betekent dat Samsung een laag stroomverbruik en een lage geluidsproductie belooft. Ideaal voor home servers en media center machines zou je denken! Om dit te bewerkstelligen werkt de schijf slechts op 5400 toeren per minuut, maar de hoge datadichtheid van de nieuwe platters zou het verschil met 7200 rpm schijven beperkt moeten houden.

De schijf heeft verder een 32 MB buffer, net als de F3 dus en maakt gebruik van een Serial ATA 300 interface. Een gemiste kans dat men niet direct voor Serial ATA 600 heeft gekozen zou je denken, maar aan de andere kant moeten we ook realistisch genoeg zijn om te bedenken dat de prestaties van conventionele harde schijven nog bij lange na niet in de buurt komen van de theoretische maximumsnelheid van Serial ATA 300.

Test

We hebben de nieuwe schijf getest op ons standaard testsysteem met  Intel Pentium Dual-Core E2140 processor, 2 GB geheugen en een moederbord met ICH9R south bridge.

Om de prestaties in kaart te brengen, gebruiken we twee belangrijke benchmarks: HDTune 3.1 en PCMark Vantage. De eerste is een zogenaamde synthetische benchmark en geeft ons low-level resulaten. We meten zowel voor lezen als geschreven de doorvoersnelheid (minimaal, maximaal en gemiddeld) en de gemiddelde toegangstijd. PCMark Vantage is een uitstekende benchmark om real-life prestaties van een harde schijf in kaart te brengen. De benchmark simuleert de harde schijf activiteit van diverse applicaties, waaronder het opstarten van Windows, het laden van game levels, het uitvoeren van een virus scan, en zo verder. Op basis van de resultaten van de verschillende onderdelen wordt er tevens een algemene totaalscore bepaald. Deze PCMark HDD-score is de beste manier om de daadwerkelijke prestaties van een harde schijf in één getal te vangen.

Naast de benchmarks hebben we van de schijf ook het stroomverbruik en de geluidsproductie gemeten. Dat laatste vond plaats in een geluidsarme doos op een afstand van 10 centimeter. In de grafieken op de volgende pagina's vergelijken we de Spinpoint F4 2TB met 23 andere door ons getest schijven van 1 TB of meer. De nieuwe schijf is te herkennen aan een rood balkje.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Samsung Spinpoint F4 EcoGreen 2TB

Samsung Spinpoint F4 EcoGreen 2TB

 • Harddisk
 • 2 TB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 300
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*